Forum PCLab.pl: Problemy z komputerem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z komputerem chyba przez "zabawę" z antywirusami Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 08 Październik 2019 - 21:34

Mam bardzo stary komputer i ponownie zaczął mi szwankować. Mulić itp. Wydaje mi się, że to przez "zabawę" z antywirusami. Ostatnio różne sobie wypróbowywałem aż w końcu zachciało mi się sprawdzić ten windowsowski. Więc zacząłem korzystać tylko z niego, lecz niestety po dwóch dniach znacznie obniżyła się jakoś pracy mojego staruszka. Zwolnił, dłużej ściągał potrzebne mi dokumenty. Postanowiłem ponownie zawitać tutaj na forum i poprosić o pomoc.

Całkiem możliwe też, że to nie sprawka programów czy antywirusów, ale po prostu wieku i eksploatacji maszyny. Będę jednak rad, jeżeli ktoś postanowi mi pomóc.

Adwcleaner nic nie wykrył.

Podaję logi po przeskanowaniu programem FRST64:

FRST: http://www.wklejto.pl/770912

Addition: http://www.wklejto.pl/770913

Shortcut: http://www.wklejto.pl/770914

Da się coś z tym zrobić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4324
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 09 Październik 2019 - 13:48

1. Całkowicie wyłącz Windows Defender - klik.
2. Zainstaluj Pandę Free Antivirusa.
3. Wyczyść ślady oraz rejestr CCleanerem.
4. Użyj narzędzia "czyszczenie dysku" > oczyść pliki systemowe - zaznacz wszystko i usuń.
5. Defragmentuj dyski
6. Wyłącz zbędne usługi i procesy
7. Używaj przeglądarki Chrome lub Opera

#3 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3207
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 09 Październik 2019 - 17:56

Uruchom FRST a następnie (poprzez skrót klawiszowy CTRL + Y) otwórz notatnik systemowy. Wklej w nim poniższą zawartość:

AS: ESET Security (Enabled - Up to date) {577C8ED3-C22B-48D4-E5E0-298D0463E6CD}
ContextMenuHandlers1: [ANotepad++64] -> {B298D29A-A6ED-11DE-BA8C-A68E55D89593} =>  -> Brak pliku
ContextMenuHandlers1: [BriefcaseMenu] -> {85BBD920-42A0-1069-A2E4-08002B30309D} =>  -> Brak pliku
ContextMenuHandlers2: [DaemonShellExtDriveLite] -> [CC]{C06369D6-E77D-4626-9656-1256312BD576} =>  -> Brak pliku
ContextMenuHandlers3: [{4A7C4306-57E0-4C0C-83A9-78C1528F618C}] -> {4A7C4306-57E0-4C0C-83A9-78C1528F618C} =>  -> Brak pliku
ContextMenuHandlers6: [BriefcaseMenu] -> {85BBD920-42A0-1069-A2E4-08002B30309D} =>  -> Brak pliku
HKLM\...\StartupApproved\Run: => "WinZip UN"
CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [ofoeigeaodhbjogdigckajfhjbonaofg] - hxxps://clients2.google.com/service/update2/crx
OPR Extension: (Brak nazwy) - C:\Users\Marcin\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable\Extensions\cnpeghmjdfdmneiljeibjnemfdkojdhl [2019-08-18]
S2 KMService; C:\WINDOWS\SysWOW64\srvany.exe [8192 2018-12-17] () [Brak podpisu cyfrowego]
C:\WINDOWS\SysWOW64\srvany.exe
2019-09-24 22:35 - 2019-09-24 23:15 - 000000000 ____D C:\ProgramData\Kaspersky Lab
2019-09-15 20:36 - 2019-09-24 22:33 - 000000000 ____D C:\ProgramData\Kaspersky Lab Setup Files
EmptyTemp:

Poprzez skrót klawiszowy CTRL + S (albo przez Plik -> Zapisz) zapisz zmiany w notatniku a następnie w FRST kliknij na Napraw. Na zakończenie naprawy FRST poprosi o restart systemu.
Podczas skanowania w FRST było znaczne użycie ramu:

Cytuj

Procent pamięci w użyciu: 87%


więc to też wpływa na mniejszą responsywność systemu.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 09 Październik 2019 - 17:59


#4 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 09 Październik 2019 - 23:00

Zobacz postomkar, o 09 Październik 2019 - 13:48, napisał(a):

1. Całkowicie wyłącz Windows Defender - klik.
2. Zainstaluj Pandę Free Antivirusa.
3. Wyczyść ślady oraz rejestr CCleanerem.
4. Użyj narzędzia "czyszczenie dysku" > oczyść pliki systemowe - zaznacz wszystko i usuń.
5. Defragmentuj dyski
6. Wyłącz zbędne usługi i procesy
7. Używaj przeglądarki Chrome lub Opera

Omkar, bardzo serdecznie dziękuję za rady, ale dlaczego akurat Panda Free (bo najlżejszy?). A jeżeli chodzi o ustawienia CCleanera to używać tych, jakie zaleca program czy można coś pozmieniać?

Zobacz posttoska78, o 09 Październik 2019 - 17:56, napisał(a):

więc to też wpływa na mniejszą responsywność systemu.

Bardzo Ci dziękuję Toska78 za poradę, ale tak się zastanawiam czy ta awaria, i te zużycie ramu nie wypływa już ze starości komputera? Być może jest to jednym z elementów obniżonego działania mojego komputera?

#5 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4324
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 10 Październik 2019 - 07:07

Zobacz postWilczekstepowy, o 10 Październik 2019 - 00:00, napisał(a):

Omkar, bardzo serdecznie dziękuję za rady, ale dlaczego akurat Panda Free (bo najlżejszy?). A jeżeli chodzi o ustawienia CCleanera to używać tych, jakie zaleca program czy można coś pozmieniać?


Tak, Panda Dome jest zdecydowanie najlżejsza (wyłącz w niej reklamy).
W CCleanerze włącz wszystko w czyszczeniu niestandardowym - system Windows i aplikacje poza "zapisane hasła", "hasła sieciowe", "wymaż dane z wolnej przestrzeni dyskowej".
W podstawowych ustawieniach zaznacz "bezpieczne usuwanie pliku" > wymarz alternatywne strumienie danych, wymaż końcówki klastrów, wymaż dane z wolnej przestrzeni MFT.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 10 Październik 2019 - 07:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3207
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 10 Październik 2019 - 07:12

Zobacz postWilczekstepowy, o 10 Październik 2019 - 00:00, napisał(a):

ale tak się zastanawiam czy ta awaria, i te zużycie ramu nie wypływa już ze starości komputera? Być może jest to jednym z elementów obniżonego działania mojego komputera?

Masz trochę programów w autostarcie i tylko 3,5GB ramu więc to też może powodować że po uruchomieniu kilkunastu zakładek chrome'a robi się nieciekawie z ilością dostępnego ramu. Możesz sprawdzić czy uruchomienie systemu w trybie czystego rozruchu wpłynie zauważalnie na większy komfort podczas korzystania z chrome'a lub opery Mój link.

Też mam kompa na starą podstawkę (S775) i przy 8GB ramu powyłączałem właściwie wszystkie niepotrzebne programy i usługi z autostartu dla szybszego rozruchu systemu (nie mam SSD):

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 10 Październik 2019 - 07:20


#7 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 10 Październik 2019 - 21:52

W sumie nie mam takich problemów z obsługą chrome czy opery, czy też nawet z uruchomianiem komputera, ale bardziej z ściąganiem jakiś plików z poczty (załączników), czy też z zamykaniem komputera. Trwa to kilka grubych minut. Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Do wszelkich porad się zastosowałem lecz niestety nie przyniosło to pozytywnego rozwiązania.

Ten post był edytowany przez Wilczekstepowy dnia: 10 Październik 2019 - 23:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4324
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 11 Październik 2019 - 06:22

cmd (jako administrator)

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow
restart

Jeśli nie pomoże, to wypróbuj programu Tweaking.com - Windows Repair Free.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 11 Październik 2019 - 06:25


#9 Użytkownik jest niedostępny   Wilczekstepowy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: Nd, 28 Kwi 13

Napisany 11 Październik 2019 - 17:42

Zobacz postomkar, o 11 Październik 2019 - 06:22, napisał(a):

cmd (jako administrator)

Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow
restart

Jeśli nie pomoże, to wypróbuj programu Tweaking.com - Windows Repair Free.

Omkar, tej Twojej pierwszej porady nie potrafiłem zrealizować. A co do tego programu to coś porobił, porobił i uruchomił mi komputer w trybie awaryjnym. Zaraz zrestartuję i zobaczę czy jest jakaś różnica.

#10 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4324
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 11 Październik 2019 - 21:04

Wpisujesz w wyszukiwarce z lewym rogu ekranu cmd.
Uruchamiasz z prawokliku jako administrator i następnie po kolei wpisujesz komendy czekając na zakończenie działań.
Po ostatnim działaniu, które potrawa najdłużej, restartujesz komputer.

Ten post był edytowany przez omkar dnia: 11 Październik 2019 - 21:04


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych