Forum PCLab.pl: Potencjometr Creative T4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Potencjometr Creative T4

#1 Użytkownik jest niedostępny   labiaty 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 11:04

Mam problem z potencjometrem w moich głośnikach Creative T4, problem się pogłębiał.
Ścisza lub podgłaśnia bardzo gwałtownie. Czytałem że to się w nich zdarza, natknąłem się również na aukcje z częściami zdającymi się zregenerować ten mój pilot. Proszę o wiedzę w tym temacie

#2 Użytkownik jest niedostępny   TrueFaith 

  • Telegram: @D0M4NSKY
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 16:14

Wymiana potencjometru. Możesz spryskać dokładnie jakimś Kontaktem czy innym alkoholem ale raczej jest po prostu uszkodzony.

#3 Użytkownik jest niedostępny   labiaty 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 17:52

Zobacz postTrueFaith, o 21 Wrzesień 2019 - 19:14, napisał(a):

Wymiana potencjometru. Możesz spryskać dokładnie jakimś Kontaktem czy innym alkoholem ale raczej jest po prostu uszkodzony.


Ok, wymiana, ale co tam siedzi, jaki kupić

#4 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5517
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:55

rozbierz i zobacz ,ciężkie w zrozumieniu ????

#5 Użytkownik jest niedostępny   Rafko122 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:32

jak w T4 siedzi taki sam potencjometr co w T3 to 4 nóżki 50k Ohm jak dobrze pamiętam :), miałem identyczny problem, a ile czasu mi zajęło znalezienie takiego potencjometru to nawet nie pytaj...

#6 Użytkownik jest niedostępny   labiaty 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 22:42

Zobacz postRafko122, o 22 Wrzesień 2019 - 00:32, napisał(a):

jak w T4 siedzi taki sam potencjometr co w T3 to 4 nóżki 50k Ohm jak dobrze pamiętam :), miałem identyczny problem, a ile czasu mi zajęło znalezienie takiego potencjometru to nawet nie pytaj...


Dzięki wielkie za twoje info 💪

#7 Użytkownik jest niedostępny   labiaty 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 598
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 23:27

Z pewnością komuś się to kiedyś przyda - regulator możemy samodzielnie zregenerować. Nigdzie nie znalazłem potencjometru, który mamy wewnątrz, by go przelutować wymienić.
Regulator jest dość złożony w rozbrajaniu i nie jest to łatwe bez instrukcji, której brakuje w internecie. Sam potencjometr przesmarowałem ropą! a pomysł ten zasięgnąłem z filmu o potencjometrach.
Regulator chodzi ciężej, działa jak nowy.

End

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12593
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 08:01

Pewnie środki stosowane do regeneracji potencjometrów w audio zadziałały by lepiej.
Grunt wyczyścić z syfu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych