Forum PCLab.pl: Jaki OS w telewizorze, żeby aktualizować w przyszłości kodeki? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki OS w telewizorze, żeby aktualizować w przyszłości kodeki? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   transformator 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 110
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 15:47

Mam telewizor Toshiba z 2011 roku. Ma swój własny OS, który nie miał nigdy wydanych aktualizacji. Bywają problemy z kodekami. Kontentu H.265 nie da się puścić.

Będę szukał nowego telewizora. W co iść, żeby mieć pewność, że będzie się dało zaktualizować kodeki? Podpowiem, że o nowoczesnych telewizorach nie wiem prawie nic ;-) WebOS? Android TV? Tizen? Czy aktualizacja kodeków jest możliwa niezależnie od całości systemu, czy też muszę wierzyć, że producent łaskawie wyda firmware?

Telewizor nie jest u nas bardzo często używany. Może 5h Netflixa w tygodniu, a oprócz tego oglądanie/pokazywanie zdjęć i filmów z wakacji. Więc myślę, że chcę kupić telewizor na kolejne 10-20 lat, a wiadomo, będzie człowiek miał jakiś nowy telefon, który będzie kręcił filmiki H.266, to trzeba jakoś ten telewizor doprowadzić do używalności ;-)

#2 Użytkownik jest niedostępny   asino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 11

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:15

Zapomnij :) 10-20 lat jest nierealne, 5 lat to juz szczyt marzen i nie wiem czy jest do spelnienia. Obecnie producenci szybko zapominaja o swoich produktach, w przypadku komorek jest to czesto mniej niz 2 lata od wypuszczenia modelu (moze poza flagowcami).

Samsung w swoich TV idzie jeszcze dalej - wyrzucaja kodeki. Modele 2018 bez problemu obslugiwaly filmy, w modelu 2019 chodza juz tylko 2 na 10 (z braku kodekow). Z tego wzgledu rodzicom kupowalem juz LG - u nich poki co chodzi wszystko.

Kodekow nie dograsz, sa powiazane z aktualizacjami firmware.

#3 Użytkownik jest niedostępny   nemar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: Cz, 26 Maj 16

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:22

Na dłuższy okres czasu pozostaje tylko kupienie przystawki do TV. Jak za kilka lat przestanie się sprawdzać to za te 300 zł kupi się nową.

#4 Użytkownik jest niedostępny   transformator 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 110
  • Dołączył: Wed, 17 Paź 12

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 16:33

Czyli Android TV to nie jest Android jako taki, gdzie za 10 lat będę mógł w sklepie online zainstalować apkę, odtwarzacz odtwarzający nowy kodek?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:02

Zobacz posttransformator, o 22 Wrzesień 2019 - 16:47, napisał(a):

Będę szukał nowego telewizora. W co iść, żeby mieć pewność, że będzie się dało zaktualizować kodeki?

Co Ci z programowego dekodowania, jeżeli uzyskasz 2 klatki na sekundę?

Za dekodowanie materiału odpowiadają dzisiaj wyspecjalizowane sprzętowe jednostki w procesorach. Tego nie zaktualizujesz.

Jeżeli chcesz trzymać jeden ekran X czasu, to dekodowanie można przenieść do HTPC, w którym - gdyby pojawiła się taka potrzeba - zmieniałbyś podzespoły.

#6 Użytkownik jest niedostępny   nemar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: Cz, 26 Maj 16

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:23

Android TV jest znacznie uboższy w apki zwykłego.

W przeciągu 10-20 lat trudno powiedzieć co i jak będzie rozwijane. Z własnego doświadczenie jednak widzę, że producenci TV dość szybko porzucają wsparcie dla swoich produktów. Dodatkowo, nie jestem pewien czy procesor w TV za 10 lat da radę obsłużyć aktualnego Androida czy co tam innego.

A i jeszcze. Nie zakładałbym z góry, że jakakolwiek dzisiejsza elektronika przetrwa 10-20 lat. Jakość już nie ta, a naprawy są często nieopłacalne lub wręcz niemożliwe.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1916
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 19:43

Z tego co sie orientuje na telewizorach sony mozna bez problemu instalować apk z poza sklepu google,pozatym zawsze można wyposażyc sie w jakiegos android box'a czy sticka z androidem czy windowsem i mamy problem z głowy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   nemar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: Cz, 26 Maj 16

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 21:11

Zobacz postKrauziak, o 22 Wrzesień 2019 - 19:43, napisał(a):

można wyposażyc sie w jakiegos android box'a czy sticka z androidem czy windowsem i mamy problem z głowy.


I właśnie popieram takie rozwiązanie. Autorze, kupując telewizor kieruj się jakością obrazu i dźwięku, ceną itp. Całym softem niech zajmie się odrębne urządzenie które w razie czego łatwo i tanio wymienisz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7526
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 13:33

dokladnie jestem tego samego zdania, TV ma byc zyleta a oprogramowanie moze byc kulawe bo i tak ogarnie to albo komp/konsola/tvbox

#10 Użytkownik jest niedostępny   Walther 

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4048
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 14:05

Mam dwa TV jeden Samsunga a drugi SONY i oba są to tak zwane SMART TV.
SOny trochę lepiej radzi sobie z kodekami ale i tak większość nowych filmów potrafi być np. bez dźwięku :/

Kupiłem dwa TAKIE cudeńka i mogę cieszyć się prawdziwym samrtTV.
Zainstalowane również mam na tym KODI więc teoretycznie mam wszystko :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1916
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 14:22

U mnie smiga takie pudeleczko, kupilem okazyjnie. https://www.ceneo.pl/52863777 Wczesniej mialem wysluzonego mxq i tez dawal rade, choc odstawal parametrami (512mb ram). Do tego odtwarzacz blueray i smarta mozna pominac, chociaz wygodnie jest miec wszystko pod jednym pilotem.

Ten post był edytowany przez Krauziak dnia: 23 Wrzesień 2019 - 14:23


#12 Użytkownik jest niedostępny   misugi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 246
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 19

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 18:27

Zobacz postWalther, o 23 Wrzesień 2019 - 14:05, napisał(a):

Mam dwa TV jeden Samsunga a drugi SONY i oba są to tak zwane SMART TV.
SOny trochę lepiej radzi sobie z kodekami ale i tak większość nowych filmów potrafi być np. bez dźwięku :/

Kupiłem dwa TAKIE cudeńka i mogę cieszyć się prawdziwym samrtTV.
Zainstalowane również mam na tym KODI więc teoretycznie mam wszystko :E

SmartIptv też używasz? HDR obsługuje?

#13 Użytkownik jest dostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10890
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 12:52

Ja w moim Android TV od Sony mogę doinstalować każdy kodek np do MX Player. Ale po co? Teraz są już domyślne odtwarzacze lub te ze sklepu GP, które obslugują najnowsze standardowy.

Jak ktoś ma Android TV i szuka porządnego odtwarzacza - polecam Nova Player. Ma wsystko i działa 4K Blu-ray, HDR itp. Wygodniejszy od Mx Playera.

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 25 Wrzesień 2019 - 12:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 14:06

Mam 55" LG z WebOS. Skusiłem się Magic Remote (PRZEREKLAMOWANE - mimo, że działa, coś jak moda na telewizory z okularami 3D która była z 10 lat temu i praktycznie zginęła). Podstawowe rzeczy działają, ale NIE polecam. To nie jest moim zdaniem przyzwoity system. Pewnie pójdę w jakiś TVBox z czasem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13418
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 14:10

Tylko Android da taką możliwość ale nie liczyłbym na więcej niż 5 lat w przyszłość.

#16 Użytkownik jest dostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10890
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 25 Wrzesień 2019 - 14:16

Zobacz postbialy100k, o 25 Wrzesień 2019 - 15:06, napisał(a):

Mam 55" LG z WebOS. Skusiłem się Magic Remote (PRZEREKLAMOWANE - mimo, że działa, coś jak moda na telewizory z okularami 3D która była z 10 lat temu i praktycznie zginęła). Podstawowe rzeczy działają, ale NIE polecam. To nie jest moim zdaniem przyzwoity system. Pewnie pójdę w jakiś TVBox z czasem.


Pamiętaj tylko o ilościach wyjść HDMI z TV. Jeśli planujesz podłączyć wiecej urządzeń to może być lipa.. Niektóre TV oferują niewielką ilość HDMI.

#17 Użytkownik jest niedostępny   pegasus9 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: So, 07 Gru 13

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 14:49

Ja mam Androida w Philipsie i według mnie to najlepszy OS - wiadomo, że taki Samsung próbuje ze swoim Tizen, ale w przyszłości nie wydaje mi się, że miałby zawojować świat. Jeden telewizor służy mi przez długi czas i myślę, że warto pomyśleć o tej perspektywie 5 lat.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych