Forum PCLab.pl: Ryzen APU vs osobna karta graficzna - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen APU vs osobna karta graficzna do komputera do pracy

#1 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 11:31

Myślę powoli nad zmianą mojej leciwej bardzo platformy z FX 4300 na coś nowszego. Komputer jest wykorzystywany do zadań raczej lekkich, trochę programowania, trochę pracy biurowej, filmów i internetu, żadnych gier, więc nie musi to być szczególnie mocny sprzęt. Myślę wstępnie o jakimś APU ze stajni Ryzen, żeby nie wydawać za dużo pieniędzy, a taka wbudowana grafika powinna spokojnie wystarczyć, na razie rozważam Ryzen 3 3200G.

I teraz pytanie - z jakimi wymaganiami i ew. problemami wiąże się użycie APU zamiast osobno CPU + GPU? Np.:

1. Jaka pamięć jest wymagana? Ponoć prędkość mocno wpływa na osiągi grafiki, ale czy w komputerze nie do gier ma to znaczenie? Maksimum, czego oczekuję od grafiki to odtwarzanie filmów HD, a przyszłościowo 4K.

2. Ile pamięci RAM zje mi grafika w APU? Będę miał np. 2 GB mniej dostępnego niż zainstaluję?

3. Czy są jakieś inne wady/ograniczenia z użycia APU? Np. stabilność systemu, dostępność dobrych sterowników, itp. Czasem odpalam też Linuxa i chciałbym, żeby w miarę bezproblemowo działało środowisko graficzne.

4. Czy kupno APU jest ogólnie opłacalne cenowo w stosunku do osobnej grafiki? Jeśli miałbym kupować osobną grafikę, to na pewno coś podstawowego na pasywnym chłodzeniu, żeby było cicho.

#2 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:15

Używam 3200G od premiery, wcześniej siedziałem na Athlonie 240G (też apu).

1. W zasadzie wystarczy ci najtańsza. Ale nie ma co przyoszczędzać kilku złotych na jakieś paździerze 2666MHz. Szybkość RAM to nie tylko grafika. Celowałbym w jakiś zestaw 3000/3200MHz CL16. Nawiązując do punktu numer 2. - radziłbym się uzbroić w zestaw 2x 8GB. Grafika zarezerwuje sobie 2GB i o ile nie dotyczy to wybrakowanego BIOSu mojego MSI - nie da się w tej generacji tego zmienić. Athlon pozwalał przypisać od 64MB do 2GB, przy Ryzenie tej opcji chyba nie widzę.

3. Sterowniki są z tej samej linii, co dla Radeonów. U mnie żadnych problemów na win10, a zastosowanie podobne + czasem jakaś prosta gierka. O linuxie musisz sobie sam wygooglować np. AMD Ryzen 5 3400G Is Working Well On Linux

4. Moim zdaniem jest opłacalne. Najtańsze nowe GPU, czyli jakiś staroświecki GT 710 to koszt 150zł. Zostaje 270zł na procka - Czyli jakiś Intel G5400. Z drugiej strony do G5400 grafiki nie potrzebujesz, jest tam intel HD. Trochę mocniejszy CPU, słabiutkie gpu. Siłą APU jest właśnie ta zintegrowana Vega, którą da sie podkręcać i po ów zabiegu można śmiało gierki odpalać. Jeśli tego nie wykorzystasz, to może wystarczy G5400.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 17 Wrzesień 2019 - 15:17


#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:13

Najtaniej będzie na Athlonie 200GE 2/4 - 180zł (tu masz test https://pclab.pl/art78899-6.html), do twoich potrzeb powinno wystarczyć, do tego płyta jakaś tania płyta za 200zł na chipsecie a320 i RAM 2x4GB 2666-3000mhz - 200-220zł
i masz komp do podstawowego działania, filmy (nawet 4k), internet, programy biurowe, a nawet starsze gry.
Tu masz listę 3 części za 647zł https://www.x-kom.pl/lista/5rji059qo

Wersja mocniejsza:
Ryzen 2200G za ok. 300-400zł,
płyta MSI b450m pro-vdh plus - 300zł
2x8GB RAM Crucial Ballistix 3000mhz cl15 - 300-330zł

Nie używam linuxa, więc nie mam pojęcia jak Athlon i Ryzen na nim działają.
Na Ryzen serię 3000 na razie nawet się nie bierz, za dużo problemów.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 17 Wrzesień 2019 - 16:17


#4 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:23

Pod linuksem nie ma żadnych problemów z APU od AMD, zwłaszcza że nawet 3400G to tak naprawdę Zen+ i ewentualne problemy z rdrand go nie dotyczą (już zresztą zostały załatane przez biosy z AGESA 1.0.0.3ABB).

#5 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:51

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi one rozjaśniły sytuację.

Zobacz postsmilehunter, o 17 Wrzesień 2019 - 16:15, napisał(a):

Używam 3200G od premiery, wcześniej siedziałem na Athlonie 240G (też apu).

I jak oceniasz różnicę między nimi? Czuć przyrost "mocy"?

Zobacz postxtn, o 17 Wrzesień 2019 - 17:13, napisał(a):

Najtaniej będzie na Athlonie 200GE 2/4 - 180zł

Dobrze wiedzieć o takiej opcji, ale chyba wybiorę tę nieco mocniejszą, jednak chcę mieć co najmniej te 4 pełne rdzenie i czuć przyrost mocy po przejściu z FX 4300, a z pobieżnych porównań, jakie znalazłem wynika, że 200GE jest tylko nieznacznie szybszy od FX 4300.

Zobacz postxtn, o 17 Wrzesień 2019 - 17:13, napisał(a):

Na Ryzen serię 3000 na razie nawet się nie bierz, za dużo problemów.

Co masz konkretnie na myśli? Celowałem początkowo w 3200G, bo to nowsza architektura, a zamierzam coś mieć choćby na kilka lat. Dlaczego więc 2200G? Jakie są problemy? Poza tym nie spieszy mi się, mogę jakieś 2-3 miesiące jeszcze poczekać, a myślę, że problemy będą sukcesywnie rozwiązywane.

#6 Użytkownik jest niedostępny   daerragh 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 632
  • Dołączył: Cz, 24 Maj 12

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:56

ryzen 3200g to ta sama archi zen+ (a nie zen2) co 2200g i jest szybszy tylko o kilka %

Ten post był edytowany przez daerragh dnia: 17 Wrzesień 2019 - 19:59


#7 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:27

Zobacz postMelon77, o 17 Wrzesień 2019 - 20:51, napisał(a):

I jak oceniasz różnicę między nimi? Czuć przyrost "mocy"?

Zdecydowanie jest różnica. Te 2 rdzenie Athlona zajeżdżałem przeglądarką internetową bez problemu. Odpalenie kilku kart na raz, stream/yt w drugim okienku (tu Vega przepięknie dekodowała materiały VP9) i robiło się coś takiego Link do imgura. Na Ryzenie tego nie ma, internety daje radę przemielić bez względu co mu wrzucam. 240G mi nie wystarczał, 3200G nie mam czego zarzucić. Taka jest różnica w moim przypadku.

Co do Vegi. Trójcę z Athlona nie mogłem nic zarzucić. YT 4K60 brał ten układzik na klatę bez zająknięcia Link klik do imgura. Czego więcej oczekiwać? Proste gry też śmigały. A i PUBGa w 720p z 70% skalowaniem ogrywałem :E

Między 2200G, a 3200G jedyna namacalna różnica to 14nm vs 12nm.

#8 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:05

Zobacz postMelon77, o 17 Wrzesień 2019 - 19:51, napisał(a):

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi one rozjaśniły sytuację.


I jak oceniasz różnicę między nimi? Czuć przyrost "mocy"?


Dobrze wiedzieć o takiej opcji, ale chyba wybiorę tę nieco mocniejszą, jednak chcę mieć co najmniej te 4 pełne rdzenie i czuć przyrost mocy po przejściu z FX 4300, a z pobieżnych porównań, jakie znalazłem wynika, że 200GE jest tylko nieznacznie szybszy od FX 4300.


Co masz konkretnie na myśli? Celowałem początkowo w 3200G, bo to nowsza architektura, a zamierzam coś mieć choćby na kilka lat. Dlaczego więc 2200G? Jakie są problemy? Poza tym nie spieszy mi się, mogę jakieś 2-3 miesiące jeszcze poczekać, a myślę, że problemy będą sukcesywnie rozwiązywane.

Poza różnicą w cenie, wymiernych korzyści brak. Za 2-3 miesiące to sytuacja może być już kompletnie inna niż teraz. Ciągle mniejsze i większe problemy z biosami pod Ryzen 3000, niby widać, że coś się zmienia na plus. Z serią G jakoś nie widać informacji o problemach ale cenowo wygrywa 2200G, więc po co przepłacać. Poza tym płyty na a320, b350, b450 muszą mieć chyba aktualizację biosu jak pod inne Ryzeny 3000 ale tego nie jestem pewien.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:00

Zobacz postsmilehunter, o 18 Wrzesień 2019 - 16:27, napisał(a):

Zdecydowanie jest różnica.

OK, dzięki za wyjaśnienie. Czyli jasne, że Athlon to dla mnie zdecydowanie za słabo.


Zobacz postxtn, o 18 Wrzesień 2019 - 19:05, napisał(a):

Poza różnicą w cenie, wymiernych korzyści brak. Za 2-3 miesiące to sytuacja może być już kompletnie inna niż teraz. Ciągle mniejsze i większe problemy z biosami pod Ryzen 3000, niby widać, że coś się zmienia na plus. Z serią G jakoś nie widać informacji o problemach ale cenowo wygrywa 2200G, więc po co przepłacać. Poza tym płyty na a320, b350, b450 muszą mieć chyba aktualizację biosu jak pod inne Ryzeny 3000 ale tego nie jestem pewien.

Z tego, co widzę, to aktualizacje biosu są konieczne, ale to nie problem. Ponoć 3200G ma minimalnie większą wydajność, a cena też jest minimalnie większa (40 zł), więc na moje oko, ile zapłacę tyle dostanę. Minimalnie lepsza energooszczędność procesu 12mm też jest przeze mnie mile widziana.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 419
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:03

Zobacz postsmilehunter, o 17 Wrzesień 2019 - 16:15, napisał(a):

Ale nie ma co przyoszczędzać kilku złotych na jakieś paździerze 2666MHz. Szybkość RAM to nie tylko grafika. Celowałbym w jakiś zestaw 3000/3200MHz CL16. Nawiązując do punktu numer 2. - radziłbym się uzbroić w zestaw 2x 8GB.

A czy 3200G pójdzie w ogóle na 3000 lub 3200MHz? Przeglądałem właśnie specyfikację płyty Asrock B450M Pro4 i tam znalazłem coś takiego:

Cytuj

AMD Ryzen series CPUs (Picasso) support DDR4 2933/2667/2400/2133 non-ECC, un-buffered memory

Z tego rozumiem, że 2933MHz to max. Udało Ci się osiągnąć wyższe częstotliwości?

#11 Użytkownik jest niedostępny   rainy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1297
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:27

Zobacz postMelon77, o 20 Wrzesień 2019 - 00:03, napisał(a):

Z tego rozumiem, że 2933MHz to max. Udało Ci się osiągnąć wyższe częstotliwości?


Nie powinno być problemu, ponieważ 2200G też ma podane jako maksimum DDR4-2933, a ludzie wykorzystują pamięci typu DDR4-3200/3333.

https://www.amd.com/...d-ryzen-3-2200g
https://www.amd.com/...d-ryzen-3-3200g

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych