Forum PCLab.pl: Problem z Ryzenem 5 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Ryzenem 5 3600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 19:44

Witajcie,
dzisiaj kupiłem Ryzena 5 3600 i niestety nie wszystko działa tak jak powinno
2 kości ramu działają tylko w pierwszych 2 slotach, nie dziala dual channel.
na Ryzenie 5 2600 wszystko chodziło jak należy.
sprawdzałem piny procesora pod lupą i nie zauważyłem żeby jakiś był skrzywiony..
Płyta to MSI B350 gaming pro carbon z najnowszym biosem, RAM to Goodram Iridium Pro 3000Mhz

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:05

Żeby dual chanel działał ram musisz miec w 2 i 4 slocie od procka. Nie ma opcji by tak nie działał chociaż na podstawowych ustawieniach(częstotliwościach) bez względu na BIOS, chyba ze masz spsute sloty. Zrestartuj BIOS zworką, wsadź ram w 2 i 4 slot i napisz czy dało jakiś efekt :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 09 Wrzesień 2019 - 20:05


#3 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:23

Działa tylko 1 i 2 slot, wykrywa pełne 16gb ramu, oczywiście w single. Pozostałe dwa sloty nie działają w ogóle, jeśli choćby jedna kość jest w 3 albo 4 slocie to komp się włącza, wszystko się świeci, wiatraki działają ale nie ma obrazu. Wyciągnąłem baterie na kilka minut i brak poprawy. To wygląda jak by nowy procesor miał coś nie tak z kontrolerem pamięci...

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:33

Wyciąganie baterii to nie zworka, producent nie montował jej tam bez powodu, a ja nie zaznaczyłem bez powodu słowa "zworka" pogrubionym tekstem :E Może to pomóc, choć nie musi, do stracenia nic nie masz. U mnie np. jak kupiłem zestaw, poskładałem wszystko do kupy, komputer nie chciał startować, pomógł właśnie reset zworką, wyciągniecie baterii nic nie dawało. Możesz tez sprawdzić czy masz możliwość powrotu do poprzedniej wersji BIOS, jeśli tak, to ją przywrócić. Jeśli to nie zadziała, możesz spróbować pożyczyć od kogoś inne pamięci, jeśli te zadziałają to nie będzie powodu by odesłać płytę na gwarancję :/ Jak nie zadziała to uwalone sloty.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:42

Jutro po pracy przeczytamw instrukcji gdzie jest ta zworka i spróbuję. Dziwne jest to, że na poprzednim ryzenie 2600 wszystko działało bez problemu, dlatego podejrzewam procesor.

#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:52

Generalnie rożne płyty potrzebują rożnej ilości czasu bez baterii do resetu BIOS, zworka resetuje go natychmiast, Wiele jest opinii na ten temat ja nie będę twierdził która jest lepsza, wiem natomiast ze mi reset zworką pomógł i ze ty nie masz nic do stracenia. Możesz tez spróbować zresetować BIOS w samym BIOSie.

Zworka u ciebie jest w tym miejscu (niedaleko baterii)

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Standardowo są to dwa gołe piny i trzeba je zewrzeć np śrubokrętem na 5-10 sekund.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 09 Wrzesień 2019 - 20:57


#7 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:08

Zobacz postSary, o 09 Wrzesień 2019 - 20:52, napisał(a):

Generalnie rożne płyty potrzebują rożnej ilości czasu bez baterii do resetu BIOS, zworka resetuje go natychmiast, Wiele jest opinii na ten temat ja nie będę twierdził która jest lepsza, wiem natomiast ze mi reset zworką pomógł i ze ty nie masz nic do stracenia. Możesz tez spróbować zresetować BIOS w samym BIOSie.

Zworka u ciebie jest w tym miejscu (niedaleko baterii)

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Standardowo są to dwa gołe piny i trzeba je zewrzeć np śrubokrętem na 5-10 sekund.


Przed wyjściem do pracy wyciągnąłem baterię, sprawdzę jeszcze raz, jak nie ruszy to włożę stary procesor, jeśli pamięci będą działały we wszystkich slotach to znaczy, że procesor jest walnięty.
Taki mam plan

#8 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2332
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:13

Zresetuj zworka ten bios A nie bateria , po nie udanym oc miałem bardzo długo wyciągnięta baterie i miałem cały czas czarny ekran , 5 sekund przytrzymalem 2 piny jbat i komputer się od razu włączył. Nie rozumiem po co sobie robić pod górkę :hmm:

#9 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:18

Najpierw bateria, a jak nie działa to zworka, też nie rozumiem po co wyciągać baterię na pół dnia, skoro wystarczy minuta i będzie wiadomo czy pomogło (no i odpić od zasilania kompa oczywiście).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:37

Tak zrobię, jak nie pomoże bateria to zajmę się zworką, po prostu robienie zwarcia mnie trochę przeraża ;)
Jeszcze żeby się upewnić, czyli baterie wyciągać na wyłączonym zasilaczu? zwarcie na zworce tak samo?

Ten post był edytowany przez Perun89 dnia: 10 Wrzesień 2019 - 10:38


#11 Użytkownik jest niedostępny   irulax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 705
  • Dołączył: Pt, 16 Lis 07

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 11:01

Zobacz postPerun89, o 10 Wrzesień 2019 - 11:37, napisał(a):

Tak zrobię, jak nie pomoże bateria to zajmę się zworką, po prostu robienie zwarcia mnie trochę przeraża ;)
Jeszcze żeby się upewnić, czyli baterie wyciągać na wyłączonym zasilaczu? zwarcie na zworce tak samo?



A jak działa zwykły wyłącznik? :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2332
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 11:19

Reset zworka na wyłączonym pc , a podłączonym do zasilania . Bateria na odlaczonym pc . Na asrocku x370 musiałem trzymać reset zworki i uruchomić pc żeby zadziałała, płycie nic się nie stało, to był jedyny sposób żeby zrobić reset , bo inaczej to miałem czarny ekran i tylko wentylatory pracowały:)

#13 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 11:34

Zobacz postPerun89, o 10 Wrzesień 2019 - 11:37, napisał(a):

po prostu robienie zwarcia mnie trochę przeraża ;)


Elektryka prąd nie tyka :E Panie, po to ta zworka została stworzona (jak już pisałem) a ludzie się boją i pieszczą jak by to był układ detonatora bomby atomowej :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:04

Zworka nic nie dała :(

#15 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:23

Zobacz postPerun89, o 10 Wrzesień 2019 - 16:04, napisał(a):

Zworka nic nie dała :(

To wpinaj procka jak pisałeś, jak to wina procka to powinni Ci go z miejsca wymienić. Możesz go nawet zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 14 czy tam 15 dni.

#16 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1267
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:35

Zobacz postirulax, o 10 Wrzesień 2019 - 12:01, napisał(a):

A jak działa zwykły wyłącznik? :)


Robi zwarcie?Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:39

Lecę do sklepu na P. Na starym procku wszystko działa

#18 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4228
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:46

Zobacz postPerun89, o 10 Wrzesień 2019 - 16:39, napisał(a):

Lecę do sklepu na P. Na starym procku wszystko działa

:hmm: W Pepco go kupiłeś ? :lol2: :thumbup:

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Wrzesień 2019 - 15:48


#19 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 16:40

komuś nie dawno nie udało się w kompletnie uruchomić Ryzena 5 3600 na MSI B350 gaming pro carbon
chyba jg77xfx ...

#20 Użytkownik jest niedostępny   Perun89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wed, 22 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 17:17

Co za dzień... Upadł mi procek i lekko pogiely się nóżki. Siedzę i je prostuję, muszę wysłać ticketa do msi z pytaniem o co tu k*** chodzi i kiedy będzie działało. Ciągle czuję, że to problem beta biosu

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych