Forum PCLab.pl: MSI B450 PCIE 8x na GPU po włożeniu dysku M2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI B450 PCIE 8x na GPU po włożeniu dysku M2

#1 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:19

Jak w temacie zamontowałem dysk M2 i karta graficzna pracuje teraz na 8x zamiast na 16 pomocy jak to rozwiązać ? w Biosie ustawiony jest 16x

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 21 Wrzesień 2019 - 14:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   Erik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:25

To normalne w niektórych modelach płyty głównej. Część linii od GPU trzeba przeznaczyć pod NVMe. ;)
Polecam zapoznać się z instrukcją obsługi mobo.

Przy GTX 1060 6 GB czy to będzie PCI-E 3.0 8x czy 16x to nie ma najmniejszego znaczenia bo karta graficzna jest za słaba żeby odczuć różnicę w przepustowości.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:30

Moim zdaniem coś jest nie tak. Za jakiś czas kupię np nową kartę graficzną i co wtedy ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:39

Jest coś nie tak - ta płyta nie przełącza nigdzie linii z CPU. x4 do M.2 jest niezależne od x16.
Możliwe że błąd w bios. Z jakiej wersji korzystasz?

#5 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:42

1.7 mam kartę wifi w gniezdzie 16x i dźwiękowe w 4x bo tak jest tylko miejsce - nie wiem czy to ma znaczenie

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 21 Wrzesień 2019 - 14:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 937
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:50

Zobacz postErik, o 21 Wrzesień 2019 - 15:25, napisał(a):

To normalne w niektórych modelach płyty głównej. Część linii od GPU trzeba przeznaczyć pod NVMe. ;)
Polecam zapoznać się z instrukcją obsługi mobo.

Przy GTX 1060 6 GB czy to będzie PCI-E 3.0 8x czy 16x to nie ma najmniejszego znaczenia bo karta graficzna jest za słaba żeby odczuć różnicę w przepustowości.


Ryzeny wyprowadzają 20 linii PCI-E, cztery dla dysku NVMe, a resztę np. dla GPU

#7 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 14:53

Tylko mam jeszcze kartę wifi i dźwiękowkę

#8 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 937
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 15:01

W których portach dokładnie masz włożone urządzenia ?
Dodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 15:02

To w końcu gdzie co jest?
Pierwsze x16 - grafika.
Drugie x16 - dźwięk.
Pozostają tylko x1.
Napisz jednoznacznie.

Tak czy inaczej, nie ma to związku - tylko slot grafiki i m.2 idą do procesora.

Zapisz sobie ustawienia biosu, przywróć do domyślnych, i zobacz czy wciąż jest tak samo po pełnym odłączeniu od zasilania.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 15:07

E1 GPU E4 wifi E5 dźwięk nieda się tego zmienić bo chłodzenie zajmuje tyle slotów
Ps sorki dźwięk 1x

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 21 Wrzesień 2019 - 15:08


#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 16:42

Zobacz postMitycznyJeż, o 21 Wrzesień 2019 - 14:39, napisał(a):

ta płyta nie przełącza nigdzie linii z CPU. x4 do M.2 jest niezależne od x16.


Zobacz postMitycznyJeż, o 21 Wrzesień 2019 - 14:39, napisał(a):

błąd w bios.

i tyle w temacieDodaj obrazek



#12 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 21:43

Przywrócone ustawienia fabryczne

Dodaj obrazek

w gpuz to samo co jest grane ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 22:13

A jak dysk wyciągniesz znowu wraca do x16?

#14 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 22:15

nie wiem bo nie będę miał systemu :D wcześniej na pewno było 16x

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 21 Wrzesień 2019 - 22:16


#15 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 08:55

Clerowałem bios 3 razy wyjąłem wifi i dzwięk i bez zmian nadal 8x nie mam już sił :(. Nie chce mi się na nowo stawiać systemu żeby wyjmować dysk M2

Może to wina windowsa da się to gdzieś w nim zmienić ?

Jest tutaj ktoś z MSI B450 i dyskiem na NVMe i czy może potwierdzić czy działa mu pcie 16x na GPU ?

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 22 Wrzesień 2019 - 09:12


#16 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 10:22

Nie, windows tu nie ma nic do rzeczy. Szerokości magistrali są konfigurowane i negocjowane na długo przed rozruchem systemu.

Nie musisz stawiać systemu - tryby pracy można podejrzeć z poziomu samego instalatora windowsa. Można w nim wejść do konsolki (shift f10) a z niej uruchomić program który jest na pendrive. Np. HWInfo - on pokazuje informacje na temat szerokości magistrali urządzeń w drzewu BUS.

Najpierw zobacz, czy po wyjęciu dysku wraca do normy.
Później rozważ użycie starszych/nowszych wersji bios. Jak wszystko zawiedzie, to zgłoś się do wsparcia MSI. Masa ludzi na ich psioczy, ale ja akurat miałem szczęście (jeden problem naprawili, kiedy indziej dostałem bios "wypieczony" specjalnie dla mnie).

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 22 Wrzesień 2019 - 10:22


#17 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 413
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 11:50

Zobacz postMitycznyJeż, o 22 Wrzesień 2019 - 11:22, napisał(a):

Nie, windows tu nie ma nic do rzeczy. Szerokości magistrali są konfigurowane i negocjowane na długo przed rozruchem systemu.

Nie musisz stawiać systemu - tryby pracy można podejrzeć z poziomu samego instalatora windowsa. Można w nim wejść do konsolki (shift f10) a z niej uruchomić program który jest na pendrive. Np. HWInfo - on pokazuje informacje na temat szerokości magistrali urządzeń w drzewu BUS.

Najpierw zobacz, czy po wyjęciu dysku wraca do normy.
Później rozważ użycie starszych/nowszych wersji bios. Jak wszystko zawiedzie, to zgłoś się do wsparcia MSI. Masa ludzi na ich psioczy, ale ja akurat miałem szczęście (jeden problem naprawili, kiedy indziej dostałem bios "wypieczony" specjalnie dla mnie).


Ja dlatego swego czasu jak kupowałem płytę główną, to kupiłem MSI X370 Gaming Plus.

Dlaczego X370 - a no dlatego, że sobie wcześniej poczytałem o ograniczeniach płyt z literką B, więc mi wszystko, szybko przeszło.

Dodaj obrazek

A jak widać Samsunga NVME mam i mam jeszcze dołożoną kartę muzyczną Sound Blaster Audigy Fx, a tę zintegrowaną wyłączyłem.

Zresztą za szloty pci-e x2 odpowiada chipset a nie procesor.

Więc też uważam że autor coś w biosie coś przekombinował lub propozycja jeżeli wgrał jakiś beta bios do obsługi najnowszych Ryzenów to niech wróci do starego BIOSU np. 7C02v17 lub 7C02v15 i i zobaczy co będzie, bo te nowe nie są dopracowane i mogą coś mocno mieszać.

Ten post był edytowany przez gilban dnia: 22 Wrzesień 2019 - 12:00


#18 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 11:57

Brawo Ty. Tylko jaki to ma związek z tematem?

Chipset nie ma tutaj nic do rzeczy. Jak wspomniałem - bios najprawdopodobniej źle konfiguruje kontroler PCIe.
Albo grafika zawsze działała na x8, tylko autor sobie ubzdurał co innego :D Dlatego nalegam, by zweryfikować ciąg przyczynowo-skutkowy jeszcze raz.

#19 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 12:03

Zobacz postzlotnik, o 22 Wrzesień 2019 - 08:55, napisał(a):

Jest tutaj ktoś z MSI B450 i dyskiem na NVMe i czy może potwierdzić czy działa mu pcie 16x na GPU ?

może obrazek zachęci do doradzanych działań...

Dodaj obrazek



#20 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 12:09

Zobacz postgilban, o 22 Wrzesień 2019 - 11:50, napisał(a):

Ja dlatego swego czasu jak kupowałem płytę główną, to kupiłem MSI X370 Gaming Plus.


Dlaczego X370 - a no dlatego, że sobie wcześniej poczytałem o ograniczeniach płyt z literką B, więc mi wszystko, szybko przeszło.

Dodaj obrazek

A jak widać Samsunga NVME mam i mam jeszcze dołożoną kartę muzyczną Sound Blaster Audigy Fx, a tę zintegrowaną wyłączyłem.

Zresztą za szloty pci-e x2 odpowiada chipset a nie procesor.

Więc też uważam że autor coś w biosie coś przekombinował lub propozycja jeżeli wgrał jakiś beta bios do obsługi najnowszych Ryzenów to niech wróci do starego BIOSU np. 7C02v17 lub 7C02v15 i i zobaczy co będzie, bo te nowe nie są dopracowane i mogą coś mocno mieszać.


Mam bios 1.7 w biosie nic nie jest rzekombinowane bo nawet na fabrycznych jest to samo

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 22 Wrzesień 2019 - 12:09


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych