Forum PCLab.pl: nowy dom budowa sieci - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

nowy dom budowa sieci Router Switch. AP, pomoc w kupnie

#1 Użytkownik jest niedostępny   sciana001 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 21:24

witam, mam domek 150m2, mam położone kable Lan, ( po dwa w każdym gnieździe pokojowym )
wszystko ładnie wyprowadzone na poddasze..I teraz przyszło kupić Router Switch AP , oraz szafe do tego.
W domu na chwile obecna nie ma neta, mieszkam na wsi, więc mam tylko dwa wyjścia, Radiowe od lokalnego ( okolo 15mb/s)
albo od któregoś operatora LTE.Dostałem wskazówki od znajomego co kupić.

Router Ubiquiti Unifi USG Security Gateway
Switch: Linksys LGS318-EU 18-Port Smart Gigabit Switch
AP; Ubiquiti UAP-AC-PRO
Szafe polecał jakąś 19 z firmy Neku..

Posiadam Nas synology i chciałbym uwzględnić go w tej sieci.
coś byście zmienili? boli mnie jedynie cena switcha i tej skrzynki :(

#2 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3158
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 08:14

Ubiquiti Unifi USG Security Gateway to raczej sprzęt dla firm co przekłada się na cenę. Do domu poszedł bym raczej w Ubiquiti EdgeRouter X który poza sporo niższą ceną i bardzo zbliżoną funkcjonalnością ma jeszcze jedną dodatkową zaletę. Posiada port POE z którego możesz zasilić AP. W swojej konfiguracji tego nie uwzględniłeś więc aby zasilić AP musiał byś użyć adaptera, a więc konieczne dodatkowe gniazdko z prądem. Ewentualnie jeśli poza AP przewidujesz też montaż kamer monitoringu to warto pójść w switch z POE.
Switch do użytku domowego nie musi być zarządzalny więc można kupić coś dużo tańszego. Choć taki Mikrotik CSS326-24G-2S+RM (24porty ETH 1Gb + 2 porty SFP+ 10Gb) również posiada możliwość zarządzania a jest sporo tańszy.
Jeśli chodzi o AP to chyba nie ma innego wyboru jeśli zależy ci na jak najwyższej prędkości. Pytanie tylko jak wygląda te 150m2 , czy to budynek parterowy czy piętrowy bo lokalizacja AP jest dość istotna aby zapewnić odpowiedni sygnał w miejscach w których z tego WiFi będziemy korzystać. Sygnał 5Ghz ma mniejszy zasięg propagacji niż 2,4Ghz więc z osiągnięciem maks prędkości może być różnie i może będzie potrzebny więcej niż 1 AP.

Alternatywą może być sprzęt Mikrotika.
Router - Mikrotik hEX
Switch z POE - Mikrotik CRS328-24P-4S+RM - jeśli planujesz monitoring
lub bez POE - Mikrotik CSS326-24G-2S+RM
AP - można użyć AP Ubi jeśli zależy ci na jak najwyższej prędkości lub użyć AP Mikrotika cAP AC który jest tańszy ale oferuje trochę niższe prędkości 866Mb vs 1720Mb.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ralliart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 09

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 09:02

Zobacz postsciana001, o 08 Wrzesień 2019 - 22:24, napisał(a):

W domu na chwile obecna nie ma neta, mieszkam na wsi, więc mam tylko dwa wyjścia, Radiowe od lokalnego ( okolo 15mb/s)


Sprawdź przede wszystkim LTE - załatw karty wszystkich operatorów i zrób speedtest z każdej strony domu, będziesz miał rozeznanie czego się spodziewać

Cytuj

Router Ubiquiti Unifi USG Security Gateway


To jest ok

Cytuj

Switch: Linksys LGS318-EU 18-Port Smart Gigabit Switch


Tylko po co 18 portów? Jak będziesz miał w domu z 8 urządzeń LAN to już będzie sporo. Na start 8 portów wystarczy moim zdaniem. Ale jak już koniecznie chcesz mieć tyle, to dopłać do tego: https://allegro.pl/o...s-2x-8437336666 - będziesz miał przynajmniej sieć na urządzeniach jednego producenta i jak dołożysz kontroler to masz zarządzanie wszystkim z jednego miejsca.

Cytuj

AP; Ubiquiti UAP-AC-PRO


A dlaczego nie 2xUAP-AC-LITE w tej samej cenie? Ok, UAP-AC-PRO ma lepsze prędkości 3xMIMO dla 2,4Ghz, ale zasięg jest identyczny i mając 2xAP masz większe szanse na pokrycie sieci 5Ghz całym w domu. Dodatkowo Unify wspiera roaming i nawet nie zauważysz przełączenia się między AP.

#4 Użytkownik jest niedostępny   sciana001 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:55

bardzo dziękuje Wam za rady, chyba dołożę do switch z poe i kupie wszystko z Ubi.Bo ten switcha z PoE z mikrotika strasznie drogi, nawet używki nie można nigdzie znaleźć teraz pozostaje wybrać jakaś szafę i patch panel. Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez sciana001 dnia: 10 Wrzesień 2019 - 19:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   arrow00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 20:15

Stałem przed podobnym dylematem nie tak dawno i po długim szukaniu zdecydowałem się na poniższy sprzęt:
1) router to PfSense postawiony na płycie Supermicro z atomem A2SDi-2C-HLN4F plus 8 GB ramu w obudowie 1U (wychodzi taniej niż sprzęt Ubiquiti a moim zdaniem ma większe możliwości odnośnie konfiguracji i dopasowania do konkretnych potrzeb),
2) switch Brocade ICX-6450-24p - super sprzęt z POE i czterema portami 10GB SFP+, do dostania na ebayu w UK za mniej więcej 700-900 PLN,
3) AP Ubiquiti UAP-AC-PRO.

Mam jeszcze NASa opartego na Xeonie E3 V3 i rejestrator do kamer IP.
Pamiętaj o patch panelu i pomyśl nad UPSem do tego sprzętu.

Również mieszkam na wsi i miałem internet zarówno od lokalnego dostawcy wifi jak i LTE i w mojej lokalizacji o wiele lepiej spisuje się LTE (ale dużą różnicę robi odpowiedni modem z agregacją 1800+2400 lub 2100/2400) ale tak jak pisał kolego wcześniej to musisz sprawdzić sam.

Pozdrawiam,

Tomek

#6 Użytkownik jest niedostępny   sciana001 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 20:58

Arrow00 dzięki za sugestie, na pewno w takim razie pomyślę o LTE, a chciałem w szystko kupić u nas, i niestety
na chwilę obecna nie mogę sobie pozwolić na wydatek rzędu 1200zl za sam switch bo zona by mnie ubiła, bo tyle jeszcze w domu do dokończenia heeeh

#7 Użytkownik jest niedostępny   arrow00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 05:17

Zobacz postsciana001, o 10 Wrzesień 2019 - 21:58, napisał(a):

Arrow00 dzięki za sugestie, na pewno w takim razie pomyślę o LTE, a chciałem w szystko kupić u nas, i niestety
na chwilę obecna nie mogę sobie pozwolić na wydatek rzędu 1200zl za sam switch bo zona by mnie ubiła, bo tyle jeszcze w domu do dokończenia heeeh


Aktualnie masz 48 portową wersję tego switcha (POE) za 700 PLN na allegro Link

Pozdrawiam,

Tomek

Ten post był edytowany przez arrow00 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 05:18


#8 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3158
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 07:47

Zobacz postarrow00, o 10 Wrzesień 2019 - 21:15, napisał(a):

Stałem przed podobnym dylematem nie tak dawno i po długim szukaniu zdecydowałem się na poniższy sprzęt:
1) router to PfSense postawiony na płycie Supermicro z atomem A2SDi-2C-HLN4F plus 8 GB ramu w obudowie 1U (wychodzi taniej niż sprzęt Ubiquiti a moim zdaniem ma większe możliwości odnośnie konfiguracji i dopasowania do konkretnych potrzeb),
2) switch Brocade ICX-6450-24p - super sprzęt z POE i czterema portami 10GB SFP+, do dostania na ebayu w UK za mniej więcej 700-900 PLN,
3) AP Ubiquiti UAP-AC-PRO.

Wszystko super fajnie , sprzęt mega wydajny tylko czy do użytku domowego ma sens? Czym różni się ten sprzęt od urządzeń do zastosowań domowych? Na pewno wydajnością. Tylko czy ta wydajność w warunkach domowych jest potrzebna? Tak naprawdę ta cała moc urządzenia w dużej mierze potrzebna jest do monitorowania ruchu sieciowego, np IDS. Ruch trzeba monitorować gdyż firmy wystawiają na świat wiele usług. W domowych warunkach raczej nic do internetu nie wystawiamy, więc równie dobrze możemy na firewallu zablokować cały ruch przychodzący i wtedy monitorowanie ruchu sieciowego jest zbędne, a co za tym idzie aż tak mocne urządzenie. Inną ważną rzeczą w urządzeniach stosowanych w domu , choć niektórzy pewnie na to nie zwracają uwagi, jest pobór prądu. Im wydajniejsze urządzenie tym wyższy pobór prądu. Przykładowo MT hex czy Ubi ER-X pobierze ok 5W, natomiast wspomniany PfSense może pociągnąć i 200W. W domowych warunkach tyle nie będzie brał ale na wartości pokroju 10W też nie ma co liczyć. IMO jeśli weźmie nie więcej niż 50W to i tak będzie sukces a to jest aż 10x więcej routerki domowe. Dowalimy do tego wielki 48portowy przełącznik POE który też swoje zje i nasza szafa z gratami zamiast kilkudziesięciu W zje ich kilkaset. Przykładowo niech cała szafa ciągnie 200W, co jest raczej mocno życzeniową wartością przy sprzęcie dedykowanym dla firm, to miesięczny rachunek za prąd samej szafy wyniesie 100zł, gdzie przy urządzeniach dedykowanych dla domu będzie to kilkanaście zł. Pytanie czy autor wątku patrzył na to od tej strony.

#9 Użytkownik jest niedostępny   ralliart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 08:02

Ja zgodzę się z @SeN81 - 48Portów PoE do domu to jest overkill. Zasadniczo najlepiej trzymać się jednego dostawcy sprzętu - mniej problemów z kompatybilnością. Mikrotik jest ok, ale żeby go poprawnie skonfigurować to najpierw trzeba się doktoryzować w manualach. Ubiquiti ma ten plus, że wszystko zrobisz z GUI i sam poprowadzi cię za rączkę. Dodatkowo na forum pomogą ci z wszystkim, a lista tutoriali do ich sprzętu jest imponująca. Moim zdaniem jak chcesz mieć porządną sieć w rozsądnym koszcie to najlepszy wybór.

#10 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3158
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 08:36

przez przesady z tym doktoryzowaniem się w produktach MT. Podstawowa konfiguracja jest na jednej formatce. A do bardziej zaawansowanych jest masa filmów na YT czy artykułów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   arrow00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:15

Zobacz postSeN81, o 11 Wrzesień 2019 - 08:47, napisał(a):

Wszystko super fajnie , sprzęt mega wydajny tylko czy do użytku domowego ma sens? Czym różni się ten sprzęt od urządzeń do zastosowań domowych? Na pewno wydajnością. Tylko czy ta wydajność w warunkach domowych jest potrzebna? Tak naprawdę ta cała moc urządzenia w dużej mierze potrzebna jest do monitorowania ruchu sieciowego, np IDS. Ruch trzeba monitorować gdyż firmy wystawiają na świat wiele usług. W domowych warunkach raczej nic do internetu nie wystawiamy, więc równie dobrze możemy na firewallu zablokować cały ruch przychodzący i wtedy monitorowanie ruchu sieciowego jest zbędne, a co za tym idzie aż tak mocne urządzenie. Inną ważną rzeczą w urządzeniach stosowanych w domu , choć niektórzy pewnie na to nie zwracają uwagi, jest pobór prądu. Im wydajniejsze urządzenie tym wyższy pobór prądu. Przykładowo MT hex czy Ubi ER-X pobierze ok 5W, natomiast wspomniany PfSense może pociągnąć i 200W. W domowych warunkach tyle nie będzie brał ale na wartości pokroju 10W też nie ma co liczyć. IMO jeśli weźmie nie więcej niż 50W to i tak będzie sukces a to jest aż 10x więcej routerki domowe. Dowalimy do tego wielki 48portowy przełącznik POE który też swoje zje i nasza szafa z gratami zamiast kilkudziesięciu W zje ich kilkaset. Przykładowo niech cała szafa ciągnie 200W, co jest raczej mocno życzeniową wartością przy sprzęcie dedykowanym dla firm, to miesięczny rachunek za prąd samej szafy wyniesie 100zł, gdzie przy urządzeniach dedykowanych dla domu będzie to kilkanaście zł. Pytanie czy autor wątku patrzył na to od tej strony.



Cały ten sprzęt plus kamera IP (na razie jedna) oraz NVR i UPS bierze 80W.
Nie wiem czy to dużo czy mało :) dla mnie OK.

Chyba nikt nie stawia PfSense (no może prawie nikt :) ) na sprzęcie sprzed kilku generacji lub jakimś potworze 2xCPU - bo taki trzeba mieć aby brał te 200W.
Spokojnie można kupić gotowy router pod PfSense np jakiś miniPC od Qotom - nie są one drogie a bardzo wydajne i oszczędne.

Rozumiem że switch z 48 portami to overkill do domu ale moje podejście jest takie, że jak mam możliwość w tej samej (albo niższej) cenie kupić sprzęt enterprise grade to wolę taki.
Ale to oczywiście kwestia gustu i przekonań.
Ja lubię grzebać w sprzęcie i uczyć się nowych rzeczy i taki sprzęt mi to umożliwia.
Polecam poczytać forum Servethehomebo można tam znaleźć dużo ciekawych informacji.

Jak ktoś woli kupić i zapomnieć to może rzeczywiście kupić zestaw od Microtika albo Ubiquiti.
Nie będzie tanio ale będzie dobrze :)

Pozdrawiam,

Tomek

Ten post był edytowany przez arrow00 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 14:16


#12 Użytkownik jest niedostępny   sciana001 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:21

SeN81 oraz ralliart macie rację, nie chce kosztów dodatkowych, to ma być tylko użytek domowy ale abym nie miał z nim problemów,

#13 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9196
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:26

Ja bym kupił router mikrotika, unifi AC lite bo i tak jedna sztuka nie ogarniesz i switch dlink z serii 1210 albo 1510.
Sam tak mam i działa.
Dodatkowo wszystko zasilane z bufora z akumulatorem 85AH :)
Tutaj jeszcze z bufora dodatkowo oświetlenie w domu mam w ledzie

#14 Użytkownik jest niedostępny   sciana001 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:56

chyba nie ma sensu dłużej zaśmiecać tematu..Fajne sugestie, bardzo Wam za to dziękuje..
Co do Ap z Ubi, to racja lepiej 2x lite
Switch również z ubi wezmę 18 portów w sam raz dla mnie.
Router? hmmm .. tez chciałem z ubi, Ale w tym modelu co pokazaliście to ma tylko jedno wyjście POE,
a teraz jak będe miał dwa AP , to już lipa, dodam że chce mieć od jednego producenta z względy na prostotę konfiguracji.
Jak będzie działać to zaglądać tam nie będę..Pozdrawiam

#15 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4108
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:23

Do AP dostaniesz injectory PoE. Ja jednym zasilam router i AP, a drugim inne AP.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych