Forum PCLab.pl: Temperatura rdzenia procesora w laptopie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Temperatura rdzenia procesora w laptopie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Iga Ikona

  • PCLabowa psycholożka ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 17 Marzec 2007 - 13:28

Mam pytanko - jaka powinna być optymalna temperatura rdzenia procesora? 66 stopni to źle? :hmm:
Model lapka - asus a6km q031

#2 Użytkownik jest niedostępny   DaRkstaR2111 Ikona

  • Ginekolog z FBI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3581
  • Dołączył: Pn, 04 Wrz 06

Napisany 17 Marzec 2007 - 14:11

66 to trochę dużo...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2007 - 14:36

Zobacz postIga, o 17 marca 2007, 12:28, napisał(a):

Mam pytanko - jaka powinna być optymalna temperatura rdzenia procesora? 66 stopni to źle? :hmm:
Model lapka - asus a6km q031
Czym mierzyles temperature? Czy spod lapka jest rzeczywiscie goracy? Czy wlacza Ci sie jakis wentylatorek? Moze jakis proces wisi Ci i non-stop obciaza procek?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Iga Ikona

  • PCLabowa psycholożka ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 17 Marzec 2007 - 15:08

Zobacz postKubacki, o 17 marca 2007, 14:36, napisał(a):

Czym mierzyles temperature?
Czy spod lapka jest rzeczywiscie goracy?
Czy wlacza Ci sie jakis wentylatorek?
Moze jakis proces wisi Ci i non-stop obciaza procek?

NVIDIA ma taką funkcję - pokazuje temp. rdzenia.
No jest gorący.
Włącza się co jakiś czas.
Użycie procesora nie przekracza 10%.
Temperatura wynosi teraz 63 stopnie...

#5 Gość_Vennor_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Marzec 2007 - 15:41

Zobacz postIga, o 17 marca 2007, 15:08, napisał(a):

NVIDIA ma taką funkcję - pokazuje temp. rdzenia.

Wygląda na to, że to temperatura rdzenia procesora, ale graficznego.

#6 Użytkownik jest niedostępny   DaRkstaR2111 Ikona

  • Ginekolog z FBI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3581
  • Dołączył: Pn, 04 Wrz 06

Napisany 17 Marzec 2007 - 15:50

Zobacz postVennor, o 17 marca 2007, 15:41, napisał(a):

Wygląda na to, że to temperatura rdzenia procesora, ale graficznego.


No właśnie :E "NVidia"

A czym sprawdzasz tą temperaturę ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2007 - 16:15

Zobacz postVennor, o 17 marca 2007, 14:41, napisał(a):

Wygląda na to, że to temperatura rdzenia procesora, ale graficznego.
No wlasnie tez mnie to zastanowilo, ale pomyslalem, sobie ze moze plyta jest oparta na czipe nVidii i ze jakis dolaczony soft odczytuje temperature, ale to bylo czyste zgadywanie...

Co zas tyczy sie fakty 66°C karty graficznej, nie jest to rewelacja, ale rowniez nie powinno byc powodow do obaw.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MajaP83 Ikona

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5871
  • Dołączył: Pt, 18 Cze 04

Napisany 17 Marzec 2007 - 16:21

a jaki jest dobry program do pomiaru temp na lapku ?? najlepiej by dzialal pod vista

#9 Użytkownik jest niedostępny   Iga Ikona

  • PCLabowa psycholożka ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 17 Marzec 2007 - 16:36

Zobacz postVennor, o 17 marca 2007, 15:41, napisał(a):

Wygląda na to, że to temperatura rdzenia procesora, ale graficznego.

:E :tse:

Zobacz postKubacki, o 17 marca 2007, 16:15, napisał(a):

Co zas tyczy sie fakty 66°C karty graficznej, nie jest to rewelacja, ale rowniez nie powinno byc powodow do obaw.

A kiedy powinnam się zacząć obawiać? :Up_to_s:




A czym zmierzyć temp. procesora?


Pewna osoba (ma takiego samego lapka jak ja) zauważyła, że jej laptop chodzi głośniej niż mój - stąd moje pytanie. Zastanawiamy się, z czego to wynika :hmm:

#10 Użytkownik jest niedostępny   JMKS Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5034
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 17 Marzec 2007 - 17:04

To może gdzieś wiatrak na grafice (o ile taki jest, a wygląda że tak) jest skręcony, tj. ma obniżone obroty? Nawet nie wiem gdzie to można dostosować, chyba w programie RivaTuner :hmm:.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Iga Ikona

  • PCLabowa psycholożka ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 17 Marzec 2007 - 17:16

SpeedFan pokazuje takie dane:
HD0: 44C
Temp1: 64C
Core: 58C

Czyli co? Bo ja się na tym kompletnie nie znam :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ziombo Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 509
  • Dołączył: Pn, 05 Lut 07

Napisany 17 Marzec 2007 - 17:18

ja mam w laptopie 70 stopni. Jakiś geniusz zamiast pentiuma M wsadził tam zwykłego pentium 4 :/

#13 Użytkownik jest niedostępny   JMKS Ikona

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5034
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 17 Marzec 2007 - 17:20

HD to niewątpliwie dysk twardy, w normie.
Temp1 to prawdopodobnie ta temperatura grafiki, porównaj z odczytem w tym poprzednim programie, w sumie bez tragedii choć pod obciążeniem sprawdzić by wypadało (tuż po 3DMarku czy coś w tym stylu).
Core to pewnie procesor, choć w sumie dość gorący jeśli to prawda, również pod obciążeniem należy sprawdzić, do obciążenia polecam program SP2004 ew. Orthos, znajdzie się w googlach jak się wpisze Stress Prime Orthos albo coś w tym stylu ;). I w tym programie opcja SmallFFT i jak trochę pochodzi to odczyt temperatury należy ponowić.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Iga Ikona

  • PCLabowa psycholożka ;)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4515
  • Dołączył: Cz, 30 Paź 03

Napisany 17 Marzec 2007 - 17:21

A temperatury wg Everesta:
płyta głowna 59 C
procesor 66 C
procesor graficzny 64 C

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kubacki Ikona

  • 44 swinging door
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4229
  • Dołączył: So, 03 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2007 - 18:03

Zobacz postIga, o 17 marca 2007, 15:36, napisał(a):

A kiedy powinnam się zacząć obawiać? :Up_to_s:
Z tego co pamietam to temperatura krytyczna w notkach na nVidii to zdajsie 95°C, czyli jestes jeszcze wzglednie daleko. Nie mniej jednak jak na tryb idle, to deczko wysoka temperatura. Jesli faktycznie grafika Ci sie tak grzeje, to ja osobiscie zastanowilbym sie na reklamowaniem tego (w koncu notki powinny byc energooszczedne) lub zakupem chlodzenia do niego.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Damikor Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1965
  • Dołączył: Pn, 20 Lis 06

Napisany 17 Marzec 2007 - 18:21

66 stopni to niewiele. Ja mam Celerona M (Toshiba A100-528) i w idle temp wynosi 50-55 stopni, a w stress 65-70. Myślę, że na prockach dwurdzeniowych powinno być podobnie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   wojo__pl Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 393
  • Dołączył: Wt, 13 Lut 07

Napisany 18 Marzec 2007 - 10:56

Spoko ~60 stopni to norma w lapkach, wiec nie ma obaw, a co do tego czy laptop sie grzeje od spodu, to juz zalezy od modelu, np. w IBM sie prawie w ogole nie grzeje.

#18 Użytkownik jest niedostępny   tortura Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 321
  • Dołączył: Nd, 19 Sty 03

Napisany 18 Marzec 2007 - 11:03

Zobacz postwojo__pl, o 18 marca 2007, 10:56, napisał(a):

... np. w IBM sie prawie w ogole nie grzeje.

Po czym wnosisz?? Mój akurat się grzeje i od spodu i z boku - generalnie ciepły jest.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Newsweek Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 18 Marzec 2007 - 11:04

Zobacz postIga, o 17 marca 2007, 17:16, napisał(a):

SpeedFan pokazuje takie dane:
HD0: 44C
Temp1: 64C
Core: 58C

Czyli co? Bo ja się na tym kompletnie nie znam :E

Ja mam podobne wyniki, tyle że mam ACERa 8104WLMi z kartą x700 Mobility. I pewnego razu wyłączył mi się z przegrzania, gdy grałem w Company of Heroes.
Czy możecie mi powiedzieć jakie jest najlepsze środowisko do grania na laptopie?
Chodzi o podłoże, wentylowanie pomieszczenia itp.
Pozdrawiam, Marek Romanowicz

#20 Użytkownik jest niedostępny   DaRkstaR2111 Ikona

  • Ginekolog z FBI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3581
  • Dołączył: Pn, 04 Wrz 06

Napisany 18 Marzec 2007 - 11:25

Może podkładka chłodząca ?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych