Forum PCLab.pl: LTE - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

LTE znalzłem dobry nadajnik ale..

#1 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 14:18

Dziś miałem trochę czasu, więc przełożyłem kartę sim z mojego badziewnego rouera LTE do telefonu i postanowiłem poszukać najlepszego miejsca do odbioru sygnału LTE w domu..

Jaki było moje zadziwianie, jak po wyjściu na dach, w miejscu ponad drzewami (prześwit ok 3 km) znalazłem
Prędkość średnia down 90 up 80 ping w granicach 35ms :D
Teraz tak, połączyło mnie z nadajnikiem, którego współrzędne wg. CELL ID to:50.694228, 16.826696
Patrząc po mapach Googla, mam w lini prostej 3km do tego nadajnika, jednak mogę połączyć się z nim tylko wychodząc na dach, na szczęscie w tym moiejscu jest komin, więc łatwo zamontuje antenę i właśnie tu kilka pytań teraz:
Jaki to jest dokładnie nadajnik i jakie pasma obsługuje ?
Jaki router + antenę do tego wziąć, dodam, że na 90% kable od anteny do routera będzie miał ok 10/15m (niestety, router muszę zamontować w niższych kondygnacjach, a tu łączy mi się z nadajnikiem, który jest o połowe słabszy)) - budżet na wszystko 1000pln max

Poniżej screeny z CELL ID:
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


#2 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 14:52

Band 3 = LTE1800 masz LTE+ wiec jest agregacja a pasmem podstawowym jest LTE1800. Według map BTS jest tam też LTE900. Lepiej powtórz ten test wieczorem o 19-23 bo coś za dobry wynik.
Aero2 Niemcza Mieszka I

Jaki router i anteny pisałem już dwa razy trzeci raz nie będę powtarzał.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 17 Wrzesień 2019 - 14:56


#3 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:14

Dziękuję
Sprawdzę wieczorem jeszcze

#4 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:33

Pytanie, czy długość kabla od anteny do routera ma duże znaczenie?
Potrzebuje 10m kabel, odczuje różnice między takim a np. 2m?

#5 Użytkownik jest niedostępny   WJ 360 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 128
  • Dołączył: So, 07 Paź 17

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 15:50

Na kablu jest bardzo duże tłumienie postaraj się ograniczyć do 5 m długości

#6 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:24

Najlepiej max 10m.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 16:31

nierealne u mnie jest 10m kabla wyjdzie między 12 a 15m
Co w takim wypadku ?
Router/modem na dach (w jakąś skrzynkę + zasilanie po POE ? i skrętka na dół

#8 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 17:25

Postaraj się zrobić jak najkrótszy. Zysk anteny przez dłużśzy kabel się zmniejszy ale i tak będziesz miał lepszy sygnał jak bez niej bo przeniesiesz punkt odbioru sygnału na zewnątrz. Najlepiej nie zgadywać tylko przetestować osobiście, jak będzie kicha to będziesz dalej myślał. Można też umieścić router gdzieś wyżej i puścić skrętkę na dół i dołożyć AP. 800m od tego BTSa Aero2 (Plusa) masz jeszcze Play, Orange prawdopodobnie z kompletem pasm (800,1800,2100,2600) i T-mobile (800,1800,2100).

#9 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 19:55

0przetestowałem przed chwilą (deszcz/wichura, godziny szczytu)
Prędkość nadal zadowalająca 60-70mbs
Więc gra warta świeczki
W takim razie daje samą antenę na komin a router na dół, jakiś konkretny kabel do tego zestawu o długości 15 m?

Ten post był edytowany przez zyb3usz dnia: 17 Wrzesień 2019 - 19:58


#10 Użytkownik jest niedostępny   ralliart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 09

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 20:05

Zobacz postzyb3usz, o 17 Wrzesień 2019 - 20:55, napisał(a):

0przetestowałem przed chwilą (deszcz/wichura, godziny szczytu)
Prędkość nadal zadowalająca 60-70mbs
Więc gra warta świeczki
W takim razie daje samą antenę na komin a router na dół, jakiś konkretny kabel do tego zestawu o długości 15 m?


Kable będziesz miał zapewne dwa, bo tak jest w większości wypadków gdy doprowadzasz sygnał do routera. A to jaki on będzie, to już zależy od tego gdzie kupujesz antenę, bo do niektórych jest dołączony dedykowany kabel. Natomiast w budżecie który podałeś możesz kupić coś takiego:

https://allegro.pl/k...bp-ele-1-4-0903

I wtedy masz jeden kabel ethernet do routera

Ten post był edytowany przez ralliart dnia: 17 Wrzesień 2019 - 20:06


#11 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9996
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 21:54

A ja bym jeszcze zakupił starter PLAY i zrobił pomiary jak chodzi internet u tego operatora.

#12 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1851
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 17 Wrzesień 2019 - 23:20

Zobacz postzyb3usz, o 17 Wrzesień 2019 - 20:55, napisał(a):

konkretny kabel do tego zestawu o długości 15 m?
Nie możesz dać kabla lan?

Te do anteny da się zastąpić lepszymi, ale to paranoicznie drogie, po 8 zł za metr i w ten sposób "skracasz" kabel 2 razy, bo ma 2 razy mniejsze tłumienie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 07:02

1. Jeśli zrobię opcje z routerem na kominie to:
Muszę doprowadzić kabel zasilający oraz kabel LAN + kupić jakąś sensowną skrzynię, w której to zamknę
ew. muszę znaleźć urządzenie które prześle mi po POE zasilanie i wtedy 1. kablem wszystko ogarnę

2. Jeśli zostawię antenę na dachu, to wtedy muszę kupić tylko kabel antentowy, który nie będzie zbytnio tłumił na 15 metrach, dodatkowo nie muszę się bawić w żadne puszki hermetyczne etc.

Więc optował bym za opcją numer 2, dlatego prośba o polecenie konkretnego kabla i anteny, przy założeniu, że routerem będzie B715

https://mikrotik.com...uct/sxt_lte_kit ?
Wspiera pasma od 800 do 2100 więc powinno być ok 

Ten post był edytowany przez zyb3usz dnia: 18 Wrzesień 2019 - 07:40


#14 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:39

Zamówiony Mikrotik RouterBoard SXT LTE, potestuje i dam znaka

#15 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:02

Czyli zamiast kupić router z agregacją pasm to kupiłeś bez w cenie tych z agregacją. To już wolałbym tego ZTE WF830.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 18 Wrzesień 2019 - 14:07


#16 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:30

Potestuje, jak będzie coś nie tak, oddam i wezmę następne do testów

#17 Użytkownik jest niedostępny   ralliart 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Cz, 15 Sty 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:25

Zobacz postzyb3usz, o 18 Wrzesień 2019 - 08:02, napisał(a):

Wspiera pasma od 800 do 2100 więc powinno być ok 


Zgodnie z tym co pisze producent obsłuży pasma 1, 2, 3, 7, 8, 20, 38 i 40.
czyli (kolejno) 2100, 1900, 1800, 2600, 900, 800, 2600(TDD), 2300(TDD) - zasadniczo wszystkie dostępne w Polsce. Ale fakt, na agregacji można sporo ugrać.

Swoją drogą całkiem ciekawe urządzenie.

#18 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 08:27

Podsumowując:
Testy wykonywane OnePlus 7 - telefon wystawiony na szczycie dachu, połączył się z  BTS nr. 33279 LTE 1800

Test z godziny 14:30, ładna pogoda, lekki wiaterek, nadajniki raczej nie zapchane, kilkukrotny speed test:
Średnie wyniki dla pobierania oraz wysyłania:
Download: 80 mbps
Upload 40 mbps
Parametry sygnału jak poniżej:
Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Testy wykonywane OnePlus 7 - telefon wystawiony na szczycie dachu, połączył się z  BTS nr. 33279

Test z godziny 20:30, ulewny deszcz,silny wiatr, godziny szczytu, kilkukrotny speed test:
Średnie wyniki dla pobierania oraz wysyłania:
Download: 60 mbps
Upload 40 mbps
Parametry sygnału jak poniżej:

Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Zobaczymy na weekend, jak dojdzie Mikrotik, czy coś się zmieni, wiadomo, że powyżej 100, na tych nadajnikach nie wyciągnę na tą chwilę (?) więc pchanie się w coś powyżej kat4 mija się z celem. Ew. agregacja pasm wchodzi w grę, ale to będę rozważał, jak zobaczę z czym mogę się połączyć i na jakich pasmach po zamontowaniu tego ustrojstwa.

Co sądzicie o tych paramterach , zważywszy na to, że to tylko telefon, a może aż, nie wiem jak mają się antenty w telefonach do tych dedykowanych dla LTE modem







Ten post był edytowany przez zyb3usz dnia: 19 Wrzesień 2019 - 08:44


#19 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5522
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 09:23

-91 RSRP sygnał dobry, ten -100 już słabiej, wysoki SINR czyli pasmo nie jest obciążone (aż dziwne w przypadku Plusa). Do tego BTSa Plusa z tylko LTE900 i 1800 to kat 4 ujdzie. Gdyby tam było też LTE2600 to wolałbym kat 6. Do innych operatorów w twojej okolicy lepszy byłby router z kat 6,9.

#20 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2138
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 09:25

Zobacz postmattpl, o 19 Wrzesień 2019 - 10:23, napisał(a):

-91 RSRP sygnał dobry, ten -100 już słabiej, wysoki SINR czyli pasmo nie jest obciążone (aż dziwne w przypadku Plusa). Do tego BTSa Plusa z tylko LTE900 i 1800 to kat 4 ujdzie. Gdyby tam było też LTE2600 to wolałbym kat 6. Do innych operatorów w twojej okolicy lepszy byłby router z kat 6,9.


Póki co mam umowę na 2 lata a plusem, po tym czasie najwyżej protestuje innych i wybiorę coś nowego




  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych