Forum PCLab.pl: Po reinstalacji Win 8.1 pro, Windows Update nie ściąga aktualizacji - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Po reinstalacji Win 8.1 pro, Windows Update nie ściąga aktualizacji Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 09:34

Witajcie

Mam laptop HP Elitebook (lapek był bez windowsa, klucz do win 8.1 pro kupiłem osobno, i sciagnąłem instalke ze strony Microsoftu). Komp miał wirusy, więc przeinstalowałem windowsa. Podczas reinstalacji usunąłem wszystkie stare partycje, kliknąłem na miejsce nieprzydzielone aby utworzyć nową partycję i windows oprócz tej nowej partycji utworzył sobie chyba aż z 3 swoje małe partycje na swoje pliki systemowe (a pamiętam, że zwykle to chyba tworzył tylko jedną dodatkową partycję na swoje pliki systemowe) - czy to jest normalne, że teraz stworzył sobie kilka partycji?

Po postawieniu systemu włączyłem wyszukiwanie aktualizacji Windows Update i przez godzinę jest tylko napis "Trwa wyszukiwanie aktualizacji" (i rusza sie ten pasek, ale nie sciaga sie nic, mimo że net działa - przeglądam strony normalnie). I tak kilka razy próbowałem i nic sie nie dzieje tylko godzinę potrafi być ten napis "Trwa wyszukiwanie aktualizacji"

Dlaczego tak jest? Co mogę zrobić?

Dzięki za pomoc!

#2 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:15

Próbowałem też zainstalowac antywirus Avira i instalator sciągnął wszystkie komponenty Aviry, ale po kliknieciu "Open Avira" utrzymywał sie taki stan jak na tym screenie:

https://zapodaj.net/...2eb57b.png.html

Po 30 minutach nadal żaden z komponentów Aviry nie został zaninstalowany...

(mimo że internet działa dobrze)

Ten post był edytowany przez darolxy dnia: 16 Wrzesień 2019 - 10:17


#3 Użytkownik jest dostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12582
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:34

Sprawdz ustawienia zapory itp.
Swoją drogą microsoft się tym nie chwali, ale nadal można zainstalować windowsa 10 na kluczy z siódemki. Powinieneś mieć go zaszytego w biosie ew mieć na naklejce np pod baterią...


Swoja drogą windows 8.1 jest mega niesitendardowy, poza tym taki kupiony luzem klucz jest tak naprawdę nielegalny mimo że działa ;-)


ps.od czasu przesiadki na wide 10 nie stosuje zewnętrznych antywirusów (ten wbudowany jest ok) i odpukać nadal czysto .

Ten post był edytowany przez Tomcat dnia: 16 Wrzesień 2019 - 10:55


#4 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:54

Zobacz postTomcat, o 16 Wrzesień 2019 - 10:34, napisał(a):

Sprawdz ustawienia zapory itp.
Swoją drogą microsoft się tym nie chwali, ale nadal można zainstalować windowsa 10 na kluczy z siódemki. Powinieneś mieć go zaszytego w biosie ew mieć na naklejce np pod baterią...


Swoja drogą windows 8.1 jest mega niesitendardowy, poza tym taki kupiony luzem klucz jest tak naprawdę nielegalny mimo że działa ;-)



Mam takie ustawienia w Zaporze Windowsa (innej zapory nie instalowałem) :
https://zapodaj.net/...951024.png.html

Jeszcze jakieś ustawienia sprawdzić?



Ten Elitebook był własnie z win 7 (na baterii jest klucz do 7-ki). Jakie są szanse na to że win 10 aktywuje mi sie kluczem 7ki? Zaskoczyłeś mnie:)

#5 Użytkownik jest dostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12582
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:57

Ja tak zrobiłem z 4 lapkami w domu, ale wtedy to było jeszcze oficjalnie reklamowane.

update - to chyba nadal jest możliwe :



https://www.youtube....h?v=iDifZd-SKv0

#6 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:11

Zobacz postTomcat, o 16 Wrzesień 2019 - 10:57, napisał(a):

Ja tak zrobiłem z 4 lapkami w domu, ale wtedy to było jeszcze oficjalnie reklamowane.

update - to chyba nadal jest możliwe :



https://www.youtube....h?v=iDifZd-SKv0

dzięki
A zerknąłbyś na te ustawienia zapory windowsa?
https://zapodaj.net/...951024.png.html

Ten post był edytowany przez darolxy dnia: 16 Wrzesień 2019 - 11:12


#7 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:13

Nadal problem nie zniknął. Nie mogę pobrac żadnych aktualizacji za pomocą Windows Update...

Mam takie ustawienia:
Zapora windwos:
https://zapodaj.net/...951024.png.html

Centrum akcji:
https://zapodaj.net/...602662.png.html


Co powinienem zrobić?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:11

https://gallery.tech...-Agent-d824badc

#9 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 03:47

Przeinstalowałem ponownie system i nadal to samo: net działa, a windows update tkwi na etapie "trwa wyszukiwanie aktualizacji" przez godzinę.


Zobacz postAtak_Snajpera, o 18 Wrzesień 2019 - 17:11, napisał(a):


Po uruchomieniu SetupDiag przestaje działać (załączyłem screen)

Co moge jeszcze zrobic?
Czy możliwe że obaz ISO instalki windowsa 8.1 pro został źle wypalony na płycie DVD? i przez to windows szwankuje?



P.S. jak podłączam kabel od netu to w oknie zapory pojawia sie ikona aktywnej sieci. Odłączam ten kabel, to pojawia sie druga ikona, jak znów podłączam kabel to pojawia sie 3-cia ikona. Na załączonym screenie jest stan gdy 2 razy podłączyłem kabel od netu i 2 razy go odłączyłem (są 4 ikony sieci) - Czy to jest normalne?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez darolxy dnia: 19 Wrzesień 2019 - 04:06


#10 Użytkownik jest niedostępny   rainer390 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 10 Maj 18

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 06:57

Spróbuj użyć WSUS Offline Update.

#11 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 07:40

1) Ale spotkaliście sie z takim problemem żeby dopiero co postawiony system nie mógł pobrać aktualizacji?
Przed formatem dysku miałem wirusy na laptopie. Mozliwe, że jeszcze jakies wirusy zostały na laptopie?

WinRar'a zainstalowałem bez problemu, ale instalacja Aviry stanęła na 44% i juz dalej nie poszła (przez godzinę okno instalatora wyglądało tak, ze niby PhantomVPN komponent sie instaluje a reszta komponentów czeka na instalację (załączyłem screen). Internet cały czas działał normalnie.


2) Jakis czas po postawieniu systemu (gdy podłączyłem net) pojawiło sie okno "instalowanie urządzenia" i trwało kilka minut (załączyłem screen) - wiecie co to mogło być? (na pewno nie żadna drukarka ani mysz)


Więc mam tylko Windows Defendera (któremu pobrały sie aktualizacje)
3) Czym tego lapka zeskanować?

Ten post był edytowany przez darolxy dnia: 19 Wrzesień 2019 - 07:43


#12 Użytkownik jest niedostępny   rainer390 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 10 Maj 18

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 12:44

Zobacz postdarolxy, o 19 Wrzesień 2019 - 07:40, napisał(a):

1) Ale spotkaliście sie z takim problemem żeby dopiero co postawiony system nie mógł pobrać aktualizacji?
Przed formatem dysku miałem wirusy na laptopie. Mozliwe, że jeszcze jakies wirusy zostały na laptopie?


Tak, spotkałem się. Stawiając Windowsa 8.1 na jakimkolwiek komputerze muszę najpierw użyć WSUS, żeby pobrać pierwszy "zestaw" aktualizacji, dopiero po tym Windows Update znajduje resztę.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19974
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:14

Zobacz postdarolxy, o 19 Wrzesień 2019 - 08:40, napisał(a):

1) Ale spotkaliście sie z takim problemem żeby dopiero co postawiony system nie mógł pobrać aktualizacji?

To swojego czasu było normalne że jeden proces systemowy brał cały jeden wątek, w cholerę ramu, i kilka godzin sobie tak myślał, żeby po tych kilku godzinach w końcu wymyślić jakie aktualizacje są do pobrania. Po ich zainstalowaniu wszystko wracało do normy.
Niestety ale długo nie dotykałem 7/8.1, dlatego nie wiem na ile to wciąż jest aktualne.

#14 Użytkownik jest niedostępny   darolxy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 01:52

A co do:

1) WinRar'a zainstalowałem bez problemu, ale instalacja Aviry stanęła na 44% i juz dalej nie poszła (przez godzinę okno instalatora wyglądało tak, ze niby PhantomVPN komponent sie instaluje a reszta komponentów czeka na instalację (załączyłem screen). Internet cały czas działał normalnie.


2) Jakis czas po postawieniu systemu (gdy podłączyłem net) pojawiło sie okno "instalowanie urządzenia" i trwało kilka minut (załączyłem screen) - wiecie co to mogło być? (na pewno nie żadna drukarka ani mysz)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych