Forum PCLab.pl: Windows 10 zniknął po instalacji linuxa ze zbootowanego pendriva - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 10 zniknął po instalacji linuxa ze zbootowanego pendriva Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   TED1999 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 20:39

tak jak w temacie. zainstalowałem linuxa ze zbootowanego pendriva na laptopie. Po odłączeniu pendriva chciałem uruchomić windowsa, wszedłem do biosu i wybrałem poprzednią opcje. komputer się nie uruchamia. Prosze o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 728
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Październik 2019 - 21:07

naprawić windowsowy boot-loader za pomocą instalki
https://winiso.pl/po...boot-record-mbr
https://support.micr...-startup-issues

#3 Użytkownik jest niedostępny   TED1999 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 21:15

Jak nie mam płyty instalacyjnej windowsa, to musze pobrać system na pendriva, aby uruchomić to narzędzie?

#4 Użytkownik jest niedostępny   IIIdfx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Nd, 23 Lut 14

Napisany 14 Październik 2019 - 02:47

Nie jestem ekspertem ale postaram się pomóc. Rozumiem, że linux działa tylko windowsa nie ma w grub. Ciekawe jeszcze jaki linux :) Moja skromna solucja: pod linuxem pobierz os-prober potem w konsoli wklep
os-prober
a następnie
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
u mnie działa jest gentoo i windows 10 normalnie :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych