Forum PCLab.pl: karta sieciowa request - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

karta sieciowa request pinie potrzebne sterowniki Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 14 Kwiecień 2006 - 23:28

Witam.

Pilnie potrzebuję sterowniki do karty sieciowej request. Nie odsyłajcie mnie tylko na stronę www.request.pl, bo już tam byłem. Nie mogę na necie znaleść sterowników. Jeśli ktoś z Was wie skąd je pobrać, lub ma taką kartę i może mi zgrać te sterowniki to bardzo proszę. Później wyjaśnię o co chodzi.
Liczę na Was.


Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sfinks Ikona

  • Nobody
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20730
  • Dołączył: Cz, 05 Wrz 02

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 00:31

Ale wynalazek zes znalazl :E moze sproboj poszukac po chipsecie :hmm: bo przegladanie googla z haslem reqeust+driver plus cos tam jeszcze to koszmar :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 00:38

No właśnie o to chodzi. Nie da sie zanleść. Niestety dyskietka ze sterami padła. Poradziłem sobei inaczej - wsadziłem kartę realteka :) (Choć ta Request jest na chipie 8139D i też nie powinno być problemów).

Ok wyjaśnię czemu mi się tak śpieszyło.
W nocy miałem małe zwarcie. Spalił się czajnik elektryczny i wywalił bezpieczniki. Po włączeniu bezpieczników okazało się, że komp któty robi mi m.in. za router nie chce się odpalić (milczy, nie wydaje nawet żadnych dźwięków poza szumem wentylatorów i dysków, sądzę że to wina przepięcia i nawet listwa przeciwprzepieciowa sięnie sprawdziła). Sprawdziłem wszystko i okazało się, że "poszła" płyta gówna, pozostałę elementy są ok, no może poza dyskiem twardym, bo teraz działa tylko jako slave, jako master nie jest wykrywany. Przełożyłem tymczasowo płytę z innego kompa i nawet nie pytało o stety do innego sprzętu, tylko do tej karty sieciowej, która de facto przed spaleniem płyty głównej chodziła w tym samym kompie (na starej płycie) na tym samym systemie, więc duże było moje zdziwienie jak system zarządał sterów.

Nadal jednak proszę o te stery, bo będą potrzebne. Napewno ktoś z Was ma taką kartę.


Pozdrawiam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   t4o Ikona

  • maruda jakich malo :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1431
  • Dołączył: Wt, 13 Wrz 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 02:04

a sproboj zainstalowac bele jakie sterowniki do karty opartej na tym chipe

Pozdrawiam
t4o :cool:

#5 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 02:08

Realtek 8139D. Już próbowałem (jedna z pierwszych rzeczy jakie robiłem). Nic to nie daje.


Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez maly_szcz dnia: 15 Kwiecień 2006 - 12:04


#6 Użytkownik jest niedostępny   t4o Ikona

  • maruda jakich malo :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1431
  • Dołączył: Wt, 13 Wrz 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 04:50

zdaje sie karte masz na innym chipsecie...

Pozdrawiam
t4o :cool:

#7 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:04

Nie rób ze mnie już takiego laika. To że na linuksie się nie znam, nie znaczy, że na tym też. Specjalnie ddla Ciebie (zdjęcia niskiej jakości bo robione telefonem):
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Na chipie jest napisane RTL8139D


Pozdrawiam.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kot_Behemot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: So, 28 Lut 04

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:18

Ja mam karte wygadajaca identycznie jak twoja. Moja niestety, albo stety dla mnie, jest realteka- tak mi ja wykrywa, ale na karcie tez mam napis request... :hmm: wiesz co poszukam dyskietki do tego, bo nie uzywalem jej od lat, skocze do matki na kompa jak tylko znajde, i podesle ci na mail. Moze ci to cos pomoze.

edit: Poki co porazka- nie moge znalezc tej dyskietki. Moze jeszcze gdzies to zgralem. Zobacze, jak cos znajde to dam znac.

Ten post był edytowany przez Kot_Behemot dnia: 15 Kwiecień 2006 - 12:29


#9 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:30

Dzięki wielkie :D
No właśnie też mi sie tak wydaje, że powinno ją wykryć jako Realteka, ale tak się nie dzije (wykrywa jako: karta ethernet).


Pozdrawiam.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kot_Behemot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: So, 28 Lut 04

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:39

Mozesz sprobowac to, ale nie wiem czy zadziala, bo jest opisane malo konkretnie:
http://www.request.p...st_lan_card.ZIP

Na jaki system wogole to ma byc?

Ten post był edytowany przez Kot_Behemot dnia: 15 Kwiecień 2006 - 12:39


#11 Użytkownik jest niedostępny   ostoja_jarmark Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 06

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:41

Większość kart tanich to Realteki 8139. Moja karta to Compex RE100TX/WOL, ale pod naklejką na chipie pisze Realtek 8139C. Przecież wszystkie stery są Realteka, tylko producenci, którzy wypuszczają karty dodają wpisy nazw swoich firm, czy modeli opisywanych przez nich.

Ostatnio Realtekw ydał sterowniki (np. autoinstalacja z setupem) 6.41:

http://www.realtek.c...6&Software=True

Auto installation program(support WinXP 64/Win98SE/WinME/Win2K/WinXP ,ver 641)(Submission ID: 1104903) 2006/04/06


Bez problemu wgrywają mi się.

#12 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:45

Kot_Behemot - byłen na tej stronce i jak pisałem na samym początku w pierwszym poście bez rezultatow (nei ma tam sterów dal XP).

ostoja_jarmark - właśnie o to chodzi, że an żadnych sterach od realteka nie chce to ruszyć.


Pozdrawiam.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ostoja_jarmark Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 06

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:48

Zobacz postmaly_szcz, o 15 kwietnia 2006, 13:45, napisał(a):

ostoja_jarmark - właśnie o to chodzi, że an żadnych sterach od realteka nie chce to ruszyć.
Pozdrawiam.


Ręcznie jak wgrywasz to też nie chce? TO dziwne, wydaje mi się, że miesza firmware i coś pewnie namodzili, spóbuj identyfikacji w Everest Home.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Kot_Behemot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: So, 28 Lut 04

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:50

Aaaa, no to mogles pisac od razu, ze chodzi o xp- u mnie motyw jest taki, ze jesli karta sieciowa jest w odpowiednim slocie pci to za cholere nie bedzie dzialac (objawy wlasnie pytanie o sterowniki). Sprobuj zmienic slot i wyszukac stery automatycznie, jesli wogole sie bedzie pytac. Bodajze oba skrajne sa najbardziej prawdopodobne, ze nie beda dzialac bo dziela przerwanie z karta grafiki.
Moze to ci pomoze.

#15 Użytkownik jest niedostępny   ostoja_jarmark Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 06

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:56

Skoro to xp, a on ma swoją bazę sterów to realteki 8139 wykrywa sam. Ręcznie na siłę wgrać i powinno chodzić.

#16 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:58

Tego już tez próbowałęm (byla już w każdym slocie :) ). Zaczynam się zastanawiać, czy nie ucierpiała podczas spalenia się płyty głównej. Poczekam jeszcze na te stery od Ciebie jak znajdziesz. Jak nie ruszy, to pójdzie do kosza.
Dzięki za pomoc.


Pozdrawiam.

#17 Użytkownik jest niedostępny   ostoja_jarmark Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 78
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 06

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:59

A próbowałeś te z strony realteka, nie wgrywają się same?

#18 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 12:59

Zobacz postostoja_jarmark, o 15 kwietnia 2006, 13:56, napisał(a):

Skoro to xp, a on ma swoją bazę sterów to realteki 8139 wykrywa sam. Ręcznie na siłę wgrać i powinno chodzić.

No tak też nie idzie. Nie pamiętam jak ją kiedyś instalwoałem, ale obawiam sie, że karta pójdzie do kosza.


Pozdrawiam.

#19 Użytkownik jest niedostępny   system309 Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 273
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 05

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 13:02

cze ja mam sieciówke tej firmy tylko oparta na chipie 8139 a nie 8139d i win xp sam wykrywa stery Posiadam do niej sterowniki na dyskietce

#20 Użytkownik jest niedostępny   Kot_Behemot Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: So, 28 Lut 04

Napisany 15 Kwiecień 2006 - 13:14

Zobacz postmaly_szcz, o 15 kwietnia 2006, 13:58, napisał(a):

Poczekam jeszcze na te stery od Ciebie jak znajdziesz. Jak nie ruszy, to pójdzie do kosza.


O... to ja i tak przestaje szukac, bo karta nie miala sterownikow do xp na tamtej dyskietce- myslalem, ze potrzebujesz stery do lina albo innego systemu. Jesli nie dziala w zadnym slocie to raczej jest spalona :/.
A sprawdzales w innym komputerze?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych