Forum PCLab.pl: Problemy po OC monitora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy po OC monitora

#1 Użytkownik jest niedostępny   VernaN_17 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:17

Witam,
korzystam z monitora LG 29UM58-P, który standardowo pracuje w 60hz. Wyczytałem w internecie że możliwe jest OC tego monitora do 75hz, korzystając z programu CRU. Tak też zrobiłem, wydawało się że jest okej ale monitor co kilka minut śnieżył na ok. 1 sek, sytuacja się uspokajała i po kilku minutach znów to samo. Po włączeniu bardziej wymagającej gry monitor śnieżył na tyle mocno, że ciężko było swobodnie grać. Po powrocie do 60hz śnieżenia nie ma. Wiem że mogę po prostu pozostać przy tych 60hz ale skoro OC na tym monitorze jest możliwe, a UFO Test nie wykazał żadnych luk pomiędzy kwadracikami chcę wiedzieć gdzie leży problem. To nie jedyne utrapienie, bo od kilku miesięcy korzystając z przeglądarki pojawiają się dziwne prostokąty widoczne w załączniku, co prawda rzadko i wystarczy jedynie otworzyć nową kartę i wrócić do poprzedniej aby wszystko wróciło do normy ale ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Korzystam z przewodu HDMI dołączonego w monitorze i karty graficznej MSI RX480 8GB GAMING X. Napiszcie jeśli trzeba będzie dodać dodatkowe specyfikacje, bo jestem kompletnie zielony w tych tematach.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez VernaN_17 dnia: 15 Wrzesień 2019 - 20:31


#2 Użytkownik jest niedostępny   Knight_dev 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 261
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 16

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:23

Też tak miałem z niektórymi monitorami. Możesz mieć gorszą sztukę lub ograniczenie wynikające z przepustowości kabla/złącza (ale przy tym najpewniej byłby black screen).

Sprawdź 70 oraz 72Hz. Zrób przy tym test pomijania klatek.
https://www.testufo.com/frameskipping

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 20:25

Daj ten link do tych prostokątów, ale to jest raczej norma dla RXów.
Po prostu sam widzisz, że w testach rzeczywistych twój monitor nie jest w stanie wyciągnąć tych 60hz, sam kiedyś próbowałem tego na poprzednim monitorze 60Hz i też robił 75Hz, potem się wyłączał. Ale gubił klatki w grach i dopiero przy ok. 68hz było ok, także cudów się nie spodziewaj po generycznej matrycy 60hz owej.

#4 Użytkownik jest niedostępny   VernaN_17 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:27

Okej, dzięki za odpowiedź. Pozostałem na razie przy 70hz i póki co problemów nie ma. A ktoś się może orientuje o co chodzi z tymi prostokątami? Wina karty graficznej, czy może monitora?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:54

Masz najnowsze sterowniki? Jest to wina GPU najprawdopodobniej, jest to powszechny bug dla RXów 4/5xx. U mnie się uspokoiły te zielone kratki po którejś z kolei aktualizacji sterownika i już nie mam ich od bardzo dawna (przy, czy u mnie nie było ich na cały ekran jak u Ciebie). Wgraj najnowsze sterowniki ze strony AMD.

#6 Użytkownik jest niedostępny   VernaN_17 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wed, 14 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:55

Sterowniki niby nie takie stare, a problem z kwadratami jest od dłuższego czasu, w każdym razie zaktualizowałem już do najnowszej wersji i czas pokaże czy to coś zmieni. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:38

Szczerze mówiąc to szkoda zachodu z tym 70Hz. Mam monitor który ma fabrycznie 75 i różnica w grach jest, ale na tyle mała że nie ma sensu sobie obciążać karty graficznej dodatkowo ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych