Forum PCLab.pl: Podłączenie PC do telewizora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podłączenie PC do telewizora Gigabyte 7300GT 256MB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 10 Luty 2007 - 13:08

Witam

Temat pewnie był już poruszany miliony razy, ale zważywszy na wąskie możliwości poszukiwania przez naszą drogą szukajkę poruszę go ponownie. Otóż do mojej karty graficznej dołączyli taki 'dings' gdzie są 3 wyjścia i to się podłącza do grafiki. W instrukcji od karty graficznej niby jest jak podłączyć, ale tam pisze HDTV i że każde z 3 wyjść to inny kolor. Jak to do zwykłego telewizora podłączyć? Tzn. duży, ale bez HD. Jestem laik w tych sprawach i liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 10 Luty 2007 - 18:47

zacznijmy od tego jakie masz wejscia w TV:)
i wyjscia w karcie, tu masz zapewne wyjscie s-video,
Idziesz do sklepu elektronicznego/RTV/AGD/,
Nastepnie prosisz goscia w sklepie o kabelek S-video - S-video/euro/czincz,(to co masz w tv od najlepiej do najgorzej, niepotrzebne skrelic)
po takim podłączeniu powinno wszystko smigac, polecam zainwestowac w lepszy kabel,
PS
zapytaj sie goscia w sklepie czy w razie czego mozna by wymienic kabel na inny

#3 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 10 Luty 2007 - 21:02

Zobacz postczempi, o 10 lutego 2007, 18:47, napisał(a):

zacznijmy od tego jakie masz wejscia w TV:)
i wyjscia w karcie, tu masz zapewne wyjscie s-video,
Idziesz do sklepu elektronicznego/RTV/AGD/,
Nastepnie prosisz goscia w sklepie o kabelek S-video - S-video/euro/czincz,(to co masz w tv od najlepiej do najgorzej, niepotrzebne skrelic)
po takim podłączeniu powinno wszystko smigac, polecam zainwestowac w lepszy kabel,
PS
zapytaj sie goscia w sklepie czy w razie czego mozna by wymienic kabel na inny

Dzięki wielkie. W telewizorze mam 2 euro i z przodu czincze. S-Video mam od baaardzo starej kamery - prawdziwy kolos 1997 roku :D Ta przejściówka w jakich granicach cenowych?

Pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   remoxl Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Nd, 31 Gru 06

Napisany 10 Luty 2007 - 23:36

Ja dostałem z kartą taką samą wtyczke z wyjściem na 3 kable, nie wiedziałem jak to podłączyć i kupiłem kabelek svideo+jack->euro i jest fajnie nawet z dźwiękiem od razu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 11 Luty 2007 - 09:24

to użyj s-video - euro, unikaj jakich kolwiek przejsciówek, i jak pisałem doloz do lepszgo kabla,
Acha a jak chcesz jeszce dzwiek na TV to spytaj sie o kabel z dodatkowym kablem audio(maly jack i idzie ten kabel do wtyczki euro)
czyli kabel s-video+jack>euro
Kabel taki zalezy od długosci i jakosci i gdzie kuiony, a ceny musisz liczyc od ok 14zl za 3metrowy

Ten post był edytowany przez czempi dnia: 11 Luty 2007 - 09:28


#6 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 11 Luty 2007 - 13:20

Zobacz postczempi, o 11 lutego 2007, 09:24, napisał(a):

to użyj s-video - euro, unikaj jakich kolwiek przejsciówek, i jak pisałem doloz do lepszgo kabla,
Acha a jak chcesz jeszce dzwiek na TV to spytaj sie o kabel z dodatkowym kablem audio(maly jack i idzie ten kabel do wtyczki euro)
czyli kabel s-video+jack>euro
Kabel taki zalezy od długosci i jakosci i gdzie kuiony, a ceny musisz liczyc od ok 14zl za 3metrowy

3m spokojnie stykną, bo nawet jak bym chciał nie ruszać kompa z pokoju musiałbym kupić z 30m żeby można się było jakoś poruszać. No nic to w poniedziałek wyruszam na miasto i zobaczymy jak to będzie.


Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Ten post był edytowany przez ziCk_lodz dnia: 11 Luty 2007 - 13:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   Przemek R Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Nd, 11 Lut 07

Napisany 11 Luty 2007 - 14:16

Witam żeby nie zaśmiecać forum zapytam tutaj.Podłanczam kompa do Tv (mam GF 6600 GT) i obraz jest ale nie mam kolorów już kombinowałem na wszelkie sposoby ale nic z tego.Może macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić :hmm:

#8 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 11 Luty 2007 - 16:15

@Przemek R jezeli jestes na 100% pewien ze masz wszystko w PC ustawione dobrze, to spróbuj na innym kablu, i jak masz jakies przejsciówki podrodze to postaraj sie ich tez pozbyc,
a no i sprawdz czy w TV masz wszystko ustawione (przewaznie nic nie czeba ustawiac w TV ale bywaja wyjatki od reguły)

Ten post był edytowany przez czempi dnia: 11 Luty 2007 - 16:16


#9 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 11 Luty 2007 - 22:22

http://allegro.pl/it...o_euro_10m.html

O taki kabel chodzi? Łatwiej (i taniej) jest mi zamówić przez neta niż kupić w sklepie w mojej mieścinie. I po ilu metrach kabla obraz straci na jakości ;)

Pozdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   remoxl Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Nd, 31 Gru 06

Napisany 11 Luty 2007 - 22:58

Ja mam taki kabel (też 10m) i jest OK.

A co do kolorków to mam 2 tv i na jednym są kolorki a na drugim nie ma. Coś z tv... może ktoś wie jak to naprawić lub ustawić.

#11 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 12 Luty 2007 - 08:01

Zobacz postremoxl, o 11 lutego 2007, 22:58, napisał(a):

Ja mam taki kabel (też 10m) i jest OK.

kazdy ma inna tolerancje "OK",

@ziCk_lodz, tak to jest ten kabel, o długosc tu nie chodzi jak kabel jest dobry(ekranowany) to 100m metrów mu nie zaszkodzi, a jak dupiaty to 3m bedzie miał straty,
ale z 2 strony czy warto przeplacac za cos czego sie uzyje pare razy???(wiem z doswiadczenia :E, woow filmy na TV :D:D, pare razy (5-7)razy obejżalem i kabel wisi
)

#12 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 12 Luty 2007 - 15:47

Zobacz postczempi, o 12 lutego 2007, 08:01, napisał(a):

kazdy ma inna tolerancje "OK",

@ziCk_lodz, tak to jest ten kabel, o długosc tu nie chodzi jak kabel jest dobry(ekranowany) to 100m metrów mu nie zaszkodzi, a jak dupiaty to 3m bedzie miał straty,
ale z 2 strony czy warto przeplacac za cos czego sie uzyje pare razy???(wiem z doswiadczenia :E, woow filmy na TV :D:D, pare razy (5-7)razy obejżalem i kabel wisi
)

A co taka zła jakość czy nie masz czego oglądać? Bo u mnie oglądać jest co ale nie mam DVD do telewizora. Poza tym jeszcze będę grał na telewizorze w TDU i CoD:UO jak będą spary ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 12 Luty 2007 - 16:38

filmy na TV wygladaja miodzio :D nawet najgorsza kinówe idzie obejżec(tzn duzo lepiej to wyglada niz na Monitorze)

pulpit hmm hyba bym musial siedziec z nosem w telewizorze zeby cos zobaczyc i zrobic,(bardzo niewyrazne wszystko)

Tzn zeby nie było sam uzywam 5metrowy no name :E, takze osobiscie nie mam jak porównac Obrazu z no name i z czegos lepszego,ale z życia wiem ze na 90% przy lepszym kablu częśc zakłucen by znikła

z doswiadczenia powiem ze nalepiej to sie spisuje do ogladania filmw:)

#14 Użytkownik jest niedostępny   grzempek Ikona

  • Multihobbysta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3417
  • Dołączył: Pt, 27 Paź 06

Napisany 12 Luty 2007 - 17:12

Co do tych kolorów to jest cos na rzeczy...pamietam kiedyś juz byl temat tutaj o tym ale jakoś rozeszło sie po kosciach. U mnie kolorki byly...a od jakiegos czasu (po zmianie kompa) mam wszystko czarno- baile...maly zonk...zwazywszy ze moj kabel cos niedomagał zawsze i musialem go odpowiednio nagiąc zeby obraz wskoczyl uznalem ze brak kolorów spowodowany jest uszkodzeniem kabla od tej zabawy...ale teraz znow jakos wydaje mi sie ze nie w tym chyba jest przyczyna

#15 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Luty 2007 - 18:48

No zaraz pierwsza próba więc przygotujcie się na potop pytań w razie czego ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   kubanczyk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: Pt, 03 Mar 06

Napisany 16 Luty 2007 - 19:27

hey\
te kable z 3 kolorami to sa kable component video i niektore telewizory to obsluguja czytaj niowsze telewizory. Jakosc na tych kablach jest sporo lepsza niz svideo gdyz kazdy kolor czerw. nieb. i ziel. dociero do telewizora osobno. Otwarzacze dvd z takim wyjsciem podlonczone przez ten kabel moga pracowac w trybie progressiv scan i jakosc jest duzo wyzsza. sluzy to takze do podlanczania urzadzen pracujacych w standardzie HDTV np. odtwarzaczy dvd z obsluga telewizorow hdtv i wtedy to pracuje z rozdzielczoscia od 480p do 1080 i. Najlepszym wyjsciem dla posiadaczy telewizorow hdtv lub hdtv ready z wyjscie Dvi lub Hdmi jest uzycie kabla cyfrowego dvi lub przjsciowki z dvi (karta) do Hdmi (telewizor)
niewiem jak z quality bo jeszcze nie probowalem ( drogi kabel) ale za niedlugo sprubuje
jak ktos we czy jest roznica to prosze napisac
dzienki
glownie chodzi mi o wyglad pulpitu i gier bo telewizor pracujacy w trybie hdtv 1080i osiaga rozdzielczosc 1280X768 do nawet 1920x1,080
dlatego mnie to zastanawia i niewiem czy kupowac kabel

Ten post był edytowany przez kubanczyk dnia: 16 Luty 2007 - 19:29


#17 Użytkownik jest niedostępny   ziCk_lodz Ikona

  • Cham, burak i prostak + życiowa pierdoła
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21724
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Luty 2007 - 12:33

Heh ja mam inny problem. Nie wiem jak mam to poustawiać, żeby było w miarę nieźle widać. Na czarnobiałym jest git, wszystko ładnie pięknie. Ale jak włączam kolory, to wszystko co kolorowe zaczyna mrygać :E Albo na filmie refleks światła uderza w gały non stop czerwono, niebiesko, czerwoną migawką :P Wie ktoś gdzie i jak trzeba ustawić to, żeby ładnie grało?

Pzdr.

EDIT:
Właśnie na serwerze CoD:UO DM mp_harbor zdobyłem na czerni i bieli 118 fragów kosztem 50 śmieci - nie jest źle, ale bez kolorów do kitu się gra...

EDIT2:
A i jak ustawić, żeby jednocześnie wyświetlał telewizor i monitor? Bo jak mam podłączone oba, to działa, albo jedno albo drugie -_-

Ten post był edytowany przez ziCk_lodz dnia: 17 Luty 2007 - 12:37


#18 Użytkownik jest niedostępny   czempi Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 131
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 17 Luty 2007 - 13:37

wszystkie ustawienia masz w: PPM>Właściwośći>ustawienia>zawansowane>GF

zeby były 2 naraz to w ustawiasz> klon wtedy tu i tu to samo wyświetla

miganie mruganie itp zminimalizujesz tez tam w ustawieniach TV tu sie musisz pobawic ale watpie zebys wszystko zredukował

filmy ogladaj poprzez wideo pełnoekranowe >wyswietlacz pomocniczy (TV) niwiem czemu ale obraz jest lepszy) tylko napisy bedziez musiał przez np ffshow wstawiac(jesta tam opcja subtitles)

EDIT
sorki ze tak po lepkach to opisalem ale jestem tylo na chwilke, pozniej postaram sie cos wiecej i ewetualnie dokładniej opisac

Ten post był edytowany przez czempi dnia: 17 Luty 2007 - 13:45


#19 Użytkownik jest niedostępny   .Mikolaj. Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 394
  • Dołączył: Nd, 01 Kwi 07

Napisany 19 Luty 2008 - 21:23

A jak jest z wyprowadzeniem dźwięku 5.1 ? Planuje zakup karty dźwiękowej (creative xtrememusic albo audigy 2), ale one nie posiadają wyjścia cyforowego :hmm:

#20 Użytkownik jest niedostępny   kubanczyk Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: Pt, 03 Mar 06

Napisany 20 Luty 2008 - 16:00

ok
wlasnie niedawno prztestowalem podlonczony komputer do telewizora za pomoca kabla DVI to HDMI
jakos ogulnie bardzo przyjemna szczegulnie filmow HD DVD, w wlasciwosciach ekranu w zakladce Nvidia control panel jest taki wizard do ustawiania telewizora.
pulpit nie wyglada najlepiej w wysokich rozdzielczosciach (poniewaz moj telewizor to CRT) natomias gry i filmy prezentuja sie bardzo fajnie)
jesli chodzi o dzwiek to uzylem kabla RCA Coaxial Digital Audio i podlonczylem go do wysjscia SPDIF I/O ( z k. muzycznej z w PC) do zestawu Home Theater

pozdrawiam
PS: posiadam karte SB Audigy2 ktora tez nie posiada SPDIF tak wiec uzylem wyjscia z zintegrowanej z plyta karty dziwekowej
jesli twoja karta posiada wyjscie SPDIF I/O poprzez 3,5 jack to rozgladnij sie za kable http://www.ramelectr.../prodSPDIF.html

Ten post był edytowany przez kubanczyk dnia: 20 Luty 2008 - 16:11


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych