Forum PCLab.pl: ASRock x570 phanton gaming 4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASRock x570 phanton gaming 4 a dual channel...

#1 Użytkownik jest niedostępny   vanBasten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 21 Wrz 19

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 20:09

Nie jestem przekonany, że piszę ten temat w dobrym dziale, w razie czego proszę o przeniesienie.
Mianowicie, mam:
- płytę ASRock x570 phanton gaming 4
- procek AMD Ryzen 7 3700x
- ram patriot 2x8gb 3400mhz CL16.

Co trzeba zrobić, żeby zadziałał dual channel dla ramów?
Bios aktualny, stery do chupsetu też, różne kombinacje, typu wkładanie ramu jeden po drugim, a między nimi restart Windowsa (wynalezione na forum AMD bodajże), czy sprawdzanie czy inne kości działają, czy te kości działają na innym kompie były kombinowane, jednakże coś jest nie tak. Proszę o oświecenie. Dziękuję z góry. ;-)

PS. Tak, ramy wyżej niż 3200 nie pójdą, to już wiem. (w sensie, że nie pójdą na 3400, ale w teorii mogłyby na 3466)

Ten post był edytowany przez vanBasten dnia: 21 Wrzesień 2019 - 20:12


#2 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 826
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 14:20

Mój link

#3 Użytkownik jest niedostępny   vanBasten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 21 Wrz 19

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 23:09

Zobacz post@lek, o 22 Wrzesień 2019 - 14:20, napisał(a):


No i co z tego linku wynika? Przecież proszę o oświecenie, a nie o tajemnicę do odszyfrowania - na stronie jest napisane, że jest dual to powinien być dual, dziś włożyłem tam 4 inne kości pożyczone po znajomych i nigdzie nie ma dual channela.
Lepiej byś powiedział, czy Twoje kości z opisu działają w dualu...

#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19971
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 23:19

Po czym wnioskujesz, że nie działa dual channel?

#5 Użytkownik jest niedostępny   vanBasten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 21 Wrz 19

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 00:21

Po informacjach z urządzeń diagnostycznych i z komputera.

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19971
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 06:58

A konkretnie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   vanBasten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 21 Wrz 19

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 10:04

Już nie wiem w jakiej konfiguracji z ramem, ale taki komunikat chociażby.

Załączone pliki

  • Załączony plik  3.png (68.57K)
    Ilość pobrań: 18

Ten post był edytowany przez vanBasten dnia: 24 Wrzesień 2019 - 10:04


#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19971
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 10:22

Wszystkie sloty na płycie sprawne?
Zostaw ramy w A2 oraz B2. Co pokazują programy diagnostyczne? Jaką przepustowość odczytu danych z pamięci zgłaszają benchmarki?

#9 Użytkownik jest niedostępny   vanBasten 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 21 Wrz 19

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 22:47

Sloty niby sprawne, bo ramy chodziły różne, ale w single...
Szczerze mówiąc, dziękuję za pomoc, bo się poddałem, zamówiłem na szybko MSI x570 a pro i hula na dualu i generalnie cały komp zaiwania, tylko teraz GPU nie odpala...
więc ewentualnie zapraszam tutaj:
http://forum.pclab.p...&#entry15641633

PS. Płyta z tego tematu ma bardzo wąski zakres pamięci RAM w por. do w/w MSI i generalnie dziwię się, że jest w szerokiej sprzedaży i nikt tego nie zauważył...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14436
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Wrzesień 2019 - 23:06

Zobacz postvanBasten, o 24 Wrzesień 2019 - 23:47, napisał(a):


PS. Płyta z tego tematu ma bardzo wąski zakres pamięci RAM w por. do w/w MSI i generalnie dziwię się, że jest w szerokiej sprzedaży i nikt tego nie zauważył...


Nie wiem czy ktoś kupił jeszcze z forum tego phantoma. Ja to zauwazylem ze bardzo slabo wyszły im testy pamięci i QVL dali tylko na 4000.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych