Forum PCLab.pl: Lenovo Y580 wykrywa GTX 660m ale po instalacji sterowników czarny obraz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Lenovo Y580 wykrywa GTX 660m ale po instalacji sterowników czarny obraz

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kubalo169 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:10

Witam.

Zakupiłem Lenovo Y580 ze zintegrowaną grafiką Intela HD 4000 i dedykowaną GeForce GTX 660M. Problem jest następujący. Występuje to na Windows 7 jak i 10. Gdy sterowniki do dedykowanego GTX'a nie są zainstalowane laptop chodzi na zintegrowanej. Po zainstalowaniu sterowników (próbowałem zarówno ze strony Lenovo jak i ze strony nVidia) instalator prosi o ponowne uruchomienie lapka. Przed resetowaniem w Menadżerze urządzeń wykrywa karte normalnie jako GTX 660M. Po ponownym uruchomieniu następuje ciemność gdy minie ekran ładowania Windowsa. Gdy zmienie w BIOS'ie na UMA Graphics (zostawie samą zintegrowaną) laptop się włącza do pulpitu, lecz wtedy w Menadżerzee urządzeń rzecz jasna nie wykrywa karty. Gdy przywróce ustawienia, czyli GTX zostaje bez zainstalowanych sterowników w menadżerze jest on wykrywany jako "Standardowa karta graficzna VGA" z pomarańczowym wykrzyknikiem.

Próbowałem już różnych kombinacji, stawiany kilkukrotnie system, instalowane w różnej kolejności sterowniki chipsetu, intela itd. Nic nie pomaga. Poprzedni właściciel twierdzi, ze wszystko działało na fabrycznym Windows 8. Cyrk się zaczął jak zaktualizował do Windowsa 10. Ja wróciłem na Windows 7 i też nie moge się z tym dogadać. Ktoś wie o co chodzi?

Nie znalazłem takiego problemu jak mój, pomimo wielu tematów związanych z problemem grafiki w Y580. Póki co nie próbowałem stawiać Windowsa 8, bo licze na jakieś sensowne rozwiązanie kogoś z forum :)

Ten post był edytowany przez Kubalo169 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 18:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:27

Zobacz postKubalo169, o 16 Wrzesień 2019 - 18:10, napisał(a):

Zakupiłem Lenovo Y580 ze zintegrowaną grafiką Intela HD 4000 i dedykowaną GeForce GTX 660M.

powinno być - "Zakupiłem Lenovo Y580 ze zintegrowaną grafiką Intela HD 4000 i uszkodzoną dedykowaną GeForce GTX 660M." Ogółem sprzedawca pewnie ściemnia i pozbył się sprzętu zanim całkiem padnie Dodaj obrazek





#3 Użytkownik jest niedostępny   Kubalo169 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 18:33

Wolałbym to potwierdzić stuprocentowo, bo czytałem wiele wątków i w przypadkach gdzie w ogóle nie wykrywało karty w Menadżerze urządzeń była ona spalona. A tu ją wykrywa, po wgraniu sterowników nawet podpisuje ją jako GTX 660M, tylko po wymaganym ponownym rozruchu następuje czarny obraz. Trzeba przywrócić ustawienia, tak by cofnąć zainstalowane sterowniki.

Aktualizacja biosu coś da? Zmiana na rzekomo działającego Windowsa 8?

#4 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 21:44

nic z tym nie zrobisz, gpu jest do wymiany i działa tylko bez zainstalowanych sterowników

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych