Forum PCLab.pl: Win 10 1903 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Win 10 1903 Nagle zacina się, spowalnia Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:31

Witam.

Od 3 dni nagle dzieje się sytuacja, w której po powiedzmy 5 min działania komputer nagle spowalnia o 80%, kliknięcia działają z minutowym opoznieniem wiecie o co chodzi. Czasem zresetuje się tapeta i wraca do normy system, ale tez na chwile. Pomaga tylko reset. Nie wiem co z tym zrobić.

- Zrobiłem format. Czysty win na dysk m2. Resztę podłączyłem po zainstalowaniu wszystkiego. Problem pozostaje :(
- ram sprawdzony ramtest pro na 700% zero błędów.
- dyski przeskanowane hd tune. Zero błędów.
- zmieniłem edga na beta edge chromium
- sterowniki świeże, nowe
Miałem bclk na 100.8 zmieniłem na default dalej problem.

I7 4790k, gtx 1080, 16 GB 2400 hyperx, asrock z97 fatal1ty killer. Temp w normie, zero objawow. Nagle zaczyna i kaplica.

Potraficie pomoc ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:20

Dodam, ze jak włączę grę to nie ma problemu. Dzieje się to na pulpicie, przeglądarce.

#3 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:40

"Gratulujemy wyboru naszego systemu, który staramy się wciąż udoskonalać. Nasza usługa wie lepiej czego szanowny użytkownik potrzebuje."...
Czy wszystko jasne?

#4 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 21:44

Niestety rozumiem aluzje.

Spróbuje kolejny format z poprzednia kompilacja 1809 :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Puhuhu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3086
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 22:32

Skąd założenie, że to wina systemu, tym bardziej jak był robiony format? Problem może być bardziej poważny i złożony niż myślicie. Ale oby nie był. Jak sprawdzisz poprzednią kompilację to daj znać.

A i spróbuj sobie jeszcze przypomnieć czy może coś ostatnio robiłeś z pecetem. Niekoniecznie musi to być idealnie 3 dni temu. Czyściłeś coś, wymieniałeś, aktualizowałeś UEFI? Może znajdziesz coś, co można by było powiązać z jakimiś problemami.

Ten post był edytowany przez Isharoth dnia: 18 Wrzesień 2019 - 22:35


#6 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 22:47

No właśnie ostatnio robiłem kompletnie nic. Jedyna różnica to rzadziej włączany. Powiedzmy 2 dni w tygodniu mniej i krócej.

Jedyne co robie to AC Odyssey, trochę fifa 19 i netflix.

Jak mogę sprawdzić resztę urządzeń np. Zasilacz ?

Proc tylko stres testem lub gramy czy są blue screeny ?

A i jedynie zresetował się sam sterownik od klawiatury bo świeciła inaczej :)

Ten post był edytowany przez pastol dnia: 18 Wrzesień 2019 - 22:48


#7 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Puhuhu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3086
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 23:13

Hm, ale pisałeś że w grach się to nie dzieje. Dziwne.

Opisz mi jeszcze trochę dokładniej co się dzieje kiedy komputer zwalnia. Kursor na pulpicie też się zacina, czy jedynie kliknięcia działają z dużym opóźnieniem? Słyszysz jakieś dźwięki dochodzące z komputera, albo ze słuchawek/głośników? Jakie masz dyski, a co najważniejsze, na którym jest zainstalowany system?

Zobacz postpastol, o 18 Wrzesień 2019 - 23:47, napisał(a):

A i jedynie zresetował się sam sterownik od klawiatury bo świeciła inaczej :)

Kiedy?

Zasilacz to jedynie własnoręczne pomiary z miernikiem, bo odczyty z czujników potrafią być bardzo niedokładne. Ale nie próbuj, jeśli tego wcześniej nie robiłeś, póki co zostawmy go w spokoju. Napisz tylko jaki to zasilacz - marka, model, moc. Być może wariuje przy małym obciążeniu, co zgadzałoby się z tym, że problemy masz jedynie w idle, na pulpicie. Im więcej informacji podasz tym łatwiej będzie dojść do tego co się dzieje.

Ten post był edytowany przez Isharoth dnia: 18 Wrzesień 2019 - 23:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 07:07

Zobacz postIsharoth, o 19 Wrzesień 2019 - 00:13, napisał(a):

Hm, ale pisałeś że w grach się to nie dzieje. Dziwne.

Opisz mi jeszcze trochę dokładniej co się dzieje kiedy komputer zwalnia. Kursor na pulpicie też się zacina, czy jedynie kliknięcia działają z dużym opóźnieniem? Słyszysz jakieś dźwięki dochodzące z komputera, albo ze słuchawek/głośników? Jakie masz dyski, a co najważniejsze, na którym jest zainstalowany system?


Kiedy?

Zasilacz to jedynie własnoręczne pomiary z miernikiem, bo odczyty z czujników potrafią być bardzo niedokładne. Ale nie próbuj, jeśli tego wcześniej nie robiłeś, póki co zostawmy go w spokoju. Napisz tylko jaki to zasilacz - marka, model, moc. Być może wariuje przy małym obciążeniu, co zgadzałoby się z tym, że problemy masz jedynie w idle, na pulpicie. Im więcej informacji podasz tym łatwiej będzie dojść do tego co się dzieje.



Dzieki za zainteresowanie.

Myszka reaguje po powiedzmy 20s i nagle przeskakuje w inne miejsce. Podświetlenie np. Zamknięcia okna również podświetli się po jakimś czasie, po kliknięciu zadziała jeszcze później. Generalnie im więcej klikam i ruszam tym bardziej się zacina aż tracę cierpliwość i reset. Brak dźwięków.

Wczoraj zaciął się komp przy oglądaniu filmu na netflix w przeglądarce.

Dźwięków brak.

Klawiatura już wielokrotnie zdarzało się jej przywrócić do fabrycznego trybu podświetlenia sama z siebie.

Win zainstalowany na 4 miesięcznym goodram m2 120gb - ten z promocji z x kom niedawno. Do tej pory tez był system na nim.
Reszta dysków to: segate barracuda hdd 1tb i crucial m500 120gb - te dwa od nowości 5 lat. I kilku miesięczny crucial bx500 240gb.
Zasilacz: xfx black edition xtr 550w - tez 5 lat od nowości.

Dodam, ze chyba na początku roku padło mi gniazdo ramu na płycie i teraz korzystam z 2 i 4 slotu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Puhuhu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3086
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 12:59

Dobra, skoro kursor zacina się nawet wizualnie, to raczej możemy wykluczyć dyski, tym bardziej jak robiłeś już testy.

Zasilacz ma już swoje lata, możliwe że już daje o sobie znać. Płyta główna też może być uwalona. Slot na RAM padł sam z siebie, czy stało się coś konkretnego? Może poszło w płycie coś jeszcze.

Przeinstalowałeś już Windowsa na starszy build?

#10 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 13:22

Slot padł jak wsadziłem nowy zestaw 2x8 tzn. Używany ramu. Było to juz dawno jakoś na początku roku. Do tej pory było ok.

Zasilacz 5 lat od nowości, podobno dobrej jakości ten xfx.

Niestety jestem w pracy. Myśle, ze ok 20 się za to zabiore.
Da radę jakaś aktualizacja powrócić do 1809 czy ściągnąć skądś starszy build na szybko i format i nowa instalacja ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Puhuhu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3086
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 18:32

Zobacz postpastol, o 19 Wrzesień 2019 - 14:22, napisał(a):

Slot padł jak wsadziłem nowy zestaw 2x8 tzn. Używany ramu. Było to juz dawno jakoś na początku roku. Do tej pory było ok.

Pytanie czy padł tylko slot, czy coś razem z nim. I z jakiego powodu mógł paść. ;) Spróbuj jeszcze zaktualizować UEFI.

Zobacz postpastol, o 19 Wrzesień 2019 - 14:22, napisał(a):

Zasilacz 5 lat od nowości, podobno dobrej jakości ten xfx.

Nawet najlepszy zasilacz może się zepsuć ze starości.


Zobacz postpastol, o 19 Wrzesień 2019 - 14:22, napisał(a):

Da radę jakaś aktualizacja powrócić do 1809 czy ściągnąć skądś starszy build na szybko i format i nowa instalacja ?

Niestety nie. Trzeba instalować na czysto. Można zrobić tylko update przez WU. Downgrade nie wchodzi w grę. Musisz tylko gdzieś znaleźć starszy build, bo nie wiem czy MS udostępnia go jeszcze gdzieś do pobrania. Tylko czy to naprawdę wina Windowsa? Bo nie do końca rozumiem skąd wziął się pomysł, żeby instalować starszy build. Gdyby problem powstał po jakimś update albo formacie i zainstalowaniu nowszego buildu to spoko. A tak to nie wiem czy ma to sens, ale można spróbować.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 450
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 19:58

Zobacz postIsharoth, o 19 Wrzesień 2019 - 19:32, napisał(a):

Pytanie czy padł tylko slot, czy coś razem z nim. I z jakiego powodu mógł paść. ;) Spróbuj jeszcze zaktualizować UEFI.


Nawet najlepszy zasilacz może się zepsuć ze starości.



Niestety nie. Trzeba instalować na czysto. Można zrobić tylko update przez WU. Downgrade nie wchodzi w grę. Musisz tylko gdzieś znaleźć starszy build, bo nie wiem czy MS udostępnia go jeszcze gdzieś do pobrania. Tylko czy to naprawdę wina Windowsa? Bo nie do końca rozumiem skąd wziął się pomysł, żeby instalować starszy build. Gdyby problem powstał po jakimś update albo formacie i zainstalowaniu nowszego buildu to spoko. A tak to nie wiem czy ma to sens, ale można spróbować.



Może wskoczyla wadliwa aktualizacja.

Pozostaje oddać do serwisu PC. Nie mam skąd podmienić zasilacza nawet.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych