Forum PCLab.pl: Komputer się zawiesza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer się zawiesza Brak sygnału Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 10:13

Witam. Co jakiś czas zazwyczaj grając w gry komputer się zawiesza - na monitorze info brak sygnału, ale komputer jakby chodził bo normalnie w discordzie słyszę innych.. Początkowo myślałem, że to problem z monitorem i że wynika przez to , że mam GSYNCa uruchomionego metodą DP-DP na Pascalu GTX 1070) albo co gorsza z kartą graficzną (na nią mam jeszcze rok normalnej gwarancji, ponad pół roku temu kupiona wydaje mi się z prywatnego komputera, a nie jakiejś koparki, ale tego na 100% nigdy nie wiemy) .


Jednak gdy włączę Power Supply w OCCT test zazwyczaj trwa kilka minut i też czarny ekran mnie wita...Obstawiam zasilacz (zasilacz Cooler Master GM550 kupowany swego czasu na allegro z jedną wiązką Sata od gościa, który ich miał wiele co by sugerowało, że mogą być jakieś "ponaprawowe") - od czego zacząć ewentualną wymianę podzespołów w celu sprawdzenia - od zasilacza? Co bym miał zrobić , jaki test żeby się upewnić który podzespół mi kompa resetuje ?

Zdjęcie w załączniku z Aidy podczas testu CPU - tam na linii 12V nie jest za mało V?

Załączone pliki

  • Załączony plik  V.png (38.96K)
    Ilość pobrań: 14

Ten post był edytowany przez Luk83bb dnia: 11 Wrzesień 2019 - 10:21


#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7631
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 10:31

1. Zdjąć całe OC i wtedy przetestować w OCCT testem PSU Test, żeby wykluczyć problemy ze stabilnością z tego powodu - zdjąć OC CPU, GPU i RAMu, wszystko na ustawienia fabryczne + reinstalacja sterowników z GPU.
2. Jak padnie, to załatwić inny zasilacz na podmianę np. od znajomego, żeby specjalnie nie kupować. Jak problemy ustaną, to masz winowajcę.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Wrzesień 2019 - 10:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 11:24

Ok , zrobiłem jak wyżej, default bios, bez OC - OCCT raz mi wywaliło w ciągu sekundy od włączenia, wszystkie wentyle wyły jak przy włączeniu komputera - drugi raz zrobiłem test 10 minutowy i też napięcia były na 12V 11,3. Zrobiłem też test w Aidzie 10 minutowy - tam też napięcia chyba za niskie... Przy OCCt w teście Power Supply obraca mi się ten donut? jak by to był test graficzny - tak ma być? . No i zastanawia mnie czemu tam jest pokazane napięcie na GPU 0,9V jak chyba w GTXie 1070 powinno być 1,05?

Nie mam od kogo pożyczyć zasilacza mniejszego niż 500W - co szukać do 150zł (do 200zł max) w używkach do tego zestawu ?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Luk83bb dnia: 11 Wrzesień 2019 - 11:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7631
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 11:48

Na odczyt softowy napięć z linii 12v, 5v i 3,3v nie patrz, bo to bzdury.

Pączek ma się obracać w teście PSU, bo ten test obciąża maksymalnie jednocześnie CPU i GPU.

Sprawdź jeszcze czy masz wszystko dobrze podpięte, czy żadna wtyczka się nie poluzowała.

Co do alternatywnego zasilacza, to najtańszy sensowny to Vero L2 500W za 180 zł. Kup go, potestuj na szybko, a jak nadal będzie wywalać to nie wina PSU i możesz Vero zwrócić w ciągu 14 dni.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 11 Wrzesień 2019 - 11:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 11:59

Tak zrobię i o tym zasilaczu własnie pomyślałem. Oby to był zasilacz a nie karta graficzna np.:(. Dzięki za pomoc.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:21

Zamówiłem zasilacz, jednak chyba nie potrzebnie. Już po tym fakcie posprawdzałem wszystkie wtyczki i ta 20+4 od płyty głównej imo nie dochodziła cała w 100%. Potem nawet te odczyty w programach były bliskie 12V, kompa nie wywaliło w OCCt czy Aidzie. Dzięki za pomoc.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3209
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:00

Nie wgrałeś sobie czasem biosu z obsługą zen 2 do ryzena 2600 na tej płycie? u znajomego po takim zabiegu też wywalało czarny ekran z diodą cpu na płycie przy grach, po powrocie do ostatniego biosu bez obsługi nowych ryzenów problem ustąpił

#8 Użytkownik jest niedostępny   Luk83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 837
  • Dołączył: Nd, 07 Mar 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:12

Ostatnio wgrywałem bios na tej płycie z obsługą najnowszych Ryzenów i ... żałuję, bo wolałem ten starszy bios niż ten nowy szary:)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych