Forum PCLab.pl: Problemy z dyskami? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z dyskami? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   jach3366 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 16:02

Witam. Wczoraj nastąpiła w mojej okolicy przerwa w dostawie prądu, wyłączenie i szybkie ponowne włączenie. W tym samym czasie korzystałem z komputera, po wznowieniu dostawy uruchomił się ponownie. Chwilę potem dostałem BSODa. Niedługo potem kolejnego, i kilka następnych(m. in. podczas korzystania z komputera, po restarcie podczas logowania). Potem potrzebowałem zrestartować komputer, system już nie wstał. System miałem zainstalowany na dysku SSD, za magazyn robił HDD(działał jako dysk dynamiczny, scalałem kiedyś partycje i pamiętam, że od tamtego czasu działał jako dynamiczny). Oba dyski były wykrywane w BIOSie. Dzisiaj sprawdzałem czy komputer zbootuje z pendrive'a instalacyjnego z Windowsem. Brak problemów. Podczas instalacji Windowsa zauważyłem, że na moim Super Szybkim Dysku :E jest nieprzydzielone miejsce. Zainstalowałem na nim system. Po skończeniu mój twardziel nie był wykrywany w Moim Komputerze, w zarządzaniu dyskami był oznaczony jako "Obcy". Użyłem jakiejś opcji, której nazwy nie pamiętam, dysk był już wykrywany. Obecnie korzystam z komputera, nie widać żadnych problemów. Zostawiłem go na chwilę, nie wysypał się. Czy któryś z moich dysków umiera czy po prostu Windows się wysypał? Co chwilę mam z tym sprzętem jakiś problem, chcę już trochę spokoju. :E

Mój sprzęt:

CPU: Ryzen 7 3700X
Mobo: Asus Prime X470-Pro(najnowszy BIOS, wersja 5216)
Ram: Crucial Ballistix Sport LT Gray 3000MHz CL15 2x8GB
SSD: Samsung SSD Evo 250GB
HDD: Seagate Barracuda 1TB ST1000DM003-1ER162
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W
GPU: RTX 2070 Armor 8G

P.S: Z tego co pamiętam kody błędów po każdym BSOD były inne od poprzedniego.

Ten post był edytowany przez jach3366 dnia: 13 Wrzesień 2019 - 16:07


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19979
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 16:25

Normalne przy dyskach dynamicznych. Jeżeli dany OS wcześniej nie zarządzał tym dyskiem, to go nie importuje automatycznie, bo nie zawsze miałoby to sens (np. podpięty jest tylko jeden dysk z mirrora albo stripe'a).

#3 Użytkownik jest niedostępny   jach3366 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 16:31

Zobacz postMitycznyJeż, o 13 Wrzesień 2019 - 16:25, napisał(a):

Normalne przy dyskach dynamicznych. Jeżeli dany OS wcześniej nie zarządzał tym dyskiem, to go nie importuje automatycznie, bo nie zawsze miałoby to sens (np. podpięty jest tylko jeden dysk z mirrora albo stripe'a).

Dobrze wiedzieć. Teraz się zastanawiam się, dlaczego miałem wyżej opisane problem, czy przez przerwę w dostawie prądu czy może mam jakiś problem z płytą/BIOSem, a może z dyskiem SSD.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych