Forum PCLab.pl: Zestaw do gier za 5-6k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw do gier za 5-6k Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 15:50

Cześć,
Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego zestawu, pc ogólnego zastosowania, trochę rozrywka, programowanie, gry, może amatorskie filmy itp.
Jeśli chodzi o procesor to najlepszym wyborem jest chyba tu ryzen 3600 - cena/wydajność do tego chcę płytę główną, najlepiej msi x570 gaming plus lub b450 tomahawk max, rtx 2060 super, 1tb ssd m.2.
Pc zamierzam złożyć sam w domu.

1. W jakim sklepie polecacie zakup podzespołów? nie chodzi mi o ceny tylko bardziej jakość oraz które są sprawdzone?

2. Moja propozycja zestawu do oceny/poprawy:
Obudowa SilentiumPC Armis AR7 TG
Procesor AMD Ryzen 5 3600
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3
be quiet! pasta termoprzewodząca DC1 3g
Płyta główna MSI MPG X570 GAMING lub MSI B450 Tomahawk Max
Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB lub PNY 1TB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
Pamięć RAM Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15 (BLS2K8G4D30AESBK)
Zasilacz SeaSonic Focus Plus Gold 550W lub chętnie coś innego bo wszyscy tylko o tych seasonicach piszą
Karta graficzna Palit GeForce RTX 2060 SUPER Dual 8GB GDDR6

#2 Użytkownik jest dostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3165
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 15:57

Co do sklepów to ilu kupujących tyle opinii.
Do fortisa dostaniesz pastę termo, która w zupełności wystarczy na ryza 3600.
Mobasa możesz śmiało brać za ~ 499zł b450 gaming plus max.
Jeśli dyski w podobnej cenie to evo, jeśli jednak jest duża różnica to pny.
No i tyle, reszta ok.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 16:22

Czyli jak kupie w proline, morele, xkom czy komputronik to wszystko porównywalnie i brać gdzie wygodniej?
SSD samsunga evo plus coś ostatnio potaniało i w vobisie było nawet po 560zł za 1tb ale nie brałem bo aż za tanio, a można go dostać za 700zł teraz

#4 Użytkownik jest dostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3165
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 20:50

Dokładnie, czy to morele, xkom lub proline to jeden kij.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 01:09

Czyli skład zestawu już prawie ułożony, zastanawiam się jedynie nad płytą, reszta może być.
Chodzi o to, że zdaję sobie sprawę, że b450 od msi udźwignie 3600 lub 3700x, zastanawiam się raczej czy nie dopłacić z 500 do 740zł za x570 który będzie mieć lepsze wyposażenie, radiator m2, który samsungowi 1tb by się przydał, bo się grzeje ponoć, do tego lepszy kodek audio i ogólnie bardziej przyszłościowy niż b450 a planuje na tym zestawie posiedzieć do momentu aż ddr5 nie będzie standardem więc parę lat minie.
Decydując się na b450 max zamiast x570 gaming plus mam do wyboru 3 modele: tomahawk - 495zł, gaming plus - 469zł i mortar - 429zł, który jest najtańszy, ale ma za to 2 złącza pod m2.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Fox12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 343
  • Dołączył: Pt, 12 Kwi 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 08:16

Zobacz postKamil34, o 20 Wrzesień 2019 - 01:09, napisał(a):

Czyli skład zestawu już prawie ułożony, zastanawiam się jedynie nad płytą, reszta może być.
Chodzi o to, że zdaję sobie sprawę, że b450 od msi udźwignie 3600 lub 3700x, zastanawiam się raczej czy nie dopłacić z 500 do 740zł za x570 który będzie mieć lepsze wyposażenie, radiator m2, który samsungowi 1tb by się przydał, bo się grzeje ponoć, do tego lepszy kodek audio i ogólnie bardziej przyszłościowy niż b450 a planuje na tym zestawie posiedzieć do momentu aż ddr5 nie będzie standardem więc parę lat minie.
Decydując się na b450 max zamiast x570 gaming plus mam do wyboru 3 modele: tomahawk - 495zł, gaming plus - 469zł i mortar - 429zł, który jest najtańszy, ale ma za to 2 złącza pod m2.


Według mnie te parę lat powinien Ryzen 5 3600 starczyć wystarczająco. Sam mam takie plany jak Ty (grubszy upgrade kompa przy DDR5).
Tą różnicę w cenie mobasków wolałbym już dopłacić do RTX 2070 Super (za 2500zł są wersje z bardzo dobrą kulturą pracy).

Trochę ponad budżet (1,5TB SSD) (zakładając, że masz 5,5k zł)
https://www.komputro...j-pc/GwdJ1wOpVB + Seasonic 650W (400zł)

Można by dać całość na M.2, ale trochę dopłacamy, a w grach zbytnio nie odczujemy wydajności ale to już twój wybór.

Można zejść na trochę słabsze GPU (nadal bardzo dobre) i zostaniemy w budżecie
https://www.komputro...j-pc/X9d12er7qW + Seasonic 650W (400zł)

Przy tych zestawach możesz dokupić w późniejszym czasie dokupić monitor 1440p i nic tylko korzystać ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 09:01

na dzien dzisiejszy odraczam płyty z dopiskiem max... mam tomahawka max i same problemy z ta płyta na nowych biosach.. jedyny stabilny to ten pierwszy bios jaki jest każdy kolejny ma te same bugi czyli zimny boot za 1 uruchomieniem.... sterowniki gpu wywala i trzeba czekac albo resetowac po kilkanascie razy i gpu działą raz x8 i raz x16 radze na reedicie poczytac :) wątpie że to naprawią skoro od 5 biosów jest jedno i to samo także szykują się masowe zwroty do sklepów

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:38

Fox12 - Mam już monitor 1440p, ale i tak wole korzystać ze starego benq 1080p, bo mniej oczy męczy jak się uczę/pracuję/gram.
Kwestia wymiany płyty głównej na nowszy chipset około 240zł, a może zaoszczędzić sporo nerwów i czasu w porównaniu do chipsetu b450 z tego, co czytam, jedni piszą, że wszystko działa 0 problemów a inni mają na odwrót - więc może kwestia biosów lub różnic w podzespołach.
Wymiana rtx 2060 super na rtx 2070 super to już nie 240zł a 800zł, a aż tak wymagającym graczem nie jestem.
M2 potrzebuje do pracy, do gier starczyłby ssd pod sata.

r3jn - Słyszałem o tym wyłączonym monitorze prz starcie pc. W takim razie, jaką płytę poleciłbyś pod ryzena 3600? może być troche droższa byle działała bez nerwów.

#9 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:42

Zobacz postKamil34, o 20 Wrzesień 2019 - 10:38, napisał(a):

Fox12 - Mam już monitor 1440p, ale i tak wole korzystać ze starego benq 1080p, bo mniej oczy męczy jak się uczę/pracuję/gram.
Kwestia wymiany płyty głównej na nowszy chipset około 240zł, a może zaoszczędzić sporo nerwów i czasu w porównaniu do chipsetu b450 z tego, co czytam, jedni piszą, że wszystko działa 0 problemów a inni mają na odwrót - więc może kwestia biosów lub różnic w podzespołach.
Wymiana rtx 2060 super na rtx 2070 super to już nie 240zł a 800zł, a aż tak wymagającym graczem nie jestem.
M2 potrzebuje do pracy, do gier starczyłby ssd pod sata.

r3jn - Słyszałem o tym wyłączonym monitorze prz starcie pc. W takim razie, jaką płytę poleciłbyś pod ryzena 3600? może być troche droższa byle działała bez nerwów.

na dzień dzisiejszy tylko x570 najlepiej Gigabyte może być aorus elite... sam się połasiłem na msi tomahawk max żeby zaoszczędzić na płycie i żałuje... 5 biosów i ciagle te same problemy już myślę sprzedać to jak tylko wyjdzie intel 10 generacji dołożyć i mieć spokój...

#10 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:27

Z msi b450 jest ruletka , jednemu działa dobrze , inny ma problemy , więc zakup płyty na b450 to nie jest 100% gwarancji że będzie dobrze, nawet te płyty z dopiskiem Max. Jakby miał wybierać b450 pod nowego ryzena to wybrałbym jakąś inną płytę niż msi . Jest spora szansa że wszystko będzie Oki, a jak nie chcesz mieć problemów od strzała, i się nie martwić czy będzie działać czy nie to niestety , ale po moich przebojach niewyrobilem i kupiłem x570 , wybrałem Asusa , bo ma fajną sekcje zasilania z tych tanich płyt na tym chipsecie . Nie wiem czy jeszcze jest promocja, ale wychodził 759zl w xkom , jak masz tam konto to sprawdź maila od nich, często przesyłają jakieś kody rabatowe , dzięki czemu możesz jeszcze zredukować cenę płyty. Jak na razie mam 2dni tego Asusa, musiałem zrobić format Windowsa, bo miałem problem z długim rozruchem , po formacie problem znikł, pc od wcisniecia przycisku do pulpitu włącza się w granicach 19sek . Problemów z zakłóceniami audio i karty graficznej nie mam, s miałem na b450 tomahawk , w sumie to był największy problem tomahawka , bo tak to komputer działał stabilnie .

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 12:11

To teraz mam zagwozdkę, widzę 3 wyjścia z tej sytuacji:
1. Kupić x570 aorus elite za 900zł lub asus tuf plus za 800zł
2. Zmienić procesor na r5 2600 i kupić b450 które będzie działało bez problemów, a zaoszczędzone pieniądze wydam w mniej problematycznych czasach dla ryzena
3. Kupić i7 8700k i z390 - wydajniej i mniej problematycznie, ale drożej

#12 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:02

1. Dość dobra opcja, poprzeglądaj sobie jakieś recenzje /testy / specyfikacje i ewentualnie dopasuj do swoich potrzeb. Szczerze powiedziawszy, przeciętny kowalski nie wykorzysta pełnego potencjału x570 .

2. Taki zestaw aż się prosi o ryzena 3xxx , nawet jak ryzena 2600 wykręcisz na 4.2ghz , to w niektórych grach różnica będzie minimalna na korzyść nowszego, a w starszych grach , siedzących bardziej na jednym wątku nowy ryzen zapewni zdecydowanie więcej fps, i minimalny fps będzie się utrzymywał na wyższym poziomie . Możesz rozważyć połączenie ryzena 3600 z b450, ale osobiście nie polecam msi, miałem problemy, parę osób też ma , niektórym chodzi dobrze - więc ruletka , lepiej wybrać słabszą sekcje kosztem większej pewności co do poprawnego działania zestawu . Wydawanie około 800zł za płytę do procka za tyle samo, jest dla mnie bez sensem , mi puściły nerwy i desperackim ruchem, zamówiłem x570 . No cóż zrobiłem za jelenia , ale 350zł różnicy, którą musiałem dołożyć do tomahawka , nie była warta moich nerwów , tracenia czasu na sprawdzenia i inne rzeczy, więc takim desperackim ruchem sięgnąłem po płytę x570- na razie problemów nie mam.

3. Dość sensownie to wygląda, tylko jak chcesz mieć zauważalnie większą wydajność , to tą i7 trzeba kręcić w okolice 4.8-5.0ghz , do takiego oc potrzebny skalp + dobra płyta, pewnie minimum 600-700zł . Wtedy zyskujesz na wydajności, ale i też taki zestaw wychodzi parę stów drożej od ryzena 3600 + x570 . Nawet licząc cenę używanej i7, bo nowa to wywala z butów . Są na pewno odważni co wrzucali takie cepy na najtańsze z370 i kręcili, ale na moje tam się sekcję gotują .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Wrzesień 2019 - 13:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:03

novi mądrze piszesz, x570 preferuje ze względu nie na same możliwości płyty, ale również mniejsze ryzyko problemów, nerwów i straty czasu na przysyłanie i odsyłanie, bo miałem takie doświadczenia.

Z x570 wolałbym asusa tuf plus bo jest 100zł tańszy, tylko nie jestem przekonany do chłodzenia chipsetu, który może hałasować i się przegrzewać, bo jest praktycznie cały zakryty kartą graficzną.
Mógłbyś się wypowiedzieć więcej na temat tego wiatraczka na chipsecie - hałas,temp? bo w Asus x570-p prime jest chyba ten sam, tylko obudowa inna.

3. i7 8gen + z390 wychodzi coś około 1700+650=2350 lub i7 9gen + z390 (lepsze) = 1750 + 850zł = 2600zł, a r5 3600 + x570 to koszt 1800(asus)-1900zł(aorus) a osiągi prawie takie same co i7 8gen stock

#14 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:06

Skoro tak to najrozsadniej wziąć x570 .
Szczerze powiedziawszy tego wiatraczka nie słychać, czy to na pulpicie , czy to w grach . Wentylatory w obudowie / na karcie graficznej go skutecznie zagluszaja. Fakt nie mam dysków m2 wiec u mnie może być chłodniejszy i kręcić niższe obroty . Kolega @Rsneo jak dobrze napisałem, również ma Asusa x570 , fakt że trochę lepszego ale chłodzenia chipsetu zapewne są zbliżone i z tego co się orientuję pisał podobnie do mnie . Jeśli chodzi o temperaturę, szczerze nie sprawdzałem jej nawet , musiałbym odkryć w hwinfo jaka jest jej nazwa (pch? ) obroty maksymalne na tym wiatraczku jakie odnotowałem to niecałe 2900rpm przy obciążeniach. Na moje czy wybierzesz gigabyte czy Asusa powinieneś być zadowolony . Chociaż też byś musiał oczytac, czy w gigabyte nie są lekko okrojone biosy jak np na b450, gdzie najlepiej robić oc poprzez ryzen Mastera, bo jakichś opcji nie ma w biosie . Na asusie spędziłem z pół h w biosie i wydaje się, że wszelkie potrzebne opcje do podkręcania/ ustawienia pod siebie są. Kostka biosu ma na pewno 32mb , ponieważ bios po rozpakowaniu ma ponad 30mb .

3. W takim wypadku wzrost wydajności będzie nie proporcjonalny do poniesionych dodatkowych kosztów. Lepiej ta różnice w cenie dorzucić do karty jakby funduszy starczyło, zapewne zdecydowanie więcej zyskasz w grach niż przy wyborze intela .

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kamil34 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 12:04

A można w asusie zmieniać krzywe wentylatora dla pch, czy są jakieś tryby np. silent, normal, performance?

#16 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 18:40

Szczerze , zastrzeliłeś mnie, idę zobaczyć czy jest możliwość sterowania wentylatorem na pch. Do normalnych wentylatorów są gotowe tryby + możliwość manualnego sterowania krzywą .
Tak wygląda możliwość sterowania dla zwykłego wentylatora : Dodaj obrazek

Edit: Niestety, na chwilę obecną nie ma możliwości sterowania wentylatorem na pch .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 21 Wrzesień 2019 - 18:43


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych