Forum PCLab.pl: Która płyta główna - konkretnie z tych dwóch - pod Ryzena? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Która płyta główna - konkretnie z tych dwóch - pod Ryzena?

#21 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 18:42

Zobacz postQwertypp10, o 12 Wrzesień 2019 - 14:00, napisał(a):

...nie wiem o jakich usprawnieniach radiatora piszesz :) (na 1 rzut oka nic nie widzę)?...

Miałem na myśli płytę MSI B450M Pro VDH Plus, parę postów wcześniej rozważaną, która ma gorsze chłodzenie, ale umknęło mi, że jest przecież w sprzedaży wcześniejsza wersja płyty MORTAR - MSI B450M MORTAR (bez MAX), do której zapewne odniosłeś moje stwierdzenie, a w tym przypadku chłodzenia rzeczywiście są b. podobne jeśli nie identyczne, ot nieporozumienie :)
Przeczytałem gdzieś, że MAX ma 32mb bios, a bez MAX 16mb

Ten post był edytowany przez sert dnia: 12 Wrzesień 2019 - 18:42


#22 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 19:17

Zobacz postbergercs, o 12 Wrzesień 2019 - 16:28, napisał(a):

Odkąd to Asus ma wspólny bios z MSI? Tylko maśloki z MSI nie potrafią od kilku miesięcy zrobić poprawnego biosu...


MSI i szybkie łatanie...

Miałem na myśli to, że BIOS u danego producenta jest taki sam na danej platformie.

#23 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 17:30

Płyta i procesor 3200G uruchomione bez niespodzianek. Świetnie ten procesor wspomaga dekodowanie 4K m.in. na Youtube. Ponieważ obecnie dla mnie ręczne podkręcanie procesora na platformie AMD to temat na tą chwilę zbyt skomplikowany (musze poczytać i zrozumieć, a poza tym nie chciałbym ustawiać wysokiej częstotliwości "na sztywno"), więc tylko zwiększyłam do 101 magistralę FSB (więcej się nie dało na standardowych napięciach, na innych nie próbowałem). Jesli ktoś chciałby abym podał wyniki jakichś darmowych benchmarków - proszę pisać - uruchomię je i sprawdzę. Z tego co na szybko zaobserwowałem w Cinebench i jednocześnie w HWInfo, żaden z rdzeni przy pracy tego programu nie dobija do 4 Ghz, natomiast w innych różnych sytuacjach chwilowo zdarza mu się 1-2 rdzenie puścić na 4Ghz (teraz po podkręceniu FSB - ciut więcej) - ale to są tylko chwile, chwile. Ponieważ pamięć mam słabą 2400Mhz - obniżyłem jej tylko parę timingów, owszem poszła na 2666 w wysokimi timingami, ale coś system zaczął się długo ładować. Co jeszcze na tą chwilę - aha wgrałem nowy (chyba beta) bios 2.32 z azjatyckiej strony, do której link w innym wątku został podany, a którego to biosu nie ma (jeszcze?) na stronie MSI. Jak na razie wszystko OK, jestem zadowolony.
Załączony plik  cpuz1.jpg (88.84K)
Ilość pobrań: 9

Załączony plik  cpuz2.jpg (80.32K)
Ilość pobrań: 10

Załączony plik  cpuz3.jpg (86.89K)
Ilość pobrań: 10

Załączony plik  gpuz.jpg (88.46K)
Ilość pobrań: 7

P.S.
Jednak wróciłem do magistrali FSB 100Mhz, a pamięci dałem na 2666Mhz. System i np. HWInfo przy magistrali 101Mhz ładowały się długo - teraz wszystko wróciło do normy i "śmiga" nez problemów.

Ten post był edytowany przez sert dnia: 15 Wrzesień 2019 - 17:52


#24 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 17:53

Załączony plik  cpuz4.jpg (86.39K)
Ilość pobrań: 8

#25 Użytkownik jest niedostępny   _Robo_ 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1030
  • Dołączył: Pt, 12 Paź 07

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 18:21

Witaj

A jaki przyrost w wydajności ramu z 2400 na 2666 w programie Aida64 ??

#26 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 19:03

Nie ruszaj FSB(jest to w ogóle stara nazwa, dziś się to nazywa BCLK) :exclam: Bo stracisz dane na dysku, albo go uszkodzisz + mogą się dołączyć różne inne dziwne objawy z np. portów I/O, podkręcanie poprzez BCLK dla normalnego użytkownika nie ma sensu i może być niebezpieczne, w dzisiejszych czasach robi się to poprzez mnożnik :exclam:
I jak podkręcasz RAM to go potem testuj w czymś ala np. DangWang Memtest lub testem wbudowanym w Ryzen timing checker, na przynajmniej 200% przejścia, bo nie masz pojęcia czy po tych zmianach RAM jest stabilny.
OC CPU testuj w prime95.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 19:04


#27 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 19:24

Dzięki za powyższe uwagi, człowiek całe życie sie uczy, więc tak - ponieważ Aida64 ma darmowe wersje TRIAL, a tam są pewne wartości wyników ukryte,użyłem starego EVERESTA, ustawienia pamięci jak w powyższych zrzutach, wyniki są jakie są, przy 2666mhz tylko odczyt jest większy, zobaczcie zresztą sami i jak chcecie to skomentujcie.

2400mhz.
Załączony plik  everest 2400 odczyt.jpg (89.2K)
Ilość pobrań: 6

Załączony plik  everest 2400 zapis.jpg (88.67K)
Ilość pobrań: 6

Załączony plik  everest 2400 czas oczekiwania.jpg (89.3K)
Ilość pobrań: 5

2666Mhz
Załączony plik  everest 2666 odczyt.jpg (89.25K)
Ilość pobrań: 5

Załączony plik  everest 2666 zapis.jpg (89.31K)
Ilość pobrań: 4

Załączony plik  everest 2666 czas oczekiwania.jpg (88.3K)
Ilość pobrań: 2

Ten post był edytowany przez sert dnia: 15 Wrzesień 2019 - 19:27


#28 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:47

Zobacz postQwertypp10, o 15 Wrzesień 2019 - 19:03, napisał(a):

... podkręcanie poprzez BCLK dla normalnego użytkownika nie ma sensu i może być niebezpieczne, w dzisiejszych czasach robi się to poprzez mnożnik :exclam: .

Z inspiracji hobbystycznych zmieniłem więc w biosie mnożnik, żadnych innych parametrów nie zmieniałem. Stabilna osiągnięta częstotliwość na czterech rdzeniach 4.12Ghz na zwykłym chłodzeniu. Voltaż płyta sobie sama dobiera. Przy pełnym obciążeniu procesora np. w Prime95 cpu-z pokazuje stabilne 1.4V. Załączony plik  3200g4120mhz.jpg (85.45K)
Ilość pobrań: 4

#29 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 19:09

Sprawdź jeszcze temperatury po OC, najlepiej prime95 + HWINFO64 czujnik CPU tide, temperatura nie powinna przekraczać najlepiej 75C podczas obciążenia.

#30 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 19:44

Puściłem Prime95 na 20 minut, najwyżasza temperatura CPU to 77,8 stopni Celsjusza, ale.... przy otwartej obudowie. Nie wyobrażam sobie co by było gdyby sekcja zasilania nie miała takiego radiatora jaki ma, pewnie nic dobrego. A tak jest ok, zresztą nawet przy zamkniętej obudowie, raczej rzadko u mnie będzie dochodziło do takiego obciążenia procesora. Fajna rzecz, której się nie spodziewałem to to, że pomimo podkręcenia procka "na sztywno", napięcie przy mniejszym obciążeniu spada do normalnych wartości poniżej 1 V - tak przynajmniej pokazuje Cpu-z, super :)
Załączony plik  Prime95+HwInfo.jpg (88.1K)
Ilość pobrań: 2

#31 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 20:23

Jeszcze jedna ciekawostka. Pomimo tego, że prędkość jest ustawiona "na sztywno" na 4.12GHz - i taką prędkość non stop pokazuje Cpu-z i HWinfo - to procesor jest na tyle "inteligentny", że kiedy tego nie potrzebuje - obniża prędkość do ok. 3,7-3,8 Ghz. Świadczy o tym odczyt z menadżera zadań Windowsa - zakładka wydajność.
Załączony plik  CpuWin.jpg (60.95K)
Ilość pobrań: 7

#32 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:00

Tak jest, też tak mam. Jak w Cool and Quiet ustawisz Pstate 01 albo 02 to chyba na 2700Mhz nawet zwolni.

#33 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:46

Dzięki, sprawdziłem - parametry Pstate nie wpływają w moim przypadku na inne zachowanie się podkręconego procesora.
Wiem już na co stać mój procesor, więc wróciłem do ustaień fabrycznych, podwyższyłem tylko w biosie maksymalny boost i obniżyłem jeszcze o 1 działkę podstawowe timingi pamięci na 2666Mhz. Do normalnej pracy utrzymywanie pokręconego procesora uważam w moim przypadku za nieekonomiczne. Reasumując - uważam, że płyta i procesor w swojej klasie reprezentują sobą bardzo wysoki poziom jakości i wydajności - i to w uczciwych cenach. Jestem zadowolony, że wróciłem po latach na platformę AMD.

Ten post był edytowany przez sert dnia: 17 Wrzesień 2019 - 16:46


#34 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 17:37

P.S. A pamiętam jeszcze mojego pierwszego AMD K6-2 500mhz i kartę ATI Rage Pro - w ok. 1997 r. I radość, jak te podzespoły spowodowały, że mogłem na komputerze odtworzyć polski film DVD "Killer" bez żadnych zacięć. :)

Tak to wyglądało, młodzież nie pamięta ;):
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#35 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 11:15

No to oficjalnie już, wraz z najnowszym biosem na płycie MSI B450M MORTAR MAX może grać zespół ABBA ;) Mój link

#36 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 21:44

powodzenia... na tomahawku maxi gaming plus max same problemy... za 1 razem nie botuje windows... wywala sterowniki gpu co jakis czas i gpu działą w x8.... msi ssie

#37 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 21:50

U mnie był taki problem: http://forum.pclab.p...&#entry15634925
Obecnie wszystko działa normalnie, GPU pracuje x16 3.0 pod obciążeniem i x16 1.1 w idle jak trzeba.

#38 Użytkownik jest niedostępny   sert 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 06 Sie 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 22:55

Zobacz postr3jn, o 19 Wrzesień 2019 - 21:44, napisał(a):

powodzenia...

A dziękuję. Na mojej płycie z moim procesorem wszystko jest OK z nowym abba biosem 2.30, nie było i nie ma żadnych problemów. Ponieważ jednak lubię mieć wyższy numer biosu, to wróciłem do ver. 2.32 - niby Beta z abba z 10.09.br (skądinąd ciekawe, że beta ma nr 2.32 a wersja ostateczna 2.30). Na tej becie wszystko u mnie działa bez żadnych niemiłych niespodzianek. Link z linkiem do tej "bety" abba (także z linkami do biosów beta dla innych płyt serii MAX i X570) był podany na tutejszym forum w innym wątku. Oto on: https://www.reddit.c...bba_beta_bios/. A to bezpośredni link do stabilnej u mnie niby "bety" abba 2.32 dla MSI B450M Mortar MAX: https://www.lanzous.com/i64ldrg

Ten post był edytowany przez sert dnia: 19 Wrzesień 2019 - 22:56


#39 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:00

Zobacz postr3jn, o 19 Wrzesień 2019 - 22:44, napisał(a):

powodzenia... na tomahawku maxi gaming plus max same problemy... za 1 razem nie botuje windows... wywala sterowniki gpu co jakis czas i gpu działą w x8.... msi ssie


Dlatego nie powinno się polecać maxów, to tylko dopłata do grafiki w biosie.

To któryś już wątek z Tomahawkami i Gamingami od MSI że są problemy.

Aż mam ochotę kupić nowego procka by sobie na A Pro zamontować...

#40 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:24

A ja widzę tylko dwie osoby na całym forum, które narzekają bo się naczytały reddita. :E
@Wpotrzebie2017 oraz @r3jn - nie widziałem nikogo innego, kto by miał jakieś mega problemy z Maxami.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych