Forum PCLab.pl: Komputer zacina się po wymianie procesora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer zacina się po wymianie procesora

#1 Użytkownik jest niedostępny   baronek007 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 10 Październik 2019 - 00:04

Witam!

Parę dni temu wymieniłem procesor z ryzena 5 1600 na ryzen 5 3600. Problem polega na tym, że nie mogę włączyć przeglądarki i gier w tym samym momencie, bo prowadzi to do zacinania się komputera do tego stopnia że ekran co chwile się zawiesza i nie da się zamknąć żadnego z okien. Nawet ekran wyłączania kręci się w nieskończoność i komputer nie chce się wyłączyć. Dzieje się tak tylko przy odpaleniu Chromu i jakiejkolwiek gry. Same gry działają bez zarzutu, przeglądarka i inne aplikacje w tle - też. Jednak odpalenie wszystkiego na raz skutkuje zacinaniem się i koniecznością resetu komputera. Nie miałem takiego problemu ze starym procesorem i nie bardzo wiem co może być przyczyną takiego zachowania. Posiadam płytę główną ASRock AB350 Pro4 i BIOs zaktualizowałem zgodnie z instrukcjami. Do tego 16 GB ramu cl15 2400 Mhz i RTX 2070. Pracę procesora monitoruję CPUID HWmonitorem i temperatury są w porządku, podczas zacinania się komputera nie było żadnych dziwnych zachowań od strony procesora. Sprawdziłem też komputer od strony wirusów i jest czysty.

Czy ktoś z was spotkał się z takim zachowaniem komputera i czy ma na to jakieś rozwiązanie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1708
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 10 Październik 2019 - 00:30

masz ssd czy hdd ? może postawiłeś na nowo system i sie robi aktualizacja ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   lsotdw 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: So, 01 Cze 19

Napisany 10 Październik 2019 - 01:04

https://www.reddit.c...roblems_at_all/

Spróbuj podnieść częstotliwość ramu na +3000.

#4 Użytkownik jest niedostępny   baronek007 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 10 Październik 2019 - 11:31

System na ssd, reszta na hdd. Nie ma żadnej aktualizacji. Ram chciałem kupić właśnie 3000mhz 16 GB. Jednak zastanawia mnie czy roznica ledwie tych 600 MHz w ramie skutkowałaby takimi zacięciami? Patrząc na menadżer zadań kiedy komputer zaczął się zawieszać użycie ramu było ledwie 6gb/16.

#5 Użytkownik jest niedostępny   baronek007 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 10 Październik 2019 - 19:11

Po ustawieniu na 3000 mhz komputer nie włącza się i po kilku próbach sam resetuje do 2133mhz. Taką wartość miałem wcześniej zamiast 2400. Po ustawieniu 2400, czyli taktowaniu tych kości komputer potrzebuje 2 prób żeby się włączyć. Czy to wystarczający dowód na to że po wymianie Ramu problem najpewniej zniknie? Co prawda sprawdziłem Ram tym windowsowym testem i nie wykazał żadnych błędów, jednak nie mam pomysłu na to co jest nie tak z komputerem.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 11 Październik 2019 - 07:54

W momencie kiedy wymieniłem 1060 na 1080 poszedł mi 600W zasilacz zalmana. Komp się odpalił na nowym po kilku próbach. Nie mogłem niestety ustawić ramu na wyżej niż 2133. Zmień bios na inny, bo albo masz mega niekombatybilność, albo bios może być problemem. Wiem, że problem wziął się z innych działań, ale może pomoże.

#7 Użytkownik jest niedostępny   baronek007 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 15:07

Jutro odbieram nowy ram z 3000 mhz. Zobaczę czy po jego wymianie coś się zmieni. Jeśli nie, wtedy zaczne kombinować.

#8 Użytkownik jest niedostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 11 Październik 2019 - 20:56

Rozumiem ze formata zrobiłeś? Bo to obowiązek po zmianie sprzętu na nowy... Pamiętaj że sterowniki instalują się pod dany sprzęt więc jeśli nie to wina leży po stronie systemu 😈czyli format

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych