Forum PCLab.pl: Ryzen 1600 Problem z OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 1600 Problem z OC

#1 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 13:55

Cześć,
Mam problem z OC mojego Ryzena. Ni w ząb nie idzie nic z nim zrobić. Chciałem pójść na łatwiznę i podkręcić trochę przez program AMD Ryzen Master. Wszystko wysypuje się nawet po jakimkolwiek minimalnym podkręceniu.
Trochę wypadłem z obiegu i jestem technologicznie w tyle. Kiedyś C2D i Xeona kręciłem bez problemu. Płytę mam trochę słabą ale na jakieś podstawowe OC powinna być ok.

Mój PC
CPU:: Ryzen 5 1600
GPU: MSI Gtx 1060 Gaming X 6GB
Mobo: MSI B450M Gaming Plus
Ram: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB (2x8GB) ,3000MHz, CL16
Chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 HE1224

Może ktoś ma taki set i zasugeruje coś.

#2 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 14:13

C2D ?
PDC to było dopiero i modele E2140 i 2160...łezka się kręci w oku :D

AMD Ryzen Master mi się też wysypywał

Mam też tego cepa i proponuje kręcenie na początek mnożnikiem,mi idzie na 3,9GHz i napięcie na AUTO

Próbuj


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 06 Październik 2019 - 14:19


#3 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 14:26

Ok, a co z pamięcią? Nie ruszać jej na razie?

#4 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 14:28

Zostaw póki co w spokoju...testuj OC...

#5 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 14:45

O faktycznie. Mnożnikiem samym idzie bez problemu. Mam na 3.8GHz i teraz test odpalam. Jednak trzeba było ten AMD Ryzen Master z daleka omijać. Bo się naczytałem, że taki super więc grzebanie w UEFI sobie odpuściłem. Założyłem, że może z moją sztuką jest coś nie tak albo pamięć na nic nie pozwala.

#6 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 14:47

:thumbup:
AMD Ryzen Master jest jakieś porąbane albo ma jakieś błędy...lepiej kręcić w biosie

#7 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 14:52

Ok, 15 minutowy test przechodzi bez problemu (temp. CPU 63C). Póżniej odpalę godzinny i jak będzie stabilnie to chyba trzeba coś z tym napięciem zrobić bo na auto to chyba niespecjalnie tak na stałe zostawić.

Ten post był edytowany przez barteks1234 dnia: 06 Październik 2019 - 14:53


#8 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 14:53

Czemu nie na AUTO skoro jest niskie?
Ile u Ciebie ustawia płyta?

#9 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 16:17

1,25V . Bo wydaje mi sieę, że automatycznie, moze podawać wyższe napiecie niż jest potrzeba.

Ten post był edytowany przez barteks1234 dnia: 06 Październik 2019 - 16:19


#10 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 16:28

Podobnie jest i u mnie więc chodzi na AUTO

#11 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 16:36

W OCCT dobija do 65 stopni. Nie ma błędów. Zwiększam do 3.9 GHz
Dodam tylko, że wentylatory mam na minimum poustawiane. Jest tylko delikatny szum także chyba z temperaturą nie jest źle

Ten post był edytowany przez barteks1234 dnia: 06 Październik 2019 - 16:39


#12 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 16:43

Ja poprzestałem na 3.9 GHz

Próbuj

#13 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 16:44

3.9 byłoby ok. Na 3.8 po godzinnym teście w OCCT temperatura na sekcji zasilania wynosi 56 stopni.

A co z samą pamięcią? Ruszać ją jakoś? bo pracuje ustawiona na 2800 MHz

Ten post był edytowany przez barteks1234 dnia: 06 Październik 2019 - 16:45


#14 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 06 Październik 2019 - 16:49

Zmień na 3000MHz

#15 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 06 Październik 2019 - 16:58

Tak też zrobiłem.

Musiałem też wrócić do 3.8 GHz. Wyżej się wysypuje.
Dziękuję za pomoc :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   barteks1234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 17

Napisany 09 Październik 2019 - 09:50

Ok, mam stabilne 3.8GHz ale przy napięciu na auto 1.25V.
Czy to jest dobra wartość czy śmiało można zejść niżej z napięciem przestawiając je ręcznie?

Druga sprawa to zerknąłem na Ryzeny 2600. Warto byłoby sprzedać swój i dołożyć te 150 zł za używkę drugiej generacji?

#17 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3162
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 09 Październik 2019 - 10:05

Zobacz postbarteks1234, o 09 Październik 2019 - 10:50, napisał(a):

Ok, mam stabilne 3.8GHz ale przy napięciu na auto 1.25V.
Czy to jest dobra wartość czy śmiało można zejść niżej z napięciem przestawiając je ręcznie?

Druga sprawa to zerknąłem na Ryzeny 2600. Warto byłoby sprzedać swój i dołożyć te 150 zł za używkę drugiej generacji?

Takie napięcie jest śmiesznie niskie możesz sporo wyżej mu zapodać, co do wymiany na 2600 powiem tak na 2600 możesz zrobić 4.2ghz a na 1600 zatrzymasz się w 90% przypadków na 3.9

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 09 Październik 2019 - 10:07


#18 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 09 Październik 2019 - 15:47

Zobacz postbarteks1234, o 09 Październik 2019 - 10:50, napisał(a):

Ok, mam stabilne 3.8GHz ale przy napięciu na auto 1.25V.
Czy to jest dobra wartość czy śmiało można zejść niżej z napięciem przestawiając je ręcznie?

Druga sprawa to zerknąłem na Ryzeny 2600. Warto byłoby sprzedać swój i dołożyć te 150 zł za używkę drugiej generacji?

Też miałem taką rozkminę i nie ma to sensu

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 09 Październik 2019 - 15:47


#19 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1794
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 10 Październik 2019 - 10:17

Ryzen 1600 i 2600 w "zegar vs zegar" to ok.5-10% na korzyść 2600
2600 4,2GHz vs 1600 3,9 GHz może być co najwyżej 10-12% różnicy na korzyść 2600

#20 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12103
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 13 Październik 2019 - 20:08

I co zmieniasz cepa?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych