Forum PCLab.pl: Intel/zintegrowana grafika/16BG RAMU/ - lata nie składałem PCDo biura - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel/zintegrowana grafika/16BG RAMU/ - lata nie składałem PCDo biura Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 22:36

Dzień dobry,
jak w temacie lata nie składałem komputera PC, teraz nawet nie mogę się doczekać czy ta płyta ma zintegrowaną grafikę :/
Moje wiekowy pc działał, wystarczał, ale trzeba się przesiąść na coś nowszego.
Prace biurowe/przeglądarka internetu/ma działać szybko/ dużo okien
Obudowa jest. Potrzebuję całej reszty, włącznie z zasilaczem.
Zintegrowana grafika wystarczy, 16GB ramu, na Intelu, Nowe.
Gdzie kupować? co polecacie? komputronik, morele, x-kom?

Intel Core i3-9100F - 395zł https://www.komputro...e-i3-9100f.html
Gigabyte H310M S2H - 258zł https://www.komputro...-h310m-s2h.html
Adata XPG SX8200 PRO M.2 NVMe PCIe 256GB - 203zł https://www.komputro...pcie-256gb.html
Kingston Dedicated 16GB [1x16GB 2666MHz DDR4 CL19 DIMM - 291zł https://www.komputro...cl19-dimm-.html
Chieftec GPB-500S - 159zł - https://www.komputro...c-gpb-500s.html

Bardzo proszę o pomoc, sprzęt ma pracować przez długie lata.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2072
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 22:38

9100F nie ma integry.

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 22:38

To procesory teraz mają zintegrowane GPU, a nie płyty. Płyty mają tylko wyprowadzenia portów z tejże integry.
Procesory "F" integry nie posiadają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 22:46

Ze zintegrowaną grafiką masz i3 8100, niestety cena mało ciekawa szczególnie na komputroniku.

Pamięci RAM lepiej wziąć 2x8GB dla Dual Channel, wpływa to na wydajność integry i samego CPU. Może przy twoich zastosowaniach aż tak wiele to nie zmieni, no ale...

Sprzęt na lata i budżetowy Chieftec? To mi się nie widzi. Dopłaciłbym do be quiet! Pure Power 11 300W.

Zobacz inne sklepy, takiego i3 8100 masz w Media Expert za 560 zł z darmowa wysyłką.


Zawsze można rozważyć też AMD - Ryzen 3 2200G będzie nieco wolniejszy w kwestii CPU, ale za to ma dużo lepszą zintegrowaną grafikę. Nie wiem, może masz jakiś hejt do AMD sprzed lat, ale obecnie to bardzo solidne procki i bardzo dobra sprzedaż tylko to potwierdza.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 09 Wrzesień 2019 - 22:49


#5 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 23:04

Już strzeliłbym niezłego babola. Dzięki @Kyle_PL @MitycznyJeż
@Dirian dzięki a pomoc, właśnie liczyłem na taką pomoc.
Do zasilacza na pewno dopłacę. Płytę zostawić czy lepiej coś innego? ASROCK, MSI, ASUS?
Ram poprawnie dobrałem i dysk?
Ewentualnie dużo mniej wydajnie będzie na Intel Pentium Gold G5400, ma integre? Warto rozważać ten dwurdzeniowy procesor?

Intel nigdy nie zawiódł, a dwa przy dłuższym korzystaniu mam wrażenie, że jakoś "wolniej się starzeje".

Ten post był edytowany przez damian.itp dnia: 09 Wrzesień 2019 - 23:09


#6 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 23:10

G5400 to tylko 2 rdzenie + Hyper Threading, więc przy większym zamieszaniu może nie dać aż tak dużego komfortu.

Może ukłoń się w stronę używek? Procki się praktycznie nie psują, a tych niepodkręcalnych to nawet nie ma jak brzydko potraktować.

Za 500 zł masz i5 8400 - https://allegro.pl/o...8400-8473589759 i to jest świetna 6-rdzeniowa opcja za te pieniądze (integra obecna na pokładzie).

Płyta bez większego znaczenia - te tanie budżetowki wiele się od siebie nie różnią.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 09 Wrzesień 2019 - 23:11


#7 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 23:28

@Dirian
Tylko nowe, ewentualnie aby była Faktura VAT.
i3-8100 już tylko na Łopuszańskiej w Warszawie został, więc... można potraktować jakby go nie było.

#8 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 05:47

Przespałem się z tematem i... jak taki zestaw by mógł wyglądać na Ryzen 3 2200G?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Skyline_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Wed, 27 Wrz 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 09:26

Jak chcesz przyszłościowy sprzęt czyli z opcją rozbudowy za kilka lat w groszowych kwotach to Ryzen 3 2200G (~350zł) + Płyta MSI B450M PRO-M2 (~250zł) + Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W (~180zł) + SSD ok 500gb np. Dysk SSD Plextor M9PeGN 512GB PCIe x4 NVMe (~280zł).
Na dysku ~250gb oszczędność typu 80zł jest bezsensowna, tym bardziej, że i dysk słabszy, zasilacz obecnie niepotrzebny aż tak mocny, ale skoro ma być przyszłościowy to warto, a cena też niewiele większa - jak coś to za kilka lat uciągnie dowolną grafę.
Wtedy jak będziesz chciał to za kilka lat można tam wrzucić za grosze procka Ryzen 5 1600/2600 6rdzeni 12 wątków, podpiąć jakąś grafe typu rx570 czy jaka tam wtedy będzie w dobrej cenie i wszystko będzie śmigało bez problemów.

Edit:
A jeszcze ram, no to koniecznie w 2 kościach, np. Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz Ballistix Sport LT (~320zł)

Ten post był edytowany przez Skyline_ dnia: 10 Wrzesień 2019 - 09:34


#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7022
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:18

Tutaj masz moją propozycję z x-kom za 1425zł https://www.x-kom.pl/lista/14sbglyb7
Ryzen 2200G
MSI b450m pro-vdh plus
2x8GB 3000mhz cl15 Crucial Ballitix
SSD Crucial bx500 480GB
SPC Elementum 450W

optymalny i cichy zestaw do pracy burowej... i nie tylko :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1865
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 14:00

Po co komu 16 GB do biura? Strata kasy, 8 GB wystarczy do roku 2030. Dopiero ostatnio udało mi się zamulić kompa biurowego z 4 GB.

Natomiast konieczny jest Windows! A to gigantyczny i złodziejski wydatek, haracz dla złodziei z Microsoft (nie podlegających prawu antymonopolowemu, mimo że nawet 40% udziału w rynku podlega). Pirat tutaj to mogą być ogromne konsekwencje (szczególnie utrata lat pracy).

Zobacz postdamian.itp, o 09 Wrzesień 2019 - 23:36, napisał(a):

Moje wiekowy pc działał, wystarczał, ale trzeba się przesiąść na coś nowszego
Jak wiekowy? Przecież i5-2400 to procesor z roku 2011, a od wtedy postęp technologiczny zahamował i zmiana na Ryzen 3 2200g nie ma sensu (nawet na i5-8400). No chyba, że masz jakieś Core 2 Duo. Inaczej to sam SSD (i instalacja na nowo) da 95% zysku z nowego komputera. Może jedynie przy "indeksowaniu" cokolwiek to znaczy da się zauważyć szybszy procesor, inne sprawy idą na minimalnym użyciu CPU.

#12 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 14:39

@sino

amd athlon 64 X 2 dual core 5200+ i 2GB RAMU aktualnie siedzi w skrzynce.
To chyba najstarszy komputer.

Ten post był edytowany przez damian.itp dnia: 10 Wrzesień 2019 - 14:51


#13 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:18

@Skyline_ Dysk SSD Plextor M9PeGN 512GB PCIe x4 NVMe

Zamówiłem wszystko na morele, ale dostałem info, że dystrybutor źle zaktualizował swoje stany magazynowe i dysków brak.

Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację i proszę o wiadomość, czy w związku z tym zdecyduje się Pani zamienić tę pozycję na jakąś inną. Jako alternatywę proponuję:
www.morele.net/dysk-ssd-transcend-110s-512gb-pcie-x4-nvme-ts512gmte110s-5521324/
www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx6000-lite-512gb-m-2-pcie-x4-nvme-asx6000lnp-512gt-c-5616527/
www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx6000-pro-512gb-pcie-x4-nvme-asx6000pnp-512gt-c-5327149/


Jaki inny dysk wybrać?
Proszę o pomoc i doradzenie.

Ten post był edytowany przez damian.itp dnia: 18 Wrzesień 2019 - 13:37


#14 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:36

Usuń https:// z linków bo nie dzialaja.

#15 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:37

@dirian
poprawiłem

Ten post był edytowany przez damian.itp dnia: 18 Wrzesień 2019 - 13:38


#16 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:11

Weź ostatni SX 6000 Pro, pozostałe 2 kiepskie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   damian.itp 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 48
  • Dołączył: Cz, 04 Wrz 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:12

Ewentualnie jakiś inny z morele.pl?
W podopbnym zbliżonym budżecie.

Ten post był edytowany przez damian.itp dnia: 18 Wrzesień 2019 - 14:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15148
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:57

Ten ADATA jest ok, jak chcesz to dopłac 40 zł do PNY CS3030, to dysk klasę wyżej z nowoczesnym i chłodnym kontrolerem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych