Forum PCLab.pl: AMD Ryzen 5 2600x vs Ryzen 7 1700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD Ryzen 5 2600x vs Ryzen 7 1700

#21 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6640
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 20:34

Jak ma dobre memki to może brać 1700 bo tu podgoni i będzie grało. Jak wolniejsze to 2600x. Zresztą to 6/12 mu na lata wystarczy nie zależnie od tego co w konsoli będzie. Pewnie i tak za rok pewnie wymieni na co najmniej 3600 który niszczy oba i po sprawie będzie.

#22 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 20:38

Zobacz postkrzysiak, o 14 Wrzesień 2019 - 21:32, napisał(a):

Sam siedzę na 1700, bawiłem się kilkoma sztukami u znajomych...każdy robił 4.0, może fart a może późniejsze serie tak mają (wszystko kupione jako nowe wiosną tego roku).


Możliwe, ale to samo jest z 2600 i X. Niby i późniejsz też robią 4.2-4.3Ghz. Też zależy ile V. Dobre serie to tak do 1.35v, bardzo dobre do 1.3, wybitne do 1.25

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 20:38


#23 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:04

Przy ryzenach 2600 tak słyszałem, że czym młodsza sztuka , tym lepsze oc. W sumie na forum widać parę osób , co mają w okolicy 1.35v przy 4.2ghz puszczone . Mój ryzen 1600 z 2017r robił 3.95ghz 1.36v , do 4.0 już potrzebował 1.4v , 4050 Max 1.45v do cinebencha . Ryzen 2600 którego miałem 4.0ghz 1.2875v , 4.1ghz 1.35v , była to sztuka z 46tyg 2018 jak dobrze pamiętam. Z moich obserwacji wynikało, że zen+ nie ma tak często dropow fps, jak to miewa miejsce na ryzenie 1600. Ale to jest moje odczucie , każdy może mieć swoje zdanie na ten temat.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:09

To jest właśnie poprawiony kontroler pamięci. Tak samo Ryzen 3 ma jeszcze lepszy min fps i mniej stutteringu. Tak czy siak pomimo tego, że naprawili wydajność pojedynczego rdzenia, to nadal latency pamięci jest za duże. Pewnie w gen 4 to usprawnią za rok.

#25 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7001
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:46

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Wrzesień 2019 - 21:09, napisał(a):

To jest właśnie poprawiony kontroler pamięci. Tak samo Ryzen 3 ma jeszcze lepszy min fps i mniej stutteringu. Tak czy siak pomimo tego, że naprawili wydajność pojedynczego rdzenia, to nadal latency pamięci jest za duże. Pewnie w gen 4 to usprawnią za rok.

kontroler może poprawili ale nie widać tego po wydajności. Ryzen 3 to zupełnie inna konstrukcja niż 1 i 2, wiec nie ma co porównywać. W Ryzen 4000 nie poprawia opóźnień, bo to będzie pewnie Zen 2+. Może im się uda boost trochę polepszyć i ogarnąć temperatury.

#26 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 22:10

Zobacz postnovi, o 14 Wrzesień 2019 - 22:04, napisał(a):

Przy ryzenach 2600 tak słyszałem, że czym młodsza sztuka , tym lepsze oc. W sumie na forum widać parę osób , co mają w okolicy 1.35v przy 4.2ghz puszczone . Mój ryzen 1600 z 2017r robił 3.95ghz 1.36v , do 4.0 już potrzebował 1.4v , 4050 Max 1.45v do cinebencha . Ryzen 2600 którego miałem 4.0ghz 1.2875v , 4.1ghz 1.35v , była to sztuka z 46tyg 2018 jak dobrze pamiętam. Z moich obserwacji wynikało, że zen+ nie ma tak często dropow fps, jak to miewa miejsce na ryzenie 1600. Ale to jest moje odczucie , każdy może mieć swoje zdanie na ten temat.


Poza moją sztuką, która się nie kręci mimo że nowa (chyba że sprzedali mi leżak, w co wątpię).

#27 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2888
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 22:15

Zobacz postgalakty, o 14 Wrzesień 2019 - 23:10, napisał(a):

Poza moją sztuką, która się nie kręci mimo że nowa (chyba że sprzedali mi leżak, w co wątpię).


Dlaczego się nie kręci? Przecież masz 1.27V na 4Ghz, to nie tak źle. Mój sprzedany już Ryzen 2600 robił 4.05 na 1.35V, więc dopiero słabo. Na 1.41V 4.1Ghz ale nie chcę powyżej 1.4V ustawiać tych proców. Ty byś nie dał rady 4,1Ghz na 1.36V?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Wrzesień 2019 - 22:15


#28 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 07:30

Zobacz postWpotrzebie2017, o 14 Wrzesień 2019 - 23:15, napisał(a):

Dlaczego się nie kręci? Przecież masz 1.27V na 4Ghz, to nie tak źle. Mój sprzedany już Ryzen 2600 robił 4.05 na 1.35V, więc dopiero słabo. Na 1.41V 4.1Ghz ale nie chcę powyżej 1.4V ustawiać tych proców. Ty byś nie dał rady 4,1Ghz na 1.36V?


Siedzę na 4.0 GHz bo tutaj mam fajne napięcie, niestety przy 4.1 Ghz napotkałem ścianę. Próbowałem puścić 1.375V i dalej proc niestabilny, więc odpuściłem bo to bez sensu. 4.05GHz chyba właśnie szedł jakoś na 1.35V jak u Ciebie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych