Forum PCLab.pl: Problem z Voltage 9700K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Voltage 9700K Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 23:03

Hejka, podkrecilem 9700K na Aorus Z390 Pro z poradnika blacka, ustawilem wszystko jak kazał, od defaultowych ustawień po kolei zmienialem. Dalem 5.0GHz 1.32V. Wlaczam PRIME95 i w CPU-Z Voltage skacze miedzy 1.320 1.332 1.356 1.344 1.296. O co może chodzić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6836
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 23:33

Protestuj różne poziomy Load-Line Calibration.

#3 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 08:47

Bawie sie od 2 godzin. To nie jest chyba normalne, ze po 3 minutach OCCT z AVX na wszystkie watkie wywala mi bledy i bluescreena na 5.0/1.35V i dalej skacze. Probowalem LLC high ale zbyt nisko zrzuca napiecia, turbo i zrzuca i daje wyzej, extreme daje za wysoko. Dalem AVX Offset na 0, intel turbo wylaczylem i adaptive voltage tez wylaczylem. Co jest nie tak? Az tak felerna sztuka? Koledze na 1.3 robi stabilne 5.0, a on ma tomahawka msi z390.

#4 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 151
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 08:52

może najpierw bios zaktualizuj. Ja miałem podobnie ze skaczącymi voltami i częstotliwościami. Po aktualizacji biosu ustało

#5 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 12:59

Jest najnowszy, na poczatku aktualizowalem. Moze to jakis blad pomiarowy czy cos? Ustawilem 1.32 na 5.0 i odpalilem OCCT, wywalilo bledy po 5 min i nie wiem czy to slaba sztuka ze nie trzyma 1.32 czy przez to ze czasem spadnie do 1.308. Da sie na sztywno je ustawic by ani razu nie wzroslo/spadlo?

#6 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 13:59

Zobacz postAyachiNene, o 11 Wrzesień 2019 - 13:59, napisał(a):

Jest najnowszy, na poczatku aktualizowalem. Moze to jakis blad pomiarowy czy cos? Ustawilem 1.32 na 5.0 i odpalilem OCCT, wywalilo bledy po 5 min i nie wiem czy to slaba sztuka ze nie trzyma 1.32 czy przez to ze czasem spadnie do 1.308. Da sie na sztywno je ustawic by ani razu nie wzroslo/spadlo?



Mi po oc mojej i7 9700k na 5.0GHz na 1.30v też czasami pójdzie trochę w górę napięcie (płyta mi trochę czasami podwyższy po prostu) przy LLC na TURBO ustawione, ale to nic groźnego, skoro nie przekracza 1.4V...
Z tym że u mnie jest w 100% stabilny.

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 11 Wrzesień 2019 - 15:38


#7 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:43

Z tym, ze mi na Trubo ida tez w dól przy testowaniu. Nie wiem czy to wina plyty, procka czy glupoty.

#8 Użytkownik jest niedostępny   ObZen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Pn, 19 Sie 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:52

Mój i7 9700K leci stabilnie w 4.9GHz na 1.275v w trybie adaptive, ostatecznie maksymalnie płyta zapodaje mu 1.28v, sądząc po wynikach innych trafiła mi się sztuka 1 na 100. BTW nie sugeruj się tylko PRIME95, czy OCCT, mój i7 potrafił działać w jakichś tam takich testach całą noc bez jakichkolwiek problemów na 1.27v, ale np. lubił się wysypać przy odpalaniu takiego BF V, dopiero 1.275v załatwiło problem.

Ten post był edytowany przez ObZen dnia: 11 Wrzesień 2019 - 14:53


#9 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 151
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 16:58

W sumie to teraz patrzę i mi też odrobine skacze i spada pod obciążeniem. Myślę że to normalne. A z tymi 5 ghz na 1.32 to może masz kiepską sztukę i po prostu nie zrobi tyle lub na za niskim napięciu

Ten post był edytowany przez premek1983 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 16:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:29

Zobacz postpremek1983, o 11 Wrzesień 2019 - 17:58, napisał(a):

W sumie to teraz patrzę i mi też odrobine skacze i spada pod obciążeniem. Myślę że to normalne. A z tymi 5 ghz na 1.32 to może masz kiepską sztukę i po prostu nie zrobi tyle lub na za niskim napięciu



Do ilu masz skoki i jakie LLC ustawione?

I czemu w sygnaturze masz cpu: ryzen i7 8700k? xd

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:31


#11 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:39

Ustawilem 5.0 na 1.315, prime95 bez AVX odpalony - stabilnie od 2h, 85 stopni przy teście (Kraken x62). Skoki to max 0.030V (max. 1.344, min. 1.308, avg. 1.326) w góre, w dół już nie, LLC Turbo. Myśle, że może zostać.

Ten post był edytowany przez AyachiNene dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:41


#12 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:50

Zobacz postAyachiNene, o 11 Wrzesień 2019 - 19:39, napisał(a):

Ustawilem 5.0 na 1.315, prime95 bez AVX odpalony - stabilnie od 2h, 85 stopni przy teście (Kraken x62). Skoki to max 0.030V (max. 1.344, min. 1.308, avg. 1.326) w góre, w dół już nie, LLC Turbo. Myśle, że może zostać.



No i jest spoko, ja na 1.30v mam podobne skoki na LLC TURBO, ale skoro nie przekracza 1.4v i jest stabilnie to można zostawić

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1352
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:51

Zobacz postObZen, o 11 Wrzesień 2019 - 15:52, napisał(a):

Mój i7 9700K leci stabilnie w 4.9GHz na 1.275v w trybie adaptive, ostatecznie maksymalnie płyta zapodaje mu 1.28v, sądząc po wynikach innych trafiła mi się sztuka 1 na 100


Ale co w tym wyjątkowego? Według statystyk Silicon Lottery każda sztuka robi 4.9GHz a 28% 5.1 i wyżej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:28

Kurde, nagle patrze i po kilku godzinach w IDLE Vcore wszedł na 1.380V. No jakim cudem?!!?! Moge jeszcze jakoś ustabilizować te Volty bo mnie coś trafi, wolalbym stałe?! No dosłownie przeglądając Opere skacze miedzy 1.320, a 1.380, a w BIOS'ie 1.315 ustawione. :( :( :( :(

Ten post był edytowany przez AyachiNene dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:33


#15 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:00

Zobacz postAyachiNene, o 11 Wrzesień 2019 - 21:28, napisał(a):

Kurde, nagle patrze i po kilku godzinach w IDLE Vcore wszedł na 1.380V. No jakim cudem?!!?! Moge jeszcze jakoś ustabilizować te Volty bo mnie coś trafi, wolalbym stałe?! No dosłownie przeglądając Opere skacze miedzy 1.320, a 1.380, a w BIOS'ie 1.315 ustawione. :( :( :( :(


Spróbuj ustawić 4,9GHz, różnicy praktycznie żadnej nie będzie w wydajności a nie powinno już tak skakać z napięciami.

Teraz tak patrzę u siebie na 5.0GHz i mam podczas przeglądania internetu skok jeden do 1.36v a skok na minimum na 1.26v, ale nie przejmuję się tym, bo dopóki nie pójdzie powyżej 1.4 to nie ma co się martwić.

Może hw info coś źle pokazuje? jaką masz wersje programu?

Ten post był edytowany przez powerxenergy dnia: 11 Wrzesień 2019 - 21:08


#16 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 21:11

Najnowszą. CPU-Z też mi skacze.

#17 Użytkownik jest niedostępny   powerxenergy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: Nd, 03 Lip 11

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 09:02

Zobacz postAyachiNene, o 11 Wrzesień 2019 - 22:11, napisał(a):

Najnowszą. CPU-Z też mi skacze.


I co ustabilizowałeś to jakoś?

ja u siebie zmnieniłem LLC z TURBO na oczko niżej HIGH, i skoki napięcia ustały praktycznie,
pytanie czy będzie stabilny w tej formie, po testach godzinnych occt i prime95 było niby okey,

ale w grach przetestuje dopiero dziś czy żadnych resetów nie będzie więc się okaże :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   AyachiNene 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:30

Na reddicie mówili, że VR VOUT w HWINFO jest bardziej accurate od Vcore, nie ustabilizowałem, ale spróbuje też dać High.

EDIT: high zbyt dużo mi zrzuca.

Ten post był edytowany przez AyachiNene dnia: 14 Wrzesień 2019 - 22:13


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Greenfreelancer