Forum PCLab.pl: Dobór Swichy dla AP i Kamer - Zakup nowych kamer i rejestratora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobór Swichy dla AP i Kamer - Zakup nowych kamer i rejestratora

#1 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:39

Witam
Potrzebuję podpowiedzi jakie Switche mam zakupić i żeby to działało jak powinno.
Sprawa wygląda tak:
Router TPLink TD-W8970 i neta 20Mb/s - taka możliwość sieci w okolicy - teraz do niego mają być wpięte:
4 AP do rozsyłania sygnału po piętrach.
Rejestrator na 16 kamer wpięty również w Router.
Tuner satelitarny.
Drukarka.
I dobrze by było żeby jakieś wolne porty Lan w Routerze zostały.

Zastanawiam się czy kupić Switch 8 wyjściowy czy lepiej rozdzielić na 2 lub 3 mniejsze Switche,
Czy rejestrator wpięty razem z AP nie przeszkodzi np w prędkości działania AP ?
Doradźcie jakie najlepiej Switche wziąć

Aha, wiem że w niedalekiej przyszłości mają być światłowody, już nawet niedaleko kładli więc może od razu kupić switche co będą miały większą przepustowość ?

Dzięki

Ten post był edytowany przez arczi99 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 12:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:08

To jak Panowie z tymi Swithami ? Wypowie się ktoś obeznany ? Będę wdzięczny bo na dniach chcę zakupić i zacząć składać do kupy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10029
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 23:22

Rozdzieliłbym to tak, że kamery na jednym switchu (zapewne z PoE), a reszta sieci na drugim. W przypadku kamer mogą być porty 16x100Mb/s + 2/4 1000Mb/s (do tych ostatnich podłączasz rejestrator i drugi switch). Ten do sieci i AP dałbym ze wszystkimi portami 1 Gb/s (trzeba by policzyć ilość portów, bo może się okazać że wystarczy i 8 - 4xAP+router+Satelita=6)
Switch do kamer kupiłbym używany, przy takiej ilości PoE chłodzenie będzie aktywne więc umieściłbym w miejscu w którym szum wentylatorów nie będzie przeszkadzał.
Switch do sieci może być nowy.



#4 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 06:56

Rozumiem jak to podzieliłeś ale najbardziej zastanawia mnie ten switch podpięty w router co mają być ro niego wpięte kamery, bo przecież rejestrator będzie 16 portowy do którego wpinamy wszystkie kamery. To przecież rejestrator przekazuje i dzieli obraz z kamer.

#5 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10029
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 08:38

Jaki to jest rejestrator-IP?

#6 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 07:58

IMO nie ma sesnu dzielić switchy. Pytanie tylko ile potrzebujesz portów POE bo nic nie napisałeś na temat ilości i typów kamer podpiętych do rejestratora oraz typu rejestratora. Jeśli kamery są podpięte koncentrykiem bezpośrednio do rejestratora i tak naprawdę potrzebujesz tylko 4 porty POE to starczy ci najprostszy switch, najlepiej gigabitowy, bo może kiedyś podłączą ci światłowód i będziesz miał szybszy net.
Przykład switcha
5 portowy - https://allegro.pl/l...bp-uni-1-1-0903
9 portowy - https://allegro.pl/l...bp-uni-1-1-0903

#7 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 12:51

Jestem na etapie wyboru rejestratora i kamer bo do tej pory miałem zestaw 8 kamer i rejestratora analogowego i chcę teraz zmienić rejestrator i dołożyć 8 dodatkowych kamer. Dodam że na razie zostawię te analogowe kamery.Wszystkie kamery mają być skrętką (stare są też skrętką + konwertery przed rejestratorem)

I jak to teraz myślicie zgrać, też żeby nie było to kosmicznie drogie

#8 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10029
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 21:47

Zobacz postarczi99, o 16 Wrzesień 2019 - 07:56, napisał(a):

Rozumiem jak to podzieliłeś ale najbardziej zastanawia mnie ten switch podpięty w router co mają być ro niego wpięte kamery, bo przecież rejestrator będzie 16 portowy do którego wpinamy wszystkie kamery. To przecież rejestrator przekazuje i dzieli obraz z kamer.


Jeżeli to będzie rejestrator IP, to lepiej wziąć bez POE (z resztą chyba max. to 8xPOE w rejestratorze) i do tego switch z POE.Kamery mają zazwyczaj porty 100Mb/s więc nie ma potrzeby, aby porty na switchu były pow. tej wartości. Port do rejestratora powinien być gigabitowy, bo zbiera on informacje ze wszystkich kamer więc tu 100Mb/s to zdecydowanie mało, podobnie sytuacja ma się z routerem-też powinien być połączony portem 1Gb/s.
Jeżeli chodzi o kamery, to wszystko zależy od budżetu- nie polecam chińczyków no name, za to warto rozejrzeć się za kamerami i rejestratorami Dahua, HikVision, a nawet "polskim" BCS.Kolejny element- kamery zewnętrzne warto wziąć w obudowie turret ("metalowa kulka"), bo dzięki temu nikt Ci kijem kamery nie przekręci. Jeżeli kamery mają pilnować obiektu całą dobę zwróć uwagę na dobry oświetlacz IR, chyba że obiekt w nocy ma swoje oświetlenie, wtedy ten IR to nie jest aż tak istotna kwestia. Warto też rejestrator i switch POE podpiąć pod UPS'a.
Od siebie polecam kamery HikVision. Moim zdaniem nie ma też sensu przesadzać z ilością MP- obecnie 4MP oferują dobry stosunek cena/jakość.


#9 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 08:12

Jeśli obecne kamery to urządzania IP i kolejne też mają takie być to kupił bym dużego 24 portowego switcha z POE aby zasilić z niego wszystkie 16 kamer i AP + rejestrator sieciowy. Jeśli chodzi o markę rejestratora to , tak jak kolega wyżej napisał, Dahua, BSC lub Gemini - wszystko to praktycznie to samo, różnią się tylko znaczkiem lub hikvision. Jeśli chodzi o switch to w wersji budżetowej możesz kupic jakąś starszą używkę , tu np masz stare Cisco https://allegro.pl/o...-100-7811371370, które do kamer spokojnie starczy.
Jeśli chodzi o AP , to pytanie co będzie do nich podpinane i jaki masz net. Jeśli masz światłowód i zależy ci na czymś szybszym niż 100Mb to można rozważyć drugi mały switch gigabitowy POE, np. https://allegro.pl/o...-poe-8346071578 .
Droższa opcja to gigabitowy switch poe, ale to koszt rzędu ok 1500zł.

#10 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 08:36

Nie wiem jeszcze jaki wziąć rejestrator, stare kamery są bez PoE i nie IP, Nowe kamery zdecydowanie będą kopułowe i z IR, myślałem o budżecie na kamerę jakieś 250zł.
Rejestrator myślę żeby zają 1 port w routerze, AP drugi.
Nie rozumiem o jakim porcie mówimy że router też powinien być podpięty pod gigabajtowy - u mnie to router jest pierwszy a do niego dopiero pójdą switche.
Neta to mam na razie tylko 20Mb/s - tyle sieć okoliczna ma możliwość

Wytłumaczcie mi bo cały czas widzę jak mam podpięte stare kamery wszystkie pod rejestrator. Mówicie że kamery wpinać w switch a nie w rejestrator, czy tu chodzi głównie o zasilanie PoE czy o coś jeszcze ? No i stare są podłączone normalnie pod zbiorczy zasilacz i przez konwertery do rejestratora

#11 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:04

Kamera IP za 250zł to będzie raczej najniższa półka. Może zamiast wymiany rejestratora na sieciowy po prostu dodać kamery tego samego typu co obecne. Takie kamery powinny być tańsze niż IP więc w tym samym budżecie można kupić coś lepszego.

Tak, chodzi o zasilanie kamer po skrętce ze switcha poprzez PoE.

Ten post był edytowany przez SeN81 dnia: 18 Wrzesień 2019 - 19:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:42

Nadal nie mogę się zdecydować co wybrać, co mi da że wezmę kamery IP ? Może jednak wziąć te 4 in 1 ?
Chcę zostawić te 8 analogowych kamer co są na tą chwilę ale rejestrator muszę wymienić bo będę dokładał kolejne 8 nowych kamer.
Czy bez wymiany rejestratora te nowe kamery można wpuścić w siec żeby mieć do ich dostęp przez neta ? Dodam że na razie nie myślę że będę obraz nagrywał, jedynie potrzebny podgląd live.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9203
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:56

Ja bym poszedł w kamery AHD. Po prostu taniej.
W IP musisz sporo wyłożyć żeby mieć jakąś tam względna jakosc

#14 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 07:32

W sumie podstawowa różnica między kamerami IP a wspomnianymi wyżej AHD jest głównie w sposobie podłączenia i tym że kamery IP mogą działać niezależnie od rejestratora. W przypadku kamer AHD przewód musisz doprowadzić do samego rejestratora a w przypadku kamer IP wystarczy wpiąć się gdziekolwiek do sieci.
W przypadku rejestratorów, od strony funkcjonalnej, nie różnią się one praktycznie niczym. Jedne i drugie oferują podgląd przez siec LAN czy internet.

#15 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 16:11

No to co, czyli wybieram coś z BCS lu tamtych wyżej podanych ale nie IP tylko 4 w 1, i tak mam wszystkie kable sprowadzone do samego rejestratora więc nie będzie problemu.
Muszę zakupić konwertery tak jak mam w starych analogowych że jest przy kamerze i rejestratorze ?
Switche wyżej podane będą zbędne rozumiem, czyli jakie wziąć żeby podpiąć 4 AP, rejestrator, drukarkę, tuner sat - do routera ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9203
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:52

Zobacz postSeN81, o 23 Wrzesień 2019 - 08:32, napisał(a):

W sumie podstawowa różnica między kamerami IP a wspomnianymi wyżej AHD jest głównie w sposobie podłączenia i tym że kamery IP mogą działać niezależnie od rejestratora. W przypadku kamer AHD przewód musisz doprowadzić do samego rejestratora a w przypadku kamer IP wystarczy wpiąć się gdziekolwiek do sieci.
W przypadku rejestratorów, od strony funkcjonalnej, nie różnią się one praktycznie niczym. Jedne i drugie oferują podgląd przez siec LAN czy internet.

Jak są wszędzie switche Poe to racja. Jeśli trzeba dodatkowo zasilanie ciągnąć to już zależy od odległości i sieci.
Jeśli miałbym ponad 100m ciągnąć do kamery to wolę IP.
Zaleta IP jest taka że mamy spory wybór medium, radio, światło etc. No i można to ładnie w vlan opakować.
Wszystko kwestia potrzeb

#17 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10029
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 21:15

Zobacz postarczi99, o 23 Wrzesień 2019 - 17:11, napisał(a):

No to co, czyli wybieram coś z BCS lu tamtych wyżej podanych ale nie IP tylko 4 w 1, i tak mam wszystkie kable sprowadzone do samego rejestratora więc nie będzie problemu.
Muszę zakupić konwertery tak jak mam w starych analogowych że jest przy kamerze i rejestratorze ?
Switche wyżej podane będą zbędne rozumiem, czyli jakie wziąć żeby podpiąć 4 AP, rejestrator, drukarkę, tuner sat - do routera ?


Wszystkie kable włącznie z tymi do nowych, czy mowa tylko o kablach do starych kamer?Z IP też można dostać coś tańszego np.: https://ivolta.pl/ip.../17352/produkt/

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 23 Wrzesień 2019 - 21:15


#18 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 20:49

Tak, wszystkie kable sprowadziłem w jedno miejsce - remont był i kułem bruzdy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kamer AHD bo widzę że ceny są dość tanie np 2MP.
Wiadomo że będę brał kopułowe - 3 sztuki zewnętrzne potrzebuję i 5 wewnętrznych.
Zewnętrzne montowane do ściany, wewnętrzne do sufitu.
A i może od razu jakiś rejestrator 16 kanałowy bo mój stary jest 8 i już się nie przyda.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9203
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 22:39

Przy kamerach zawsze dopytać o Poe czy aktywne czy pasywne.
Bo jak aktywne to sobie kosztów narobisz

#20 Użytkownik jest niedostępny   arczi99 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Cz, 19 Kwi 07

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 10:32

Czekaj, jak biorę AHD czyli 4 w 1 to nie ma zasilania po skrętce, mają zwykłe końcówki zasilaczowe.
Myślę bo tu cena idzie wraz z MP a czy 2 MP to mi wystarczy czy lepiej brać 4 lub 6 ?

Aha a brać z zoomem regulowanym czy bez ?
NP:
Mój link
lub
Mój link

Ten post był edytowany przez arczi99 dnia: 25 Wrzesień 2019 - 13:23


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych