Matura za miesiąc. Ja zdaje z polskiego i angielskiego podstawowy i mat-fiz rozszerzony. Zarówno na matmie jak i fizie można mieć
kalkulator prosty
Z tego co wiem to rok temu kalkulatorem prostym był kalkulator za 3 zł z kiosku z podstawowymi działaniami lub jakiś tani kalkulator biurowy.
W tym roku CKE dała nam dużo luzu
http://cke.edu.pl/in...id=311&Itemid=2
Kalkulator prosty - nie może to być kalkulator, który: rysuje wykresy, rozwiązuje równania, oblicza parametry danych statystycznych
Ok, super, już cieszyłem się że moje Casio fx-95MS pójdzie w ruch a tu klapa

Nazwa FX sugeruje dyskwalifikacje

Kalkulator oblicz równania. Można wpisać parametry trójmianu i poda pierwiastki. Można wpisać współczynniki w układzie równań z dwoma niewiadomymi i poda rozwiązanie. A to pech. Atak sie przyzwyczaiłem do niego. Klepie na nim jak kasjerka w tesco.
No dobra, co zrobić. Pójde na przekór i poszukam najbardziej funkcjonalnego kalkulatora, który jednocześnie będzie sie wpisywał w definicję CKE.
CASIO odpada. Sprawdziłęm na oficjalnej stronie, mój model jest jednym z najgorszych. Teraz każde Casio liczy jakieś równania.
CITIZEN. Tu już coś można znaleźć, model SR135:
Wyjeżdżajcie ze swoimi propozycjami. Nie dajmy się CKE!

Obiecuje że na moją mature przyjde z najbardziej wypaśnym kalkulatorem za któego posiadanie nie będą mogli mnie wyrzucić