Forum PCLab.pl: Laptop nie chce się włączyć! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop nie chce się włączyć! Nie działa przycisk "POWER", a gdy już zadziała, laptop poch Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Michlo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 06

Napisany 10 Kwiecień 2007 - 19:32

Witam!
Przeszukałem forum i znalazłem kilka podobnych tematów (jako dowód umieściłem linki do niektórych z nich na końcu posta :)), jednak żaden z nich nie odzwierciedlał w 100% mojego przypadku i nie dał mi odpowiedzi na mój problem, tak więc zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc do Was.

Oto mój problem:
Pewnego razu laptop sam mi się wyłączył i nie chciał się już włączyć (kompletnie nie reagował na przycisk "POWER"). Wyciągnąłem i włożyłem ponownie baterię i to pomogło. Minęło kilka dni i laptop znowu sam się wyłączył, a więc ponownie wyciągnąłem i włożyłem baterię, jednak tym razem po uruchomieniu, laptop pochodził kilka minut i wyłączył się po raz kolejny.
Teraz, gdy uda mi się odpalić laptopa, jest on "na chodzie" (różnie) od kilku sekund, do kilku minut.
Wykluczam wirusa, bo laptop wyłącza się nawet, gdy mam włączonego tylko BIOS'a.

Spostrzeżenia:
+ LAPTOP NIE PRZEGRZEWA SIĘ! CAŁY CZAS MA TAKĄ SAMĄ TEMPERATURĘ (z zewnątrz - odczuwalną dłonią) - no i chyba niemożliwe byłoby, żeby laptop po całej nocy nieużytkowania, rankiem nie chciał się włączyć(?)
+ Zauważyłem, że laptop tak samo zachowuje się na zasilaniu z kontaktu (z wyciągniętą baterią), jak i gdy jest na samej baterii, lub gdy jest z włożoną baterią i jednocześnie jest podłączony do zasilania.
+ Kolejnym spostrzeżeniem jest fakt, że laptop niemalże za każdym razem daje się uruchomić (na ten krótki czas) po wyciągnięciu i włożeniu baterii.

Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam.

Oto posty z podobnym problemem:
http://forum.pclab.p...opic=129703&hl=
http://forum.pclab.p...opic=124030&hl=
http://forum.pclab.pl/t221784.html
http://forum.pclab.p...hp?t191132.html
http://forum.pclab.p...opic=160789&hl=

Ten post był edytowany przez Michlo dnia: 10 Kwiecień 2007 - 22:31


#2 Użytkownik jest niedostępny   mikilys Ikona

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15255
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 10 Kwiecień 2007 - 20:04

Coś z układem zasilania jest nie tak.
# Jak lapek na samej baterii się zachowuje?
# Czy ładuje baterię?
Te pytania mi się nasuwają odrazu.

Jeżeli tu jest tak samu, a bateria się nie ładuje to szykuj się na wizytę w serwisie...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Elqie Ikona

  • -=E-L-Q-I-E=-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1855
  • Dołączył: Cz, 14 Sie 03

Napisany 10 Kwiecień 2007 - 20:06

kolega mial jakiegos acera i mial podobny problem, ale wcale sie lapek nie wlacza, onojetnie czy z bateria czy bez, czy na kablu czy bez. pomoglo wyjecie i wlozenie procka spowrotem, z tym ze nie w kazdym lapku da sie to zastosowac

#4 Użytkownik jest niedostępny   Michlo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 06

Napisany 10 Kwiecień 2007 - 20:12

Zobacz postmikilys, o 10 kwietnia 2007, 21:04, napisał(a):

Coś z układem zasilania jest nie tak.
# Jak lapek na samej baterii się zachowuje?
# Czy ładuje baterię?
Te pytania mi się nasuwają odrazu.

Jeżeli tu jest tak samu, a bateria się nie ładuje to szykuj się na wizytę w serwisie...


Laptop na samej baterii także wyłącza się po krótkim czasie (napisałem to w pierwszym poście - w spostrzeżeniach :))

Bateria ładuje się bez problemu do końca.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Michlo Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 02 Lis 06

Napisany 11 Kwiecień 2007 - 14:20

Dzisiaj zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, mianowicie kiedy laptop jest wyłączony przez długi czas (np cały dzień), to można go później włączyć na np 5 godzin i działa bez problemu!
Może teraz nasuwają się Wam jakieś inne odpowiedzi, na pytanie co to może być?
Proszę o odpowiedź.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Przemex Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 16 Kwi 07

Napisany 16 Kwiecień 2007 - 15:13

Mam dokladnie ten sam problem:( U mnie sytuacja rozni sie tylko tym, ze ja moge ponownie wlaczyc laptopa nawet juz po 20 min jak pozostanie wylaczony!! Dodam ze mialem mozliwosc sprawdzenia poszczegolnych podzespolow kompa bo kumpel rowniez ma ACER-a i przekladalem dysk twardy, zasilacz i baterie i dodam ze ja mam 4400mAh a on 2000mAh i na tej jego baterii za kazdym razem startowal tyle tylko ze od razu sie wylaczal ale mysle ze to dlatego ze jest o ponad polowe slabsza bateria? w ogole czasem jak sie juz uruchomi to chodzi powiedzmy z godz i pozniej sa 3 mozliwosci:
- wylaczy sie i nie da sie go juz wlaczyc
- wyskoczy jakis "blue screen" z inf DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
- calkowicie sie zawiesi nie reagujac zupelnie na nic pozostaje jedynie wtedy wylaczyc go przyciskiem POWER poczym pozniej juz sie nie da go uruchomic i znowu trzeba czekac okolo 20 min zeby ponownie mogl wystartowac:(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych