Forum PCLab.pl: co chwile zacinająca sie gra - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

co chwile zacinająca sie gra

#1 Użytkownik jest niedostępny   midżukV1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:27

witam jak powyżej podałem w temacie podczas rozgrywki na nowym pc widać ewidentne spadki klatek na 1-2 sekundy.komputer jest nowy samodzielnie składany procesor i karta zostały tylko raz lekko podkręcone.Do wizualizacji problemu dożucam fil z gry metro exodus




podzespoły:
cpu ryzen 3 2200g
gpu sharpie rx 570 4gb nitro+
ram 2x4 vengeance ddr4 2666 mhz
płyta gigabyte A320M-S2H_CF
zasilacz modecom 650 W
dysk ssd goodra cx 300 256 gb

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3816
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:41

Żadnego filmu tutaj nie widzę. Procesor kręciłeś? na a320? Te płyty nie oferują możliwości OC procka, chyba ze coś się zmieniło :E Tak na domysły to mogę tylko zapytać czy ram chodzi na 2666? Jeśli tak to podnieś do 3000-3200Mhz a w zasadzie to najwyżej jak się da i plan zasilania dla procesora ustaw na maksymalną wydajność.

#3 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:45

co to za zasilacz ? może się kazać że z niższej półki ten modecom i ma dwie słabe linie 12V przez co nie domaga

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3816
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:53

Podejrzewam ze Volcano(są inne o mocy 650?), jeśli nie, to może być słabo.

Jak sam składałeś, to sprawdź tez temperatury czy się nic nie przegrzewa.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:00


#5 Użytkownik jest dostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7215
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:08

Prawidłową metodą diagnostyki problemu, byłoby przed uruchomieniem gry, uruchomić menadżer zadań, i upewnić się, że zarówno użycie CPU, jak i dysku oscyluje w granicach 0% lub max 3-5% z naciskiem na zero.

Windows 10 ma upierdliwy zwyczaj włączania sobie skanowania Defenderem w tle albo włączania sobie defragmentacji w tle, albo usługi svhost, którą zamkniesz po odpaleniu Monitora zasobów (z reguły jakaś localsystemnetworkrestricted).
Jeśli usługa Defendera antimalware często zabiera zasoby, zainstaluj np. 360 Total Security albo Essentials, który wyłączy Defendera.

Potem może wyłączenie patchy w inSpectre (potem restart), wyłączenie Control Flow Guard w ustawieniach Defendera (koniecznie przed instalacją innego antywirusa) wyłączenie kompresji RAMu w Powershell, i ściągnięcie Intelligent standby list cleaner.
Szczegóły na ten temat są na PCGamingWiki w artykule Microsoft Windows:
https://pcgamingwiki...crosoft_Windows

Jeśli to wszystko nie pomoże, pobierz OCCT i wykonaj wszystkie testy i pokaż screenshoty.

Możesz też zrobić na YT swój własny film z gry, z zainstalowanym MSI Afterburner, który pokazuje problem. Tam w ustawieniach on-screeen-display bindujesz klawisze do pokazania OSD w trakcie gry. Potem w monitoring, zaznaczasz opcje “pokaż na OSD” wszystko, co wydaje się konieczne (zegary CPU/GPU/pamięć/temperatury/FPS/frametime/użycie CPU). Może uda się w ten sposób wykryć jakąś anomalię (jak wyżej wspomniano zresztą).

Oczywiście można upewnić się, że wszystkie sterowniki (GPU, chipset AMD, BIOS) są aktualne.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:09


#6 Użytkownik jest niedostępny   midżukV1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:23

Zobacz postSary, o 11 Wrzesień 2019 - 17:53, napisał(a):

Podejrzewam ze Volcano(są inne o mocy 650?), jeśli nie, to może być słabo.

Jak sam składałeś, to sprawdź tez temperatury czy się nic nie przegrzewa.

przepraszam ale sie pomyliłem jednak 580 W :kwasny:

Zobacz postSary, o 11 Wrzesień 2019 - 17:41, napisał(a):

Żadnego filmu tutaj nie widzę. Procesor kręciłeś? na a320? Te płyty nie oferują możliwości OC procka, chyba ze coś się zmieniło :E Tak na domysły to mogę tylko zapytać czy ram chodzi na 2666? Jeśli tak to podnieś do 3000-3200Mhz a w zasadzie to najwyżej jak się da i plan zasilania dla procesora ustaw na maksymalną wydajność.

Ten post był edytowany przez midżukV1 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 19:24


#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3816
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:02

Zasilacze modecoma opinii dobrych nigdy nie miały, on raczej nie jest winowajcą, choc wszystko możliwe i na twoim miejscu postarałbym się go oddać i wymienić na coś normalnego. Co do reszty, to zamiast cytować, zastosuj się do porad jakie już dostałeś i napisz jak już zrobisz wszystko co zostało napisane.

#8 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 06:45

Wolny ram, i mało, do tego proc do pracy biurowej, więc nie ma się co dziwić.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych