Forum PCLab.pl: System wolno działa. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System wolno działa. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 18:52

Witam!

Mój system bardzo wolno działa, w grach jest dobrze dlatego iż mam gry na 2 dysku nowszym toshiba p300 a system na 10 letnim mniejszym.

Format był robiony koło 1 lipca z powodu zmiany płyty głównej i procesora.

Na początku działał szybko a teraz jest coraz gorzej i podejrzewam dysk.

Skanowałem Adwcleanerem i wykryło Pup optional knightsystemprotector po usunięciu tego jest tak samo, defragmentacja robiona regularnie.

Samo uruchamianie trwa dość długo około 5 min a potem jak klikam ekran blokady by przejść do wpisywania hasła też jest lag nawet jak zbyt szybko zamykam procesy w menedżerze zadań to potrafi "proces nie odpowiada".

Może bym tego nie pisał gdyby nie to że w szkole na starych celeronach winda 10 lepiej działa niż u mnie na najnowszej i3 9100f.

Może to kwestia jakiejś konfiguracji nie mam pojęcia.

Oprócz tego dałem 4096 swapu bo w xplane 11 wybijało Ooma.

Konfa:

I3 9100f
8gb ramu ddr4 2400mhz xmp
Msi b360m pro vd
Winda 10 home 64 bit poaktualizowana.
Gt 1030

Przesyłam screeny smarta i zastanawia mnie ta prędkość minimalna gdzie na drugim nowszym dysku toshiba p300 wynosi 50 mb/s.

A i czy może mieć to związek z nieprzykręceniem dysku na 2 śruby? Słychać takie brzęczenie a jak dotkne kompa to przestaje jakiś rezonans czy coś :E

https://1drv.ms/u/s!...WotaJoJXktBtqgO

https://1drv.ms/u/s!...WvrxWbDFmsTcHpZ


Dziękuję za pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   mirek190 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:45

Masz system na 10 letnim dysku talerzowym i się dziwisz czemu słabo działa system ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 16:08

Zobacz postmirek190, o 10 Wrzesień 2019 - 13:45, napisał(a):

Masz system na 10 letnim dysku talerzowym i się dziwisz czemu słabo działa system ?


W szkole też mają na 10 letnim talerzowcu i lepiej działa.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 18:50

Zobacz postKorniszonZBeki3, o 10 Wrzesień 2019 - 17:08, napisał(a):

W szkole też mają na 10 letnim talerzowcu i lepiej działa.

Tylko że w szkole nie wypychają go po brzegi 155000 razy :E. Kup chłopie ssd na system i przestań szukać winy w sprzęcie, który się nawet na magazyn nie nadaje.

#5 Użytkownik jest dostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:07

W10 i 10 letni talerzowiec? To przecież nie może działać dobrze. Tu już nawet nie chodzi o prędkość odczytu, czy zapisu, ale o ilość operacji wejścia/wyjścia i czas dostępu.

SAS/SATA / 7200 	73 - 79 	69 - 76 	4.4 – 4.9 	47 – 63 	24.3 – 32.1 	43.4 – 97.8 
SATA / 5400 	57 	55 	3.5 	44 	22.6 
12ms do 16ms wybudzenie i czas dostępu

Mniejsza o to.
Sprawdź w Biosie, czy masz włączony tryb AHCI, w W10 w menedżerze urządzeń sprawdź, czy dysk ma włączone lepszą wydajność i zapisywanie cache.

Dodaj obrazek

Btw. Seagate ST3500418AS 500GB Hard Drive 16MB Cache - SATA 3.0Gb/s - Jeżeli w szkole mają SATA 3 czyli 6Gb/s to masz wytłumaczenie dlaczego działają lepiej.

Ten post był edytowany przez Deniryer dnia: 10 Wrzesień 2019 - 19:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1451
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:19

Po prostu wymień dysk. To nie ma sensu. Naprawdę. Dyski szkolne są praktycznie nieużywane w porównaniu z domowym, a na domowym komputerze masz też pewnie 2-3x więcej uruchomionych procesów.
Rozwiązaniem ratunkowym byłoby u ciebie wyłączenie pliku wymiany, ale masz na to za mało pamięci operacyjnej.

Jeśli bardzo męczy cię budżet, weź jakąś używkę 120GB na MLC z allegro lub dowolną sensowną nówkę w tym rozmiarze.

#7 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:05

Tak do 10 sekundy słychać to brzęczenie.

https://1drv.ms/u/s!...WxHYUih56J10mmJ

#8 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:36

Jeśli nie masz kasy, to kup nawet używane 120GB SSD. Po postawieniu na nim systemu będziesz się sam zastanawiał czemu wcześniej tego nie zrobiłeś.

#9 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:01

Gdybym miał teraz użytkować komputer, który się uruchamia przez 5 minut, to bym go wyrzucił za okno po 15 minutach :D
Dołączam się do rady - kupić SSD i tyle, nie ma nic fajniejszego niż Windows, który startuje w niecałe 20 sekund i jest od razu gotowy do działania. Przez dobry rok miałem banana na ryju przy uruchamianiu, takie wrażenie :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 09:49

Zobacz postDeniryer, o 10 Wrzesień 2019 - 19:07, napisał(a):

W10 i 10 letni talerzowiec? To przecież nie może działać dobrze. Tu już nawet nie chodzi o prędkość odczytu, czy zapisu, ale o ilość operacji wejścia/wyjścia i czas dostępu.

SAS/SATA / 7200 	73 - 79 	69 - 76 	4.4 – 4.9 	47 – 63 	24.3 – 32.1 	43.4 – 97.8 
SATA / 5400 	57 	55 	3.5 	44 	22.6 
12ms do 16ms wybudzenie i czas dostępu

Mniejsza o to.
Sprawdź w Biosie, czy masz włączony tryb AHCI, w W10 w menedżerze urządzeń sprawdź, czy dysk ma włączone lepszą wydajność i zapisywanie cache.

Dodaj obrazek

Btw. Seagate ST3500418AS 500GB Hard Drive 16MB Cache - SATA 3.0Gb/s - Jeżeli w szkole mają SATA 3 czyli 6Gb/s to masz wytłumaczenie dlaczego działają lepiej.


W biosie mam do wyboru Ahci i optane aktualnie mam na ahci.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 418
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 09:19

Możesz zrobić mu skan powierzchni za pomocą "chkdsk c: /R". Ale poza tym tak stary dysk może mieć różnego rodzaju przypadłości, więc takie spowolnienia mogą się zdarzać. Jest też oczywiście szansa, że to tylko syf instalacyjny i wtedy instalacja windowsa od nowa by pomogła, ale ja bym osobiście to zrobił po prostu na nowym SSD i problem z głowy - jak już za ok. 100 zł można kupić nowy SSD, to wg mnie nie ma sensu bawić się w reanimację konającego i szkoda by mi było nawet czasu na sprawdzanie czy zadziała, czekając kilka godzin aż win 10 się zainstaluje na takim starociu. Niestety windows to nie linux, co nawet z płyty CD czy pendrive'a wystartuje w miarę szybko.

#12 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3211
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 11:48

Pewnie masz full apek w autostarcie i przez to uruchamianie systemu trwa kilka minut. Tak się składa że mam identyczny HDD systemowy na win 10 i u mnie (według dziennika zdarzeń) rozruch systemu trwa niecałą minutę na starej platformie (s775):

Dodaj obrazek

Teraz sprawdziłem i np. 10.09 ten czas rozruchu wynosił 45s.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 11:53


#13 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 11:55

Nie mam nic w autostarcie nawet w defendera wyłączyłem a po starcie w menedżerze ubijam zbędne procesy np. od drukarki.

U mnie też na intelu pentiumie e5500 się szybciej uruchamiał...

#14 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3211
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 11:58

Na początek sprawdź w dzienniku zdarzeń ten czas rozruchu systemu. Np. przy aktualizacji on będzie większy niż normalnie. A poza tym w biosie mam wyłączone wszelkie spowalniacze rozruchu (typu napęd dyskietek, nieużywana karta sieciowa czy port szeregowy, ekran z logo płyty) a w systemie wyłączone logowanie do systemu przy uruchamianiu. Jedynie co to przy rozruchu mam bootmenedzer z wyborem jednego z 2 systemów.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 12:37


#15 Użytkownik jest niedostępny   KorniszonZBeki3 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2092
  • Dołączył: Wt, 28 Cze 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:29

Zobacz posttoska78, o 15 Wrzesień 2019 - 11:58, napisał(a):

Na początek sprawdź w dzienniku zdarzeń ten czas rozruchu systemu. Np. przy aktualizacji on będzie większy niż normalnie. A poza tym w biosie mam wyłączone wszelkie spowalniacze rozruchu (typu napęd dyskietek, nieużywana karta sieciowa czy port szeregowy, ekran z logo płyty) a w systemie wyłączone logowanie do systemu przy uruchamianiu. Jedynie co to przy rozruchu mam bootmenedzer z wyborem jednego z 2 systemów.



U mnie jest 140 sek jakieś 2,5 minuty alewydaje się to znacznie dłuższe :E

#16 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3211
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 19:50

To magia jakaś skoro u mnie na sata2 system się uruchamia znacznie szybciej niż u Ciebie na sata3. Jeszcze możesz zrobić i podać logi z FRST. Skoro adwcleaner wykrył jakieś śmieci to może jeszcze coś grubszego "siedzi" w systemie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:00

Jak wyżej kup SSD temat do zamknięcia. Dziesiątki starych laptopów/stacjonarek ratowałem przez wymianę HDD na SSD różnica kolosalna

Sam planuje wymianę SSD SATA 3 na NVME bo dzisiaj 10 letni standard sata 3 to już z leksza archaizm. Nie mówiąc o HDD

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 15 Wrzesień 2019 - 20:01


#18 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3211
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:11

Przede wszystkim jak bym miał jak autor 2 dyski (HDD i SSD) w kompie, to talerzówkę bym przeznaczył na gry bo od trzymania gier na SSD-ku na pewno nie przybędzie fps-ów.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 20:11


#19 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:13

ale ładowanie gier na HDD to masochizm

#20 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3211
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:23

Zobacz postzlotnik, o 15 Wrzesień 2019 - 21:13, napisał(a):

ale ładowanie gier na HDD to masochizm

Ale w przypadku autora czas ładowania systemu jest masochizmem :E. A na uruchamianiu gier czy ładowaniu save'ów ile można zyskać? Maksymalnie kilkanaście sekund?

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 20:26


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych