Forum PCLab.pl: Acer OrbiCam - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Acer OrbiCam Błąd przy zamykaniu systemu Oceń temat: ***** 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   fdy Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 19 Mar 06

Napisany 13 Listopad 2006 - 02:16

Witam,

mam problem z wbudowaną kamerką internetową Acer OrbiCam. Moj model laptopa to Acer Aspire 3690. Gdy kamerka jest włączona w menedżerze urządzeń to laptop nie wyłącza/restartuje się ani nie przechodzi do stau wstrzymania/himernacji. Po wyłączeniu kamerki wszystko jest OK. Czy spotkaliście się z takim problemem? Jak to rozwiązać? Instalacja nowych sterowników ze strony producenta nie pomogła.

Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   fdy Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 19 Mar 06

Napisany 13 Listopad 2006 - 14:32

Heh... wystarczy zadać jakieś konkretne pytanie i od razu widać jaką wiedzę mają userzy forum pclab. Wystarczy napisać o czymś trudniejszym niż o konfiguracji komputera do grania, kartach graficznych itp i już się gubicie... Ehhh... Brak odpowiedzi też jest odpowiedzią.

#3 Użytkownik jest niedostępny   gezzini Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 04

Napisany 25 Listopad 2006 - 00:43

witaj mam ten sam problem z tym samym notebookiem, gdy kamerke zainstaluje, nie mozna zrestartowac wylaczyc komputera, zatrzymuje sie na niebieskim ekranie, gdzie pisze trwa zamykanie systemu...

prosze pomozcie, jaki to problem z ta kamerka, probowalem nowsze sterowniki zainstalowac ze strony acera i dalej sie nie chce wylaczac?

co zrobic?

bogdan - gadu gadu 5472425 lub gezzini@wp.pl

#4 Użytkownik jest niedostępny   gezzini Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 04

Napisany 29 Listopad 2006 - 09:36

problem rozwiazany, starsza wersja programu do kamerki.
jesli ktos nie umie znalezc, niech pisze na maila, przesle.
pozdrawiam

Bogdan ACER aspire 3692 :thumbup:

#5 Użytkownik jest niedostępny   schraptor Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 06

Napisany 07 Grudzień 2006 - 01:37

Witam

A ja mam troche inne rozwiązanie tego problemu:
Link do strony MS
Dla leniwych i nieznajacych angielskiego -> wystarczy wylaczyc opcje zarzadzania energia tego urzadzenia ("Allow the computer to turn off this device to save power" / "Zezwol na wylaczanie tego urzadzenia w celu oszczednosci" lub cos w tym stylu, nie mam wersji PL :Up_to_s: ) i znikaja problemy z restartowaniem/hibernacja/zamykaniem systemu.
Jednak w menadzerze urzadzen na liscie rozwijanej znalezc mozna urzadzenie Acer Orbicam, ale we wlasciwosciech tego urzadzenia brak jest zakladki zarzadzania energia.
Ale to nie problem, kamerka wewnetrznie podlaczona jest do jednego z portow USB, wystarczy odznaczyc odpowiednia opcje zarzadzania energia dla odpowiedniego kontrolera magistrali USB (USB Root Hub).
Ktory jest odpowiedni ? Mozna probowac po kolei wylaczac opcje oszczedzania energii kazdego z hubow, tudziez przy aktywnej kamerce sprawdzac stan zasilania kazdego z nich (pod warunkiem ze nie podpiete sa akurat inne urzadzenia USB).

#6 Użytkownik jest niedostępny   kaczydlo Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 25 Kwi 07

Napisany 25 Kwiecień 2007 - 08:50

Witam,
czy u kogoś działa wbudowana kamera Orbicam w Acer 3693 pod Windows Vista?
Jeśli tak, to prosze o pomoc jak dokonać tego cudu?
Wszystkie sterowniki mam zainstalowane, a wyświetla mi komunikat: "podłącz kamerę" lub "nie znaleziono serwera".

#7 Użytkownik jest niedostępny   cervandes Ikona

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10838
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 30 Kwiecień 2007 - 17:56

Przyłączę się do problemu. W Viście Orbicam chodziła, choć czasem się wieszała. Niestety - Vista wylądowała w smietniku a ja postawiłem sobie na laptopie (Aspire 9301 WLMi) XP pro 32bit. I mimo ściągnięcia wszystkich wersji sterowników pod XP - kamerka nie działa. Tzn w managerze urządzeń jest widoczna jako urządzenie usb video - ale po włączeniu programu orbicam wyskakuje komunikat, że kamera nie jest podłączona... Działa komuś orbicam pod XP?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Acer Aspire 3693 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 19 Maj 07

Napisany 19 Maj 2007 - 08:07

Witam,'widze ze problemy z Acer Aspire i camerka to nie sa sporadyczne przypadki. Mam AcrAspire 3693 i .. po jednym dniu dzialani kamerka siadla. "Urzadznie przestalo dzialać", po probach reanimacji wyskakiwalo juz tylko "Serwer zajety".
Po przeinstalowaniu wszystkiego kamerka znowu dzialal.. i przestala. Nie mam pomyslu na reanimacje jej, a nie che konczyc za kazdym razem przeinstalowywaniem Visty.
Czy moze to wynikac z konfliktu z jakims programem ? np po zainstalowaniu orpogramowania do Canona ?
Czy jest to takie 'typowe' dla tego programu?
I jak "zmusic" do dzialania ta kamerke ?

:hmm:

#9 Użytkownik jest niedostępny   xavell Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: So, 19 Maj 07

Napisany 19 Maj 2007 - 16:24

Witam
Moój problem jest identyczny. Mam dwa laptopy Acer 9301AWSMi i 7003WSMi. Na 7003 zainstalowany jest XP i pod nim kamerka chodzi. Na 9301 był Windows Vista, ale dziś poszedł do kosza i na jego miejscu jest XP. No i oczywiście kamerka nie chodzi pomimo instalacji różnych sterowników. Moją jedyną nadzieją jest przerzucenie plików sterowników wprost z trzewii systemu na 7003 do tego na 9301. Ale pewnie trzeba je jeszcze zarejestrować gdzieś w rejestrze. Na razie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, ale jeśli mi się uda to napiszę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Betist Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wt, 22 Maj 07

Napisany 22 Maj 2007 - 23:25

:edit:

Ten post był edytowany przez Betist dnia: 22 Maj 2007 - 23:26


#11 Użytkownik jest niedostępny   Ani Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 27 Cze 07

Napisany 27 Czerwiec 2007 - 13:26

ja zaczne od tego, że NIE MAM POJĘCIA jaka kamera jest akurat w moim Acerze... Niby proste, ale jednak... Do laptopa mam płytkę z oprogramowaniem i sterownikami i są tam dwa programy: do kamery Bison i Logitech. Gdzie mogę sprawdzić który zainstalować? trace juz cierpliwośc, bo nigdzie nie mogę znaleźć pomocy

Pomijam już fakt, że instalowałam każdy z programów osobno i ŻADEN nie działa Po prostu komputer nie czyta kamery i karze mi ją podłączyć :/

Prosze o jakąś konstruktywna pomoc, która raz na zawsze rozwiąze mi ten problem. Prooosze!

(mam XP)

#12 Użytkownik jest niedostępny   bea Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 03 Paź 07

Ikona postu  Napisany 03 Październik 2007 - 21:47

Witam:) Pomóżcie, ja też mam problem z uruchomieniem kamerki w Acerze 3693:( :( Niby - gdy kliknę na Urządzenie USB to ona się otwiera....ale nic poza tym z nią zrobić nie można. A gdy wejdę w programy i chcę ją otworzyć przez Acer OrbiCam, to nie otwiera się i nic się nie dzieje. Nie wiem dlaczego tak jest, może nie jest zaistalowana jak należy......Proszę o pomoc, bardzo będę wdzięczna. Można pisać na email: ironona@gmail.com lub gg. 5441941. Z góry dziękuję. Beata

#13 Użytkownik jest niedostępny   LOSIEKK1992 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 08

Napisany 23 Styczeń 2008 - 15:26

hey fdy mial bym wielka prosbe mogl bys mi podac ta stronke acera z sterownikami ktora wspomniales w tym problemie z kamerka z gory dzieki

#14 Użytkownik jest niedostępny   fazi81 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 04 Lut 08

Napisany 04 Luty 2008 - 20:42

Jestem prawie szczęśliwym posiadaczem acer aspire 3694 NWMLI
jak wyżej problem z obrazem z kamerki mianowicie:
Po zainstalowaniu nowej wersji Skype czasem obraz miga na zielono a czasem poprostu jest szary. starsze wersje skype powodują że kamerka działa zaraz po instalacji skype, natomiast po restarcie systemu juz niestety nie.
Co więcej jeśli kamerka działa w skype działa też w oknie kamery w mój komputer/urzadzenie wideo USB
Ponadto po zainstalowaniu kodeków wideo typu ffdshow w skype (i w oknie kamerki - mój komputer/urządzenie wideo USB) jest zawsze czarny ekran (czyli kamerka nie działa), inne kodeki wideo chyba nie maja wpływu na obraz z kamerki.
Próbowałem już zainstalować obydwa sterowniki pod XP z poniższej stronki:
http://support.acer-...ot..._3690.html
Niestety żaden z nich nie jest odpowiednim sterownikiem do mojej kamery. Innych sterów nie znalazłem.
Znalazłem gdzieś, że coś może przechwytywać obraz z kamerki ale co i jak się tego pozbyć to już nie napisali

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych