Forum PCLab.pl: Freezy w grach -> Zasilacz? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Freezy w grach -> Zasilacz? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   valentine28 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 26 Lip 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:58

Cześć!
Mam mega problem, od jakiegoś czasu po ok. godzinie grania obraz się freezuje i tak za każdym jednym razem. Problem zaobserwowałem we wszystkich grach, tj. FIFA 19, PUBG,LoL, Apex Legends.
Zazwyczaj wtedy mogę odpalić menadżera urządzeń, czasem zjechać na pasek, ale zazwyczaj nie zmienia mi okien na front tylko wszystko odpala się tak jakby w tle (pod ekranem z gry, że zostaje mi tylko restart komputera) .
Poza tym wszystko działa jakby normalnie, muzyka leci, komunikatory działają itd.
Nie wiem czego to wina? Dysk? procesor? Karta Graficzna? Może zasilacz?
Jakieś pomysły/ rady? jakiś program który diagnozuje na bieżąco komputer/robi logi tak żeby dojść do tego co jest problemem?
Jestem już bezsilny.

Platforma:
ZASILACZ: Delta Electronics AMZD0925005112450W <--- ma już w sumie z 10 lat, wtedy kupowałem gotowy komputer NTT Game w 909G (zkg-w909g-h19)
MOBO: Gigabyte Z370 HD3
CPU: intel i3-8100
RAM: 8 GB Kingston HyperX 2400MHz
GPU: ASUS GeForce 1050 2GB
DYSKI:
Samsung SSD 850 EVO 120 GB <--- systemowy
Samsung SSD 860 EVO 512gb <---- gry
HD642JJ to dysk bardzo stary na którym trzymam jakieś dane w stylu zdjęcia itd. plus jakieś małe programy mogły tam zostać

LOG HWINFO:
HWINFO LOG

LOG CRISTALDISK:
CRISTAL DISK

SCREEN CRISTALDISK:

SCREEN CRISTALDISK

MEMTEST86 ->wszystkie testy przez 1,5h przeszły bez problemu.

MSI AFTERBURNER ostatni log. Freeza złapało ok. 16:32:30
msi afterburner

Zrzuty z loga afterburnera:
zrzuty afterburner


Próbowałem już:
Odpiąłem dysk HDD który ma błędy-> to samo,
Przełożyłem ram do innego slotu -> to samo,
Wyciągnąłem kartę graficzną i grałem na integrze -> to samo.
Sekcja zasilania chwilę po freezie praktycznie letnia

Jakieś pomysły?
Może być to wina zasilacza? Próbować format kompa?

P.S. Nie wiem do jakiego to działu wrzucić także przepraszam jeśli zły wybór

Ten post był edytowany przez valentine28 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 11:07


#2 Użytkownik jest dostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:21

Skoro sprawdziłes tyle rzeczy, a po zmianie dysku masz te same objawy, może to być wina imo albo sterowników od karty graficznej lub jakiejś nowej aktualizacji systemowej. Ostatnio znajomy zaktualizowal stery od nv i miał podobne problemy co do twoich, a też miał kartę od nvidii.

Ja bym spróbował zainstalować starsze sterowniki lub cofnąć aktualizacje. Jak to nic by nie pomogło, to bym formata strzelił.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:23

Jeżeli podczas tych frezów lub chwilę przed temp CPI i GPU masz w normie, to trzebaby podmienić zasilacz i sprawdzić z innym.

#4 Użytkownik jest niedostępny   valentine28 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 26 Lip 11

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:17

Według logów z hwinfo temperatury są ok, trochę mobo lata z napięciami ale chyba w granicach przyzwoitości?

Właśnie myślałem też nad zrobieniem formata .
Co do sterowników grafiki , na integrze od Intela dzieje się to samo, ale spróbuję :)

Ten post był edytowany przez valentine28 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 13:19


#5 Użytkownik jest dostępny   Dingir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Cz, 10 Lis 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:07

Jak nie format, to ogólnie mierzenie napięć jest tylko miarodajne z dobrym miernikiem True rms. Oczywiście ten za 30zl też będzie bardziej miarodajny niż odczyt z płyty, jak masz to weź go miernikiem bo u mnie np na płycie pokazuje 13v :lol2:

#6 Użytkownik jest niedostępny   valentine28 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 26 Lip 11

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:10

Problem rozwiązany.
​Po reinstalacji systemu freezy przestały występować :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych