Forum PCLab.pl: Jak zablokować dostęp do sieci bezprzewodowej? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zablokować dostęp do sieci bezprzewodowej? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 11:12

Witam, problem jest w tym, ze podłączyłem neta bezprzewodowego i prędkość wyświetlania stron i ściągania plików nie jest taka jak powinna. Czasmi miewałem lepszą na modemie przez 0202122 :P. Jak mogę zablokować dostęp do mojego routera?? Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sabathus Ikona

  • Chicken lover
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 794
  • Dołączył: Cz, 30 Wrz 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 11:42

Zobacz postlichten, o 30 Styczeń 2006, 11:12, napisał(a):

Witam, problem jest w tym, ze podłączyłem neta bezprzewodowego i prędkość wyświetlania stron i ściągania plików nie jest taka jak powinna. Czasmi miewałem lepszą na modemie przez 0202122 :P. Jak mogę zablokować dostęp do mojego routera?? Z góry dziękuję za pomoc.

Na routerze powinna być możliwość włączenia szyfrowania połaczenia albo funkcja pozwalająca na podłączenie tylko marty z określonym MAC adresem. :hmm:

#3 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 12:09

Zobacz postSabathus, o 30 Styczeń 2006, 12:42, napisał(a):

Na routerze powinna być możliwość włączenia szyfrowania połaczenia albo funkcja pozwalająca na podłączenie tylko marty z określonym MAC adresem. :hmm:

A wiesz może Sabathus jak wyświetlić listę kompów które są podłączone do mojej sieci?? aha btw nie mam dostępu do routera bo jest to sieć przez dostawcę netu w Belfaście właśnie tu jestem :P. nie mozge w ogóle dostać listy może wiesz jak. bo niedawno przesiadłe sie na xp. wcześniej 98 rulez no i za bardzo eszcze nie rozeznałem sie w systemie :/

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sabathus Ikona

  • Chicken lover
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 794
  • Dołączył: Cz, 30 Wrz 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 12:14

Zobacz postlichten, o 30 Styczeń 2006, 12:09, napisał(a):

A wiesz może Sabathus jak wyświetlić listę kompów które są podłączone do mojej sieci?? aha btw nie mam dostępu do routera bo jest to sieć przez dostawcę netu w Belfaście właśnie tu jestem :P. nie mozge w ogóle dostać listy może wiesz jak. bo niedawno przesiadłe sie na xp. wcześniej 98 rulez no i za bardzo eszcze nie rozeznałem sie w systemie :/

Aaaa.... Myślałem że masz swój router którym rozdzielasz sygnał. Jeśłi router stoi u usługodawcy to raczej będzie problem z dostaniem się do niego.
W przypadku problemów z prędkośią zwróć się do ich pomocy trechnicznej bo nie sądzę żebyś coś sam wykombinował.
Chyba że piszesz o ściąganiu z sieci przez p2p?

#5 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 12:28

Zobacz postSabathus, o 30 Styczeń 2006, 13:14, napisał(a):

Aaaa.... Myślałem że masz swój router którym rozdzielasz sygnał. Jeśłi router stoi u usługodawcy to raczej będzie problem z dostaniem się do niego.
W przypadku problemów z prędkośią zwróć się do ich pomocy trechnicznej bo nie sądzę żebyś coś sam wykombinował.
Chyba że piszesz o ściąganiu z sieci przez p2p?

sorki za zamieszanie...
po pierwsze primo. router jest u mnie w mieszkaniu ale nie mam do niego dostępu bo jest bezprzewodowy.
po drugie primo. ja jestem połączony przez adapter lub kartę usb jak kto woli.
po trzecie p2p też ale przede wszystkim chodzi mi www bo mi strasznie muli.
nie moge znaleźć nic gdzie mógłbym wpisac mac mojej karty.
Jak moge wyświetlic liste uzytkowników którzy korzystają z mojego routera? jesłi w ogóle mogę... dzięk ijeszcze raz i sory za zamieszanie ale jeszcze jestem trochę "wczorajszy" :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sabathus Ikona

  • Chicken lover
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 794
  • Dołączył: Cz, 30 Wrz 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 13:01

Jeśli masz router w domu to powinieneś mieć możliwość wejść na niego poprzez stronę WWW ( przynajmniej tak ma większość routerów ).
Po wejściu na router powinna być opcja ( przeważnie w menu ) Wireless a w niej coś o dostępie.
Powiedz może jaki masz router a znajde jego instrukcję i napiszę co dokładnie zrobić.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Klimu Ikona

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3589
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 03

Napisany 30 Styczeń 2006 - 15:51

Spróbuj http://192.168.1.1

#8 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS Ikona

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 9310
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 30 Styczeń 2006 - 17:44

Zobacz postlichten, o 30 Styczeń 2006, 12:28, napisał(a):

sorki za zamieszanie...
po pierwsze primo. router jest u mnie w mieszkaniu ale nie mam do niego dostępu bo jest bezprzewodowy.

Czy bezprzewodowy czy przewodowy malo wazne, podlanczasz sie pod niego, obsluguje Cie jako klienta, daloby sie na niego zalogowac ale sie nie zalogujesz, piszesz ze to nie Twoj router tylko providera. Na sto procent sa pozakladane hasla by nie mozna bylo sobie ot tak na niego wejsc... provider moze.

Cytuj

po drugie primo. ja jestem połączony przez adapter lub kartę usb jak kto woli.

Klient, AP-routera.

Cytuj

po trzecie p2p też ale przede wszystkim chodzi mi www bo mi strasznie muli.

Skoro muli to polaczenie AP-C<>AP albo SBR<>SBR albo SBR<>MBR albo WDS<>WDS mu siada. Watpie by na routerze celowo tak przyblokowal by "mulilo", po prostu "most radiowy" mu nie wyrabia, albo za duzo userow albo za slabego linka ma. Najlepiej jakby postawil lacze tam gdzie jest router albo stworzyl "baze-samorobke", postawil squida, chociaz on by odciazyl siec "ladujac" sobie cache www.

Cytuj

nie moge znaleźć nic gdzie mógłbym wpisac mac mojej karty.

Nie zmieniaj MACa karty, zrobisz sobie "kuku" - mozesz dostac kare za taki numer albo wyleciec z sieci.

Cytuj

Jak moge wyświetlic liste uzytkowników którzy korzystają z mojego routera? jesłi w ogóle mogę... dzięk ijeszcze raz i sory za zamieszanie ale jeszcze jestem trochę "wczorajszy" :P

Wyswietlisz tylko cala siec, tylko poprzez wejscie na router albo z poziomu serwera sieci mialbys dostep do czegos takiego.
By zobaczyc kto jest w sieci... start>>>uruchom>>>wpisac CMD>>>wpisac ARP -A

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 30 Styczeń 2006 - 17:45


#9 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 30 Styczeń 2006 - 22:24

Zobacz postSabathus, o 30 Styczeń 2006, 14:01, napisał(a):

Jeśli masz router w domu to powinieneś mieć możliwość wejść na niego poprzez stronę WWW ( przynajmniej tak ma większość routerów ).
Po wejściu na router powinna być opcja ( przeważnie w menu ) Wireless a w niej coś o dostępie.
Powiedz może jaki masz router a znajde jego instrukcję i napiszę co dokładnie zrobić.

to jest router motoroli

Zobacz postRyszardGTS, o 30 Styczeń 2006, 18:44, napisał(a):

Klient, AP-routera.
Skoro muli to polaczenie AP-C<>AP albo SBR<>SBR albo SBR<>MBR albo WDS<>WDS mu siada. Watpie by na routerze celowo tak przyblokowal by "mulilo", po prostu "most radiowy" mu nie wyrabia, albo za duzo userow

dokładnie jest za dużo userów bo jest to bezprzewodówka to każdy w promieniu 150m może ściągać ode mnie. Dlatego potrzebuję zablokować adresy ip innych poza moim do routera.

Zobacz postKlimu, o 30 Styczeń 2006, 16:51, napisał(a):


sorki ale nie wchodzi ten link... :/

#10 Użytkownik jest niedostępny   wiegul Ikona

  • Tytuł / Ranga użytkownika
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 21560
  • Dołączył: Cz, 19 Wrz 02

Napisany 31 Styczeń 2006 - 01:19

możesz powiedziec, po co dostałeś routerka a nie acces pointa?
routera nie daje się dla jednej osoby, jeśli chcesz uzyskac do niego dostep, to raczej żeby komuś zaszkodzić aniżeli sobie pomóc
jak uważasz że urządzenie jest źle skonfigurowane, to zgłos to isp
po tym że chciałes zmieniac mac adres, nie masz dostepu do sieci i chcesz go uzyskac, więc po co biadolisz że sieć muli?

#11 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 31 Styczeń 2006 - 13:51

Zobacz postwiegul, o 31 Styczeń 2006, 02:19, napisał(a):

możesz powiedziec, po co dostałeś routerka a nie acces pointa?
routera nie daje się dla jednej osoby, jeśli chcesz uzyskac do niego dostep, to raczej żeby komuś zaszkodzić aniżeli sobie pomóc
jak uważasz że urządzenie jest źle skonfigurowane, to zgłos to isp
po tym że chciałes zmieniac mac adres, nie masz dostepu do sieci i chcesz go uzyskac, więc po co biadolisz że sieć muli?

nie biadolę tylko grzecznie proszę o pomoc, a poza tym sieć muli bo ktoś mi sięna lewo podpina pod mój transfer... i chcę wiedzieć jak zablokować jego ip nic więcej. Wiec po co się do mnie przywalasz? Nie chcesz, nie możesz lub nie potrafisz pomóc to się chociaż nie czepiaj. A jak czerpiesz z tego niepohamowaną przyjemność to wejdźna czata i zbluzgaj kogoś..
Z metodologicznym pozdrowieniem,
lichten

#12 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS Ikona

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 9310
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 31 Styczeń 2006 - 17:35

Zobacz postlichten, o 30 Styczeń 2006, 22:24, napisał(a):

sorki ale nie wchodzi ten link... :/


To jest router wewnatrz sieci jak sadze, serwer<>twoj router<>ty... no to kurde ladnie bo moze miec kazdy prawie dostepny adres. Nawet podsiec na ktorej siedzisz moze byc zmieniona, przykladowo router siedzi na podsieci "70" a Ty bedziesz siedzial na "23" albo "50" albo "xx" cokolwiek :)

Hmmmm... sprobuj tak...
start<>uruchom<>wpisz "cmd<>wpisz "arp -a"
albo
start<>uruchom<>wpisz "cmd"<>wpisz "tracert www.onet.pl" albo inna strone
moze wyswietli Ci "przejscie przez niego".

Z tego co rozumiem to ten router to jest tylko na potrzeby Twojego przylacza klienckiego? - no to kurde zarzadaj dostepu do niego od providera badz tez zarzadaj by ustawil w nim "allow only" i tu Twoj MAC sieciowki.

Ludzie sie przylanczaja do Ciebie? - to co provider Ci postawil? dookola? sektora? :lol2: powinna byc kierunkowa yaga/parabola/panel wtedy mniejsze szanse sa na podpiecie na dziko... chociaz do paraboli to nawet "od tylu" sie podlacze ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:10

Zobacz postRyszardGTS, o 31 Styczeń 2006, 18:35, napisał(a):

Hmmmm... sprobuj tak...
start<>uruchom<>wpisz "cmd<>wpisz "arp -a"
albo
start<>uruchom<>wpisz "cmd"<>wpisz "tracert www.onet.pl" albo inna strone
moze wyswietli Ci "przejscie przez niego".


Ludzie sie przylanczaja do Ciebie? - to co provider Ci postawil? dookola? sektora? :lol2: powinna byc kierunkowa yaga/parabola/panel wtedy mniejsze szanse sa na podpiecie na dziko... chociaz do paraboli to nawet "od tylu" sie podlacze ;)

no więc tak:
- router jest tylko na potrzeby moje ale tutaj ustawienia domyslne są takie że każdy kto ma adapter bezprzewodowy może się podpiąć do Twojej sieci. bo przeważnie ludzie mają więcej niż jeden komp na chacie więc widzisz że to nie ma sensu gdyż ludzie tu są zbyt głupi żeby wchodzić w jakiekolwiek ustawienia i zamęczyliby ludzi z customer service ;)
- próbowałem tracerta i oto co mi wyskoczyło: "dslmodem.domain.actdsltmp [moj ip]" reszta na 30 "upłyną limit żadania czasu" i ostatni onet.pl
dzięki za poradę ale własnie sam wpadłem na to żeby zadzwonić i uzyskać dostęp do routera ;) i już mam ale teraz pojawił się inny problem... :E :/

otóż: wpisałem adres mac karty i jest nawet opcja żeby zablokować poszczególne adresy ip kompów które korzystają z mojej sieci, ale :( korzystając z arp -a wyświetla tylko moje ip i nic więcej? jak mogę jeszcze w inny sposób dostać listę ip korzystających z mojego routera? bo na panelu jest tylko WEB activity log. pokazuje tylko niby moje ip ale stron www jest masa i wskakują nowe z każdym odświeżeniem listy (co 10sec) HELP...

#14 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS Ikona

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 9310
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:25

Zobacz postlichten, o 31 Styczeń 2006, 18:10, napisał(a):

otóż: wpisałem adres mac karty i jest nawet opcja żeby zablokować poszczególne adresy ip kompów które korzystają z mojej sieci, ale :( korzystając z arp -a wyświetla tylko moje ip i nic więcej? jak mogę jeszcze w inny sposób dostać listę ip korzystających z mojego routera? bo na panelu jest tylko WEB activity log. pokazuje tylko niby moje ip ale stron www jest masa i wskakują nowe z każdym odświeżeniem listy (co 10sec) HELP...


No wlasnie gdzies tam w "wireless clients" sa ludzie ktorzy sie do Ciebie przylaczyli, blokuj ich rowno, jednego za drugim, na poczatku jest zabawy, ale po chwili wszystkich zablokujesz - typowy router/AP ma chyba cos kolo 199 miejsc na blokady wiec sporo.

Rowniez.. gdzies w czelusciach biosu tego routera powinno byc "allow only MACs", wstukaj MACki sieciowek ktore chcesz by mialy dostep i po sprawie - czasami ta opcja robi problemy [w dlinkach albo planetach]... NIE WIEM DLACZEGO.

Acha i mozesz sobie zmienic podsiec, na jakas tam 192.168.66.xx, i oczywiscie wylacz DHCP, wstukuj recznie IPki swojej "nowej" podsieci.

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 31 Styczeń 2006 - 18:27


#15 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:29

Zobacz postRyszardGTS, o 31 Styczeń 2006, 19:25, napisał(a):

No wlasnie gdzies tam w "wireless clients" sa ludzie ktorzy sie do Ciebie przylaczyli, blokuj ich rowno, jednego za drugim, na poczatku jest zabawy, ale po chwili wszystkich zablokujesz - typowy router/AP ma chyba cos kolo 199 miejsc na blokady wiec sporo.

Rowniez.. gdzies w czelusciach biosu tego routera powinno byc "allow only MACs", wstukaj MACki sieciowek ktore chcesz by mialy dostep i po sprawie - czasami ta opcja robi problemy [w dlinkach albo planetach]... NIE WIEM DLACZEGO.

niestety nie jest to takie proste... :(:( jak napisałem wcześniej jest tylko WEB ACTIVITY LOG który wyświetla tylko moje ip (brama domyślna) i nic więcej ale pojawiają się adresy stron na które nie wchodzę. i niestety nie mam listy maców ani adresów ip innych niż mój :( masz jeszcze jakiś pomysł. btw menu routera znam na pamięc już :( :lol2:

#16 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS Ikona

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 9310
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:37

Zobacz postlichten, o 31 Styczeń 2006, 18:29, napisał(a):

niestety nie jest to takie proste... :(:( jak napisałem wcześniej jest tylko WEB ACTIVITY LOG który wyświetla tylko moje ip (brama domyślna) i nic więcej ale pojawiają się adresy stron na które nie wchodzę. i niestety nie mam listy maców ani adresów ip innych niż mój :( masz jeszcze jakiś pomysł. btw menu routera znam na pamięc już :( :lol2:


Kiszka jak nie pokazuje klientow, "po" wirelesie.

Hmm... skoro nie wiesz kogo banowac, nie masz zadnych danych to jedyne co moge napisac to stworzenie wlasnej podsieci bez DHCP z recznym wstukiwaniem IPkow... no ale jak tego tez nie bedzie to hmmm "MATEI" jakby to powiedzal "Bolo" do "Van Damma" w "Krwawym sporcie" :E


ps. Jak nie bedziesz mogl nic poradzic, zablokowac tych natretow to wal do providera i opisz problem ze "nie po to place za to i za tamto by jakies losie mi sie na lewo podpinaly bo panstwo nie umiecie zabezpieczyc mojego przylacza przed wlamaniami z zewnatrz, place? zadam!".

#17 Użytkownik jest niedostępny   lichten Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 04

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:42

Zobacz postRyszardGTS, o 31 Styczeń 2006, 19:37, napisał(a):

Kiszka jak nie pokazuje klientow, "po" wirelesie.

Hmm... skoro nie wiesz kogo banowac, nie masz zadnych danych to jedyne co moge napisac to stworzenie wlasnej podsieci bez DHCP z recznym wstukiwaniem IPkow... no ale jak tego tez nie bedzie to hmmm "MATEI" jakby to powiedzal "Bolo" do "Van Damma" w "Krwawym sporcie" :E
ps. Jak nie bedziesz mogl nic poradzic, zablokowac tych natretow to wal do providera i opisz problem ze "nie po to place za to i za tamto by jakies losie mi sie na lewo podpinaly bo panstwo nie umiecie zabezpieczyc mojego przylacza przed wlamaniami z zewnatrz, place? zadam!".

oki dzięki !!
Jak to ktos z Misia powiedział "...lubię Cię Ryśku, bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki..." :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS Ikona

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 9310
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 31 Styczeń 2006 - 18:49

Zobacz postlichten, o 31 Styczeń 2006, 18:42, napisał(a):

"...lubię Cię Ryśku, bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki..." :E


Tja, i duzo pija :lol2: :beerchug:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych