Forum PCLab.pl: Upgrade jednostki - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade jednostki Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:12

Cześć. Co jakieś 3-4 lata wymieniam podzespoły w swoim komputerze i teraz nadszedł ten moment na zmianę proc+mobo+ram. Komputer służy w 90% do rozrywki, czyli gry i to jest priorytet. Moje obecne zestawienie to:

- i5 3470
- Jakieś cienkie mobo od msi po taniości, nawet nie pamiętam kodu
- ramy g skill trident x 2400 cl9-10 16 gb ustawione na 1800 cl7
- gpu gtx 1060 6gb
- zasilacz xfx 550w
- chłodzenie procesora cryorig r1 universal

Po latach stwierdzam, że zestaw złożony trochę bezmyślnie, ale mogę się pochwalić, że procesor przy obciążeniu nie przekroczył nigdy 54 stopni (jestem maniakiem temperatur :D) i po upgradzie na 100% idzie na sprzedaż razem z resztą.

Mój budżet to zależnie od tego do czego zostanę przekonany a celuje w segment mid range czyli i3 9100f, i5 9400f i ich alternatywy, max 1300 zł.

Nie przepadam za podkręcaniem, nie lubię też, gdy podczas okresu letniego pc ogrzewa mi dodatkowo pomieszczenie niemiłosiernie (poprzednio miałem fx 6300 i nie wspominam tego dobrze).

Tytuły, w które gram nie są jakieś wymagające, ale chciałbym już przygotować jednostkę pod cyberpunk, gta 6 w rozdzielczości 1080p. Co do upgrade gpu, będzie to podejrzewam przy kolejnej generacji na coś o wydajności obecnego rtx 2070.

Skłaniam się ku częściom używanym, na pewno ram bo już tak kupowałem i nie miałem żadnych przygód, a zawsze to kilka groszy w kieszeni :)

Dziękuję z góry za porady, mam nadzieję, że zawarłem wszystko, co było potrzebne.

Ten post był edytowany przez Strato dnia: 19 Wrzesień 2019 - 23:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   Patrol619 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:22

Miałem identyczną specyfikację, jedynie ram 8 Gb nie 16, i ostatnio zrobiłem sobie upgrade na Ryzena 5 3600, 16gb ramu i płyta B450 aorus elite. Skok wydajnościowy niesamowity. Karta graficzna GTX 1060 6gb narazie została, gdyż grywam tylko w 1080p@60fps i jeszcze "starcza" do płynnej rozgrywki na wysokich detalach, planuje odłożyć coś i za pół roku/rok kupić coś lepszego. Czy zrobiłem dobrze tego nie wiem, mogłem pewnie wziąć Ryzena 2600, zaoszczędzić, ale wolałem dopłacić i wziąć coś co powinno starczyć z powodzeniem na kilka kolejnych lat. A co do twojego budżetu to nie napisałeś czy 1300 zł na sam procesor czy na cały upgrade. Jeśli na cały upgrade to chyba ten i5 9400F nie byłby złym wyborem, ewentualnie tak jak mówię Ryzen 5 2600, do 1300 zł powinieneś sie zamknąć wraz z ramem i mobo.

Ten post był edytowany przez Patrol619 dnia: 19 Wrzesień 2019 - 23:29


#3 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:28

No jednak coś umknęło, 1300 zł cały upgrade bo w tej kwocie można złożyć z tego co czytałem zestaw z 2600, jeśli zostanę przekonany bo argument "wincyj rdzyniuf" do mnie nie przemawia a w filmikach wydajnościowych z Youtube się gubie przez ustawienia taktowań i timingów ram, nie mam jednoznacznej odpowiedzi

#4 Użytkownik jest niedostępny   Patrol619 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 19 Wrzesień 2019 - 23:39

Czy Intel czy ten AMD to wg mnie nie ma już znaczenia, jeśli grasz tylko w 1080p w 60 klatkach to jeden i drugi procesor obrobi każdą grę z powodzeniem, a ograniczeniem tu będzie tylko GPU. Tu już dochodzi kwestia własnych preferencji, osiąganych temperatur itp. Ja bym szedł w stronę tego co wyjdzie po prostu taniej. Ale powiem szczerze że sam jestem ciekaw co inna doradzą, ja nie miałem tego problemu - wiedziałem od początku że chce R5 3600 i tego się trzymałem.

Ten post był edytowany przez Patrol619 dnia: 19 Wrzesień 2019 - 23:43


#5 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1103
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 06:23

I5 9400f do tego płyta na z370 (bo możesz wtedy kupić szybki ram) i pamięci 2x8 GB 3200 MHz + z sensownym cl 15-16. Będzie wydajniej niż na rysku 2600. Chłodzenie możesz przelozyc, zawsze to lepsze od boxa Intela. Swój obecny ram sprzedaż za jakieś 350 zl, a za tyle spokojnie kupisz dobre kości ddr4 2x8 GB.
Poluj na używane części z gwarancją.

#6 Użytkownik jest niedostępny   olek83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 340
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 10

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:48

W tym pułapie cenowym można przemyśleć kilka opcji:

Najtaniej na Ryśku 1600:
Gigabyte B450M DS3H
AMD Ryzen 5 1600
Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 3200MHz DDR4 CL16]
Razem~1100zł

Opcja z R2600:
Gigabyte B450 AORUS ELITE
AMD Ryzen 5 2600 3,9 GHz AM4 (YD2600BBAFBOX)
Patriot Viper 4 DDR4 16GB (2 x 8GB) 16GB 3200 CL16
Razem~1250zł

Opcja z 9400F:
ASrock Z370M PRO4
Intel® Core™ i5-9400F 2,9GHz 9MB Box
Patriot Viper 4 DDR4 16GB (2 x 8GB) 16GB 3200 CL16
Razem~1450zł

Opcja z R3600:
Procesor AMD Ryzen 5 3600 AM4
MSI B450-A PRO MAX
Pamięć G.Skill RipjawsV DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 rev2 XMP2 Black
Razem~1650zł


Na tu i teraz każda z opcji będzie dobrym zakupem, z kolei patrząc pod kątem rozbudowy pod kolejne CPU, to bardziej platforma AMD no i zawsze jest te 12wątków na pokładzie, z nówek raczej nic ciekawszego się tu nie wymyśli, z używek można by poszukać jakiegoś 8700 czasem trafi się cenowa okazja i wówczas można śmiało brać.

Ten post był edytowany przez olek83 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 07:50


#7 Użytkownik jest niedostępny   prajbx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 08:31

Olek83 wyczerpał moim zdaniem temat. Jeśli sztywno max 1300zł to zdecydowanie ryzen5 2600, jeśli możez dołożyć do i5 9400 to zyskasz jakieś 10% w grach (ale na gtx1060 to nie będzie praktycznie różnicy). Jeśli dołożysz kolejne 200 zł do r5 3600 to znowu dostaniesz z 10% wiecej w grach a do tego ogromny skok wydajności w innych zastosowaniach. Wg mnie jeśli dokładać to już do ryzena 5 3600.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:11

Dzięki za podsunięcie od razu zestawów, przemyślałem dość dokładnie sprawę zakupu i zwróciłem uwagę na taktowania/timingi ram w benchmarkach yt. Biorąc pod uwagę, że gdyby mnie naszło na zabawę w streamowanie i wchodzący już dużymi krokami standard 1440p to miałbym możliwości właśnie na 2600, to jest mój pułap cenowy, jednak przez tego fx6300 się kiedyś sparzyłem bo nie byłem z niego zadowolony. Pobór wat sobie tak mniej więcej przekalkulowałem, w skali roku licząc te 400 godzin na obciążeniu w moim przypadku będę musiał dopłacić do rachunku za prąd w górnych granicach 50 zł. Tylko mnie zastanawia to oddawanie ciepła, chciałbym latem jednak dać radę wysiedzieć te 2-3h przed komputerem :D

foto pc

Zapomniałem dodać jeszcze, że obudowa ma 5 wentylatorów + 1 duży u góry jak na zdjęciu

#9 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:38

Jest też opcja minimum czyli wymiana procesora na i7 3770. Taka wymiana to koszt 200-250zł po sprzedaży i5.
Zmiana na Ryzen 5 2600 da Ci przyrost rzędu 25% względem i7 3770 a koszt jest dużo wyższy.
https://cpu.userbenc...2600/1979vs3955

#10 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:02

Ok tylko teraz pytanie czy moja płyta główna jest przystosowana pod i7 3770, czy nie dojdzie do throthlingu :P Na płycie jest kod MSI z77a-s01. Podejrzewam, że za cudowna to ona nie jest

Ten post był edytowany przez Strato dnia: 20 Wrzesień 2019 - 11:03


#11 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 11:20

Zobacz postStrato, o 20 Wrzesień 2019 - 11:02, napisał(a):

Ok tylko teraz pytanie czy moja płyta główna jest przystosowana pod i7 3770, czy nie dojdzie do throthlingu :P Na płycie jest kod MSI z77a-s01. Podejrzewam, że za cudowna to ona nie jest

Da spokojnie radę.
Sprawdź wersję bios, może trzeba zaktualizować:
https://nl.msi.com/M...upport/Z77A-S01

#12 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:05

Ok więc zdecydowałem, że zbuduje mobo asrock z370 pro4 z pamięciami viper 3200 cl16, które tutaj wstawiano i wykręcę je na tyle na ile się da, a co do procka poleci na razie i3 9100f bo po testach youtube w grach w 90% przypadków wygrywa on z i7 3770. W przyszłości wleci pewnie i7 9700 non k jak zacznie mocy brakować, w k się nie pcham bo z tego co czytałem ta płyta ma słabą sekcję a i sam też nie lubię zabawy w podkręcanie szczególnie procesora

Ten post był edytowany przez Strato dnia: 20 Wrzesień 2019 - 15:06


#13 Użytkownik jest niedostępny   Marky 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1626
  • Dołączył: Wed, 08 Cze 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:31

No ale po co wywalać tyle kasy żeby dalej siedzieć na czterech rdzeniach? To już lepiej zwykła płyta z pamięciami 2666mhz cl13 i do tego i5 9400f niż kombinacja i3 + z370.

#14 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:35

Zobacz postMarky, o 20 Wrzesień 2019 - 15:31, napisał(a):

No ale po co wywalać tyle kasy żeby dalej siedzieć na czterech rdzeniach? To już lepiej zwykła płyta z pamięciami 2666mhz cl13 i do tego i5 9400f niż kombinacja i3 + z370.

Dokładnie tak.
Albo zostań już na starej platformie i wymień procesor albo zmień na minimum i5 9400/Ryzen 5.

#15 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1103
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 17:34

Nie jest to takie głupie, bo procesor można podmienić w każdej chwili, a ma się już płytę która obsłuży szybki ram i i5/i7. Kupując tanią płytę i wolny ram ograniczy platformie przy ewentualnej wymianie procka.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 20:58

Zamówione: ryzen 2600, aorus b450 elite oraz 2x8gb 3000 CL15 crucial ballistic sport lt (te z końcówką AES). Miałem nadzieję poczekać na jakiś black friday zobaczyć czy będzie coś taniej, ale dziś przez przypadek pchnąłem kolanem bude (a w zasadzie to chłodzenie bo mam otwartą) i wygiąłem piny na mobo w gnieździe procka, porażka:/

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych