Forum PCLab.pl: Zestaw do max. 3000zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw do max. 3000zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:44

Witam
Potrzebuje pomocy w złożeniu jednostki komputerowej samej "puszki" do 3000zł. Komputer będzię wykorzystywany przede wszystkim do grania. Możliwe, że kiedyś postanowie bobawić się w podkręcanie. Prawdopodobnie będę grał też na monitorze z 144hz, ale jeszcze nie jestem pewien.

Ten post był edytowany przez Lowonder dnia: 11 Wrzesień 2019 - 18:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   Fox12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: Pt, 12 Kwi 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:03

To ode mnie taka propozycja https://www.komputro...j-pc/Jydm2mx7ea
Wyszło trochę ponad 3000zł, ale procek spokojnie urwiesz w internecie za ~500zł, czyli powinno zostać jeszcze ~40zł.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:14

[quote name='Fox12' date='11 Wrzesień 2019 - 19:03' timestamp='1568224991' post='15626935']
To ode mnie taka propozycja https://www.komputro...j-pc/Jydm2mx7ea
Wyszło trochę ponad 3000zł, ale procek spokojnie urwiesz w internecie za ~500zł, czyli powinno zostać jeszcze ~40zł.


Dzięki za propozycję ale czy to 16gb ram teraz jest konieczne? Wolałbym zaoszczędzić na tym ramie kupując "tylko" 8gb mimo wszystko.

Ten post był edytowany przez Lowonder dnia: 11 Wrzesień 2019 - 19:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:16

Zobacz postLowonder, o 11 Wrzesień 2019 - 18:44, napisał(a):

Witam
Potrzebuje pomocy w złożeniu jednostki komputerowej samej "puszki" do 3000zł. Komputer będzię wykorzystywany przede wszystkim do grania. Możliwe, że kiedyś postanowie bobawić się w podkręcanie. Prawdopodobnie będę grał też na monitorze z 144hz, ale jeszcze nie jestem pewien.

W jakie gry będziesz grał, w jakiej rozdzielczości i na jakich ustawieniach graficznych?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:24

Zobacz postxtn, o 11 Wrzesień 2019 - 19:16, napisał(a):

W jakie gry będziesz grał, w jakiej rozdzielczości i na jakich ustawieniach graficznych?


1080p. Ustawienia takie by utrzymać to 60fps w grach SP a w multi jestem w stanie obniżyć ustawienia odpowiednio by osiągnąć z 110/120fps. Gry głownie FPS/RPG.

Ten post był edytowany przez Lowonder dnia: 11 Wrzesień 2019 - 19:25


#6 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3068
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:29

Jeśłi max budżet to 3000zł i ani złotówki więcej to:
Zestaw - 2959zł
Ryzen 2600, b450 aorus elite, 2x8gb ballistix 3000mhz CL15, gtx 1060 wersja msi armor, ssd 512gb sx 6000pro, signum sg1m, bq system power 9 500w.
W porównaniu do zestawu powyżej:
+ lepsze chłodzenie na karcie graficznej
+ szybszy i pojemnijeszy (12gb ale zawsze :E) ssd na m.2
+ lepsze ramy z dużym potencjałem OC
+ mieścisz się w 3k pln
- gorszy zasilacz (ale w zupełności wystarczający do tego zestawu)
- buda bez okienka :cool:

#7 Użytkownik jest niedostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 301
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:46

dokładasz do signum sg1 tg i jest 2999 więc nadal w budżecie a jest okienko

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:57

Zobacz postLowonder, o 11 Wrzesień 2019 - 19:24, napisał(a):

1080p. Ustawienia takie by utrzymać to 60fps w grach SP a w multi jestem w stanie obniżyć ustawienia odpowiednio by osiągnąć z 110/120fps. Gry głownie FPS/RPG.

Udało mi się zmieścić w 3000zł razem z lepszą kartą graficzną GTX1660Ti, procesor Ryzen 1600 ale z lepszym chłodzeniem niż 2600 i można na nim zrobić OC do 3,8-3,9Ghz i wtedy ma tą samą wydajność co Ryzen 2600 na stock, a może nawet trochę wyższą. https://www.x-kom.pl/lista/i50vpj233
Na tym GPU zyskasz 15% wydajności.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 12 Wrzesień 2019 - 12:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   lukaszbiturbo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 12 Wrz 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:01

Cześć , także potrzebuję zestaw do 3000zł , głównie do gier . Jestem mało obeznany w temacie , więc dodatkowo potrzebuję sklepu z usługą złożenia komputera. W zasadzie jestem zdecydowany na zestaw który został w tym wątku polecony , ale nurtuje mnie pytanie co z windowsem? Czy konieczne jest kupienie windowsa w kwocie 500zł , czy jest opcja instalacji jednorazowej , bez otrzymania klucza? Jakiś czas temu kupiłem laptopa , i system już był wgrany , jak to jest ?

PS: Czy do tego zestawu zestaw potrzebuję coś jeszcze , tj jakąś kartę sieciową , itp ? Oczywiście myszka , klawiatura , monitor mam z poprzedniego komputera.

Ten post był edytowany przez lukaszbiturbo dnia: 12 Wrzesień 2019 - 16:06


#10 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3068
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:18

W proline składają kompa bodajże za 1zł po dodaniu usługi montaż i wpisaniu kodu "PROSET".
Co do windowsa to można zainstalować go (pobrać na botowalnego pena ze strony misrosoftu) i olać wpisanie klucza aktywacyjnego (wtedy utracisz możliwość personalizacji systemu i będzie znak wodny w prawym dolnym rogu ekranu [da się łatwo usunąć ale o tym poczytaj na googlach] lub kupić licencję z allegro ~ 20zł z fakturą, ale wtedy to ma tyle wspólnego z legalnością co Chihuahua z Tyranozaurem).
Żadnych kart sieciowych itp nie potrzeba bo to już jest na płycie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:33

Co sądzicie o tym zestawie?
https://www.mediaexpert.pl/koszyk.html

#12 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:54

Zobacz postLowonder, o 12 Wrzesień 2019 - 16:33, napisał(a):

Co sądzicie o tym zestawie?
https://www.mediaexpert.pl/koszyk.html

Tak koszyka z mediaexpert nie wkleisz. Pokazuje, że jest pusty. Daj listę części.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:01

Zobacz postxtn, o 12 Wrzesień 2019 - 16:54, napisał(a):

Tak koszyka z mediaexpert nie wkleisz. Pokazuje, że jest pusty. Daj listę części.


Ok przepraszam.
Zestaw:

Dysk PLEXTOR 512 GB SSD (PX-
512M9PeGN)-289,99zł

Karta graficzna GIGABYTE GeForce GTX 1660 Ti OC 6G-1199zł

Procesor AMD Ryzen 5 2600-563,03zł

Płyta główna MSI B450M Gaming Plus-379zł

Zasilacz SILENTIUMPC Vero L2 Bronze 500W-181,27zł

Pamięć RAM G.SKILL 8GB 3000MHz Ripjaws V (F4-3000C15D-8GVRB)-219zł

Razem wychodzi 2836,24zł + obudowa za ok. 160zł.

#14 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:28

Ogólnie jest ok ale dołożyłeś kasy do dysku m.2, który realnie nic Ci nie da, a zrezygnowałeś z 8GB RAM, który już obecnie w grach jest potrzebny. Moim zdaniem to bez sensu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Lowonder 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:48

Czyli 16gb ram obowiązkowo teraz do gier?

Co do twojej propozycji zestawu to jednak chciałbym mieć tego ryzena 5 2600.

#16 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6887
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 17:52

Zobacz postLowonder, o 12 Wrzesień 2019 - 17:48, napisał(a):

Czyli 16gb ram obowiązkowo teraz do gier?

Co do twojej propozycji zestawu to jednak chciałbym mieć tego ryzena 5 2600.

Koniecznie.
Dodajesz do koszyka listę, usuwasz z niego Ryzen 1600, dodajesz Ryzen 2600 i po sprawie.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 12 Wrzesień 2019 - 17:53


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych