Forum PCLab.pl: Nowa platforma - jaki procesor do 300zł ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowa platforma - jaki procesor do 300zł ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:02

Witam,

Chciałbym zmodernizować komputer poprzez zmianę procesora, płyty i pamięci ram. Zaproponujcie mi proszę punkt wyjścia - czyli jaki procesor kupić do 300zł (oczywiście używany). Myślałem nad i5 4690, ale może warto kupić coś innego ? Będzie to działać z GTX 760, przynajmniej przez jakiś czas.
Z góry dzięki za pomoc :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1794
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:27

Podasz aktualną specyfikację komputera?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:33

Aktualnie jest:

Q9450 @ 3.2ghz
Gigabyte X48-DS5
RAM 8gb DDR2
Gigabyte GTX 760 Windforce
Zasilacz Corsair HX520 (tu nie mam pewności, czy będzie kompatybilny z nowymi płytami?)
SSD 240gb

Chcę przeznaczyć niewielką kwotę na modernizację, max 800zł. Nie chodzi o to że nie stać mnie na lepsze części, po prostu nie chcę obecnie więcej inwestować w komputer. Chciałbym aby gry obecnej generacji chodziły w miarę płynnie w FHD.

Ten post był edytowany przez Mikkonen dnia: 16 Wrzesień 2019 - 09:33


#4 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5369
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:03

Jak juz chcesz kupowac 1150 to tylko za mala kase

https://allegro.pl/o...1150-8476855598
https://allegro.pl/o...4430-8469166850
https://allegro.pl/o...1150-8478851043
https://allegro.pl/o...ejka-8485904529

najrozsadniej bylo by jednak do maks 200zl raczej za nie dac

PLyte tez musisz 200zl liczyc a do tego brak gwar

Moze warto zaczac przygode z AMD na podstawowym 1300x
W Empiku za 308,99 zł jest

do tego b450 jakas tansza (posrednia) i 1x8GB 3000MhZ?

Moze wydajnosc nie bedzie powalac ale bedziesz miad podstawke pod modernizacje i dluga gwar :)

Ten post był edytowany przez AdRjiaN dnia: 16 Wrzesień 2019 - 10:09


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:00

Myślisz, że taki Ryzen 3 1300x będzie równie wydajny jak na przykład i5 4570 ?
Nie wiem jeszcze jak z zasilaczem, czy na przestrzeni lat zmienił się standard podłączenia płyty głównej ? Nie wiem, czy stary Corsair HX520 będzie pasować.

#6 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 272
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:05

Zobacz postMikkonen, o 16 Wrzesień 2019 - 15:00, napisał(a):

Myślisz, że taki Ryzen 3 1300x będzie równie wydajny jak na przykład i5 4570 ?
Nie wiem jeszcze jak z zasilaczem, czy na przestrzeni lat zmienił się standard podłączenia płyty głównej ? Nie wiem, czy stary Corsair HX520 będzie pasować.

To ten sam poziom:
https://cpu.userbenc...300X/2770vs3930
a masz nowy procesor na nową podstawkę.

Zasilacz będzie pasował, bo ma rozmiar ATX, chociaż po tylu latach pomyślałbym nad zmianą.

Ten post był edytowany przez lubię zimne dnia: 16 Wrzesień 2019 - 15:07


#7 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:16

Sprzedać procesor, płytę i pamięci i kupić Ryzena 5 1600+ jakąś płytę na B350+8GB ramu DDR4.

Ten post był edytowany przez BloodyStorm dnia: 16 Wrzesień 2019 - 15:16


#8 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:50

Dzięki za rady, w takim razie zamiast szukać starego złomu kupię Ryzena 5 1600, i będzie znów na lata :) Mam prośbę, doradźcie mi do niego jakąś płytę, możliwie tanią (oprócz wynalazków typu Medion za 139zł).

#9 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:21

https://www.x-kom.pl...o-vdh-plus.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:32

Kostka pamięci 8gb do tego jakiej firmy ? Do 160zł są Cruciale, Kingstony, Corsair, Adaty... obojętne ?

Ten post był edytowany przez Mikkonen dnia: 16 Wrzesień 2019 - 16:37


#11 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4616
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:55

Jeżeli w najbliższym czasie nie dokupisz drugiej kości to lepiej kupić 8GB w dualu 2x4GB.

https://www.x-kom.pl...cl15-2x4gb.html

Ten post był edytowany przez BloodyStorm dnia: 16 Wrzesień 2019 - 16:57


#12 Użytkownik jest niedostępny   Mikkonen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Nd, 17 Kwi 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:38

W sumie ceny tych pamięci nie są duże, wezmę 2x8.
Czy taki zestaw będzie ok:
https://www.x-kom.pl...zen-5-1600.html
https://www.x-kom.pl...o-vdh-plus.html
https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html

#13 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:47

https://www.x-kom.pl...46cc8d6bff&0=91

z kodem " studia "

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych