Forum PCLab.pl: Która płyta główna - konkretnie z tych dwóch - pod Ryzena? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Która płyta główna - konkretnie z tych dwóch - pod Ryzena?

#1 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 18:18

Proszę uprzejmie o pomoc w rozstrzygnięciu dylematu - która z poniższych, ale tylko z tych dwóch konkretnie płyt będzie:
- bardziej stabilna
- lepsza w OC
- z lepszym zapleczem aktualizacji biosu
Zastosowanie hobbystyczno-domowe. Format płyty bez znaczenia.
Gigabyte AX370M Gaming 3
czy
MSI B350 TOMAHAWK
Proszę ewentualnie o uzasadnienie lub opinie osób, które miały styczność z tymi płytami lub znają się, czując się pewnie nawet tylko na podstawie specyfikacji i doświadczenia. Z góry wielkie dzięki

Ten post był edytowany przez sert dnia: 10 Wrzesień 2019 - 18:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:20

Pod którego Ryzena?

#3 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:30

Po wieeeeloletnim unikaniu AMD, chcę wrócić i powoli iść w górę, ale ostrożnie zacznę od 3200G aby oswoić się i zapoznać z obecnym AMD i tym co potrafi.

Ten post był edytowany przez sert dnia: 10 Wrzesień 2019 - 19:30


#4 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:42

Tak się niefortunnie w wyniku pewnego nieporozumienia i zamieszania stało, że zamówiłem obie te płyty (płatność przy odbiorze) i muszę z jednej z nich zrezygnowac w miarę szybko - tylko nie wiem teraz, z której?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:54

Z tych dwóch Gigabyte będzie chyba lepszym wyborem ze względu na BIOS do obsługi procków 3xxx.

#6 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:59

Zobacz postsert, o 10 Wrzesień 2019 - 19:30, napisał(a):

Po wieeeeloletnim unikaniu AMD, chcę wrócić i powoli iść w górę, ale ostrożnie zacznę od 3200G aby oswoić się i zapoznać z obecnym AMD i tym co potrafi.

Tylko po co wziąłeś 3200G, zamiast 2200G, który jest tańszy, a to praktycznie to samo. 3200G to nie jest 7nm i to nie jest Zen 2. Ja bym brał MSI :)

Nie wiem, czy obydwie płyty nie będą wymagały aktualizacji biosu, żeby odpalić 3200G. Jak nie kupiłeś to zmień na 2200G.

#7 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 20:15

Zobacz postxtn, o 10 Wrzesień 2019 - 19:59, napisał(a):

Tylko po co wziąłeś 3200G, zamiast 2200G, który jest tańszy, a to praktycznie to samo. 3200G to nie jest 7nm i to nie jest Zen 2. Ja bym brał MSI :)Nie wiem, czy obydwie płyty nie będą wymagały aktualizacji biosu, żeby odpalić 3200G. Jak nie kupiłeś to zmień na 2200G.

Kupiłem miesięcznego 3200G z drugiej ręki w cenie nowego 2200G.
Obie te płyty obsługują Ryzeny 3000: Gigabyte bios: link MSI bios: link
Tak, bios będzie musiał być prawdopodobnie zaktualizowany.
No mam dylemat, kurcze pieczone . Postawcie się w mojej sytuacji proszę - trzeba dokonać sensownego wyboru. A może rzucić monetą? :) Wolałbym nie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 23:30

Płyty MSI mają wykastrowany, zbugowany BIOS do obsługi Ryzenów 3xxx (wersje nie MAX), Gigabyte też jest słaby na płytach 3/4 generacji. Obie płyty to słaby wybór, patrząc "przyszłościowo" pod obsługę Ryzenów 3xxx.

#9 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 11:17

Do 300 zł. chyba nie znajdę nowej płyty, która byłaby lepsza. Skłaniam się więc ku Gigabyte - troszkę lepszy, ale w sumie bez znaczenia, chipset. Jako ciekawostkę podam, że na angielskiej wersji strony Gigabyte podane jest, że płyta (bios F40) obsługuje Ryzeny 9 3900X i 3950X link , a na polskiej wersji strony podane jest, że z Ryzenów 9 obsługuje tylko 3900X link

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:19

Zobacz postsert, o 11 Wrzesień 2019 - 11:17, napisał(a):

Do 300 zł. chyba nie znajdę nowej płyty, która byłaby lepsza. Skłaniam się więc ku Gigabyte - troszkę lepszy, ale w sumie bez znaczenia, chipset. Jako ciekawostkę podam, że na angielskiej wersji strony Gigabyte podane jest, że płyta (bios F40) obsługuje Ryzeny 9 3900X i 3950X link , a na polskiej wersji strony podane jest, że z Ryzenów 9 obsługuje tylko 3900X link

Może i obsługuje, ale dla tej płyty 3700x to jest już bardzo dużo, wręcz za dużo. Nie pakowałbym do żadnej z nich niczego powyżej 6 rdzeni.

#11 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:10

Zobacz postsert, o 11 Wrzesień 2019 - 11:17, napisał(a):

Do 300 zł. chyba nie znajdę nowej płyty, która byłaby lepsza. Skłaniam się więc ku Gigabyte - troszkę lepszy, ale w sumie bez znaczenia, chipset. Jako ciekawostkę podam, że na angielskiej wersji strony Gigabyte podane jest, że płyta (bios F40) obsługuje Ryzeny 9 3900X i 3950X link , a na polskiej wersji strony podane jest, że z Ryzenów 9 obsługuje tylko 3900X link

Do 300zł są 2 w miarę dobre płyty:
MSI b450m pro-vdh plus i Gigabyte b450m ds3h.

#12 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:53

Dziękuję za propozycje, a mogę Was w takim razie poprosić o obiektywną ocenę,na podstawie poniższych zdjęć, sekcji zasilania na tych trzech poszczególnych płytach, które walczą w mojej głowie o ostateczny wybór, różnią się czymś, któreś zasilanie jest lepsze od pozostałych?
Od góry:
MSI B450M Pro VDH Plus
Gigabyte AX370M Gaming 3
Gigabyte B450M DS3H
Załączony plik  -msi-b450m-pro-vdh-plus.jpg (94.95K)
Ilość pobrań: 14

Załączony plik  _ax370m-gaming-3.jpg (94.99K)
Ilość pobrań: 14

Załączony plik  b450m-ds3h.jpg (99.85K)
Ilość pobrań: 12

Ten post był edytowany przez sert dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:01


#13 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6916
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:28

Na moje amatorskie oko sekcje zasilania Gigabyte wyglądają praktycznie identycznie. MSI ma na pewno lepszą od bs3h, więc wychodzi na to, że i lepszą od gaming 3. Czekaj aż się jakiś fachowiec od sekcji zasilania odezwie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 222
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:06

Nie wiem jak ta MSI ale mobasy od Gigabyte (konkretnie te) maja tak beznadziejna sekcje zasilania, ze za darmo bym ich nie bral. Skoro Aorus X370 Gaming K5 throttlowal Ryzena 7 1700 na 3.7GHz po 15 minutach renderu do 20% wydajnosci. VRM wchodzily na 115+C. 1/10 nie polecam. A te plyty maja jeszcze gorsze VRM.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:54

Każda z tych płyt ma praktycznie ten sam VRM, 4+2/4+3, w konfiguracji 1 low side i 2 high side mofet. Aktualnie najtańsza i najgorsza opcja pod Ryzena (istnieje jeszcze gorsza 3+2, ale tego jest najwięcej).
Tutaj możecie sobie przeczytać obejrzeć, jakie są sekcje na tych płytach:
https://www.hardware...te-1155146.html
https://docs.google....e#gid=639584818

Zobacz postxtn, o 11 Wrzesień 2019 - 18:28, napisał(a):

MSI ma na pewno lepszą od bs3h, więc wychodzi na to, że i lepszą od gaming 3. Czekaj aż się jakiś fachowiec od sekcji zasilania odezwie.

Niestety nie w tej cenie :kwasny:

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 22:57


#16 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:21

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wszystkie powyższe odpowiedzi. Zainspirowały mnie one do przeczesania internetu w kwestii poruszonych tu ewentualnych problemów, szczególnie z wysokimi temperaturami sekcji zasilania. Podjąłem następujące decyzje:
1) odwołałem oba zamówienia pierwotnie wybranych płyt głównych.
2) stwierdziłem, że nie ma co rzeźbić i zanadto się szczypać - więc zwiększyłem swój budżet o ok. 130 zł.
3) posiłkując się wypowiedziami innych userów z naszego forum zakupiłem dzisiaj i odebrałem już nową inną płytę - okazało się, że dystrybutor jest 2 km od miejsca, w którym mieszkam.
4) ta płyta to nowy model z połowy 2019 roku - pierwszy bios tej płyty jest z lipca br, a ostatni świeżutki z 9 września
5) model tej płyty to MSI B450M MORTAR MAX
Płyta ma niewątpliwie ulepszone chłodzenie, choć sekcja zasilania zapewne jest bardzo podobna do innych wcześniejszych rozważanych modeli, posiada dwa sloty M2, wyjście spdif toslink, bezprocesorowe flashowanie biosu, i co najważniejsze - ufam, że inżynierowie MSI projektując tą płytę brali pod uwagę doświadczenia z wcześniejszymi modelami - i tym samym płyta nie będzie sprawiać żadnych problemów. Ponadto na opakowaniu jest informacja, że płyta jest fabrycznie gotowa do obsługi Ryzenów serii 3000.
Mam nadzieję, że uznacie trafność mojej decyzji ;) w tym budżecie.
Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:27

No to nieźle wybrałeś, akurat z tym modelem jest jakiś dziwny problem, o którym raportował jeden z użytkowników forum w innym temacie: https://www.reddit.c..._post_with_xmp/

#18 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:52

Zobacz postcaleb59, o 12 Wrzesień 2019 - 11:27, napisał(a):

No to nieźle wybrałeś, akurat z tym modelem jest jakiś dziwny problem, o którym raportował jeden z użytkowników forum w innym temacie: https://www.reddit.c..._post_with_xmp/

O swoich doświadczeniach z tą płytą napiszę w najbliższych dniach, jak ją uruchomię. Raportowany problem z profilami w konkretnych pamięciach nie jest chyba, jak zdążyłem poczytać, czymś wyjątkowym na obecnych platformach AMD i da się tego typu problemy jakoś rozwiązać, płyta dopiero wchodzi do sprzedaży na różnych rynkach i zakładam, że producentowi będzie zależało aby ewentualne niedoróbki w biosie szybko naprawiać - oczywiście różnie bywa, ale dzięki za link - będę śledził tamten wątek.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3851
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 14:00

Mortar ma bardzo dobrą w tej cenie sekcję zasilania i można go IMO z tego powodu brać, nie wiem o jakich usprawnieniach radiatora piszesz :) (na 1 rzut oka nic nie widzę)?
Problem z profilami pamięci występował już dawno i go chyba już dawno załatali. Gość ma niby najnowszy BIOS, więc nie wiem. Poza tym BIOS na płytach MSI/ASUSa itd. jest taki sam i problemy są również zdecydowanie wspólne, więc więcej osób powinno mieć ten problem aktualnie, a jest cicho (chyba). Ponadto taki błąd będzie szybko załatany, zaraz wyjdą kolejne BIOSy z agesą ABBA.

#20 Użytkownik jest niedostępny   bergercs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9134
  • Dołączył: Pn, 04 Kwi 11

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:28

Zobacz postQwertypp10, o 12 Wrzesień 2019 - 15:00, napisał(a):

Poza tym BIOS na płytach MSI/ASUSa itd. jest taki sam i problemy są również zdecydowanie wspólne, więc więcej osób powinno mieć ten problem aktualnie, a jest cicho (chyba).


Odkąd to Asus ma wspólny bios z MSI? Tylko maśloki z MSI nie potrafią od kilku miesięcy zrobić poprawnego biosu...

Zobacz postQwertypp10, o 12 Wrzesień 2019 - 15:00, napisał(a):

Ponadto taki błąd będzie szybko załatany, zaraz wyjdą kolejne BIOSy z agesą ABBA.

MSI i szybkie łatanie...

Ten post był edytowany przez bergercs dnia: 12 Wrzesień 2019 - 16:30


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

  1. Yandex