Forum PCLab.pl: Upgrade zestawu do 1500zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade zestawu do 1500zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:23

Witam.
Po ponad 6 latach zaczynam odczuwać brak mocy w obecnym zestawie. Posiadam:
- i5 3350p
- 8gb ramu
- płytę główną już nawet nie pamiętam jaką (ale wiem, że jest w standardzie mini atx)
- 1060 3gb
- zasilacz corssair 450w
- obudowa silentium pc

Będę chciał sprzedać obecne części (prócz zasilacza, obudowy i karty graficznej) i poskładać (może być z używanych części) komputer do grania w 1920x1080 (Battlefield 1, GTA5 (online i single) Wiedźmin 3)). Poszukuję:
-płyty
-ramu
-procka
Budżet 1500zł +/- 15%.
Będę wdzięczny za podpowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2324
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 09:47

3600, B450 MAX, Ballistic Sport

#3 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 10:38

Czy alternatywnie dla oszczędności warto będzie pomyśleć o 2600? A jeżeli nie to dlaczego?

#4 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2324
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 10:43

Warto. Przy 1060 różnic nie będzie. Można nawet pomyśleć o używanym 1600 do 400 zł. Płyta do 1600/2600 wystarczy najtańsza z radiatorem obojętnie jakiej marki.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 11:03

Na allegro znalazłem takie coś https://allegro.pl/o...-fv-7863069833. Wychodzi ok 100zł więcej niż gdyby brać wszystko z najtańszych aukcji. Co sądzicie o takim zestawie?

Poprzednia aukcja została nagle zakończona. Obecnie patrzę na tę https://allegro.pl/o...3000-8356786607 lub tę https://allegro.pl/o...6gb-8281723947.

Ten post był edytowany przez Aert dnia: 08 Wrzesień 2019 - 11:22


#6 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3178
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:14

Pierwsza się nie opłaca druga zakończona, nowy r5 2600 ~580zł + ~300zł za lepszą płytę b450 + ~330zł za dobry ram 2x8gb a nie jakąś loterię. Ogólnie cenowo wyjdzie podobnie tyle, że kupując osobno będziesz mieś dużo lepszą płytę główną.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 14:21

Na zagranicznych forach polecają bardziej https://allegro.pl/o...pro4-8337594128 niż https://allegro.pl/o...iant=8254946548 ze względu na stabilność BIOS'u. Na której się wtedy skupić? Różnica w cenie niewielka. Procek https://allegro.pl/o...-box-7788171612 oraz ram https://allegro.pl/o...3000-8464363257 i wychodzi ok 1220 zł + przesyłki. Dobry deal?

#8 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3178
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 14:50

Dla mnie pro4 to taka sama budżetówka jak i ds3h. Jak masz dopłacać to w cenie podobnej tego asrocka masz dużo lepsze elite lub tańsze i dalej sporo lepsze GAMING X

#9 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 21:34

Zapomniałem zadać podstawowe pytanie. Czy różnica w wydajności będzie znacząca czy upgrade jest bezcelowy?

#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7022
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 21:49

Ryzen 2600 560zl, MSI b450m Pro-vdh plus 300zl, 2x8gb Crucial ballistix 3000mhz cl15 300-330zl.
Różnica będzie zauważalna i warta wymiany.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 07:27

Przeglądam oferty lokalnego sklepu z częściami i zastanawiam się czy wzięcie tego ramu 2x https://allegro.pl/o...cl16-8033435205 (alternatywnie tego https://allegro.pl/o...-red-7955270346 ) oraz tej płyty https://allegro.pl/o...ro4-8337594128. Wydam po prostu więcej czy stracę na wydajności?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12593
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 07:42

Cruciale lepsze.


płyta:
https://proline.pl/g...te-am4-p1293784


ram:
2x

https://proline.pl/p...0aesbk-p1372112


procek:

https://proline.pl/p...00-am4-p1221391


oczywiście jak znajdziesz w innym sklepie taniej to twój zysk.
Małe lokalne sklepy maja tę specyfikę zę jak się zwiną to z gwarancji nici - ja kupuje praktycznie wyłącznie w Komputronik, x-kom, proline i niechętnie morele (gwarancja 2 rzeczy szła jak po grudzie).

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 18 Wrzesień 2019 - 07:44


#13 Użytkownik jest niedostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 11:58

Różnica będzie ale nie aż tak duza bo to w końcu nadal to samo GPU. Za 3600 zł masz nowy zestaw z ryzenem 2600 i rtx'em 2060.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:13

Gigabyte B450 AORUS ELITE ( 379 zł) czy Gigabyte B450M DS3H (299 zł)?

#15 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7022
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 22:14

Zobacz postAert, o 18 Wrzesień 2019 - 13:13, napisał(a):

Gigabyte B450 AORUS ELITE ( 379 zł) czy Gigabyte B450M DS3H (299 zł)?

To prawie to samo, brałbym o tańsze.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12593
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 10:58

Ten Gigabyte ma tylko 1 gniazdo m2, goła polowe sekcji zasilania, brak radiatora na ssd i pewnie jeszcze jakeis inne cięcia. To nie do koca taka sama płyta moim zdaniem ;)


Szkoda że wiara na peperze rzuciła się na tego elite z Proline, bo był za 320zł ,teraz jest za 370

#17 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:51

Kupiłem płytę Gigabyte B450 AORUS ELITE procek i ram sporty. Ma być do odbioru w sobotę. Gdy wszystko poskręcam i nie wybuchnie podzielę się różnicami w działaniu :D. A póki co dziękuje za podpowiedzi.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 12:58

Witam, sprzęt poskręcany tylko windowsa nie mogę zainstalować. Próbuje z USB, ale gdy przychodzi do wyboru języka wyłącza się mysz i klawiatura. Jednym słowem nie działa USB, za to w biosie działa. Szukałem po forach ale bez rezultatów. Nie mam myszki ani klawiatury na PS2. Macie może jakieś pomysły?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12593
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 13:10

To czasem nie windows 7? Tam bywają cyrki z sterownikami do Usb.



Druga sprawa myszka i klawiatura wpięte w te górne czarne gniada obok ps/2?

Trzecia sprawa często w biosie są opcje do ustawienia kompatybilności usb i warto się tym pobawić.


Ogólnie problem znany do wielu lat i czasem boli na rożnych platformach i systemach - zawsze warto mieć gdzieś schowana przejściówkę ps2/usb albo po prostu starą myszkę na ps/2 w razie takich problemów ;)

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 21 Wrzesień 2019 - 13:16


#20 Użytkownik jest niedostępny   Aert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 13:27

Tak to windows 7, tak podpięte koło PS2 w USB 2.0, przerylem bios i próbowałem chyba wszystkiego, a nie mam gdzie dostać myszki ani klawiatury na PS2 :/ Jest w ogóle możliwe rozwiązanie inne niż PS2?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych