Forum PCLab.pl: Spadek wydajności po modernizacji komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spadek wydajności po modernizacji komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 11:10

Cześć wszystkim,
Słuchajcie, wymieniłem ostatnio kartę graficzną oraz dodałem dysk SSD do swojego komputera. Po tym zabiegu chciałem normalnie stremować jak wcześniej i nagle okazało się, że mój procesor nie wyrabia i osiąga 100% w grze BF4, na której miał z 70% podczas stremowania. Popytałem na innym forum, to mówili, że mam za słaby zasilacz. Więc zamówiłem i wczoraj przyszedł nowy po wymianie dalej jest to samo… brak możliwości stremowania z procesora, a co jeszcze się okazało, że przed wymianą zasilacza BF5 chodziło mi na ULTRA bez problemu, jak wymieniłem zasilacz i po włączeniu komputera nie idzie grać w tę grę nawet na niskich. O co chodzi z moim komputerem? Coś wyzionęło ducha czy co? Przed wymianą było wszystko git na słabszych podzespołach, a teraz takie cuda się dzieją.

Komputer przed:

Procesor: I7 6700 3.40 GHz
Karta graficzna: GTX 1050 2 GB
RAM: 8GB
Płyta główna: ASRocK H110M-DGS
Dysk twardy HDD 500 GB
zasilacz Corsair VS350

Po wymianie:

Procesor: I7 6700 3.40 GHz
Karta graficzna: RX580 GAMING 8GB
RAM: 8GB
Płyta główna: ASRocK H110M-DGS
Dysk twardy HDD 500 GB
DYSK SSD 500 GB GoodRam
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W

#2 Użytkownik jest niedostępny   l1pka 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 11:32

kiedy te fachowcy co ci kazali zmienic zasilacz?


btw system nowy czysty?

#3 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7001
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 12:18

Przywróć ustawienia fabryczne biosu. Jak to nie pomoże to programem DDU odinstaluj sterowniki nvidii i AMD, po restarcie zainstaluj najnowsze sterowniki AMD.

#4 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:35

Po kupnie karty graficznej czyli z 2 tygodnie temu zainstalowany nowy win 10
A czy jak przywrócę ustawienia fabryczne nie będę musiał znowu aktualiować biosu aby mi chodził mój procesor ?

#5 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7001
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:39

Zobacz postRRZ12, o 17 Wrzesień 2019 - 15:35, napisał(a):

Po kupnie karty graficznej czyli z 2 tygodnie temu zainstalowany nowy win 10
A czy jak przywrócę ustawienia fabryczne nie będę musiał znowu aktualiować biosu aby mi chodził mój procesor ?

Nie będziesz, bo to nie przywraca poprzedniej wersji biosu tylko czyści z ustawień obecną.

#6 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:55

Słuchajcie, usunąłem sterowniki i pobrałem je jeszcze raz i na niskich BF5 jeszcze jakoś idzie, tylko czasami się zacina, ale na ultra to już w ogóle masakra jakaś tak ścina, że się ruszać nie mogę. Spróbuje teraz ten bios przywrócić i zobaczę czy coś to dało.

PS: mam tylko jeszcze pytanie. A może mam za mało ramu i procek za słaby, czy się mylę?

#7 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7001
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:56

CPU masz nadal dobre. Streamujesz na Ultra, czy grasz?
Uruchom program afterburner w czasie gry i sprawdź na ile % działa CPU i GPU i jakie zegary pokazuje na rdzeniu i pamięciach GPU.
Ten RX580 to nowy kupiłeś, czy używany z allegro?
Masz jeszcze GTX1050 2GB? Może przełóż kartę i sprawdź jak chodzi na tamtej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:03

Zobacz postxtn, o 17 Wrzesień 2019 - 16:56, napisał(a):

CPU masz nadal dobre. Streamujesz na Ultra, czy grasz?
Uruchom program afterburner w czasie gry i sprawdź na ile % działa CPU i GPU i jakie zegary pokazuje na rdzeniu i pamięciach GPU.
Ten RX580 to nowy kupiłeś, czy używany z allegro?
Masz jeszcze GTX1050 2GB? Może przełóż kartę i sprawdź jak chodzi na tamtej.


Nie, na mulity zawsze gram na niskich tak samo i streamuje
wysyłam foty jakie wyniki
Karta graficzna kupiona nowa w x-kom
tamtą kartę sprzedałem

Ale słuchaj. O co tu chodzi? Mówisz, że jeszcze mam dobry mam procesor, ale stremować przez niego już nie mogę po wymianie karty graficznej. Druga sprawa, że zrobiłem jak mówiłeś z tym biosem i sterownikami i dalej jest to samo. Przed wymianą zasilacza normalnie grałem na ULTRA w multi i nic się nie zacinało. Teraz jak wymieniłem ten zasilacz, to tnie mi strasznie grę i to na niskich detalach. Podmieniłbym ten zasilacz na stary, ale dużo roboty z tym jest.

afterburner
i druga fota

Ten post był edytowany przez RRZ12 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 18:08


#9 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:12

Moim zdaniem miales wczesniej slaba karte, ktora wyciagala mniej fps w BF4, a teraz RX 580 wyciaga wiecej FPS, czyli tez bardziej obciaza przy tym procesor. Im wiecej klatek na sekunde na szybszej karcie tym bardziej procesor musi sie napracowac, wiec jego zuzycie wzrasta i nie ma juz wolnej mocy na streamowanie. Poza tym karty AMD sa znane z tego, ze obciazaja bardziej CPU niz nVidie.

Pytanie jest takie: ile miales wczesniej FPS na starej karcie a ile masz teraz?

Rozwiazaniem moze byc ograniczenie liczby klatek w BF4 do 60, czy ile ci tam pasuje, poprzez wlaczenie vsync albo odpowiedniej opcji w ustawieniach gry (jesli taka jest).

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 17 Wrzesień 2019 - 18:30


#10 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:36

Zobacz postRRZ12, o 17 Wrzesień 2019 - 18:03, napisał(a):

Nie, na mulity zawsze gram na niskich tak samo i streamuje
wysyłam foty jakie wyniki
Karta graficzna kupiona nowa w x-kom
tamtą kartę sprzedałem

Ale słuchaj. O co tu chodzi? Mówisz, że jeszcze mam dobry mam procesor, ale stremować przez niego już nie mogę po wymianie karty graficznej. Druga sprawa, że zrobiłem jak mówiłeś z tym biosem i sterownikami i dalej jest to samo. Przed wymianą zasilacza normalnie grałem na ULTRA w multi i nic się nie zacinało. Teraz jak wymieniłem ten zasilacz, to tnie mi strasznie grę i to na niskich detalach. Podmieniłbym ten zasilacz na stary, ale dużo roboty z tym jest.

afterburner
i druga fota


BF4 mam problem rozwiązany sam doszedłem, że procek za słaby i stremuje na karcie graficznej. Mój problem polega teraz na BF5 gdzie nie mogę pojąć co się stało, że mi ścina tak grę na niskich ustawieniach po wymianie zasilacza na lepszy. Już próbuje wszystkiego co tylko gdzieś wyczytam, ale to nic nie daje.

Ten post był edytowany przez RRZ12 dnia: 17 Wrzesień 2019 - 18:37


#11 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7001
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:37

Zobacz postRRZ12, o 17 Wrzesień 2019 - 18:03, napisał(a):

Nie, na mulity zawsze gram na niskich tak samo i streamuje
wysyłam foty jakie wyniki
Karta graficzna kupiona nowa w x-kom
tamtą kartę sprzedałem

Ale słuchaj. O co tu chodzi? Mówisz, że jeszcze mam dobry mam procesor, ale stremować przez niego już nie mogę po wymianie karty graficznej. Druga sprawa, że zrobiłem jak mówiłeś z tym biosem i sterownikami i dalej jest to samo. Przed wymianą zasilacza normalnie grałem na ULTRA w multi i nic się nie zacinało. Teraz jak wymieniłem ten zasilacz, to tnie mi strasznie grę i to na niskich detalach. Podmieniłbym ten zasilacz na stary, ale dużo roboty z tym jest.

afterburner
i druga fota

Daj screena z afterburnera ale podczas rozgrywki, bo na tym karta ma 6% wykorzystania.

#12 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:47

Zobacz postdaerragh, o 17 Wrzesień 2019 - 18:12, napisał(a):

Moim zdaniem miales wczesniej slaba karte, ktora wyciagala mniej fps w BF4, a teraz RX 580 wyciaga wiecej FPS, czyli tez bardziej obciaza przy tym procesor. Im wiecej klatek na sekunde na szybszej karcie tym bardziej procesor musi sie napracowac, wiec jego zuzycie wzrasta i nie ma juz wolnej mocy na streamowanie. Poza tym karty AMD sa znane z tego, ze obciazaja bardziej CPU niz nVidie.

Pytanie jest takie: ile miales wczesniej FPS na starej karcie a ile masz teraz?

Rozwiazaniem moze byc ograniczenie liczby klatek w BF4 do 60, czy ile ci tam pasuje, poprzez wlaczenie vsync albo odpowiedniej opcji w ustawieniach gry (jesli taka jest).


BF4 mam problem rozwiązany sam doszedłem, że procek za słaby i streamuje na karcie graficznej. Mój problem polega teraz na BF5 gdzie nie mogę pojąć co się stało, że mi ścina tak grę na niskich ustawieniach po wymianie zasilacza na lepszy. Już próbuje wszystkiego co tylko gdzieś wyczytam, ale to nic nie daje.

Zobacz postxtn, o 17 Wrzesień 2019 - 18:37, napisał(a):

Daj screena z afterburnera ale podczas rozgrywki, bo na tym karta ma 6% wykorzystania.


Ciężko jest mi uchwycić, ale skacze tak 54-99% ale głownie jest w przedziale 90%

#13 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:50

A jakie uzycie CPU podczas grania w BF5 pokazuje Afterburner?

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 17 Wrzesień 2019 - 18:51


#14 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:52

Zobacz postdaerragh, o 17 Wrzesień 2019 - 18:50, napisał(a):

A jakie uzycie CPU podczas grania w BF5 pokazuje Afterburner?

wrzuciłem zdjęci, jest gdzieś wyżej.

#15 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 18:54

Zobacz postRRZ12, o 17 Wrzesień 2019 - 18:52, napisał(a):

wrzuciłem zdjęci, jest gdzieś wyżej.


No tak ale zdjecie jest z menu gry a podczas grania jakie uzycie? mniejsze niz 100%?

#16 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:06

Zobacz postdaerragh, o 17 Wrzesień 2019 - 18:54, napisał(a):

No tak ale zdjecie jest z menu gry a podczas grania jakie uzycie? mniejsze niz 100%?


Proszę Mój link

#17 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:11

mozna sprobowac usunac sterowniki GPU programem DDU - https://www.guru3d.c...r-download.html

uruchom system w trybie awaryjnym, uruchom DDU i wyczysc sterowniki grafik nVidia i AMD, i zrestartuj PC i zainstaluj najnowsze sterowniki AMD. jest mala szansa, ze pomoze.

#18 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:25

Zobacz postdaerragh, o 17 Wrzesień 2019 - 19:11, napisał(a):

mozna sprobowac usunac sterowniki GPU programem DDU - https://www.guru3d.c...r-download.html

uruchom system w trybie awaryjnym, uruchom DDU i wyczysc sterowniki grafik nVidia i AMD, i zrestartuj PC i zainstaluj najnowsze sterowniki AMD. jest mala szansa, ze pomoze.


Już to robiłem, Kolega wyżej mi proponował.

#19 Użytkownik jest niedostępny   RRZ12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 20:35

I jak, macie jakieś pomysły, czemu mi tak ścina w battlefield 5 ? Oglądałem jeszcze raz na YT o wydajności tej karty w grach m.in.BF5 i na ultra ma powyżej 70FPS i ładnie płynnie chodzi, a u mnie tak ścina na niskich ustawieniach.

#20 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 630
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 20:41

Zobacz postRRZ12, o 17 Wrzesień 2019 - 20:35, napisał(a):

I jak, macie jakieś pomysły, czemu mi tak ścina w battlefield 5 ? Oglądałem jeszcze raz na YT o wydajności tej karty w grach m.in.BF5 i na ultra ma powyżej 70FPS i ładnie płynnie chodzi, a u mnie tak ścina na niskich ustawieniach.


w innych grach jest ok? jaki wynik GPU w 3dmark time spy?

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 17 Wrzesień 2019 - 20:42


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych