Forum PCLab.pl: ustawienia 10bitowego wyjscia ekranu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ustawienia 10bitowego wyjscia ekranu windows 10 :/ Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pietrro 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 09:25

Ze wzgledu na aplikacje netflixa migrowalem w koncu z leciwej 7mki na 10 i tu zu zonk: w windows 7 na moich kartach graficznych intel hd4000 oraz radeon 8570 mialem w 7mce mozliwosc ustawienia wyswietlania w 10 bitach. w windows 10 te opcje w sterownikach zniknely. co mam zrobic by na tych ukladach w win10 moc uzywac 10bitowego wyjscia jak to moglem robic w 7mce na tym samym laptopie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 265
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 09:34

Chyba ekran musi być HDR

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pietrro 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 09:46

Zobacz postIcek44, o 13 Wrzesień 2019 - 10:34, napisał(a):

Chyba ekran musi być HDR

W windowsie 7 nie bylo takiej potrzeby, wystarczylo,ze ekran obslugiwal taka glebie kolorow

#4 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 265
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 10:10

w Windows 7 to było placebo bez efektu

#5 Użytkownik jest niedostępny   Pietrro 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pn, 23 Paź 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 10:44

Zobacz postIcek44, o 13 Wrzesień 2019 - 11:10, napisał(a):

w Windows 7 to było placebo bez efektu

zadne placebo, widocznie twoj ekran nie obslugiwal glebi 10 lub 12 bitowej lub nie uzywales materialow 10 bitowych (x265). W windows 7 na starszych sterach mialem te opcje w sterach a w win10 sa wyciete. wtf?

#6 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4119
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:25

To są bodajże ustawienia o nazwie Windows HD Color, ale tak jak napisano wyżej monitor musi być z HDR.
Ewentualnie grzeb w panelu ustawień karty graficznej.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:30

Zobacz postPietrro, o 13 Wrzesień 2019 - 10:44, napisał(a):

zadne placebo, widocznie twoj ekran nie obslugiwal glebi 10 lub 12 bitowej lub nie uzywales materialow 10 bitowych (x265). W windows 7 na starszych sterach mialem te opcje w sterach a w win10 sa wyciete. wtf?



Jaki masz ten monitor?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:37

W W10 żeby windowsowskie aplikacje rozpoznawały HDR (HDR10+ na W10 z S10 to już w ogóle ciekawy przypadek) musisz mieć zainstalowane HEVC Extension z MS Store, ktore jest płatne ~~$1.

https://www.microsof...vot:overviewtab

Po zainstalowani tego mogłem w końcu oglądać materiały z S10 z HDR10+ w innym wypadku były wyblakłe nie zależnie od ustawień W10. Otwieranie ich w VLC, czy Media player classic z K Lite Codec pack w wersji Mega też nic nie dawało.

Do zdjęć HEIF - https://www.microsof...vot:overviewtab

To sao tyczy się plików RAW jeśli chodzi o programy MS - https://www.microsof...vot:overviewtab

Powinno pomoc, chociaż Aplikacja Netflixa z MS store nadal nie pozwoli na materiały HDR czy nawet 4K jeżeli nie masz monitora z certyfikatem HDRXXXX (400-1000).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych