Forum PCLab.pl: OC Ryzena 5 2600 dla laika - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC Ryzena 5 2600 dla laika EDC przy stanie krytycznym oraz napięcie

#1 Użytkownik jest niedostępny   d3zet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: Cz, 01 Lis 12

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 19:51

Ryzen kupiony, więc grzechem byłoby nie podkręcić. MOBO: MSI B450-A PRO. Wartość jaka mnie interesuje to 4.0-4.1. Zanim pozmieniam sztywno w biosie, chciałem "pobawić się trochę" RYZEN MASTER. Zobaczyć wstępnie stabilność, popróbować, poeksperymentować, znaleźć jakąś bazę do OC. Lecz martwi mnie jedna rzecz...

1. EDC (CPU) jest ciągle na 99% OF 90A, LIMIT 168A. Świeci na czerwono. Znalazłem w sieci sposób na zasilaniu, aby dać ZARZADZANIE ENERGIĄ PROCESORA > MIN STAN PROCESORA NA 5%. Jednak problem nadal występuje. Na programie "OSZCZĘDZANIE ENERGII" spada luźno do 29%, ale czy to nie wpłynie jakoś na wydajność całego zestawu?

2. Wyczytałem, że napięcie maksymalne bezpieczne dla 5 2600 to 1.45V. Chciałem zacząć około 1.3-1.35. Lecz zauważyłem, że aktualnie dla stocka 3.4GHz, jest ustawione "jedynie" 1.1375. Chciałbym się tylko upewnić czy przeskok na 1.35 (przy 3.8GHz wstępnie), nie jest czasem za wysoki? Czy tak jest w każdym przypadku, że trzeba podbić o te 0.2V?

Ten post był edytowany przez d3zet dnia: 07 Wrzesień 2019 - 19:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 20:21

ustaw mnożnik na sztywno na 3.9 ghz i napięcie na 1.3
puść occt na 30 minut. jak się nie wysypie ustaw mnożnik x40 na 4.0 GHz. Puść occt na 30 minut. jak się nie wysypie zrób test blenderem lub 2 godzinny stress test Realbenchem.

Pamiętaj żeby mieć ustabilizowane pamięci.
Temperatura w testach nie powinna przekraczać 75 stopni. Oczywiście jeżeli chwilowo przekroczy, to nic zlego sie nie dzieje. ja teraz testuję 4.0 ghz i od 90 minut realbencha mialem przez moment 75 stopni, a tak caly czas 62-68

#3 Użytkownik jest niedostępny   Daszek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2234
  • Dołączył: Nd, 09 Gru 07

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 20:26

Daj mu 1,35 i 4,1GHz.

Jak occt przejdzie w 5 minut, zacznij zmniejszać napięcie o 0,02. Musisz znaleźć najmniejsze napięcie na którym zadowalający zegar będzie osiągnięty.

Temperatury tak jak kolega wyżej pisze.

Mój chodzi na 1,33 4,0 GHz; 1,35 4,1 GHz. Nie jest to zbyt dobra sztuka.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 20:56

mój właśnie przeszedł godzinny test w OCCT i 2 godzinny RealBench.
Stabilność 1.3v @ 4.0GHz
SoC mam ustawiony na 1.15v

imo occt 5 minutowe trochę krótko. często wywala błąd w 8 i 12 minucie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   d3zet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: Cz, 01 Lis 12

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 22:44

Czyli na PPT, TDC oraz EDC w Ryzenie Master mam się nie patrzeć? Jak osiągają wysokie pułapy?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 07:20

Nie zwracałem na te parametry uwagi. Powiem szczerze, że ja podkręcam przez bios i nigdy nie miałem zainstalowanego Ryzen Mastera. Mam ustawiony zegar na sztywno na 4.0 GHz, Cool and Quiet wyłączone, więc procek nigdy nie wchodzi w tryb Turbo. Zawsze pracuje ze stałą prędkością zegara.

#7 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 08:10

Zobacz postd3zet, o 07 Wrzesień 2019 - 23:44, napisał(a):

Czyli na PPT, TDC oraz EDC w Ryzenie Master mam się nie patrzeć? Jak osiągają wysokie pułapy?


Na to się patrzy przy korzystaniu z PBO, a na 2600 nie działa więc tak, olej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2289
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:11

Spróbuj 4.1 - 4.2 ghz 1.35v , puść occt na godzinę , i będziesz wiedział czy jest stabilnie . Te nowe sztuki czesto robią 4.2ghz , a 4.1 w okolicach 1.3v , ale to zależy jak trafisz . Bo jedna się lepiej podkręci , a druga słabiej

#9 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:47

No i pamiętaj żeby mieć stabilne pamięci. ja np. zacząłem podkręcać wszystko na raz i testując procesor na 3.9 GHz wywalało mi błędy. Oczywiście nie ustabilizowałem pamięci, stąd np. OCCT sypał błędami po 10 minutach. Także pamięci na XMP lub default i jedziesz z prockiem ;)
Proponuję zacząć od 3.9 GHz i testować w OCCT i zwiększać co 100 Mhz. Osiągniesz stabilny zegar, to próbuj zmniejszyć napięcia. Mi się nie chciało zmniejszać napięć i został na 4.0 GHz @ 1.3v :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 312
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:52

Ja dorzucę pytanie od siebie: Czy są jakieś funkcje w BIOS-ie które lepiej powyłączać przed przystąpieniem do OC ? Płyta B450 Tomahawk

#11 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 814
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:55

Zobacz postskubi, o 08 Wrzesień 2019 - 10:52, napisał(a):

Ja dorzucę pytanie od siebie: Czy są jakieś funkcje w BIOS-ie które lepiej powyłączać przed przystąpieniem do OC ? Płyta B450 Tomahawk


Cool and quiet samo Ci sie wyłączy jak ustawisz mnożnik. Ja nie przypominam sobie żebym musiał coś wyłączać do osiągnięcia 4.0 GHz na Ryśku 2600.

#12 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 10:00

Jedynie LLC można ustawić, ale to już testy pod obciążeniem trzeba wykonać i sprawdzić jak się napięcie zachowuje. U mnie LLC3 jest OK.

#13 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2289
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 10:05

Dokładnie LLC ustawić na 2 albo 3 na msi b450 , najlepsze rezultaty daje i można dzięki temu zejść z napięciami lekko niżej.
Oczywiście vcore ustawić na override , wklepać 1.35v , i ruszyć taktowanie procka , i to by było na tyle. Jak podkręcasz procek, to ram zostaw na xmp najlepiej, żeby potem nie szukać , czy procek jest nie stabilny , czy ram . Jak już będziesz wiedział na jakich napięciach i taktowaniach masz stabilnego procka, możesz kręcić ram. Do wyższego oc ram, zawsze trzeba dodać minimalnie napięcie na procku , lub zejść 50mhz na rdzeniu na takim samym napięciu.
Ale najpierw kręć procka, jak będziesz chciał kręcić ram to się Ciebie nakieruję na dobrą drogę .

#14 Użytkownik jest niedostępny   d3zet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: Cz, 01 Lis 12

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 14:32

Stabilne napięcie 1.304 (dopiero na LLC 4 ładnie unormowało), przy 4.1, temperatury ~72"C. I chyba mnie to zadawała. Robię test OCCT na pół godziny, jak będzie ok to spróbuję jeszcze oczko niżej ja napięciu dac i puszczę godzinny test.

Ten post był edytowany przez d3zet dnia: 08 Wrzesień 2019 - 15:53


#15 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 16:48

Zazdro, moja sztuka może pomarzyć o dobrym napięciu na 4.1 GHz i musiałem na 4.0 zejść.

#16 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 312
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 14:14

U mnie 4.1 przy 1.3125 i LLC3 oraz 68C przy OCCT.
Teraz pytanie co tu zrobić z ramem ( Ballistix Ballistix Sport LT, 3200 CL 16)? Obecnie zasuwa na XMP2 czyli 3200 przy 16 18 18 36 73 1T

Jeszcze pytanie z innej beczki: Chcę dołożyć jeszcze 2 wentyle do obudowy ale wszystkie 4 wejścia na mobo przypisane Sys Fan 1 - 4 mam już zajęte. Jak podpiąć 2 kolejne wentylatory ? Mam dostępne jeszcze wejście Pump Fan i jeśli bym go wykorzystał ( nie wiem czy mogę :hmm: ) to nadal brakowałoby jednego wejścia. Jakiś pro tip ?

Edit: napięcie jednak 1,325 bo w cienbenchu R20 dostałem piękny czarny ekran.
3157pkt multi i 424 dla single

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 10 Wrzesień 2019 - 14:45


#17 Użytkownik jest niedostępny   Foka002 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 18

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 22:47

Zobacz postskubi, o 10 Wrzesień 2019 - 14:14, napisał(a):

U mnie 4.1 przy 1.3125 i LLC3 oraz 68C przy OCCT.
Teraz pytanie co tu zrobić z ramem ( Ballistix Ballistix Sport LT, 3200 CL 16)? Obecnie zasuwa na XMP2 czyli 3200 przy 16 18 18 36 73 1T

Jeszcze pytanie z innej beczki: Chcę dołożyć jeszcze 2 wentyle do obudowy ale wszystkie 4 wejścia na mobo przypisane Sys Fan 1 - 4 mam już zajęte. Jak podpiąć 2 kolejne wentylatory ? Mam dostępne jeszcze wejście Pump Fan i jeśli bym go wykorzystał ( nie wiem czy mogę :hmm: ) to nadal brakowałoby jednego wejścia. Jakiś pro tip ?

Edit: napięcie jednak 1,325 bo w cienbenchu R20 dostałem piękny czarny ekran.
3157pkt multi i 424 dla single


U mnie 4.0Ghz na napięciu 1.225V, Pamięci crucial ballistix sport lt 3000Mhz CL15 kręciłem przez memory try it na 3600Mhz CL16 napięcie 1.4V. Od tygodnia śmiga bez problemów. Temp podczas grania ok 56stC a pod stress testem ok 65stC.

#18 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2289
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 23:19

Te ustawienie z memory try it jest tak rozjechane , że nie daję przyrostu względem XMP , pociśnij ram ręcznie , temat o hynix cjr / micron e-die zaprasza , tam jest sporo zrzutów, coś dla siebie znajdziesz :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 07:58

U mnie memory try it spowodowało wyjęcie bateryjki, a na ręcznych nastawach PC działał, tylko sypał błędami, więc ostrożnie :D

#20 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 10:41

Testujecie stabilność ryzena najnowszym occt 5 coś tam czy tą starszą wersją 4 ? Swoje pierwotne OC testowałem tym starszym około 1h i było git, ostatnio chciałem spróbować swoich sił z 4,3 GHz ale po zmianie na nowsze wydanie occt jest problem z przejściem choćby 15 minutowego testu nawet na moich przetestowanych ustawieniach 4.2GHz ( po paru minutach gaśnie obraz ale procesor jakby dalej pracował, pomaga dopiero twardy reset ). Spotkał się ktoś z czymś takim ?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych