Forum PCLab.pl: Ryzen 3600. Maksymalny zegar na wszystkich rdzeniach pod 100% obciążeniem? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 3600. Maksymalny zegar na wszystkich rdzeniach pod 100% obciążeniem?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 12:39

Jaki maksymalny zegar pod 100% obciążeniem osiągacie? Może być z włączonymi auto oc, PBO itd. Chodzi o max bez ręcznego o/c.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 12:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 733
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:19

~4100 [MHz]

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:28

UUu słabo jak na 3600X :(

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 733
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:29

Niemniej jednak wydajność jest niezła :
https://valid.x86.fr/pufzqy

Dałem mu też - 0.078 [V] i działa normalnie .

Tyle samo ma mniej więcej qmpel na stock 8086K na Z370 i ramach 3200 , w Multi nawet ciut mniej .

CPU za 9 stów więc "tragedi" nie ma ( z Headshot proline )

Test na szybko z teraz ok 1.30 [V]

https://valid.x86.fr/xkjybu

VID mam 1.375 [V] ale na 1.30 [V] jest stabilny . Mnie trochę ram ogranicza .

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 13:48


#5 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1673
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:39

Sprawdzałem filmik, który nagrałem w czasie grania w Division 2, na którym widać, że doszło mi wtedy bardzo dziwnie do 100%, tylko jeden wątek 98%.
Nagrywałem OBS x264 pod procka. W czasie grania mam te 4.2ghz, sporadycznie coś mignie na niższy zegar, ale po chwili wraca do max.
Stock, wszystko AUTO + CnQ, c-state na ON
Dodaj obrazek

edit:
Dodam, że to najniższy zegar jaki zaobserwowałem u siebie. Nawet przerabianie wideo, to tak nie spadało.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 12 Wrzesień 2019 - 13:43


#6 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2030
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:47

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Wrzesień 2019 - 13:28, napisał(a):

UUu słabo jak na 3600X :(

U mnie 4125 Mhz.

Mój link

#7 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 733
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:50

Ram lepszy :P u mnie jest 4117 MHz jak dam AUTO OC :P ale wówczas płyta podaje ok . 1.40 [V]

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 13:50


#8 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:54

Wiecie, bo to wygląda nieopłacalnie, jeśli te zegary są tak niskie. 3600 bez X powinien też chyba zawsze tyle zrobić, a nawet jak 100Mhz mniej to trzeba dopłacić czasem nawet 250zł.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 733
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:56

W proline często są Headshot , mi się udało kupić za 899,- ( tydzień wcześniej były za 879 - mowa o 3600X )+ jak ktoś nie ma zamiaru kupować chłodzenia jest sporo wyższy radiator w 3600X .

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 13:56


#10 Użytkownik jest niedostępny   decorator12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 938
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:11

To ja na 3600 bez "X" miałem 4100mhz w boost. Polecam ustawić zegar w biosie na taki boost jaki chcemy. Na najnowszych driverach chipsetu procesor się poprawnie usypia [mimo że HWinfo mówi inaczej, Ryzen master jednak pokazuje usypianie rdzeni w Idle"
Mój 3600 lata na 4250mhz, napięcie Overdrive na 1,375 i bajlando. 3600X pewnie na 4,4Ghz poleci Wam teraz, polecam sprawdzić. Może jakiś farciarz zrobi nawet 4,5Ghz

#11 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:16

Tak, 5 GHz od razu zrobią ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   decorator12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 938
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:39

Zobacz postgalakty, o 12 Wrzesień 2019 - 16:16, napisał(a):

Tak, 5 GHz od razu zrobią ;)

Mój przy 4,4Ghz nie chciał nawet pulpitu pokazać :E Ale skoro mój boost to 4,2... a 3600x ma 4,4Ghz to czemu nie próbować? Jakbym miał lepsze chłodzenie, to bym swój na 4,4Ghz stawiał z jakimś sporym napięciem :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 19:36

ALe pewnie z 1.45V... wciąż nie wiadomo co z tym robić. Jedni mówią, że spoko, drudzy że to tylko na chwilę na 1 rdzeń, a lepiej unikać takiego napięcia bo procesor się zdegraduje.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6636
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 19:42

U mnie jest 4125 max na 2 rdzeniach reszta 4100 ale cpu pompuje 1.45v

#15 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 21:43

Pytanie jest takie, czy to biosy z 9 września? Bo niby boost miał być podniesiony od 25 do 75mhz, co nie zmienia faktu że mało.

#16 Użytkownik jest niedostępny   T0TEK 

  • DoCoMo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Cz, 05 Lut 09

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 08:09

3600 i na 2 jajka dobija do 4150 (test super pi), na wszystkich przez 5sekund dobija do 4ghz potem zostaje na 3950 (fabryczne chlodzenie i test cinebench). dziś zakładam AIO i liczę na lepsze rezultaty na wszystkich jajkach

#17 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 14:02

Zobacz postWpotrzebie2017, o 12 Wrzesień 2019 - 22:43, napisał(a):

Pytanie jest takie, czy to biosy z 9 września? Bo niby boost miał być podniesiony od 25 do 75mhz, co nie zmienia faktu że mało.


E tam, nic nie zmienili (piszemy o 1.0.0.3 ABBA), poza jakimiś mikrosekundowymi pikami (u mnie na jednym rdzeniu 4566MHz), które nie mają żadnego wpływu na szybkość (ani w benchmarkach, ani w aplikacjach). W multi boost nie zmienił się nawet o megaherc.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 15:55

Zegar zależy też od tego, czy zarzucacie obciążenie 1 wątkowe, czy wielowątkowe.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 399
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 16:09

No tak, a coś innego z mojego postu wynika? W single core chwilowy, "homeopatyczny" boost to na ABBA 1566MHz (w ABB widziałem 1510), w multi zero różnic (a sam boost w multi zależy od użytego benchmarku/programu, nie tylko od obciążenia wszystkich rdzeni).

#20 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 186
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 17:04

Niby zmiana boosta kosmetyczna, a FPS-y jednak w górę, jak wynika z testów. I to chyba najważniejsze w tym wszystkim, prawda?

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych