Forum PCLab.pl: Płyta b450 pod Ryzena 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta b450 pod Ryzena 3600

#1 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:35

Hej. Powoli zbieram się do złożenia nowego kompa. Widzę, że powoli problemy z nowymi Ryżami ustępują. Stoję przed wyborem płyty i zastanawiam się między ASRock b450m steel legend, MSI B450m Mortar Titanium i Gigabyte B450 Aorus Pro. Płyta musi koniecznie posiadać optyczne wyjście audio. Ktoś posiada te płyty z prockiem ZEN2 i może się wypowiedzieć? Nie ukrywam, że najchętniej wziąłbym ASRocka, bo jest najtańszy i wizualnie najbardziej pasuje mi do conceptu nowego PC. Z góry dzięki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Panrzuuf 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:43

Zobacz postmckarmi, o 16 Wrzesień 2019 - 12:35, napisał(a):

Hej. Powoli zbieram się do złożenia nowego kompa. Widzę, że powoli problemy z nowymi Ryżami ustępują. Stoję przed wyborem płyty i zastanawiam się między ASRock b450m steel legend, MSI B450m Mortar Titanium i Gigabyte B450 Aorus Pro. Płyta musi koniecznie posiadać optyczne wyjście audio. Ktoś posiada te płyty z prockiem ZEN2 i może się wypowiedzieć? Nie ukrywam, że najchętniej wziąłbym ASRocka, bo jest najtańszy i wizualnie najbardziej pasuje mi do conceptu nowego PC. Z góry dzięki.

Mam zwykłą b450 steel legend i wraz z ryzenem 2700 po oc do 4ghz sekcja zasilania tak się grzeję że po dotknięciu radiatora od razu parzy palca. Komputer posiadam od lutego bieżącego roku i na razie nic złego się nie dzieję, a ile jeszcze wytrzyma to nie wiem, najwyżej kupię nową płytę. :D

Ten post był edytowany przez Panrzuuf dnia: 16 Wrzesień 2019 - 12:43


#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 741
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:56

Ja mam B450 Aorus PRO i nie widzę problemów żadnych . Jedynie przed pojawieniem się logo bios , wentylatory na grafice włączają się na ok. 4 [s] na wysoką prędkość obrotową , ale to nie żadna tragedia .

#4 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1265
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:58

Zobacz postPanrzuuf, o 16 Wrzesień 2019 - 13:43, napisał(a):

Mam zwykłą b450 steel legend i wraz z ryzenem 2700 po oc do 4ghz sekcja zasilania tak się grzeję że po dotknięciu radiatora od razu parzy palca. Komputer posiadam od lutego bieżącego roku i na razie nic złego się nie dzieję, a ile jeszcze wytrzyma to nie wiem, najwyżej kupię nową płytę. :D


Ale on pyta o współpracę tej płyty z ryzenem 3600 a nie 2700. Do tego ten ostatni jest bardziej energooszczędny od twojego ryśka. Oc także go nie interesuje bo go na tym procesorze zwyczajnie nie ma.
I czy ja wiem, czy faktycznie te problemy ustępują? Tak czytam co dzień i ciągle coś...Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez B@nita dnia: 16 Wrzesień 2019 - 13:18


#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2913
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:17

MSI Bazooka Plus, polecam z całego serca. Prawdopodobnie wymienię swoją A PRO na właśnie tą. Znam 5 ludzi i wszystkim chodzi jak ta lala, nie grzeje się wcale. Czy ma takie audio nie wiem.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 13:18


#6 Użytkownik jest niedostępny   T0TEK 

  • DoCoMo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Cz, 05 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:28

mam b450 aorus, proc idzie bez problemu, aczkolwiek czuć ze to bieda. Na Plus to że nie trzeba czekać miesiącami na biosy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1265
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:41

Zobacz postT0TEK, o 16 Wrzesień 2019 - 14:28, napisał(a):

mam b450 aorus, proc idzie bez problemu, aczkolwiek czuć ze to bieda. Na Plus to że nie trzeba czekać miesiącami na biosy.


Pod jakim kątem bieda? Czego na tej płycie brakuje?

#8 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:51

Bazooka nie ma wyjścia optycznego. Czekam jeszcze na wypowiedzi kogoś z Asrockiem i Ryżem 3xxx

#9 Użytkownik jest niedostępny   Bartekkx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 82
  • Dołączył: Pt, 10 Lut 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:58

Może MSI B450M MORTAR MAX? Jedyny minus MSI to biosy, które wydają później niż konkurencja :) MSI bez MAXa bym odpuścił przy ich problemach

https://www.x-kom.pl...mortar-max.html

#10 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:05

Mortar Max też wchodzi w grę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   T0TEK 

  • DoCoMo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1398
  • Dołączył: Cz, 05 Lut 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 09:43

brkuje wielu przydatnych opcji w biosie, do tego stopnia ze znajdziesz je w manualu ale na plycie już nie. Porty sata rozmieszczone chyba w sposób losowy, mogi dac choćby jedno wzmacniane pci-e 16x (wersja elite), pod radiatorem chipsetu nie ma pasty ani nawet termalpada. Na Plus to sieciowka, dźwięk i radiatory na sekcji zasilania.

#12 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 965
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 10:21

Przy płytach Gigabyte można się poratować programem Ryzen Master przy podkręcaniu i też da się żyć.
Lepsze to niż niedziałające biosy MSI.

#13 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:09

Zamówiony Mortar Max. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 21:42

Zobacz postmckarmi, o 19 Wrzesień 2019 - 13:09, napisał(a):

Zamówiony Mortar Max. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

radzę nie aktualizowac biosu do żadnego nowszego niż ten podstawowy 1 wgrany... bo na wszystkich maxach sa problemy z wywalaniem sterowników gpu... gpu działa na x8 zamiast x16 i first boot nie działą tzn przychodzisz do domu odpalasz kompa i dupa.. restart i dopiero działa...tyczy się to wszystkich płyt z dopiskiem MAX

#15 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 21:51

Nie prawda, nie dorzucaj do pieca skoro nie jesteś pewny, u mnie nie ma takich objawów chociaż na początku były inne ale już ogarnięte: http://forum.pclab.p...&#entry15634925

#16 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 09:10

Zobacz postcaleb59, o 19 Wrzesień 2019 - 21:51, napisał(a):

Nie prawda, nie dorzucaj do pieca skoro nie jesteś pewny, u mnie nie ma takich objawów chociaż na początku były inne ale już ogarnięte: http://forum.pclab.p...&#entry15634925

Zapraszam na reedit :) albo masz zaczarowaną płytę albo nie widzisz problemów dziwne że każdy ma problem tylko nie ty.... i to każdy kto posiada maxa na róznych forach czytam i te same problemy co ja ...czyli 1 włączenie kompa nie odpala jedynie wyłączenie fastboota daje efekt ale... wywala sterowniki GPU więc problem nr 2 zostaje plus gpu raz na x8 raz x16 :) oczywiscie mowa o wszystkich nowych biosach bo na 1wszym biosie który wyszedł zero problemów

#17 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 09:24

Może problem jest z innymi płytami niż Gaming Plus Max? Poważnie nie mam absolutnie żadnego problemu z bootowaniem i startem komputera/systemu, jedyny problem jaki miałem to ten jeden raz po świeżym wgraniu BIOSu, kiedy to zresetowało mi sterowniki od urządzeń podpiętych do płyty. Obecnie wszystko działa już normalnie i nie ważne czy restartuję system czy wyłączam PC i włączam ponownie.

Co do prędkości PCI-E, sprawdzałem po kilka razy i zawsze taki sam wynik - wszystko w normie:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 09:25


#18 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 16:37

Wejdź na reedita msi to zobaczysz jaki dym jest może problem dotyczy tylko tomahawka max.. Bo głównie o nim są tematy tak czy inaczej od 1 biosu nowego które wydali każdy miał te same bugi i to nie mój wymyśl ale każdy tak ma niestety... Jak tak dalej będzie to posypia się zwroty... Generalnie na tomahawk max jest tak że 1 boot to czarny ekran ale pomaga ten fast boot a drugi problem to taki ze raz działa na x16 a raz x8 trzeci problem to że raz. Działa normalnie a raz nie wczytuje sterowników gpu.. Albo wczyta po 10 lub 15.min od włączenia kompa tak nie powinno być skopali całkowicie bios do tej plyty

https://www.reddit.c..._wrecks_my_gpu/ to jest jeden z tematów a są już 4 różne założone każdy z tym problemem plus z tymi dwoma co mówiłem

Ten post był edytowany przez r3jn dnia: 20 Wrzesień 2019 - 16:33


#19 Użytkownik jest niedostępny   Bartekkx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 82
  • Dołączył: Pt, 10 Lut 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 17:24

Tomahawk MAX + 3600X + RX470

Problem występuje jak na zdjęciu, z bootowaniem nie mam problemu komputer startuje zawsze. Sterowniki GPU też zawsze są OK. Może pod koniec roku skończą się problemy z tymi płytami :D

Dodaj obrazek

Edit. Bios ABBA

Ten post był edytowany przez Bartekkx dnia: 20 Wrzesień 2019 - 17:26


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych