Forum PCLab.pl: RAM pod i9 + Maximus XI Formula - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RAM pod i9 + Maximus XI Formula Pod O/C

#1 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 00:28

Poszukuje odpowiednich kości pod i9 9900k oraz MoBo Asusa Maximus XI Formula, chciałbym uzyskać stabilne 5.0 Ghz.

Rozumiem, że mogę wybrać coś z tej listy i nie powinno być większych problemów?
https://dlcdnets.asu...mem_QVL0315.pdf

Cena bardziej z przedziału 400 - 800 niż 800 - 1200zl.

#2 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 00:52

Kupiłeś już płytę? Jeżeli nie to odpuść sobie zakup, dobre Maximusy skończyły się na mostku Z170, obecnie jedynie jakikolwiek poziom trzyma Extreme, Apex i Gene, reszta to szajs z kiepskimi układami zasilania i wyuzdaną ceną.

Spokojnie da się sporo taniej kupić lepsze płyty, a wtedy będziesz będziesz mógł kupić porządny ram i jeszcze Ci zostanie. ;)

Z pamięci RAM obecnie zostają Ci jedynie moduły oparte o kostki Micron E-Die i Hynix CJR, ewentualnie najtańsze B-Die powinny być do upolowania, gdybyś jednak zrezygnował z tej przepłaconej płyty to spokojnie kupisz sobie porządne moduły oparte o kostki Samsung B-Die i to nawet na 32GB by wystarczyło. ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 10 Wrzesień 2019 - 00:57


#3 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:23

Płytę dostałem okazyjnie nową na gwarancji za 1600zł, więc to nie była chyba aż taka strata kasy jak kupno jej w sklepie, chyba nie powinna być gorsza niż Gene w tej samej cenie :hmm:

Zaproponujesz jakieś sprawdzone modele Micron E-Die + Hynix CJR oraz droższe B-Die :Up_to_s:

Coś takiego:

G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL14 (F4-3200C14D-16GVK) (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL14 (F4-3200C14D-16GTZR) (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Ten post był edytowany przez szymoonn dnia: 10 Wrzesień 2019 - 10:55


#4 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1930
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 10:53

Jeśli chodzi o microny e-die to bierz sport lt 3200 cl16 nie ważne czy 2x16 czy 2x8gb . W końcówce kodu producenta musi występować aes. Kolor wedle Twojego uznania lub ceny, bo pod radiatorem jest to samo . Polecam wersję 3200 , ponieważ podobno jest troszkę lepszy bin kości, moje 3200cl16 na ryzenie 1600 robiły 3600cl14 , a ograniczeniem był ryzen 1 gen . Teraz na ryzenie 3600 ograniczeniem jest płyta główna, strzela fochy jak ustawie ram wyżej niż 3533mhz . Ale za 2 dni Bede miał płytę gigabyte, na której nie powinienem mieć problemu z normalnym oc ramu . Celuje w 3800 cl14/16 zobaczymy co uda się wykręcić stabilnie .

#5 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 11:12

Ciekawym rozwiązaniem jest F4-3200C14D-16GVK w takim razie, na morelach wiszą za 650PLN, 3200/CL14 + są na liscie QVL mojej płyty

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wilk Larsen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 12:10

Pomimo, że w wieli kwestiach nie zgadzam się z DisconnecT-em(np uważam wyższość zintegrowanych stopni mocy nad osobno występującymi MOSFET-ami w sekcjach zasilania oraz uważam, że sekcje w srAsusach są mimo wszystko wystarczające), to jednak przyznaję, że w tej cenie absurdalnej jaką srAsus żąda za płyty sekcja powinna być wykonana z lepszych komponentów i zdecydowanie można znaleźć coś tańszego i lepszego.
Niestety ale Maximus XI Formula jest gorsza od Gene, no przynajmniej jeżeli chodzi o sekcję zasilania: https://www.hardware...te-1175784.html

Taki RAM jest o wiele ciekawszym rozwiązaniem i olej QVL!

#7 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 12:22

Zobacz postszymoonn, o 10 Wrzesień 2019 - 11:23, napisał(a):

Płytę dostałem okazyjnie nową na gwarancji za 1600zł, więc to nie była chyba aż taka strata kasy jak kupno jej w sklepie, chyba nie powinna być gorsza niż Gene w tej samej cenie :hmm:

Gene jest sporo lepsza, pomijając fakt że to miniak, tak jak mówiłem u Asusa jedyne maximusy które jeszcze trzymają poziom to Extreme, Apex i Gene, reszta to festiwal oszczędności, jak nie układy zasilania to porty rozszerzeń.
Ale skoro masz już tą płytę to trzeba pod nią wybierać.

Zobacz postszymoonn, o 10 Wrzesień 2019 - 11:23, napisał(a):

Zaproponujesz jakieś sprawdzone modele Micron E-Die + Hynix CJR oraz droższe B-Die :Up_to_s:


Hynixy CJR możesz sobie na wstępnie odpuścić, jeżeli interesuje Cię sensowny zegar względem opóźnień, CJR generalnie spokojnie mogą przekroczyć 4000 MHz, ale kosztem luźnych subtimingów.
Lepiej się spisują Microny E-Die które znajdziesz w nowych Crucialach Ballistix Sport LT, tutaj już 4000MHz C17 na sensownych subach jest w zasięgu ręki.

Najlepiej oczywiście wypadną Samsungi B-Die, opcji jest kilka, wszelkie G.Skille TridentZ/Flarex/RipjawsV 3000c14, 3200c14, 3600c15, 3600c16, 3600c17, 4000c17, 4133c19, 4400c19 będą na 100% wyposażone w rzeczone kostki.
B-Die mogą się też okazyjnie pojawić w 3000c16, 3200c16 3200c15, 3466c16 ale tutaj jest loteria, zdecydowanie częściej trafisz na Hynixy MFR/AFR, a nawet jeżeli będą B-Die to mogą być to odpady BCRC, a nie prawdziwe BCPB. Dlatego patrzył bym głównie na te powyżej.
Wiem że z Damianem pisałeś o Patriotach Viper, to też dobra opcja, na dzień dobry 4400c19, co prawd wydajność średnia przy tych timingach, ale spokojnie sobie poprawisz na jakieś 4133c17 i transfery będą latać powyżej 60 GB/s.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 10 Wrzesień 2019 - 12:28


#8 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 12:43

Ok, to najlepszym rozwiązaniem w takim razie będzie zakup Patriot Steel Series 4400 CL19 od Damiana i ustawienie ich na CL17

Ten post był edytowany przez szymoonn dnia: 10 Wrzesień 2019 - 12:44


#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 12:54

Zobacz postWilk Larsen, o 10 Wrzesień 2019 - 13:10, napisał(a):

Pomimo, że w wieli kwestiach nie zgadzam się z DisconnecT-em(np uważam wyższość zintegrowanych stopni mocy nad osobno występującymi MOSFET-ami w sekcjach zasilania oraz uważam, że sekcje w srAsusach są mimo wszystko wystarczające), to jednak przyznaję, że w tej cenie absurdalnej jaką srAsus żąda za płyty sekcja powinna być wykonana z lepszych komponentów i zdecydowanie można znaleźć coś tańszego i lepszego.


Nie ma żadnej wyższości zintegrowanych końcówek mocy nad układem rozłącznym czy też kluczem, intgra z definicji miała być tańsza i kompaktowa, po za tym typ mosfet ma najmniejsze znaczenie, na rynku jest wystarczająco dużo bardzo dobrych zintegrowanych układów (Infineon/TDA) aby spokojnie można było je stosować w topowych płytach z ogromnym zapasem. Asus najwyraźniej jednak zapomniał czym jest subkontroler PWM częstując ludzi 8 cewkowym układem gdzie połowa tego dobrobytu robi za gustowną atrapę, bo główny kontroler PWM dysponuje tylko połową kanałów.

Gdyby w tych płytach po drodze znalazły by się takie układy jak IR3599, to układ byłby solidny, a że go nie ma, to płyta godna polecenia jedynie dla fanatyków znaczka ROG
Nawet na Z370 Asus nie oszczędzał kilku $$ na 4 sztuki IR3599 które umożliwiały pracę w układzie 8 fazowym (Nie wliczając w to najtańszego Hero bez Wifi). ;)

Zobacz postszymoonn, o 10 Wrzesień 2019 - 13:43, napisał(a):

Ok, to najlepszym rozwiązaniem w takim razie będzie zakup Patriot Steel Series 4400 CL19 od Damiana i ustawienie ich na CL17


4400c17 może nie być do osiągnięcia, na Asusie w pierwszej kolejności będziesz się bić z doborem RTL'i i unikaniem kodu 55, ale jak już złapiesz wiatry to 4133 i może nawet 4266 na rozsądnych timingach powinno być w zasięgu ręki, powyżej nie ma sensu już piłować, bo i tak będziesz miał transfery na poziomie bądź powyżej 60 GB/s

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 10 Wrzesień 2019 - 12:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:00

Nie zależy mi na mega osiągach RAMU, tylko głownie na stabilnym i bezpiecznym (w miare prostym również :lol2: ) podkręceniu i9 9900k bądź ewentualnie i7 9700k do okolic 5.0Ghz.

Ten post był edytowany przez szymoonn dnia: 10 Wrzesień 2019 - 13:02


#11 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:05

Postaw w takim razie na 4133c17 na rozsądnych subach albo 4000c17 na ciaśniejszych subach to całkowity sweetspot dla wysokiej wydajności. ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 10 Wrzesień 2019 - 15:41


#12 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:08

Damian pisał o 4266 cl 17 na Patriotrach które testował, także temat do ogarnięcia myślę, dla mnie to będzie i tak kilkuset procentowy skok wydajności w porównaniu do kompa na którym teraz pracuje z sygnaturki.

#13 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:34

Jeżeli Damian pisał, to na tyle powinny chodzić o ile się dogadają z płytą, a tutaj już potrzeba własnej twórczości.

Jeżeli mówisz o swoich obecnych 1600c9 to nawet 3200c14 zrobiło by pogrom :thumbup:

#14 Użytkownik jest niedostępny   szymoonn 

  • szymonszyperski.pl
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1110
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 13:43

No tak, troche inna epoka bądź co bądź :lol2:

#15 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6831
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 15:56

4266/17 jest jak najbardziej realne na tych kościach. Ja na CODE X zrobiłem 4133/17

Dodaj obrazek


A jaki jest CODE X w kręceniu pamięci, wie każdy. Apex wstawał 4400/16 więc źle nie było.

Problem jest taki, że zamiast tej Formuły XI to mógłbyś wziąć chociaż Gaming 9  Mój link

Nie dość, że taniej, to jeszcze znacznie lepiej od Formuły. Zgadzam się z Kubą ( DisconnecT ) że Asus skończył się na z170. Niemniej z innych powodów, bo uważam podobnie, jak

Zobacz postWilk Larsen, o 10 Wrzesień 2019 - 13:10, napisał(a):

Pomimo, że w wieli kwestiach nie zgadzam się z DisconnecT-em(np uważam wyższość zintegrowanych stopni mocy nad osobno występującymi MOSFET-ami w sekcjach zasilania oraz uważam, że sekcje w srAsusach są mimo wszystko wystarczające)


Bo są. Można siąść i policzyć, że to "4 fazowe coś" na integrach od Asusa wypada czasami lepiej, jak 12 fazowe od AsRocka. I to praktycznie pod każdym względem - od response time po emitowane ciepło.

Ale nie chcę na ten temat już gadać. Prawdą jest, że Asus w takich konstrukcjach nie powinien oszczędzać. Mimo wszystko.

Ten post był edytowany przez PrimoGhost dnia: 10 Wrzesień 2019 - 15:57


#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 16:27

Zobacz postPrimoGhost, o 10 Wrzesień 2019 - 16:56, napisał(a):

Bo są. Można siąść i policzyć, że to "4 fazowe coś" na integrach od Asusa wypada czasami lepiej, jak 12 fazowe od AsRocka. I to praktycznie pod każdym względem - od response time po emitowane ciepło.


Damian, ale przykład z Asrocka który tutaj przytaczasz jest bardzo trafiony, tutaj pięknie widać że rozwiązania zintegrowane nie górują nad starszym rozwiązaniem typu klucz, Asrock wrzucił 12 najtańszych zintegrowanych kostek o niskiej sprawności i efekt jest jaki jest.
W tej samej cenie zamiast 12 mogli dać 10 faz ale porządnym kluczu który sprawnością pożarł by te tanie integry.

Nawet 8 faz na dobrych integrach z powielaczem sygnału zrobiło by znacznie lepszą robotę.

Jedni na ślepo idą w ilość, a drudzy żydzą na ilości komponentów kosztem wysokiego response time który wcale nie jest fundamentalny dla procesora, rozwiązania pośrednie tutaj wypadają najlepiej.

PS. Jak by ktoś miał wątpliwości to w Asrocku Z390 siedzą integry CSD87350, dokładnie te same które Asus wsadzał do Maximusów na Z270 :E
Asrock przynajmniej jednak dał porządny kontroler PWM (IR35201) i powielacze sygnału (IR3598). W Asusach na Z270 (Po za Apex i Extreme) ani nie było powielacza, a i kontroler był ze sporo niższej półki (ASP1400BT).

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 10 Wrzesień 2019 - 16:37


#17 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6831
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 17:30

Powiem tak - Ja klnę na Asusa z innych powodów. Kwestię VRM-ów biorę również pod uwagę, ale z punktu realnego użytkowania - dobijają mnie inne rzeczy.

1. Bug na pamięci Cache, który mam od 2 lat.
2. Adaptive na którego poprawne działanie czekałem rok,
3. Poprawienie kompatybilności pamięci na które czekałem pół roku ( krytyczne kwestie typu gubienie ustawień, poebane algorytmy trenujące na których płyta nie ma prawa wstać )
4. Support Asusa,
5. CODE 55, który jest odpowiedzią na wszystko. Od małego napięcia na kontrolerze, po brak zasilacza w PC
6. Socket nadwrażliwy na montaż chłodzenia,


Wymieniłbym pewnie jeszcze z 12 rzeczy, które mnie wkurzają. VRM pewnie zamieściłbym jedynie pod kątem ceny w jakiej nabyłem płytę.

Dodaj obrazek


+ Nie piszczy, nie powoduje niestabilności. Działa wystarczająco dobrze dla 8700k po OC.

#18 Użytkownik jest niedostępny   dadi82 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 705
  • Dołączył: Pn, 13 Kwi 15

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 17:36

Zobacz postszymoonn, o 10 Wrzesień 2019 - 10:23, napisał(a):

G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL14 (F4-3200C14D-16GTZR) (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)


Mam te takie kości, polecam.

#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:42

Zobacz postPrimoGhost, o 10 Wrzesień 2019 - 18:30, napisał(a):

Powiem tak - Ja klnę na Asusa z innych powodów. Kwestię VRM-ów biorę również pod uwagę, ale z punktu realnego użytkowania - dobijają mnie inne rzeczy.

1. Bug na pamięci Cache, który mam od 2 lat.
2. Adaptive na którego poprawne działanie czekałem rok,
3. Poprawienie kompatybilności pamięci na które czekałem pół roku ( krytyczne kwestie typu gubienie ustawień, poebane algorytmy trenujące na których płyta nie ma prawa wstać )
4. Support Asusa,
5. CODE 55, który jest odpowiedzią na wszystko. Od małego napięcia na kontrolerze, po brak zasilacza w PC
6. Socket nadwrażliwy na montaż chłodzenia,


Wymieniłbym pewnie jeszcze z 12 rzeczy, które mnie wkurzają. VRM pewnie zamieściłbym jedynie pod kątem ceny w jakiej nabyłem płytę.

[img]http://www.kokosoftw...mg_15755828.jpg[img]


+ Nie piszczy, nie powoduje niestabilności. Działa wystarczająco dobrze dla 8700k po OC.


Damian u Ciebie VRM jest dobry 8 sztuk ZF906 puszczone przy 4 sztukach IR3599, dwie sztuki ZF906 puszczone na czysto dla iGPU do tego jeszcze prawilny kontroler ASP1405I, nie ma się do czego przyczepić.
Gorzej z biosem tutaj już cyrki się zdarza.

PS. Co do Qcode 55 sprawdzałeś linijkę 1524 o tym że może brakować wody w kranie? :D

#20 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6831
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:52

Sprawdzałem. Dalej nie wstawał. Wiesz, że on mi kiedyś bez CPU pokazał CODE 55 zamiast 00?

Nie ma się do czego przyczepić.. Ale jest 8. Nie lepiej 12? za 1800 zeta? Może 16 by było lepsze... To, że jest dobre i wystarcza to wiem. Ale zawsze można powiedzieć, że na płycie tej klasy powinno być nieco więcej/lepiej.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych