Forum PCLab.pl: Problem - resetujący się komputer - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem - resetujący się komputer Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:18

Podczas grania komputer resetuje się bez pokazania żadnego błędu. Dzieje się tak w kilku tytułach więc wina leży raczej po stronie hardwerowej.
Może to być spowodowane jakąś awarią zasilacza? Kupiony był w styczniu tego roku, nie było wcześniej problemów. Poniżej specyfikacja.

i7 8700
16gb
1080Ti
Zasilacz XFX TS Single Rail 650W

Dysk świeży po formacie, Windows 10 x64 z najnowszą aktualizacją. Sterowniki też świeże. Temperatury w porządku, nic się nie przegrzewa.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:26

Taki objaw daje też zbyt małe napięcie na cpu po oc ale przy 8700 bez k raczej nie grzebałeś :hmm:

#3 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:31

Zobacz postSend1N, o 15 Wrzesień 2019 - 14:26, napisał(a):

Taki objaw daje też zbyt małe napięcie na cpu po oc ale przy 8700 bez k raczej nie grzebałeś :hmm:


Nie, ani GPU ani CPU nie było kręcone

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:40

Może być, najlepiej na podmianke weź zasilacz od kogoś innego i spróbuj u siebie. Najpierw odpal w OCCT stress test na power supply i zobaczysz czy się zresetuje czy nie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:47

Zobacz postDingir, o 15 Wrzesień 2019 - 14:40, napisał(a):

Może być, najlepiej na podmianke weź zasilacz od kogoś innego i spróbuj u siebie. Najpierw odpal w OCCT stress test na power supply i zobaczysz czy się zresetuje czy nie.


Odpaliłem stress test w OCCT na power supply i po sekundzie reset. Wygląda na to, że zasilacz umiera?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:50

Zobacz postRooofie, o 15 Wrzesień 2019 - 15:47, napisał(a):

Odpaliłem stress test w OCCT na power supply i po sekundzie reset. Wygląda na to, że zasilacz umiera?

Skoro w ps test taki objaw to wymieniaj zasilacz

#7 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:51

Zobacz postSend1N, o 15 Wrzesień 2019 - 14:50, napisał(a):

Skoro w ps test taki objaw to wymieniaj zasilacz


Polecisz jakiś, który uciągnie ten sprzęt tak do ok. 300 PLN?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:59

Proponowałbym ci dołożyć https://proline.pl/z...d-550w-p1106862
A jak nie chcesz dokładać luknij ten https://www.net-s.pl...-984625;20-c-10

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 15 Wrzesień 2019 - 15:01


#9 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:05

Zobacz postSend1N, o 15 Wrzesień 2019 - 14:59, napisał(a):

Proponowałbym ci dołożyć https://proline.pl/z...d-550w-p1106862
A jak nie chcesz dokładać luknij ten https://www.net-s.pl...-984625;20-c-10



Dzięki! A zamiast tego Seasonica 550W nie byłby lepszy SILENTIUMPC Supremo FM2 Gold 650W? Cena taka sama a jednak 100W więcej

#10 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:07

Zobacz postRooofie, o 15 Wrzesień 2019 - 16:05, napisał(a):

Dzięki! A zamiast tego Seasonica 550W nie byłby lepszy SILENTIUMPC Supremo FM2 Gold 650W? Cena taka sama a jednak 100W więcej

Nie potrzeba ci 650w do tego zestawu więcej jak 400w nie wezmie a focus jest lepszym zasilaczem jak chcesz 650w koniecznie to musisz dołożyć już stówkę ;) ten spc nie ma też trybu półpasywnego, focus ma 10lat gwary a spc 5

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 15 Wrzesień 2019 - 15:10


#11 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:10

Zobacz postSend1N, o 15 Wrzesień 2019 - 15:07, napisał(a):

Nie potrzeba ci 650w do tego zestawu więcej jak 400w nie wezmie a focus jest lepszym zasilaczem jak chcesz 650w koniecznie to musisz dołożyć już stówkę ;) ten spc nie ma też trybu półpasywnego


Mam stary Corsair VS 550W, warto go wkładać do tego zestawu czy jednak lepiej nie ryzykować i kupić nowy?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:11

Moim zdaniem już lepiej kupić Corsair RM550X niż dopłacać tyle do Focus Golda, a tak to pozostać na supremo fm2 750w (wersja 750w od 650w ma mniejsze wahania regulacji napięć, podejrzewam że standardowo jest zaprojektowana pod te moc). Znaczy w Focusie dostajesz więcej gwarancji, rmx daje ci cichsza pracę i trochę stanilniejsze napięcia na dynamicznym obciążeniu. Zależy...

Ten post był edytowany przez Dingir dnia: 15 Wrzesień 2019 - 15:12


#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:11

Zobacz postRooofie, o 15 Wrzesień 2019 - 16:10, napisał(a):

Mam stary Corsair VS 550W, warto go wkładać do tego zestawu czy jednak lepiej nie ryzykować i kupić nowy?

ten corsair vs to kiepska konstrukcja kup porządny zasilacz i spokój wez focusa :thumbup: corsair rmx też spoko jak kolega wyżej :thumbup: tylko gdzie niby kupi w takiej cenie nowy? u mnie wentylatora w focusie zupełnie nie słychać więc tam jakieś minimalne różnice będą niezauważalne kompletnie, druga sprawa że nowy rmx jest droższy od focusa 550w :E

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 15 Wrzesień 2019 - 15:13


#14 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:13

focus golda tez nie kupi za 300 zł :) dlatego napisalem, ze moim zdaniem jak doplacac wzgledem fm2 to juz lepiej do rmxa.

supremo l2 650 wzgledem supremo m2/l2 550 rozni sie delikatnie lepsza elektronika (lepsze kondensatory) dlatego w sumie to tez bardzo spoko opcja. to takie fm2 bez modularnego okablowania.

w sumie prawda - focus 550 jest cichutki, roznica zaczyna sie od 650w w gore. tam rmx juz jest cichszy, zwlaszcza w wersjach 750w. ale oprocz glosnosci, jeszcze w focusach zirytowal mnie problem z napieciami w dynamicznym obciazeniu KLIK jest to wersja 750w, jednak wzgledem 650/550 nie roznia sie elektronika.

w rmxie to wyglada lepiej 750w 550w koniec koncow mowi to o tym, ze jest mniejsza szansa na losowe bsody/restarty komputera.

Ten post był edytowany przez Dingir dnia: 15 Wrzesień 2019 - 15:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3166
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:14

Zobacz postDingir, o 15 Wrzesień 2019 - 16:13, napisał(a):

focus golda tez nie kupi za 300 zł :) dlatego napisalem, ze moim zdaniem jak doplacac wzgledem fm2 to juz lepiej do rmxa.

supremo l2 650 wzgledem supremo m2/l2 550 rozni sie delikatnie lepsza elektronika (lepsze kondensatory) dlatego w sumie to tez bardzo spoko opcja. to takie fm2 bez modularnego okablowania.

ale za 345 tak a rmx to juz minimum 400zl ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   marcin19883 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pt, 13 Wrz 19

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:38

Dysk napewno sprawny?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Rooofie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:44

Zobacz postmarcin19883, o 15 Wrzesień 2019 - 15:38, napisał(a):

Dysk napewno sprawny?


A czym mozna go sprawdzic?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 15:53

Zobacz postRooofie, o 15 Wrzesień 2019 - 15:44, napisał(a):

A czym mozna go sprawdzic?


ja bym na twoim miejscu sciagnal crystal disk info i ogarnal sobie czy ma bad sectory (żółte/czerwone wyniki zamiast białych) + zmienienie odczytu z systemu hexa na dziesietny>
Spoiler
albo sciagnac hdtune i sprawdzic tez badsektory >
Spoiler
czy tez w zakladce "benchmark" przetestowac predkosci dysku czy spadaja czy w miare trzymaja sie stabilnie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych