Forum PCLab.pl: listwa z filtrem EMI/RFI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

listwa z filtrem EMI/RFI Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sappi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pt, 07 Sie 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 08:17

czy zakup listwy z filtrem EMI/RFI może poprawić jakość w audio? przy włączeniu głośniki strzelają, ale to zrozumiałe z braku układu miękkiego startu. wzmacniacz klasa AB

https://allegro.pl/o...000a-6363190387

Ten post był edytowany przez sappi dnia: 20 Wrzesień 2019 - 08:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:10

Mam te listwy. Gdy podłączam wprost do gniazdka 230V, przy włączaniu wzmacniacza mam głośny strzał (chyba trafo), który cichnie jakby pulsacyjnym echem przez 1-2 sekundy. W kolumnach trzasków nigdy nie miałem przy uruchamianiu wzmacniacza. Po wpięciu do tej listwy wzmak włącza się, wydając jedynie ciche kliknięcia. Jest do bardzo duża różnica, ale czy istotna? Wzmak tak czy siak działa. IMO listwa ma sens, bo może uratować sprzęt w przypadku przepięcia, gdy w sąsiedztwie trafi piorun. Producent daje gwarancję do 60kA. Warto w przypadku drogiego sprzętu. Audio, PC, TV, itp.

Ten post był edytowany przez Karister dnia: 20 Wrzesień 2019 - 14:12


#3 Użytkownik jest niedostępny   sappi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pt, 07 Sie 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:18

czy zauważył Pan różnicę w brzmieniu? niektórzy piszą o degradacji sygnału tzw "zamuleniu" wysokich tonów. inni że dźwięk jest bardziej "rozdzielczy, instrumenty bardziej odseparowane od siebie"

#4 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:39

Nie. Nie odróżniłbym w ślepym teście. Produkcja czystej miedzi, oporników, itd nie jest ani droga, ani trudna i w świetle obowiązujących praw fizyki wpływ normalnie wykonanej listwy zasilającej na dźwięk jest daleko poza możliwościami ludzkich uszu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30362
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 14:55

Ta z linku to serwerowa listwa do zasilania całych szaf. Nie jest Ci potrzebna.
Chcesz wykluczyć wpływ "prądu" kup dobry ups że stabilizacja napięcia ale to koszty koło 1000zl.


Zaraz Ci podeślę coś normalnego, co stosowałem pod systemy AV.

#6 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:02

https://sklep.rms.pl...silajace/page:2

#7 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30362
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:24

Acar f5 pro z filtrem i bezpiecznikiem.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 15:41

Zobacz postPetru23, o 20 Wrzesień 2019 - 15:55, napisał(a):

Ta z linku to serwerowa listwa do zasilania całych szaf. Nie jest Ci potrzebna.


Nieprawda. Ona nie ma nawet mocowania do szafy serwerowej. To jest bardzo dobra listwa do ochrony drogiego sprzętu w domu. Jej maksymalne obciążenie to akurat tyle, co ciągnie dobrej klasy sprzęt RTV. Do tego ma kanał na nadmiar kabla, więc bardzo łatwo ją położyć koło mebli, w rogu, itp.

#9 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1061
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 16:17

Zobacz postKarister, o 20 Wrzesień 2019 - 14:10, napisał(a):

Mam te listwy. Gdy podłączam wprost do gniazdka 230V, przy włączaniu wzmacniacza mam głośny strzał (chyba trafo), który cichnie jakby pulsacyjnym echem przez 1-2 sekundy. W kolumnach trzasków nigdy nie miałem przy uruchamianiu wzmacniacza. Po wpięciu do tej listwy wzmak włącza się, wydając jedynie ciche kliknięcia. Jest do bardzo duża różnica, ale czy istotna? Wzmak tak czy siak działa. IMO listwa ma sens, bo może uratować sprzęt w przypadku przepięcia, gdy w sąsiedztwie trafi piorun. Producent daje gwarancję do 60kA. Warto w przypadku drogiego sprzętu. Audio, PC, TV, itp.


W przypadku drogiego sprzętu najpewniejsze jest odłączenie przewodu zasilającego podczas burzy(w przypadku tego tańszego również). Żadna listwa nie pomoże jak wyładowanie pójdzie w instalację.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30362
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 16:34

Zobacz postKarister, o 20 Wrzesień 2019 - 16:41, napisał(a):

Nieprawda. Ona nie ma nawet mocowania do szafy serwerowej. To jest bardzo dobra listwa do ochrony drogiego sprzętu w domu. Jej maksymalne obciążenie to akurat tyle, co ciągnie dobrej klasy sprzęt RTV. Do tego ma kanał na nadmiar kabla, więc bardzo łatwo ją położyć koło mebli, w rogu, itp.


To jest producent profesjonalnych listew, nawet nie wiedziałem że ma serię konsumenckie. Od takiej serwerowe różni się brakiem mocowań. Tyle.

Mniejsza z tym. Dla mnie to zakup pokroju kabla hdmi za 200zl czy też kabla USB 1,5 za 100zl. Za dużo listew pod różne odbiorniki kladlem, aby się bawić w drogie profesjonalne zabezpieczenia do nie profesjonalnych zastosowań. Na miarę potrzeb.

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 16:36


#11 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 19:42

I chyba to na miarę potrzeb jest tu kluczowe. A czy 150zł to drogie zabezpieczenie? Do audio za 2k - może. Do audio za 30k - nawet bym się nie zastanawiał.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych