Forum PCLab.pl: Visual Studio Obliczenie ile dni sie zyje ! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Visual Studio Obliczenie ile dni sie zyje ! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pawulon87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 15 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 10:11

Mam do napisania prace kontrolna i musi program obliczac ile dni sie zyje pomocy!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   januzi Ikona

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 33724
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 10:54

a) na formie umieszczasz 6 okienek (po dwa na rok, miesiac, dzien), gorne oznaczasz jako data urodzenia, dolne jako aktualna date; do tego guzik [policz]; zamieniasz wartosc w okienkach na liczby i liczysz ile jest dni pomiedzy podanym rokiem1 i rokiem2 (nalezy pamietac o przestepnych) miesiacem1 i miesiacem2, dniem1 i dniem2; wynik wyswietlasz w okienku
b) wpisane dane traktujesz jako daty, zamieniasz zawartosc okienek na jeden string, formatujesz jako strtodate (czy cos podobnego) i jak masz dwie zmienne typu data, to mozesz odjac je od siebie i powinno dac liczbe dni

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pawulon87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 15 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:01

Zobacz postjanuzi, o 15 kwietnia 2007, 11:54, napisał(a):

a) na formie umieszczasz 6 okienek (po dwa na rok, miesiac, dzien), gorne oznaczasz jako data urodzenia, dolne jako aktualna date; do tego guzik [policz]; zamieniasz wartosc w okienkach na liczby i liczysz ile jest dni pomiedzy podanym rokiem1 i rokiem2 (nalezy pamietac o przestepnych) miesiacem1 i miesiacem2, dniem1 i dniem2; wynik wyswietlasz w okienku
b) wpisane dane traktujesz jako daty, zamieniasz zawartosc okienek na jeden string, formatujesz jako strtodate (czy cos podobnego) i jak masz dwie zmienne typu data, to mozesz odjac je od siebie i powinno dac liczbe dni



Jak mozesz to napisz mi kod ? :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   W2K Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4851
  • Dołączył: Wed, 26 Lip 06

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:21

Nie zapominajmy jeszcze o latach przestępnych :P
BTW A co kolega studiuje że napisanie tak prostego kodu jest takim problemem ? :hmm:

//EDIT:A jak się nie chodziło na zajęcia to są kursy w necie... A pomyśleć i pokombinować to chyba można sememu jeśli się "studiuje"

Ten post był edytowany przez W2K dnia: 15 Kwiecień 2007 - 11:23


#5 Użytkownik jest niedostępny   Pawulon87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 15 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:21

Zobacz postW2K, o 15 kwietnia 2007, 12:21, napisał(a):

Nie zapominajmy jeszcze o latach przestępnych :P
BTW A co kolega studiuje że napisanie tak prostego kodu jest takim problemem ? :hmm:



Jak sie nie chodzilo na zajecia to co?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pawulon87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 15 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:42

Moze tak mi pomozesz co??

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mithrandir_ Ikona

  • pr0 1337
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 794
  • Dołączył: So, 22 Sty 05

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:52

hm za 50zl mogę zrobic.

:E

#8 Użytkownik jest niedostępny   Cwaniak666 Ikona

  • 100% Przyjemności
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8756
  • Dołączył: So, 05 Lis 05

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 11:56

Zobacz postPawulon87, o 15 kwietnia 2007, 12:21, napisał(a):

Jak sie nie chodzilo na zajecia to co?


ja chodziłem i też nic nie wiem :]

Zobacz postMithrandir_, o 15 kwietnia 2007, 12:52, napisał(a):

hm za 50zl mogę zrobic.

:E


:E


dobra małe pytanko:

jak chce odjąć to wpisuje w przycisku oblicz kod

 Label1 = TextBox1 - TextBox2


bo chcę aby wartość z text boxow była odjeta i wyswietlona w tabeli
ale jakość słabo pamietam jak to było no i w takiej formie wyświetla błąd
operatora (-)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pawulon87 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 15 Kwi 07

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 12:06

Zobacz postMithrandir_, o 15 kwietnia 2007, 12:52, napisał(a):

hm za 50zl mogę zrobic.

:E


Mozemy sie potarkowac?:)

#10 Użytkownik jest niedostępny   W2K Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4851
  • Dołączył: Wed, 26 Lip 06

Napisany 15 Kwiecień 2007 - 12:21

Zobacz postCwaniak666, o 15 kwietnia 2007, 12:56, napisał(a):

ja chodziłem i też nic nie wiem :]
:E
dobra małe pytanko:

jak chce odjąć to wpisuje w przycisku oblicz kod

 Label1 = TextBox1 - TextBox2


bo chcę aby wartość z text boxow była odjeta i wyswietlona w tabeli
ale jakość słabo pamietam jak to było no i w takiej formie wyświetla błąd
operatora (-)


Nie przejdzie, odejmujesz 2 łańcuchy od siebie. Musiałbyś zawartość TB1 i TB2 przekonwertować na liczby.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bula i spula Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1580
  • Dołączył: So, 12 Lut 05

Napisany 16 Kwiecień 2007 - 20:23

Zobacz postCwaniak666, o 15 kwietnia 2007, 12:56, napisał(a):

ja chodziłem i też nic nie wiem :]
:E
dobra małe pytanko:

jak chce odjąć to wpisuje w przycisku oblicz kod

 Label1 = TextBox1 - TextBox2


bo chcę aby wartość z text boxow była odjeta i wyswietlona w tabeli
ale jakość słabo pamietam jak to było no i w takiej formie wyświetla błąd
operatora (-)

1. Nie masz czym się chwalić
2. Do autora tekstu:
Visual Studio, to nie język!
3. Znów do Cwaniaka (zakładając, że mówimy (piszemy) o cpp

Cytuj

Label1 = TextBox1 - TextBox2

Label1 = static_cast<int>(TextBox1) - static_cast<int>(TextBox2)

Oczywiście, jeśli chcesz to robić na rzeczywistych, to zamiast <int> dajes <float>. Nie kmpilowalem, ale mysle, ze bedzie dzialac.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych