Forum PCLab.pl: Dlaczego gry sie "zacinaja" na nowym sprzecie? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dlaczego gry sie "zacinaja" na nowym sprzecie? jw Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1373
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:13

Dokupić drugą kość, ustawić xmp i cieszyć się z gier ;) 1050Ti to dobra karta do tych gier i nie ma po co jej zmieniać a szczególnie na jakieś radeony

#42 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:15

Zobacz postQrdel, o 12 Wrzesień 2019 - 21:04, napisał(a):

Raz byś się chociaż przyznał, że czytałeś po łebkach a nie dalej udajesz greka.


A ty raz byś ruszył mózgownicą i pomyślał czemu tak napisałem.... podpowiem: „dodatkowy dysk” .. Ale pewnie nadal nie wiesz o co chodzi.. to znów podpowiem. On wygenerował log opisujący jego komputer i dodatkowy dysk oznacza jako drugi.. a jak dobrze wiemy SSd działa najlepiej jak jest podłaczony jako główny dysk na komputerze..

A ja napisałem niech wymieni dysk.. czyli wymieni ssd na główny hdd.

Qrdel ty masz ciągle jakieś problemy i robisz szum z niczego.. ale to już norma przyzwyczaiłem się :E

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 20:18


#43 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:23

Zobacz postAzazell, o 12 Wrzesień 2019 - 21:15, napisał(a):

A ty raz byś ruszył mózgownicą i pomyślał czemu tak napisałem.... podpowiem: „dodatkowy dysk” .. Ale pewnie nadal nie wiesz o co chodzi.. to znów podpowiem. On wygenerował log opisujący jego komputer i dodatkowy dysk oznacza jako drugi.. a jak dobrze wiemy SSd działa najlepiej jak jest podłaczony jako główny dysk na komputerze..

A ja napisałem niech wymieni dysk.. czyli wymieni ssd na główny hdd.

Qrdel ty masz ciągle jakieś problemy i robisz szum z niczego.. ale to już norma przyzwyczaiłem się :E

WOW, komuś tu żyłka pękła w kilku miejscach.

Post nad Twoim pierdem no1 było:

Cytuj

Jeszcze kwestia hdd - skoro nowy to pewno nie pofragmentowany, ale pytanie jest takie- skoro w poście #1 wskazujesz na DODATKOWY DYSK: ssd, to na którym masz system postawiony? :E nie pisz proszę, że na hdd :E

- więc doskonale wiem o co Ci chodzi, bo sam zauważyłem nieścisłość.
Dalej, autor nie 'generował' nic, tylko skopiował z neta opis swojego zakupu. 3s poszukiwań i można znaleźć w Twoim ulubionym google search.
Napisanie: wymień dysk, znaczy dokładnie to, WYMIEŃ DYSK (wyjmij stary, włóż nowy). Nie ZAMIEŃ miejscami dysk. To już prędzej z mojego pytania dało się wywnioskować taką procedurę...
Mam problem, bo kolejny raz świecisz NIE czytaniem dokładnie i piszesz bzdury. Po czym idziesz w zaparte, że wszyscy są źli albo się czepiają, tylko nie Ty ciemiężony biedny.

ŻENUA. Idź już sobie.

#44 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:36

Qrdel —-> Ty naprawdę musisz iść do psychiatry.. a jemu też pewnie pęknie żyłka w kilku miejscach... nie zdziwiiłbym się bo każdemu się to może zdarzyć po rozmowie z tobą

Dobra najlepiej Ciebie olać, tak jak zresztą mi tu już doradza... jestem ciekawy kiedy znów będziesz mnie straszył policją :.. :E

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:03


#45 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:40

Cytuj

Qrdel —-> Ty naprawdę musisz iść do psychiatry.. a jemu też pewnie pęknie żyłka w kilku miejscach... nie zdziwiiłbym się bo każdemu się to może zdarzyć po rozmowie z tobą

Dobra najlepiej Ciebie olać, tak jak zresztą mi tu już doradza... jestem ciekawy kiedy znów będziesz mnie straszył policją :lol2:

Za każdym razem jak będą lecieć groźby karalne w stosunku do mnie lub wyjazdy na moją rodzinę. Gimnazjadę trzeba kiedyś uświadomić, że wbrew ogólnemu mniemaniu to nie jest państwo bezprawia.

Póki co raport.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 12 Wrzesień 2019 - 20:41


#46 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:45

A co ja zrobiłem złego, że kablujesz moderatorom? Sam prowokujesz i zacząłeś się czepiać o moje zdanie „wymień dysk”.. w dodatku wymyślasz że krytykuje twoją rodzine? Żałosne..

Całe życie byłeś takim kablem? Nawet jak ktoś ci napisał/powiedział byś się udał na leczenie? Ja piernicze.. normalnie brak mi słów.. teraz tym bardziej miałem racje odnośnie leczenia..

——
Wracając do tematu.. niech wymieni dysk .. najlepiej na razie odłaczyć hdd (może on ma jakieś błędy techniczne?) i podłączyć Ssd jako główny.. jak to nic nie da to trzeba coś zrobić z ramami..

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:05


#47 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:09

Cytuj

niech wymieni dysk .. najlepiej na razie odłaczyć hdd (może on ma jakieś błędy techniczne?) i podłączyć Ssd jako główny.. jak to nic nie da to trzeba coś zrobić z ramami..


Co ma wymieniać, jak nie wiemy w jakim jest stanie i jak podpięte? Dopóki autor się nie wypowie to lepiej mu wymiany nie sugeruj, bo może wymienić sprawne na sprawne.

#48 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:14

To przecież próbowałem ci powiedziec ... jego wklejony fragment w 1 poscie to log z programu do diagnostyki komputera podejrzewam że z aplikacji Aida lub Hwinfo (albo ze steam lub samego menadzera urządzeń).. jak sie tworzy loga to identycznie jest opisane „główny dysk i dodatkowy dysk” .. wtedy jesli ssd jest jako dodatkowy to nie jest systemowym nośnikiem.. a to źle przecież.. bo ssd daje kopa tylko gdy jest głównym dyskiem w pececie..

Zresztą niech sam napisze jaka jest sytuacja w jego kompie..

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:20


#49 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:21

Cytuj

To przecież próbowałem ci powiedziec ...

O RLY?

A ja wciąż jednak widzę, że mój post z takim właśnie wnioskiem (minus wymień dysk na ssd, bo przecież fizycznie ma taki dysk to po co ma kupować) widnieje NAD Twoim postem. Co oznacza, że nie czytasz dokładnie.

#50 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:25

Co nie czytam dokładnie? Znam sie na tworzonych logach ..

Oki nieważne koniec tematu ..

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:26


#51 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1489
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:27

Zobacz postQrdel, o 12 Wrzesień 2019 - 20:24, napisał(a):

Żeby nie zamulało aż tak bardzo to zacznij od ramu. Jak pisali wyżej, ram w tym momencie mocno dławi pracę kompa. W Windowsie może tego nie widzisz, ale w grach już niestety tak. Po taniości możesz wymienić 8gb na 2x4 - ale kup od razu szybsze kości i z mniejszym opóźnieniem. Efekt powinien być natychmiastowy.
Jeżeli chcesz do ramu dokładać, to szukaj drugiej takiej samej kości jak masz i jw. wybierz xmp z cl16.
W dalszej kolejności - wypnij grafę, włącz integrę i handel. Za tego 1050 może z 3 stówy zgarniesz jak masz komplet z pudełkiem. Jak się sprzeda to dokładasz drugie tyle i możesz spokojnie szukać rxa 570 nówki.
Jeszcze kwestia hdd - skoro nowy to pewno nie pofragmentowany, ale pytanie jest takie- skoro w poście #1 wskazujesz na DODATKOWY DYSK: ssd, to na którym masz system postawiony? :E nie pisz proszę, że na hdd :E



szybsze kości? Co masz na myśli? Nie jest najlepiej kupić po prostu kolejną porcję 8GB dokładnie takich samych kości? Te co pokazuje CPU-Z maja 2666HZ. Chodzi Ci o to, ze ma być szybsze taktowanie? Jaki to ma wpływ na gry? Sorry, nie znam się już w tym momencie - trzeba mi wytlumaczyc to jak debilowi, który daje ~~3,2k na gtx 1050 Ti czy inny złom.

xmp z cl16? litości. Gdzie ja mam to wybrać? Proszę trochę jaśniej.


Nie. System był fabrycznie wgrany. Ja po prostu skonfigurowałem klawiaturę i podobne pierdoły. System jest na dysku SSD

Zobacz postskunRace, o 12 Wrzesień 2019 - 20:34, napisał(a):

Czytaj pierwszy post tematu, dysk SSD ma, ale nic to nie da, skoro ma jedną kość pamięci 2666MHz


Możesz rozjaśnić trochę tę sprawę? Co się dzieje jeżeli mam jedna kość pamięci 2666MHz i dysk SSD?

#52 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:29

Im wyższe taktowanie pamięci i niższe opóźnienia, tym szybciej procesor trawi klatki do karty graficznej (fps) - to tak w foolproof skrócie. Myślę o pamięciach 3000mhz i opóźnieniach (cl) poniżej wartości 15. Dzięki temu oraz pracy w dwóch kanałach (jak wymienisz moduły na 2x4, lub ew. dokupisz do swojej drugi identyczny) mikro przycięcia POWINNY się zminimalizować.

Podałem opcję z szybszym ramem, bo już taka wymiana dałaby wymierne efekty a cenowo kosztowałoby to pewnie grosze.

Profile xmp wybierasz w biosie w zakładce związanej z overclockingiem pamięci ram. Czasem, niektóre biosy mają także dostęp do tej opcji z głównej ekranu.
Nawet na screenie z cpu-z od Ciebie widać dostępne profile xmp dla Twojej pamięci i tam na xmp-2666 masz CAS latency (CL) własnie na wartość 16, czyli optymalnie dla tej kości. No ale ten profil jest niewłączony u Ciebie :E

Jeszcze kwestia tych temperatur z wcześniej,

36C to raczej temperatura karty w trybie idle niż podczas pracy. Zastanawia mnie czy ten GTX wogóle osiąga swoje nominalne taktowanie, jeżeli w stresie ma 36C :]

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:39


#53 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10846
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:34

Przez wiele lat miałem jedną kość pamięci Ram i nie miałem problemów z takimi jak ma autor tego wątku.. w dodatku na bank nie były to szybsze pamięci niż 2666MHz

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 12 Wrzesień 2019 - 21:34


#54 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14536
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 22:27

Zobacz postQrdel, o 12 Wrzesień 2019 - 22:29, napisał(a):

Im wyższe taktowanie pamięci i niższe opóźnienia, tym szybciej procesor trawi klatki do karty graficznej (fps) - to tak w foolproof skrócie. Myślę o pamięciach 3000mhz i opóźnieniach (cl) poniżej wartości 15. Dzięki temu oraz pracy w dwóch kanałach (jak wymienisz moduły na 2x4, lub ew. dokupisz do swojej drugi identyczny) mikro przycięcia POWINNY się zminimalizować.

Podałem opcję z szybszym ramem, bo już taka wymiana dałaby wymierne efekty a cenowo kosztowałoby to pewnie grosze.

Profile xmp wybierasz w biosie w zakładce związanej z overclockingiem pamięci ram. Czasem, niektóre biosy mają także dostęp do tej opcji z głównej ekranu.
Nawet na screenie z cpu-z od Ciebie widać dostępne profile xmp dla Twojej pamięci i tam na xmp-2666 masz CAS latency (CL) własnie na wartość 16, czyli optymalnie dla tej kości. No ale ten profil jest niewłączony u Ciebie :E

Jeszcze kwestia tych temperatur z wcześniej,

36C to raczej temperatura karty w trybie idle niż podczas pracy. Zastanawia mnie czy ten GTX wogóle osiąga swoje nominalne taktowanie, jeżeli w stresie ma 36C :]


Niestety to jest jeden z minusów jego zestawu, że ma zablokowaną płytę H310 i na tym nie polecą szybsze pamięci jak 2666Mhz. Więc jedynie na opóźnieniach może coś ugrać. Dla średnio wymagającego gracza 2666 CL16 powinno styknąć do 60hz monitora.

A jak ktoś ma większe wymagania to taki zestaw lepiej było by opchnąć i po prostu złożyć od podstaw nowy.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 23:02

Widzisz, nawet nie zerkałem że ten mobas ma ograniczenie do 2666. To fakt, w takim układzie druga kość 8gb, profil xmp i już powinno być dużo lepiej.

#56 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 23:44

Zobacz postbarbik11, o 11 Wrzesień 2019 - 19:27, napisał(a):

Call of Duty MW3, Sniper Elite V4, Wiedzmin 2, Wolfenstein New Order
Ja bym sprawdził SSD, niektórzy raportują takie numery przy kiepskich SSD, zacinanie nawet na pulpicie. Najsłynniejszy z tym był jakiś Goodram.

Wiedźmin 2 i MW3 to starocie z roku 2011, na tamte czasy 1050 Ti to potęga. Bardziej mnie niepokoi zasilacz 650 W. Po kiego grzyba tak mocny? Nie wiem czy to da radę przekroczyć 200 W, testy pclaba nie dają nadziei. Co sugeruje zasilacz z czarnej listy.

Zobacz postslawinho, o 11 Wrzesień 2019 - 22:22, napisał(a):

No jak sie ktoś nie zna na sprzęcie komputerowym to kupuje takie coś, gotowca
Z 95% się nie zna i co tragedia? Nawet w ogromnej większości kupują laptopy i to jest tragedia.

Zobacz postLypton, o 11 Wrzesień 2019 - 22:23, napisał(a):

To jest złodziejstwo i na to powinien być paragraf
To jest normalna cena za sprzęt markowy, porządne złożenie (nie na szybko za 75), obsługę gwarancyjną i ... WINDOWSA! Wszyscy liczycie sobie 450-500 zł oszczędności na pirackim Windows. Z legalnym od razu mina rzednie jak się widzi cenę kompa z Ryzen 3 2200g.

#57 Użytkownik jest niedostępny   ilumix 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 09:26

No i jak? Jaki kompromis dla OP wypracowaliście? Gdzieś czytałem, żeby sklep mógł sprzedać gotowca musi on posiadać jakiś certyfikat zgodności co kosztuje, do tego koszt złożenia jest wliczony plus na koniec marża i wychodzi ponad 3 koła.

@barbik11 pisałeś, że pomyliłeś nazwy i wstawiłeś nazwę tego bez Ti więc czy to jest ten zestaw OPTIMUS E-Sport MH310T-CR13 i5-8400/8GB/1+240/1050Ti 4GB/W10 ?

Ten post był edytowany przez ilumix dnia: 13 Wrzesień 2019 - 09:59


#58 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14536
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 14:33

Zobacz postsino, o 13 Wrzesień 2019 - 00:44, napisał(a):

To jest normalna cena za sprzęt markowy, porządne złożenie (nie na szybko za 75), obsługę gwarancyjną i ... WINDOWSA! Wszyscy liczycie sobie 450-500 zł oszczędności na pirackim Windows. Z legalnym od razu mina rzednie jak się widzi cenę kompa z Ryzen 3 2200g.


Tylko, że to nie jest markowy sprzęt, połączenie podzespołów to kpina. Gwarancja? każdy sklep daje 2 lata rękojmi + na wiele części jest 3 lata producenta i nic sobie za to nie dolicza. Złożenie? Wiele sklepów robi to za free albo za ~50pln.

Windows. Wierzysz w to, że w tym zestawie jest OEM z płytką DVD za 450pln? Bo ja nie :E. Ale nawet jakby jakimś cudem był to i tak minimum 500-600pln przepłacone i do tego konfiguracja tego komputera to koszmar bo w tym budżecie można złożyć znacznie lepszego kompa.

Dla tego nie poleca się gotowców i na każdym kroku się ostrzega przed takimi zakupami. Bo 99% takich zestawów to po prostu wyrywanie kasy z kieszeni klienta, a połączenie podzespołów w takim gotowcu jak wyżej to jest totalne nieporozumienie. Za sam RAM single channel w zestawie dla gracza to powinni dawać 3 lata odsiadki temu co to konfigurował :E

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Wrzesień 2019 - 14:33


#59 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 16:30

Zobacz postlukadd, o 13 Wrzesień 2019 - 15:33, napisał(a):

Tylko, że to nie jest markowy sprzęt, połączenie podzespołów to kpina.
Optimus to znana marka, choć nie powinni się cenić jak Dell (bo im daleko). Cena też normalna, przecież masz zestaw pclaba za "1200": https://pclab.pl/tip...awy.komputerowe,52777/7, dodaj do tego Windowsa, złożenie i koszty wysyłki i wyjdzie ok. 1900. Przy tym ten Optimus wygląda dobrze (bardziej opłacalny cenowo).

Co do doboru części to się zgadzam, że to kpina i że idiota to wybierał. Dual Channel jest konieczny! Grafika też powinna być mocniejsza. Z procesorem trudniej, bo wiele firm nie słyszało o AMD, a gdy wybierali i5-8400 to i5-9400F mógł nie być na rynku. Ponadto jak zwykle SSD jest marki SSD, zasilacz marki zasilacz, RAM marki RAM itd, jedynie i5-8400 wiadomo że Intela. No i wygląda z Media Expert, że to model z 10.2018 (a wtedy RX 570 nie była tania).

#60 Użytkownik jest niedostępny   ilumix 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 18:07

Zobacz postsino, o 13 Wrzesień 2019 - 17:30, napisał(a):

Optimus to znana marka, choć nie powinni się cenić jak Dell (bo im daleko). Cena też normalna, przecież masz zestaw pclaba za "1200": https://pclab.pl/tip...awy.komputerowe,52777/7, dodaj do tego Windowsa, złożenie i koszty wysyłki i wyjdzie ok. 1900. Przy tym ten Optimus wygląda dobrze (bardziej opłacalny cenowo).

Co do doboru części to się zgadzam, że to kpina i że idiota to wybierał. Dual Channel jest konieczny! Grafika też powinna być mocniejsza. Z procesorem trudniej, bo wiele firm nie słyszało o AMD, a gdy wybierali i5-8400 to i5-9400F mógł nie być na rynku. Ponadto jak zwykle SSD jest marki SSD, zasilacz marki zasilacz, RAM marki RAM itd, jedynie i5-8400 wiadomo że Intela. No i wygląda z Media Expert, że to model z 10.2018 (a wtedy RX 570 nie była tania).


Czyli to jest zestaw klepany przez Optimusa dla różnych sieci sklepów elektro. No ale jaką mocniejszą kartę byś tam wsadził? Znalazłem tę która w tym siedzi: MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC i patrząc na ceny GTX'ów 1060 3 i 6GB a także RX 570 z ubiegłego roku to za dużego wyboru nie mieli bo te karty kosztowały 1000 zł+. i5 9400f wszedł do sprzedaży na początku tego roku. Problem jest tutaj taki, że wcale cena ≠ wydajność ponieważ musi do niego jeszcze dołożyć, żeby to miało ręce i nogi.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych