Forum PCLab.pl: konfiguracja routera jako switcha - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

konfiguracja routera jako switcha Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 12:05

Podłaczyłem modem(od neo) do kompa i chciałem uzyc router jako switch. Ale nie moge w zaden sposób skofigurowac sieci. :mad2:
Ustawienia na kompie z modemem:
IP Address: 10.0.0.4
Subnet Mask: 255.0.0.0
Default Gateway: 10.0.0.2
Na lapku:
IP Address: 10.0.0.9
Subnet Mask: 255.0.0.0
Default Gateway: 10.0.0.4
Na drugim kompie:
IP Address: 10.0.0.5
Subnet Mask: 255.0.0.0
Default Gateway: 10.0.0.4
Kazdy z kazdym sie widzi, ale za cholere nie moge tak skonfigurowac zeby byl dostep do netu dla lapka i drugiego kompa. :mad2:
Pomóżcie. :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3766
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 13:00

masz poradnik jak konigurowac sieci. uzywales? udostepnianie wlaczone w kompie z modemem?
ee, jak chciales uzyc router jako switch? jak komputery sa polaczone?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 13:12

Zrobiłem. Ale dzieki za checi. :)
Poradnik jest do :zadek: . Udostepnianie jest właczone. Chciałem udostepnic net... chciałem zrobic tak zeby moj komputer był routerem, a (prawdziwy :E ) router podłaczony do mego kompa dzielił net na laptop i komp brata. Troche to zagmatwane, ale mam nadzieje ze zrozumiałes. ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3766
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 17:28

jedyne co mnie dziwi (oprocz psioczenia na poradnik, ktory jak dla mnie jest niemal doskonaly) to adres bramki na komputerze z modemem. tam masz adres routera... (planet?) jesli polaczenie odbywa sie bezposrednio przez modem to net nie ma prawa dzialac. widac laczysz sie z routerem. skoro tak, to dlaczego pozostalych kompow nie podlaczysz do routera tylko do tego kompa? chyba ze nagmatwales i sie zgubilem

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 18:14

Uwierz mi tym co dostałem razem z routerem mozna tylko dupe podetrzec. :E
Polaczenie wyglada tak.
Zostawiłem ustawienia takie jak byly, tylko wykasowałem adres bramki na kompie z modemem i poustawiałem DNS-y na kazdym kompie. Zadziałało. :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz Ikona

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 25814
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 15 Styczeń 2007 - 21:31

Zobacz postnew332, o 15 Styczeń 2007, 13:12, napisał(a):

Zrobiłem. Ale dzieki za checi. :)
Poradnik jest do :zadek: . Udostepnianie jest właczone. Chciałem udostepnic net... chciałem zrobic tak zeby moj komputer był routerem, a (prawdziwy :E ) router podłaczony do mego kompa dzielił net na laptop i komp brata. Troche to zagmatwane, ale mam nadzieje ze zrozumiałes. ;)

Z ciekawości - co Ci się w poradniu nie podoba? Opisałem tam krok po kroku jak zrobić sieć i udostępnienie i gdybyś się zastosował do tamtych ard to nawet nie pisałbyś tak głupiego tematu na forum. Dokładnie tak jak napisałem wpisana brama i brak dns-ów były problemem. Mam nadzieję, że wszystkie kable do routera podłączyłeś pod LAN (nic nie jest w WAN).


Pozdrawiam.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 15 Styczeń 2007 - 21:58

Zobacz postmaly_szcz, o 15 Styczeń 2007, 21:31, napisał(a):

Z ciekawości - co Ci się w poradniu nie podoba? Opisałem tam krok po kroku jak zrobić sieć i udostępnienie i gdybyś się zastosował do tamtych ard to nawet nie pisałbyś tak głupiego tematu na forum. Dokładnie tak jak napisałem wpisana brama i brak dns-ów były problemem. Mam nadzieję, że wszystkie kable do routera podłączyłeś pod LAN (nic nie jest w WAN).
Pozdrawiam.

Nie zrozumiałem Makz-a. Myslałem ze chodzi mu o poradnik od routera. Tak to jest jak sie pisze byle jak...
Zreszta gdybys przeczytał wszystko co napisałem to bys nawet nie musiał odpowiadac na ten głupi temat...

Cytuj

Uwierz mi tym co dostałem razem z routerem mozna tylko dupe podetrzec.


#8 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3766
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 16 Styczeń 2007 - 10:40

Cytuj

Myslałem ze chodzi mu o poradnik od routera

LOL, no to sie wyjasnilo :) Rzeczywiscie napisalem nieco nieprecyzyjnie - mogles sie nie domyslic :) Zabawnie wyszlo.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Thoom Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 513
  • Dołączył: Pn, 07 Kwi 03

Napisany 16 Styczeń 2007 - 13:43

Zobacz postMakz, o 15 Styczeń 2007, 13:00, napisał(a):

ee, jak chciales uzyc router jako switch? jak komputery sa polaczone?


Można to zrobić bez problemu. Jeśli router jest wyposażony w 4-portowy switch i port WAN RJ45, to internet czyli up-link podłączasz to jednego z 4 portów switcha zamiast do portu WAN, a pozostałe kompy także do 3 wonych portów switcha.

Oczywiście zadziała to tylko wtedy, jeśli przed routerem który ma działać jako switch jest inny router, który będzie pełnił rolę serwera DHCP i będzie podłączony do internetu.

Drugi router nie będzie potrzebny jeśli podłączymy tylko 1 komputer, lub usługodawca dostarczający internet udostępni kilka adresów IP.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Makz Ikona

  • InDa Cymru
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3766
  • Dołączył: So, 04 Lut 06

Napisany 16 Styczeń 2007 - 14:52

Cytuj

Można to zrobić bez problemu

Wiem, ze mozna. Doczytaj jednak reszte a szczegolnie poczatkowa konfiguracje IP, ktora mieszala wszelkie ustawienia i nie wiedzialem jak to jest podpiete. Dlatego pytalem jak to wlasciwie wyglada i jak on to podlaczyl/chce podlaczyc.

Cytuj

internet czyli up-link podłączasz to jednego z 4 portów switcha

dokladniej, to komp mial sluzyc za router...

Cytuj

Oczywiście zadziała to tylko wtedy, jeśli przed routerem który ma działać jako switch jest inny router, który będzie pełnił rolę serwera DHCP i będzie podłączony do internetu.

dhcp nie jest konieczne (mozna uzyc stalego IP jak w tym wypadku) a za router ma sluzyc komputer.

Cytuj

Drugi router nie będzie potrzebny jeśli podłączymy tylko 1 komputer

Tego nie rozumiem. Skoro router sluzy do dzielenia internetu to z natury rzeczy nie jest konieczny, kiedy internetu dzilic nie chcemy (bo mamy jednego kompa)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Tomeq Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2978
  • Dołączył: Pt, 26 Maj 06

Napisany 16 Styczeń 2007 - 16:32

Bez poradnik(a/ów) :E sobie poradziłem. Z waszych rad tez nie skorzystałem, ale dzieki za checie.

Zobacz postMakz, o 16 Styczeń 2007, 10:40, napisał(a):

LOL, no to sie wyjasnilo :) Rzeczywiscie napisalem nieco nieprecyzyjnie - mogles sie nie domyslic :) Zabawnie wyszlo.

Trudno sie domyslic kto co ma na mysli. Ja akuratszy byłem blizszy myslami do poardnika od routera. Kazdy mysli o czym chce i tak - smiesznie - wychodzi. Ogolnie to temat sie taki zrobił... :lol2: Kazdy kazdego nie rozumie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych